Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: Simona Halep a pierdut la Australian Open pentru că s-a vaccinat

Dezinformare

Simona Halep a avut probleme de sănătate la Australian Open și a fost eliminată din turneu din cauza vaccinului anti-Covid. Narațiunea e promovată de activenews, un site cu o pronunțată politică editorială anti-vaccinistă și corona-sceptică.

ȘTIRE: „Simona Halep a avut probleme vizibile și audibile de sănătate la meciul de luni cu Alizé Cornet, în optimile de finală ale Australian Open 2022, pe care l-a pierdut în favoarea jucătoarei franceze, potrivit Eurosport și Antena Sport. [...]

La un moment dat, ea a spus că nu mai poate să respire. Mai mulți jucători vaccinați de la Australian Open s-au plâns de aceeași problemă, punând-o însă pe seama „calității slabe a aerului”. […]

Într-un interviu exclusiv pentru Eurosport, românca a declarat că nu s-a simțit bine, a avut amețeli, dureri de stomac și de ficat. Una dintre cauzele identificate de Halep pentru aceste probleme de sănătate ar fi ... „căldura excesivă”[…]

Nu cu mult timp în urmă, aceasta îi dădea lecții prin presă tenismenului Novak Djokovici, care avea aer chiar și într-o țară caldă ca Australia, dar n-avea vaccinul Covid și nu a fost lăsat să participe la Australian Open 2022 de aceleași autorități care îi aprobaseră scutirea medicală, pentru ca apoi să-l plimbe între rechizitoriul de la aeroport, hotelul-penitenciar și instanțele de judecată ca pe un exemplu de „așa nu” pentru poporul din lagărul Australia.

NU ȘTIE NOLE CE-A PIERDUT NEVACCINÂNDU-SE CA SIMO!

Întrebată dacă ea consideră că Novak Djokovic ar fi trebuit să joace de la Australian Open, Halep a răspuns cinic, cu o totală lipsă de solidaritate inter-sportivă:

„Eu am fost mereu pro-vaccin. M-am și vaccinat când a trebuit, de la început. Mereu am ascultat părerea doctorilor și a specialiștilor. Sunt în totalitate de acord cu ei”.

Acum, face declarații colegiale față de jucătoarea franceză care a învins-o pe motiv de incapacitate fizică, la câteva luni după doza 3. Așa-i în tenis!”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Simona Halep a avut probleme de sănătate și a fost eliminată de la Australian Open pentru că s-a vaccinat. 2. În timp ce jucătorii vaccinați au întâmpinat probleme de sănătate, Novak Djokovic, nevaccinat, s-a simțit perfect.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pandemia de coronavirus a fost marcată de o intensă campanie de dezinformare care a vizat, printre altele, originea și natura SARS-CoV-2, măsurile luate pentru a opri răspândirea Covid-19, eficiența vaccinurilor anti-Covid. Principalele surse ale acestei campanii globale au fost – și continuă să fie – Rusia, China și extrema dreaptă din Occident. Narațiunile care provin din aceste surse au fost intens distribuite iar răspândirea lor sugerează că, în foarte multe cazuri, cei care le-au amplificat nici măcar nu au vreo legătură cu sursele primare, intrând în categoria așa-numiților „idioți utili”.

Mișcarea anti-vaccinistă globală s-a solidarizat cu Novak Djokovic atunci când jucătorul, care până acum a refuzat să se vaccineze, a fost împiedicat să rămână în Australia pentru a participa la Openul de la Melbourne. Ca de obicei în astfel de situații, au fost construite și aruncate pe piață o serie de narațiuni false. Majoritatea jucătorilor participanți la Australian Open se vaccinaseră anti-Covid. Aceasta era una dintre condițiile de intrare în Australia, dar vaccinarea jucătorilor nu a fost un fenomen apărut chiar înainte de Openul australian; mulți jucători s-au vaccinat înainte și au mai participat la turnee vaccinați, fără a se plânge că performanțele le-au fost afectate în vreun fel de ser.

În România, una dintre publicațiile asumat corona-sceptice și anti-vacciniste este activenews. Veridica a demontat în mai multe rânduri fake news și dezinformări promovate de activenews cu privire la presupuse efecte adverse ale vaccinurilor anti-covid.

Articolele care sugerează – sau spun explicit – că vaccinarea anti-Covid ar fi dus la moartea unor persoane apar cu regularitate pe activenews: doar în primele trei zile ale săptămânii în care s-a scris despre Simona Haelp, au apărut articole care sugerau că vaccinul anti-covid ar fi responsabil de decesele jurnalistului basarabean Valeriu Vulcan, fostului gimnast maghiar Szilveszter Csollany și al actorului american Vachik Mangassarian.

OBIECTIV: Subminarea și decredibilizarea campaniei de vaccinare anti-Covid.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Simptomele descrise de Simona Halep în timpul meciului din optimile Australian Open sunt comune în cazul epuizării cauzate de caniculă și chiar jucătoarea a declarat că a fost afectată de temperatura ridicată. De altfel, Simona Halep a întâmpinat și în trecut, tot la Australian Open, probleme legate de căldură. După finala pe care a jucat-o în 2018 (cu doi ani de zile înainte de apariția coronavirusului și, deci, a vaccinării), când era și într-o formă mai bună, a trebuit să fie spitalizată și i-a luat luni de zile pentru a se reface complet. În plus, din 11 participări anterioare la Australian Open, jucătoarea a trecut într-o etapă mai avansată decât optimile de 5 ori, iar de alte 5 a fost eliminată înainte de a ajunge la această fază.

Simona Halep nici măcar nu reprezintă un caz singular. În 2009, chiar Novak Djokovic a abandonat meciul din sferturile de finală împotriva lui Andy Roddick din cauza epuizării provocate de căldură. Problema căldurii excesive la Australian Open și a impactului pe care aceasta îl are asupra jucătorilor este una veche și a fost denunțată anterior, mai ales în urma turneului din 2014, când numeroși jucători au fost afectați de caniculă. Mai mult, openul de la Melbourne nu este nici pe departe singurul turneu de tenis în care jucători/jucătoare au avut probleme de sănătate din cauza temperaturilor ridicate.

În ceea ce privește o presupusă toleranță mai bună a nevaccinatului Novak Djokovic la căldura din acest an de la Australian Open, sârbul nici măcar nu a jucat în turneu, așa că nu s-a confruntat cu aceeași presiune ca jucătorii care au depus eforturi la nivel de competiție de vârf. În plus, toleranța jucătorilor/jucătoarelor la efort fizic și la temperaturi ridicate sunt diferite, depinzând de o multitudine de factori ca existența unor afecțiuni, pregătirea fizică, organism, hidratare etc. Fiecare meci de la Australian Open s-a încheiat cu victoria unui jucător și înfrângerea altuia (ambii fiind vaccinați). Simona Halep a reușit să ajungă într-o fază relativ avansată a turneului în urma unor victorii în care a jucat și a rezistat mai bine.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Simona Halep s-a simțit rău la meciul din optimile de finală de la Australian Open.

 • Publicație / Media:
  activenews.ro
 • Data publicării:
  24/01/2022
 • Public țintă:
  Publicul corona-sceptic, antivaccinist, ezitant cu privire la vaccinuri
 • Narațiune cheie:
  Simona Halep a pierdut la Australian Open pentru că s-a vaccinat
Cătălin Gomboș

27 Jan 2022
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 14 min
 • Simona Halep a avut probleme de sănătate la Australian Open și a fost eliminată din turneu din cauza vaccinului anti-Covid. Narațiunea e promovată de activenews, un site cu o pronunțată politică editorială anti-vaccinistă și corona-sceptică.
 • NARAȚIUNI: 1. Simona Halep a avut probleme de sănătate și a fost eliminată de la Australian Open pentru că s-a vaccinat. 2. În timp ce jucătorii vaccinați au întâmpinat probleme de sănătate, Novak Djokovic, nevaccinat, s-a simțit perfect.
 • OBIECTIV: Subminarea și decredibilizarea campaniei de vaccinare anti-Covid.
DEZINFORMARE: Guvernarea pro-europeană a Moldovei este de vină că primarul socialist al Chișinăului scumpește transportul public
DEZINFORMARE: Guvernarea pro-europeană a Moldovei este de vină că primarul socialist al Chișinăului scumpește transportul public

Guvernul PAS este responsabil de scumpirea iminentă a tarifelor în transportul public din Chișinău pentru că a admis creșterea prețurilor la carburanți, a declarat consilierul municipal socialist Alexandr Odințov, preluat de mai multe portaluri de știri afiliate socialiștilor. De fapt, carburanții s-au scumpit ca urmare a creșterii globale a prețurilor la hidrocarburi.

Veridica
Veridica
16 May 2022
DEZINFORMARE: Rusia va fi forțată să recurgă la arme nucleare
DEZINFORMARE: Rusia va fi forțată să recurgă la arme nucleare

Putin a anunțat Al Treilea Război Mondial și va folosi arme nucleare deoarece, din cauza Occidentului, forțele sale nu reușesc să câștige războiul. Narațiunea e promovată de fostul condamnat penal Sorin Roșca Stănescu, cunoscut pentru punctele sale de vedere asemănătoare cu cele ale propagandei ruse. Aceasta din urmă promovează de la un timp ideea declanșării unui conflict nuclear, pentru a determina Occidentul să nu mai sprijine Ucraina.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 May 2022
DEZINFORMARE: Moldova renunță la neutralitate și se înarmează pentru război cu Rusia
DEZINFORMARE: Moldova renunță la neutralitate și se înarmează pentru război cu Rusia

Guvernarea de la Chișinău renunță la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce Vestul o înarmează pentru a o transforma într-un scut viu împotriva Rusiei, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator.net, care reia tezele despre prezența militară românească în Republica Moldova și sprijinul militar pe care Chișinăul l-ar oferi Ucrainei.

Veridica
Veridica
09 May 2022
DEZINFORMARE: România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria
DEZINFORMARE: România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria

România, Polonia, Ucraina și Republica Moldova vor ataca împreună regiunea separatistă transnistreană, potrivit unei dezinformări apărute în presa română. Dezinformarea a fost publicată în România, într-un text care conține o serie de dezinformări specifice propagandei rusești.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
04 May 2022