Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”

Dezinformare

Maia Sandu și PAS au rolul de a administra Moldova până când aceasta va fi înghițită de România, cu ajutorul SUA și NATO, potrivit unei dezinformări care reia teza controlului extern asupra Moldovei.

ȘTIRE: Împrejurările o pot împinge pe Maia Sandu să declare stare de urgență sau chiar de război, scrie Mejdurecie.md. Publicația amintește că s-au împlinit 100 de zile de la învestirea Guvernului Gavriliță și afirmă  că „actualul regim poate fi definit drept management extern. Și președintele și PAS au fost susținuți pentru a accede la guvernare de „partenerii externi”. PAS – un partid reprezentat de ONG-uri finanțate din exterior. Printre deputații din Parlament, în aparatul președintelui, în guvern sunt tot felul de foști colaboratori ai organizațiilor internaționale, „consultanți”, directori de ONG-uri ș.a. Activitatea aparatului președintelui, de asemenea, este finanțată din exterior. Practic, toată conducerea de vârf a țării este „proiecția” structurilor internaționale și guvernelor occidentale”.

Publicația mai scrie că în condițiile în care numărul angajaților a ajuns egal cu cel al pensionarilor, guvernarea va avea probleme cu plata pensiilor, dar și că Moldova poate intra în colaps, fapt care ar fi demonstrat de criza energetică. Majorarea prețurilor în lanț va duce la sărăcirea populației și Moldova va deveni un stat falimentar. „Aici este rolul istoric al actualului regim – o administrație pentru o perioada de tranziție. Timp de patru ani, actuala guvernare trebuie să pregătească țara fie pentru alipirea ei la alt stat, fie să introducă măsuri de urgență cu caracter permanent, inclusiv până la declararea legii marțiale”. Colapsul Moldovei este provocat și de factori externi, continuă autorul, „în special de accelerarea colapsului în Ucraina, unde e lipsă de cărbune și sunt posibile întreruperi ale alimentării cu electricitate. Autoritățile din Ucraina ar putea provoca un război de amploare în Donbass”.

„Instabilitatea externă și tensiunea internă, criticile tot mai mari la adresa actualului regim din Moldova pot împinge autoritățile la noi acțiuni neadecvate, iar situația poate ieși de sub control. Și dacă va veni acest moment, regimul actual nu va avea de ales decât să impună starea de urgență sau legea marțială. Președintele va fi destul de hotărât, mai ales că va avea sprijin în această chestiune din partea Statelor Unite, României și NATO. Dacă acest lucru se va întâmpla, aceasta va însemna că proiectul „Republica Moldova” a ajuns la final”, conchide autorul.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Moldova va intra în colaps, iar Maia Sandu va institui stare de urgență cu caracter permanent. 2. Criza energetică a creat haos și guvernarea a fost nevoită să declare stare de urgență. 3. Actuala guvernare este instalată și condusă din exterior (SUA și UE). 4. PAS și Maia Sandu au misiunea istorică să distrugă statul Republica Moldova.

CONTEXT: Pe 14 noiembrie s-au împlinit 100 de zile de la preluarea mandatului de către guvernul PAS condus de Natalia Gavriliță. Membrii cabinetului, la fel ca și deputații PAS, majoritari în Parlament, și fondatoarea partidului, Maia Sandu, susțin fără echivoc parcursul european al Republicii Moldova. Reformele cerute de Acordul de asociere semnat în 2014 sunt principalele obiective ale guvernării.

În primele 100 de zile de la preluarea mandatului, guvernarea a fost nevoită să se confrunte cu două crize majore – pandemia de Covid, care a generat și contractarea economiei, și o criză energetică, pe fundalul majorării prețurilor la gaze pe piețele internaționale. Prețurile la gaze au crescut și pentru consumatorii din Republica Moldova, fie că e vorba de agenți economici sau de consumatori casnici.

Guvernarea PAS are o susținere importantă din partea UE și a statelor membre, iar Maia Sandu a reușit să atragă importante surse financiare pentru Republica Moldova, inclusiv pentru depășirea crizei pandemice, economice și energetice cu care se confruntă statul.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea proeuropeană. Se încearcă asocierea noii guvernări PAS cu un regim instabil, care va distruge statul Republica Moldova și îl va târî într-un conflict regional.

DE CE E FALSĂ NARAȚIUNEA: Pe perioada crizei energetice, guvernarea a introdus starea de urgență pe 22 octombrie, pe 30 de zile, până pe 21 noiembrie. Aceasta i-a permis să procure gaze naturale de la alți furnizori decât de la Gazprom. Concernul rus, singura sursă de aprovizionare cu gaze a Republicii Moldova, a redus în luna octombrie volumul de gaze naturale, astfel încât statul a fost nevoit să procure suplimentar, din surse alternative, gaze naturale pentru a menține presiunea în sistem. Criza gazelor nu a fost provocată de guvernare, dar a fost o consecință a situației de pe piețele internaționale. Guvernul a cerut instituirea stării de urgență nu pentru că Moldova era la un pas de haos total așa cum comentează publicația, dar pentru a soluționa rapid, prin derogare de la lege, problema aprovizionării cu gaze din surse alternative. Aceasta a demonstrat, practic, că pentru prima dată în istoria sa, Republica Moldova a fost în stare să procure gaze din alte surse decât cea rusă. Republica Moldova a fost susținută în rezolvarea crizei de Uniunea Europeană, România și Ucraina, fapt ce demonstrează că aceste structuri sunt parteneri de încredere pentru Chișinău și nu își doresc distrugerea statului, așa cum insinuează sursa citată. În ceea ce privește narațiunea că guvernarea este dirijată din exterior și are misiunea de a lichida Republica Moldova, aceasta a fost folosită încă în campaniile electorale pentru alegerile prezidențiale, câștigate de Maia Sandu, și cele parlamentare câștigate de partidul său, PAS. Narațiunea continua să fie folosită de presa afiliată PSRM și după venirea la guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate, în scopul discreditării acestuia și a cursului european al Republicii Moldova.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Cresc prețurile la facturi și la produse, ceea ce afectează populația. În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în perioada 22 octombrie - 21 noiembrie, în contextul crizei energetice.

 • Publicație / Media:
  Mejdurecie.md
 • Data publicării:
  16/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  Simpatizanții forțelor pro-ruse, anti europeni
 • Afiliere politică:
  Pro-rusă
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea PAS vrea să distrugă Republica Moldova
Mariana Vasilache

19 Nov 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 11 min
 • Maia Sandu și PAS au rolul de a administra Moldova până când aceasta va fi înghițită de România, cu ajutorul SUA și NATO, potrivit unei dezinformări care reia teza controlului extern asupra Moldovei.
 • NARAȚIUNI: 1. Moldova va intra în colaps, iar Maia Sandu va institui stare de urgență cu caracter permanent. 2. Criza energetică a creat haos și guvernarea a fost nevoită să declare stare de urgență. 3. Actuala guvernare este instalată și condusă din exterior (SUA și UE). 4. PAS și Maia Sandu au misiunea istorică să distrugă statul Republica Moldova.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea proeuropeană. Se încearcă asocierea noii guvernări PAS cu un regim instabil, care va distruge statul Republica Moldova și îl va târî într-un conflict regional.
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021