Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

Moldova
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Moldovan soldiers perform a hourly change of Honor Guard at the Eternal Flame during celebrations to mark the 71th anniversary of Victory Day, at the Victory Memorial in Chisinau, Moldova, 09 May 2016.

Foști ofițeri ai așa-numitelor „structuri de forță” din Republica Moldova au intervenit în campania electorală pentru a-și exprima îngrijorarea față de situația din țară, dar și pentru a avertiza că structuri străine au acces la informații externe. Narațiunile se înscriu în retorica anti-occidentală de campanie a forțelor pro-ruse de la Chișinău.

ȘTIRE: „Conform informațiilor publicate în mass-media, structurile străine, atât de stat, cât și private, au obținut acces la informații secrete, inclusiv la cele care se încadrează în categoria de importanță specială. În acest sens, ofițerii retrași și de rezervă ai organelor de forță și ale forțelor armate ale Republicii Moldova cer președintelui să răspundă: Pe ce bază și cu ce drept li s-a dat acces la acest tip de informații? De ce, în calitate de șef al statului, nu luați toate măsurile posibile pentru ca aceste acțiuni, care pot fi considerate infracționale, să fie suprimate și să nu aibă loc în viitor? În plus, șefa statului a fost întrebată cînd vor fi adresate revendicări ambasadorului din SUA și i se va prezenta o notă oficială de protest în legătură cu intervenţia sa în activitatea Serviciului de Informații și Securitate, a Procuraturii Generale și a Comisiei Electorale Centrale?

Autorii scrisorii consideră acțiunile ambasadorului SUA în Moldova, Dereck Hogan, precum și ale ambasadorului României în Moldova, Daniel Ioniță și șefului delegației UE în Moldova, Peter Michalko, ca exercitând o presiune directă asupra autorităților unei țări suverane, precum și amestecul în treburile interne ale statului moldovenesc”, se arată într-o știre a portalului noi.md, afiliat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

NARAȚIUNI: 1. Forțe străine – SUA, UE și România – au acces la secretele de stat ale Republicii Moldova, fapt ce pune în pericol siguranța statului. 2. Maia Sandu este un conducător controlat de Occident și care are grijă de interesele altor state în detrimentul Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe fondul campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, o serie de organizații formate din veterani ai structurilor de forță cu viziuni proruse și anti-occidentale se mobilizează împotriva forțelor proeuropene. Sub pretextul unei retorici de tip patriotic, acestea susțin agenda politică a Kremlinului în Republica Moldova și acționează ca agenți electorali pentru forțele politice de stânga cu atitudini proruse. O parte dintre acești veterani se regăsesc și în organizațiile semnatare - Consiliului mișcării Populare „Salvăm Moldova!”, susținut de reprezentanții Consiliului Republican al Platformei Publice „Uniunea Populară”.

Fondatorii Platformei publice patriotice „Uniunea Populară” sunt: Mișcarea Poporului „Salvați Moldova!”; Mișcarea Națională de Voluntari „Centrul Comunitar Anticriză”; Consiliul Public al Moldovei; Mișcarea Patriotică „Pro-Moldova”, Asociația istorico-geografică din Moldova; Federația sindicatelor lucrătorilor din domeniul culturii fizice, sportului și turismului „SindSport” din Republica Moldova; Sindicatul Colaboratorilor Organelor de Forță din Republica Moldova, Uniunea Națională a Studenților și Tineretului Moldovei și Autonomia Național-Cultural Moldovenească din Sankt-Petersburg.

Toate acestea promovează o agendă statalistă, anti-occidentală și prorusă în Republica Moldova.

Unul dintre liderii Platformei, Victor Petrov, fondatorul Centrului Comunitar Anticriză, a declarat că această constituire a „Uniunii Populare” este începutul unei noi etape în consolidarea forțelor patriotice ale poporului moldovenesc.

De atfel, „Uniunea Populară” a și cochetat cu ideea unor negocieri cu Blocul electoral al Comuniștilot și Socialiștilor, format din Partidul Comunist din Republica Moldova (condus de Vladimir Voronin) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (Igor Dodon).

De asemenea, una dintre cele mai puternice organizații cu o astfel de agenda și formată tot din ofițeri rezerviști cu viziuni filoruse este Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova. Aceasta este condusă de Victor Gaiciuc, general de divizie și actualul ministru interimar al Apărării din Republica Moldova.

Președintele PSRM, Igor Dodon, este cel care l-a cununat pe fiul lui Victor Gaiciuc. Acesta din urmă a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai traseului politic al lui Igor Dodon, fostul general de aviație și ofițer al URSS, având bune relații la Moscova.

Pe de altă parte, Consiliului Republican al Platformei Publice „Uniunea Populară” este o organizație nouă, creată luna trecută, dar care militează pentru aceleași probleme ca și organizația condusă de Gaiciuc.

Actualul ministrul interimar al Apărării, Victor Gaiciuc, a activat zeci de ani ca ofițer al Uniunii Sovietice și a avut o serie de poziții publice în care a susținut că peninsula Crimeea este a Rusiei și că separatiștii proruși din estul Ucrainei luptă cu vitejie împotriva Kievului.

De altfel, Victor Gaiciuc a afirmat recent, în contextul mobilizării trupelor ruse la granițele Ucrainei că Republica Moldova nu trebuie să fie îngrijorată de intensificarea exercițiilor militare ruse din regiunea separatistă transnistreană.

OBIECTIV: Perpetuarea agendei propagandei Moscovei în Republica Moldova.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Scrisoarea „patrioților” din structurile de forță, așa cum se prezintă ei, repune pe tapet toate narațiunile clasice ale propagandei ruse în raport cu Occidentul. Sub pretextul unei atitudini patriotice sunt reiterate într-un amalgam multe dintre temele clasice ale propagandei ruse în Republica Moldova, ce gravitează în jurul sloganului „nu ne vindem țara”.

Autorii scrisorii nu vin cu nicio probă să-și susțină afirmațiile cum că străini ar avea acces la informații sensibile în stat.

Autorii mai scriu că „jucători externi intenționează prin orice mijloace să includă Moldova în „liderii” confruntării geopolitice, transformându-ne pe toți în ostatici involuntari ai intereselor cuiva”. De asemenea, este introdusă din nou tema unui Euromaidan pregătit la Chișinău în varianta în care câștigă forțele proruse, un apel subliminal la apărarea „cetății asediate”, un lait-motiv al narațiunilor promovate dinspre Moscova. 

Pe lânga tema pretinșilor spioni cu access la informații sensibile de pe lângă Maia Sandu, scrisoarea este doar o reiterare a narațiunilor de pe agenda agenda stataliștilor anti-occidentali și cu fobii legate de români. Ei o somează pe Maia Sandu să renunțe la cetățenia română, într-o încercare voalată de a o acuza de trădare și să se ocupe de studierea „limbii și istoriei moldovenești” în școli.

Scrisoarea mai spune că divizarea societății moldovenești va duce la un conflict intern „gata să se strecoare pe străzi”, o sperietoare folosită intens în ultimii ani de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și liderul său Igor Dodon, chiar și atunci când și-a exercitat mandatul de președinte între 2016 -2020. 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Forțelor politice proruse din Republica Moldova prin mobilizarea unui fals discurs patriotic îndreptat împotriva Occidentului.

 Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

 • Publicație / Media:
  noi.md
 • Data publicării:
  15/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  votanții de stânga rusofili
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău
Alte articole
FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasadei, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații. Este o narațiune falsă, menită să justifice faptul că locul lui Dodon pe cursa aeriană către Moscova a fost rezervat de ambasada Rusiei la Chișinău.

FAKE NEWS: UE instaurează dictatura prin combaterea muncii la negru

FAKE NEWS: UE instaurează dictatura prin combaterea muncii la negru

Uniunea Europeană vrea să combată evaziunea fiscală și munca la negru, ceea ce reprezintă o formă de totalitarism, afirmă ideologul partidului filo-rus al socialiștilor, preluat pe larg de presa afiliată acestora.

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

Mișcarea pro-democratică din Belarus este, de fapt, un instrument prin care Occidentul caută să submineze independența țării. Este o formulă pe care Vestul a folosit-o deja cu succes atunci când și-a subordonat statele baltice. Aceste idei sunt promovate de un politician pro-rus din Belarus și se înscriu în linia narațiunilor despre forțele pro-democratice și pro-occidentale pe care Moscova le promovează de ani de zile.

Timp de citire: 5 min
 • Foști ofițeri ai așa-numitelor „structuri de forță” din Republica Moldova au intervenit în campania electorală pentru a-și exprima îngrijorarea față de situația din țară, dar și pentru a avertiza că structuri străine au acces la informații externe. Narațiunile se înscriu în retorica anti-occidentală de campanie a forțelor pro-ruse de la Chișinău.
 • NARAȚIUNI: 1. Forțe străine – SUA, UE și România – au acces la secretele de stat ale Republicii Moldova, fapt ce pune în pericol siguranța statului. 2. Maia Sandu este un conducător controlat de Occident și care are grijă de interesele altor state în detrimentul Republicii Moldova.
 • OBIECTIV: Perpetuarea agendei propagandei Moscovei în Republica Moldova.
FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei
FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Jul 2021
FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania
FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

Susținerea drepturilor comunității LGBTQI maschează promovarea pedofiliei, potrivit unei narațiuni reluate de unele publicații online din România. Narațiunea a fost și este folosită intens de mass media rusă afiliată Kremlinului, iar la București a reapărut acum în contextul unui scandal de pedofilie din Germania și a accentuării discursului privind familia tradițională.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
29 Jul 2021
FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina
FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Jul 2021
FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România
FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
24 Jul 2021