Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: Prin codul QR de pe certificatele verzi se impune creditul social și e înrobită populația

Dezinformare

Codul QR de pe certificatele Covid reprezintă un pas pentru impunerea așa-numitului „credit social” prin care românii – și restul omenirii – vor fi înrobiți de oculta mondială. Narațiunea falsă e promovată în medii anti-vacciniste și corona-sceptice și e legată de mai vechile teorii ale conspirației privind documentele cu date biometrice.

ȘTIRE: „[...]Covid a devenit o traumă dorită, peste care se trece cu îngrijorare, dar care îți dă, la final, sentimentul liniștitor de katharsis. Omicron e fix pix, nimic. O răceală. Nu coboară la plămâni, rămâne sus, la căpățână Cred că două doze de antivirale sunt megasuficiente. Ceai cu miere, lămâie, vitamine. Odihnă. Light […]  

Care sunt consecințele dacă intrați în listele DSP? În afară că intrați 6 luni în mall și faceți plajă în Grecia?

- Ridicați suma de infectați prin care psihopații mențin teroarea: măști, certificat etc.

- Dacă sunt copii, închiderea clasei și trimiterea în online. Plus nenorocirea măștii la clase, o crimă pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor și a profesorilor.

- Acceptarea codului QR CA REFERINȚĂ DE NORMALITATE SOCIALĂ. Practic, din oameni deveniți o piesă pe care demenții acestei lumi o mută și o conduc spre ceea ce doresc: creditul social vă pune în condiția de sclaveți, pe model asiatic.

Deci nu curățați, cu propria voință, un drum care duce în abisul unei tiranii perfecte. (Asta e valabil și pentru cei care se înțeapă pe lângă.)”
.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Prin codul QR de pe certificatele privind vaccinarea sau trecerea prin boală, se face un pas către creditul social. 2. Statisticile Covid-19 sunt publicate pentru a panica populația. 3. Măsurile anti-pandemie sunt menite să terorize populația. 4. Măștile chirurgicale afectează sănătatea fizică și mentală.

CONTEXT/ETOS LOCAL: România este expusă, încă de la debutul pandemiei, la o campanie virulentă împotriva măsurilor luate pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2, indiferent care a fost natura acestora – lockdown, măști chirurgicale, distanțare socială, vaccinare, condiționarea accesului în unele spații de prezentarea certificatelor privind vaccinarea sau trecerea prin boală. Campania, care vizează și natura coronavirusului sau a Covid-19, originea și virulența acestora, se bazează pe un număr de narațiuni false, majoritatea comune fie cu narațiuni false care au ca surse Rusia și China, fie cu cele promovate de dreapta radicală din Statele Unite.

Printre cei care promovează sau propagă narațiunile false cu privire la SARS-CoV-2 sunt adepți ai diferitelor teorii ale conspirației, persoane care pun accentul pe un ortodoxism radical și îi susțin pe acei prelați care au contestat și ei măsurile anti-Covid (exponentul cel mai important al acestora fiind arhiepiscopul Tomisului, Teodosie), reprezentanți ai Coaliției pentru Familie, suveraniști, euro-sceptici, anti-occidentali, adepți ai protocronismului, persoane care de-a lungul timpului au promovat mesajele Rusiei în România și/sau au fost promovate intens de portavocea Kremlinului, Sputnik. Iulian Capsali, autorul articolului de pe activenews, este un astfel de personaj. De la negarea COVID-19, până la retorică intoleratantă sub pretextul patriotismului, Capsali este unul dintre exponenții mișcării anti-vaccinare din România și un promotor fervent al teoriilor conspirației legate de acest virus.

Chiar dacă s-a îmoblnăvit de două ori deja de COVID-19, Capsali continuă să susțină că această boală este doar o simplă răceală, deși a recunoscut public i-au trebuit 13 zile să-și revină ultima dată când a contractat boala.

Activenews e una dintre publicațiile online cele mai active în denunțarea liniei oficiale cu privire la Covid și promovarea unor narațiuni false cu privire la acesta; multe dintre narațiuni sunt preluate din zona dreptei americane (uneori prin traducerea și republicarea unor articole).

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în sistemul medical și în liderii politici ai țării. Combaterea măsurilor anti-pandemie. Promovarea unor teorii ale conspirației.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Teoriile conspirației privind folosirea tehnologiei pentru subjugarea și monitorizarea populației nu sunt noi. Cu mult înainte de declanșarea pandemiei de Covid, extremiștii musulmani din Pakistan și Afghanistan au lansat atacuri împotriva unor echipe medicale care purtau campanii de vaccinare (de exemplu împotriva poliomielitei), întrucât se temeau că în acest fel vor fi urmăriți de CIA.. Ceva mai târziu, au apărut conspirațiile cu privire la tehnologia de tip 5G, care ar presupune și ea implantarea unor cipuri. Au existat și teorii ale conspirației (promovate și în zona ortodoxă în țări ca România, Rusia, Republica Moldova etc.) cu privire la pașapoartele și cărțile de identitate biometrice, care ar fi un instrument al Diavolului.

Teoriile conspirației legate de codul QR intră în familia celor care pun accentul pe tehnologie și preiau elemente de la acestea – în Australia, de pildă, a fost viralizată o narațiune falsă potrivit căreia astfel de coduri ar fi injectate cu ajutorul vaccinului. Tot în Australia au apărut și o serie de aplicații care păcălesc citirea certificatelor verzi tot de teama unui control guvernamental; de fapt, autoritățile nu au introdus un sistem de monitorizare a populației ci aplicații de contact tracking (folosite și în alte țări) pentru a putea localiza și izola rapid focarele de Covid-19.

O altă teorie a conspirației legată de QR este că acesta va fi folosit pentru a implementa un sistem de credit social similar cu cel chinez, care presupune monitorizarea comportamentului indivizilor și companiilor; facilitarea sau îngreunarea accesului la anumite facilități, obținerea de credite bancare, chiar și unele drepturi (de a obține pașaport și de a călători) ar urma să depindă de aceste credite sociale. O astfel de teorie a conspirației a fost lansată, de pildă, în Canada în 2021, unde sursa pare a fi o notificare către companiile canadiene care doresc să activeze în China că trebuie să ia în calcul și sistemul de credit social din acea țară.

Narațiunea promovată de Iulian Capsali nu face decât să preia elemente din teoriile de mai sus. De altfel, pe activenews au fost publicate numeroase materiale cu privire la presupuse pericole ale codului QR.

Astfel de narațiuni sunt false întrucât certificatele pe care apare codul QR sunt folosite strict pentru combaterea pandemiei, chiar și atunci când este vorba de contact tracking. Problema creditului social este una specifică Chinei, un stat comunist dictatorial care încearcă să exercite un control strict asupra propriei populații, și nu se pune problema extinderii acestui sistem la societățile democratice.

În România, codul QR de pe certificatele care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală verifică doar autenticitatea, valabilitatea și integritatea acestora, iar datele sunt doar citite, nu și înregistrate.  

În ceea ce privește publicarea statisticilor, acest aspect ține de transparența instituțională, nu de vreun plan de a panica populația. Cu cât aceasta este mai informată cu privire la pericolele pandemiei de coronavirus, cu atât cresc șansele să ia măsuri pentru a se proteja. Informarea corectă a populației este vitală dată fiind rata scăzută de vaccinare, rezistența la măsurile anti-pandemie și intensa campanie de dezinformare. Aproape 60 de mii de români au fost uciși de Covid și aproape două milioane s-au infectat cu SARS-CoV-2, iar unele din aceste cazuri ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi luat măsuri de protecție. Propunerea implicită ca statisticile să nu mai fie publicate reprezintă o pledoarie pentru cenzură și chiar pentru dezinformare. Măsurile anti-pandemie sunt menite să protejeze populația, nu să o terorizeze, și reprezintă politici sanitare, nu politici opresive. Suspendarea cursurilor după înregistrarea unui număr de cazuri este, și ea, menită să îi protejeze pe copii.

În sfârșit, narațiunile false privind „pericolele măștii” au fost demontate în repetate rânduri, încă de la începutul pandemiei.

 • Publicație / Media:
  Activenews.ro
 • Data publicării:
  18/01/2022
 • Public țintă:
  Anti-vaxeri, ultra-conservatori și adepți ai teoriilor conspirației
 • Narațiune cheie:
  Anti-vaxeri, ultra-conservatori și adepți ai teoriilor conspirației
Cătălin Gomboș

20 Jan 2022
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 18 min
 • Codul QR de pe certificatele Covid reprezintă un pas pentru impunerea așa-numitului „credit social” prin care românii – și restul omenirii – vor fi înrobiți de oculta mondială. Narațiunea falsă e promovată în medii anti-vacciniste și corona-sceptice și e legată de mai vechile teorii ale conspirației privind documentele cu date biometrice.
 • NARAȚIUNI: 1. Prin codul QR de pe certificatele privind vaccinarea sau trecerea prin boală, se face un pas către creditul social. 2. Statisticile Covid-19 sunt publicate pentru a panica populația. 3. Măsurile anti-pandemie sunt menite să terorize populația. 4. Măștile chirurgicale afectează sănătatea fizică și mentală.
 • OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în sistemul medical și în liderii politici ai țării. Combaterea măsurilor anti-pandemie. Promovarea unor teorii ale conspirației.
DEZINFORMARE: Guvernarea pro-europeană a Moldovei este de vină că primarul socialist al Chișinăului scumpește transportul public
DEZINFORMARE: Guvernarea pro-europeană a Moldovei este de vină că primarul socialist al Chișinăului scumpește transportul public

Guvernul PAS este responsabil de scumpirea iminentă a tarifelor în transportul public din Chișinău pentru că a admis creșterea prețurilor la carburanți, a declarat consilierul municipal socialist Alexandr Odințov, preluat de mai multe portaluri de știri afiliate socialiștilor. De fapt, carburanții s-au scumpit ca urmare a creșterii globale a prețurilor la hidrocarburi.

Veridica
Veridica
16 May 2022
DEZINFORMARE: Rusia va fi forțată să recurgă la arme nucleare
DEZINFORMARE: Rusia va fi forțată să recurgă la arme nucleare

Putin a anunțat Al Treilea Război Mondial și va folosi arme nucleare deoarece, din cauza Occidentului, forțele sale nu reușesc să câștige războiul. Narațiunea e promovată de fostul condamnat penal Sorin Roșca Stănescu, cunoscut pentru punctele sale de vedere asemănătoare cu cele ale propagandei ruse. Aceasta din urmă promovează de la un timp ideea declanșării unui conflict nuclear, pentru a determina Occidentul să nu mai sprijine Ucraina.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 May 2022
DEZINFORMARE: Moldova renunță la neutralitate și se înarmează pentru război cu Rusia
DEZINFORMARE: Moldova renunță la neutralitate și se înarmează pentru război cu Rusia

Guvernarea de la Chișinău renunță la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce Vestul o înarmează pentru a o transforma într-un scut viu împotriva Rusiei, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator.net, care reia tezele despre prezența militară românească în Republica Moldova și sprijinul militar pe care Chișinăul l-ar oferi Ucrainei.

Veridica
Veridica
09 May 2022
DEZINFORMARE: România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria
DEZINFORMARE: România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria

România, Polonia, Ucraina și Republica Moldova vor ataca împreună regiunea separatistă transnistreană, potrivit unei dezinformări apărute în presa română. Dezinformarea a fost publicată în România, într-un text care conține o serie de dezinformări specifice propagandei rusești.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
04 May 2022