Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Editoriale

Ceva este, totuși, acolo. OZN-urile ajung în Congresul american

OZN
©EPA/Sedena  |   A picture taken 05 May 2004 by a crew of a Mexican National Defense Secretary plane during their daily patrol, where they detected eleven unidentified flying objects. The video released Monday 10 May 2004 in the most popular TV news programme in Mexico, show images that cause expectation among the people, the Mexican Army filmed the images with infrared equipment.

Un raport al Pentagonului cu privire la OZN-uri îi va fi prezentat luna aceasta Congresului. Armata americană spune că nu are vreo dovadă că OZN-urile reprezintă nave extraterestre. Dar nici nu poate să afirme că nu sunt nave extraterestre. Pur și simplu, armata nu știe ce sunt obiectele respective, pe care le numește „unidentified aerial phenomena”, fenomene aeriene neidentificate.

Raportul a fost întocmit după analizarea a 120 de astfel de fenomene observate în ultimii 20 de ani. În majoritatea cazurilor, cei care s-au „întâlnit” cu OZN-urile au fost piloți ai marinei militare americane, una dintre cele mai bine pregătite și echipate forțe aeriene din lume. Nu vorbim, așadar, de amatori care pot confunda un balon meteo sau un jet civil văzut dintr-un anume unghi cu o navă spațială, ci de piloți de elită care aveau la dispoziție aparatură sofisticată, atât în aparatele în care zburau, cât și la sol. Aceștia vorbesc despre obiecte capabile să atingă viteze hipersonice, să accelereze și să schimbe direcția mai repede decât orice avion cunoscut, chiar și să se scufunde în ocean.

Primele informații cu privire la conținutul raportului au apărut în New York Times. Este publicația care a adus fenomenul OZN-urilor în mainstream cu un articol publicat pe prima pagină, în 2017, și intitulat „Glowing auras and “black money”: the Pentagon’s mysterious U.F.O. Program”. Articolul dezvăluia existența unui program secret al Pentagonului de studiere a fenomenului OZN și conținea mărturii cu privire la program și la incidente specifice, precum și imagini înregistrate de un avion militar. Genul acesta de informații nu reprezintă o noutate. Fenomenul OZN fascinează de zeci de ani și pe marginea lui s-au scris mii de cărți și de articole, s-au făcut documentare pentru canale ca Discovery, s-au organizat conferințe și s-au prezentat și dezbătut mii de probe – mărturii, fotografii, înregistrări video. Iar la toate acestea se adaugă literatura și filmografia de ficțiune care au avut la bază tot această fascinație pentru OZN-uri, pentru că este un subiect care se vinde, armate întregi de oameni cred sau vor să creadă în ele. Este însă și genul de subiect care îi face pe oamenii „serioși” să ridice din sprâncene sau să zâmbească. Oficialitățile i-au negat existența, oamenii de știință, atunci când s-au aplecat asupra lui, au făcut-o în general pentru a arăta că există explicații raționale pentru toate incidentele și că niciuna dintre probe nu demonstrează că avem de-a face cu nave extraterestre, presa credibilă s-a ferit de el tocmai pentru a-și păstra credibilitatea.

New York Times este însă una dintre cele mai cunoscute și mai respectate publicații din lume. Articolul din decembrie 2017 a generat și critici, dar de atunci subiectul OZN-urilor nu a mai putut fi aruncat în derizoriu și a început să capete tot mai multă consistență. Numai în ultimele săptămâni, a fost analizat în cadrul uneia dintre cele mai importante și mai longevive emisiuni informative din Statele Unite, „60 Minutes” de la CBS, în care martorii au vorbit de amploarea sa și au dezvăluit că OZN-urile au intrat cu regularitate în spațiul aerian restricționat de deasupra unor obiective sensibile, a fost comentat de fostul președinte Barrack Obama, care a confirmat că incidente cu OZN-uri au fost documentate și există și imagini, și a devenit, oficial, o preocupare pentru NASA.

Fenomenul OZN-urilor este cercetat de o unitate specială din cadrul serviciului de informații al marinei militare americane. Este ultima dintr-o serie de structuri din cadrul armatei sau serviciilor de informații americane care s-au ocupat de OZN-uri încă de la sfârșitul anilor '40, când a apărut nebunia „farfuriilor zburătoare”. Toate au fost discrete, toate au avut o abordare mai degrabă sceptică în ceea ce privește fenomenul, toate au trecut ușor peste un număr de incidente – peste 700 în cazul proiectului Blue Book, care a funcționat din anii '50 până în 1969 – pe care nu au reușit să le explice. Toate au fost abandonate. De fiecare dată, noi și noi incidente i-au forțat pe militari să revină asupra fenomenului OZN. Motivul pentru care o făceau nu era legat neapărat de credința în extratereștri: încă de la debutul fenomenului, a existat temerea că aceste obiecte aparțineau unei puteri străine – URSS-ul, atunci, China și Rusia, acum. Ambele țări experimentează cu tehnologia hipersonică, însă până acum se știe doar de rachete capabile să atingă astfel de viteze, iar dincolo de viteză, acestea nu au nimic în comun cu OZN-urile. Dacă americanii lasă loc de îndoială, un grup de oameni de știință și generali francezi a concluzionat în 1978, în urma unei investigații comandate de guvernul francez, că nicio țară nu deține o astfel de tehnologie. Originea ei trebuie să fie extraterestră.

Ca mulți alții, și eu tind să fiu sceptic în ceea ce privește prezența extratereștrilor pe Pământ. Nu cred că ne-au monitorizat și au interacționat cu noi de-a lungul întregii istorii și că dovezile acestei interacțiuni sunt structurile piramidale care apar în întreaga lume, liniile Nazca sau fragmentele din Biblie care descriu nori ciudați și zborul Sfântului Ilie. Mi-e greu să cred și că există persoane răpite de extraterești – cel mai probabil este vorba de o manifestare a fenomenului paraliziei în somn, care îi afectează pe oameni din cele mai vechi timpuri și îi face să aibă halucinații cu un demon care caută să-i sufoce noaptea.

Pot însă ca, de dragul jocului, să îmi imaginez că poate nu e întâmplător că de două generații încoace suntem bombardați cu un șuvoi de informații, speculații și ficțiuni legate de posibilitatea vieții extraterestre. E ca și cum cineva ar încerca să ne obișnuiască treptat cu ideea că ei există, pentru că dacă ne-ar fi spus-o direct acum 70, 50, 20 de ani, lumea, așa cum o știm, ar fi fost în pericol să se prăbușească.

„The truth is out there” este, poate, cea mai celebră expresie legată de misterul OZN-urilor. E motto-ul X-Files, un serial despre anchete ficționale cu privire la un fenomen despre care cei mai mulți presupuneam că este, la rândul său, ficțional. Nimeni nu știe sau nu vrea, încă, să spună care este acel adevăr. Dar acum știm cu certitudine că ceva este acolo.

Carte recomandata
Alte articole
Război hibrid de înaltă tensiune. Oligarhii ucraineni alimentați de Rusia

Război hibrid de înaltă tensiune. Oligarhii ucraineni alimentați de Rusia

În lume se caută acum modalități de folosire a motoarelor hibride pentru a proteja mediul. În Ucraina, însă, problema curentului electric are o interpretare în primul rând politică. Relațiile energetice cu Rusia și Belarus sunt o dovadă clară în acest sens.

Campanie tensionată și murdară în Republica Cehă

Campanie tensionată și murdară în Republica Cehă

După o vară calduță se anunță o toamnă fierbinte în Republica Cehă. Algerile pentru Camera Deputaților din Parlament, programate pentru începutul lunii octombrie, ar putea schimba harta politică a țării. Hegemonia politică actuală a premierului Andrej Babiš și a partidului ANO se poate încheia, este posibil ca forțele stângii tradiționale (comuniștii și social-democrații) să nu intre în Parlament și există unele formațiuni noi, ca de pildă un partid condus de foști procurori anti-mafia care capătă avânt și promite „dreptate”.

Cuba, de la pușcă la Facebook

Cuba, de la pușcă la Facebook

Cuba s-a confruntat, recent, cu cele mai mari proteste din ultimele trei decenii. Manifestanții s-au mobilizat cu ajutorul rețelelor de socializare. Să fie acestea arma care va reuși să doboare unul dintre cele mai longevive regimuri comuniste din lume – sau, cel puțin, să îl forțeze să accepte reforme profunde?

Cătălin Gomboș

06 Jun 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 5 min
  • Un raport al Pentagonului cu privire la OZN-uri îi va fi prezentat luna aceasta Congresului. Armata americană spune că nu are vreo dovadă că OZN-urile reprezintă nave extraterestre. Dar nici nu poate să afirme că nu sunt nave extraterestre. Pur și simplu, armata nu știe ce sunt obiectele respective, pe care le numește „unidentified aerial phenomena”, fenomene aeriene neidentificate.
  • Fenomenul OZN-urilor este cercetat de o unitate specială din cadrul serviciului de informații al marinei militare americane. Este ultima dintr-o serie de structuri din cadrul armatei sau serviciilor de informații americane care s-au ocupat de OZN-uri încă de la sfârșitul anilor '40, când a apărut nebunia „farfuriilor zburătoare”. Toate au fost discrete, toate au avut o abordare mai degrabă sceptică în ceea ce privește fenomenul, toate au trecut ușor peste un număr de incidente pe care nu au reușit să le explice – peste 700 din cele analizate doar în cadrul proiectului Blue Book, care a funcționat din anii '50 până în 1969 –. Toate au fost abandonate. De fiecare dată, noi și noi incidente i-au forțat pe militari să revină asupra fenomenului OZN.
  • Dacă americanii lasă loc de îndoială, un grup de oameni de știință și generali francezi a concluzionat în 1978, în urma unei investigații comandate de guvernul francez, că nicio țară nu deține o astfel de tehnologie. Originea ei trebuie să fie extraterestră.
  • Poate nu e întâmplător că de două generații încoace suntem bombardați cu un șuvoi de informații, speculații și ficțiuni legate de posibilitatea vieții extraterestre. E ca și cum cineva ar încerca să ne obișnuiască treptat cu ideea că ei există, pentru că dacă ne-ar fi spus-o direct acum 70, 50, 20 de ani, lumea, așa cum o știm, ar fi fost în pericol să se prăbușească.
Surprize în Republica Cehă: Împreună cu Pirații, fără comuniști și populiști
Surprize în Republica Cehă: Împreună cu Pirații, fără comuniști și populiști

Recentele alegeri parlamentare au redesenat harta politică a Republicii Cehe. Actualul prim-ministru, Andrej Babiš, a pierdut puterea, guvernarea va fi asigurată cel mai probabil de o coaliție de cinci partide, iar partidele tradiționale de stânga nu au reușit să intre în Parlament. Situația de după alegeri este și mai tare complicată de faptul că Președintele Miloš Zeman este foarte bolnav și, conform informațiilor furnizate de spitalul în care se află, se află în incapacitatea de a-și exercita atribuțiile. Președinția păstrează însă tăcerea cu privire la starea lui Zeman.

Michael Švec
Michael Švec
21 Oct 2021
Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău
Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău

Mitropolia Moldovei este unul din instrumentele pe care Rusia le are la dispoziție pentru a-și păstra influența la Chișinău. De la sprijinirea politicienilor pro-ruși în campanii electorale la blocarea unor legi care ar apropia Moldova de Europa, Mitropolia a arătat constant că religia nu este, nici pe departe, singura sa preocupare.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
20 Oct 2021
Bulgaria și Dosarele Pandora: nimic șocant într-o țară obișnuită cu corupția
Bulgaria și Dosarele Pandora: nimic șocant într-o țară obișnuită cu corupția

Dosarele Pandora nu au adus surprize foarte mari în Bulgaria, o țară obișnuită cu scandalurile de corupție. E de văzut și cât de mare va fi impactul lor; deocamdată, unul dintre cei care apar în dezvăluiri, controversatul oligarh Delyan Peevski, în loc să se ascundă s-a întors din Dubai în Bulgaria și și-a anunțat revenirea pe scena politică.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
19 Oct 2021
Semne rele dinspre Orient
Semne rele dinspre Orient

Evenimente în Irak, Liban și două țări europene au arătat, săptămâna aceasta, că încă trebuie să fim atenți la Orientul Mijlociu.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
16 Oct 2021