Interviul săptămânii, cu Marian Voicu
Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu 10 ani a generat și un conflict ecleziastic, nu doar în Ucraina ci și în Republica Moldova. Și nu doar la nivel instituțional, ci și în ceea ce privește calendarul creștin ortodox. În Republica Moldova, peste 60 de parohii au trecut de la Mitropolia Moldovei a Bisericii Ortodoxe Ruse la Mitropolia Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române. Iar în Ucraina, trecerea la calendarul ortodox pe stil nou nu este populară printre credincioșii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, deși această s-a desprins în urmă cu 5 ani de Moscova.
Invitat: pr. Radu Preda, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai
Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea:
În Republica Moldova există două mitropolii: cea a Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, și cea a Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Cele două mitropolii își dispută de 30 de ani succesiunea asupra bisericilor și averilor acestora aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca această dispută să intre într-o nouă fază.
Revista presei fake, cu Horia Grușcă:
Autorităţile newyorkeze au descoperit un tunel secret sub o sinagogă din Brooklyn, ceea ce a stârnit imaginaţia adepţilor teoriilor conspiraţiei şi a alimentat interpretările antisemite. Preşedintele Ucrainei rămâne ţinta predilectă a propagandei ruse, care îl acuză pe reţelele de socializare că şi-a asigurat viitorul obţinând cetăţenia americană şi cumpărând în Germania o vilă a fostului şef al propagandei naziste, Joseph Goebbels. Şi tot pe reţelele de socializare, un videoclip de la o manifestaţie a feministelor din Elveţia a devenit viral fiind prezentat drept un protest pentru legalizarea poligamiei în Finlanda.
Istoria și istoriile sale, cu Gabriela Avram
Națiunea sârbă s-a născut în Kosovo. Aici a apărut un stat medieval puternic, înfrânt, însă, în 1389, de Imperiul Otoman. O bătălie pe care sârbii nu o vor uita niciodată. Acum, Kosovo este un stat care aparține albanezilor musulmani kosovari, deveniți majoritari de-a lungul secolelor. Istoria pe care o spune Kosovo poate fi a oricărui teritoriu din Europa de Est, regiune în care, nu o dată, războaiele și cei puternici au desenat granițele.
Povestea unui conflict din Balcanii de Vest : Kosovo - stat, pentru unii, regiune, pentru altii.