DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 2: Nori negri deasupra Moldovei

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 2: Nori negri deasupra Moldovei
  |  

Norii negri ai autoritarismului și războiului s-au adunat deasupra Republicii Moldova, dar încă mai pot fi alungați dacă la cârma țării vin forțele patriotice. Este imaginea care se desprinde din narațiunile care au colorat o nouă săptămână din campania electorală pentru alegerile legislative de dincolo de Prut. Narațiunile apar în dezinformări și fake news lansate atât la Chișinău, cât și în Rusia, care încearcă să îi sprijine barem mediatic pe clienții săi din Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor, dacă numeroasele promisiuni de asistență – cu bani, motorină, echipamente medicale și vaccinuri – nu s-au materializat. În schimbul acestui sprijin, exponenții stângii proclamă apartenența Moldovei la lumea rusă și trimit la o istorie mai mult imaginară în care, secole întregi, moldovenii și rușii au luptat umăr la umăr împotriva cotropitorilor și pentru apărarea credinței pravoslavnice. Și istoria mai recentă are parte de un tratament cosmetic, așa că săptămâna aceasta am mai aflat și că Rusia a fost și este un element de stabilitatea în Transnistria, unde s-a zbătut să oprească vărsări de sânge – și nu o parte participantă la un conflict, împotriva Moldovei, și o putere care își menține ilegal forțe în regiune, în ciuda faptului că țara-gazdă îi cere de zeci de ani să le retragă.

Aceeași Transnistrie este folosită acum ca sperietoare de campanie, iar alegătorilor li se spune că dacă Maia Sandu își va consolida puterea – printr-o victorie a aliaților săi în alegeri – situația în regiunea separatistă, care ar fi deja supusă unei blocade, se va deteriora. Nu este singurul pericol care planează asupra Moldovei: urmează un val de arestări politice, sub pretextul luptei împotriva corupției, Occidentul este pe punctul de a angrena țara în campania sa împotriva Rusiei, iar România se pregătește chiar să o anexeze.

Temele narațiunilor nu sunt întâmplătoare: acestea țin de mizele și temerile stângii. La Transnistria e miza voturilor care pot fi aduse de acolo „cu autobuzul” pentru socialiști și comuniști, pentru a contra-balansa voturile venite din Occident pentru pro-europeni. Temerile se leagă de tot ceea ce se poate asocia cu forțele de dreapta și le aduce un avantaj. Lupta împotriva corupției reprezintă promisiunea cea mai importantă a pro-europenilor și marea așteptare a electoratului acestora – și nu numai – într-o țară în care fenomenul s-a întins în administrație, justiție, clasa politică și zona de afaceri dominată de oligarhi-infractori. Occidentul este modelul spre care se poate tinde, dar care în schimbul asistenței cere exact dezmembrarea rețelelor de corupție care sufocă Moldova. România, care e oricum o țintă tradițională a propagandei ruso-moldoveniste, beneficiază acum și de un plus de imagine din cauza asistenței acordate în pandemie, iar relația bună cu Bucureștiul a forțelor de dreapta ar putea să fie, de această dată, un plus la urne.

Fake news & Disinformation

DEZINFORMARE: Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu întăresc blocada asupra Transnistriei (Cornel Ciobanu)

Regiunea transnistreană este supusă unei blocade de către Republica Moldova și Ucraina, iar la Chișinău, în spatele blocadei respective se află aliații politici ai Maiei Sandu. Narațiunile cu privire la agravarea situației din Transnistria nu sunt neobișnuite, iar unele chiar avertizează că este posibil ca în regiune să se declanșeze un conflict. De data aceasta, în spatele dezinformării se află chiar Duma de Stat a Rusiei.

FAKE NEWS : Lupta împotriva corupției, pretext pentru a întoarce Moldova contra Rusiei (Cătălin Gomboș)

Occidentul vrea ca, sub pretextul luptei anti-corupție, să impună în Republica Moldova o clasă politică gata să întoarcă țara împotriva Rusiei.

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău (Mădălin Necșuțu)

Foști ofițeri ai așa-numitelor „structuri de forță” din Republica Moldova au intervenit în campania electorală pentru a-și exprima îngrijorarea față de situația din țară, dar și pentru a avertiza că structuri străine au acces la informații externe. Narațiunile se înscriu în retorica anti-occidentală de campanie a forțelor pro-ruse de la Chișinău.

DEZINFORMARE: Republica Moldova e parte a lumii ruse, iar grație Moscovei a fost ferită de război (Mariana Vasilache)

Republica Moldova face parte din lumea rusă și are o istorie comună cu Rusia care se întinde de-a lungul a sute de ani. Astăzi, Rusia este principalul partener strategic al Moldovei și țara care i-a asigurat securitatea în ultimii 30 de ani, ajutând-o să evite un război. Narațiunile au fost preluate de Ria Novosti dintr-un mesaj al fostului președinte, Igor Dodon, și au scopul să să pună în lumină politică relația sa personală cu liderul rus Vladimir Putin, în contextul alegerilor care urmează să se desfășoare pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova.

DEZINFORMARE: România controlează Republica Moldova și e pe punctul de a o anexa (Cornel Ciobanu)

România este la un pas de a anexa Republica Moldova: îi controlează comerțul extern, le acordă cetățenia română moldovenilor, iar Maia Sandu este gata, cu ajutorul Parlamentului, să repete actul unirii, potrivit unei narațiuni apărute în Rusia și preluată de presa din Republica Moldova. Semnatarul dezinformării susține că Moscova ar trebui să intervină pentru a nu permite ca Republica Moldova să fie „înghițită”.

Narațiuni
  • Occidentul se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova.
  • Maia Sandu și forțele politice care o susțin vor să blocheze economic regiunea transnistreană.
  • Rusia joacă rolul unui pacificator în regiune.
  • Lupta împotriva corupției este doar un pretext pentru eliminarea politicienilor care nu vor ca Republica Moldova să fie folosită de Occident împotriva Rusiei.
  • Forțe străine – SUA, UE și România – au acces la secretele de stat ale Republicii Moldova, fapt ce pune în pericol siguranța statului.
  • Maia Sandu este un conducător controlat de Occident și care are grijă de interesele altor state în detrimentul Republicii Moldova.
  • Rusia este cel mai loial și de încredere partener al Republicii Moldova.
  • Rusia și Moldova luptă de secole împotriva invadatorilor străini.
  • Soldaţii ruşi au vărsat sânge pentru eliberarea pământului moldovenesc.
  • Datorită pacificatorilor ruşi, de 30 de ani nu s-a mai vărsat sânge pe pământ moldovenesc.
  • România este tot mai aproape de a anexa Republica Moldova.
Editoriale și analize

Alegeri parlamentare în Republica Moldova: votul transnistrenilor versus votul diasporei (Mariana Vasilache)

Bătălia electorală din Republica Moldova dintre partida proeuropeană şi cea prorusească este reflectată şi în procesul de organizare a secţiilor de vot – blocul PSRM-PCRM mizând pe votul transnistrenilor, iar PAS pe votul celor plecaţi la muncă în Europa – diaspora. În această luptă a fost atrasă şi autoritatea electorală, care a încercat să reducă posibilitatea diasporei de a-și exprima votul.

În ce fel cooperăm politic cu Republica Moldova? Iluzia că am putea cumpăra noi băieţii Moscovei de la Chişinău (Sorin Ioniță)

Politicienii de la Chișinău încearcă să obțină capital politic în Republica Moldova prin afișarea relațiilor cu politicieni din România. Câteva declarații protocolare și poze „de familie” nu îi garantează însă Bucureștiului o influență dincolo de Prut.

Programele electorale înaintea parlamentarelor din Republica Moldova: între promisiuni și populism (Mădălin Necșuțu)

În Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie. Lista concurenților electorali este lungă, cu nu mai puțin de 19 de partide și blocuri electorale înscrise oficial în cursa pentru cele 101 de fotolii parlamentare. Din acestea, nu mai mult de șase formațiuni au șanse reale de a trece pragurile electorale de 5% pentru partide sau 7% pentru blocurile electorale formate din două sau mai multe formațiuni. Veridica a făcut o radiografie succintă a programelor electorale propuse de principalii competitori.

 

Demagog 2021 este proiectul Veridica de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile legislative anticipate din Republica Moldova. Buletinul de Chișinău este o sinteză săptămânală a principalelor fake news, dezinformări și narațiuni utilizate în campanie, dar și a editorialelor și analizelor realizate de echipa noastră.

Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Asaltul suveraniștilor – fake news, dezinformare și propagandă în super-anul electoral 2024

Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Jurnalul European al lui Tetelu