Despre pușcăriașii trimiși la război de Prigojin și planul de a-l apăra pe Putin cu hipnotizatori și parapsihologi

Despre pușcăriașii trimiși la război de Prigojin și planul de a-l apăra pe Putin cu hipnotizatori și parapsihologi
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Un polițist rus de pază în grădina Alexandru, lângă Kremlinul din Moscova, în centrul orașului Moscova, Rusia, 20 octombrie 2022.

Presa rusă independentă relevă că un număr record de deținuți au dispărut din închisorile din Rusia, fiind înrolați de prietenul lui Putin în războiul împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, sondajele comandate de Kremlin arată că populația nu agreează războiul, așa cum și-ar dori  autoritățile. Și tot jurnaliștii ruși scriu cum generalii care-l păzesc pe Putin vor să-l apere cu preoți, hipnotizori și parapsihologi.

MEDIAZONA: În două luni, numărul deținuților din închisorile de bărbați s-a redus cu 23 de mii de persoane, o cifră record. Aceasta se întâmplă pe fundalul recrutărilor pentru grupul Wagner

În lunile septembrie și octombrie 2022, numărul deținuților în închisorile din Rusia s-a redus cu 23 de mii de persoane. Astfel de salturi nu s-au înregistrat niciodată din 2010, nici după cea mai amplă amnistiere din ultimii ani [...]

Reducerea contingentului din închisori are loc pe fundalul recrutării deținuților pentru participare la război în cadrul grupului militar privat Wagner, care activează în afara legii.

Serviciul federal al penitenciarelor (SFP) a anunțat o scădere record a numărului de deținuți bărbați în închisorile cu regim închis și regim de maximă siguranță. În același timp, numărul celor care se află în centrele de arest preventiv sau în închisorile cu regim semideschis, sau numărul femeilor condamnate nu s-a schimbat.

Potrivit datelor SFP, la începutul lunii august în închisori erau deținute 349 de mii de persoane. Către luna septembrie, numărul lor s-a redus cu o mie, în conformitate cu tendința ultimilor ani de reducere a numărului deținuților. La începutul lunii octombrie și la începutul lunii noiembrie, s-a observat o scădere bruscă până la 338 de mii și, respectiv, până la 325 de mii de persoane. În total, timp de două luni, din penitenciare au dispărut peste 23 de mii de deținuți.

Datele statistice (din perioada 2010-2022) privind totalitatea deținuților arată că numărul acestora nu s-a redus niciodată atât de brusc, chiar și după amnistie.

În primăvara anului 2015, când în Rusia a avut loc amnistia cu ocazia a 70 de ani de la Victorie, numărul deținuților s-a redus în două luni cu aproximativ 15 mii. O altă reducere comparabilă a numărului deținuților, cu 17 mii, a avut loc la începutul anului 2020. În timpul primului val de coronavirus, instanțele de judecată au pronunțat mai puține condamnări, inclusiv cu privare de libertate.

În 2022, Duma de stat nu a anunțat nicio amnistie și nu a votat nicio lege în favoarea deținuților. De la începutul războiului, însă, în Rusia a apărut o persoană care promite libertatea în schimbul participării la războiul împotriva Ucrainei. Este vorba de Evghenii Prigojin, care recrutează condamnați în grupul Wagner.

Primele relatări privind racolarea deținuților în grupul Wagner au apărut în iulie 2022. În septembrie, acest proces, practic, a devenit public, iar pe Telegram au apărut secvențe video în care Prigojin vorbește în fața deținuților din închisori.

Omul de afaceri, apropiat de Putin, fondatorul companiei militare private Wagner, le promite deținuților că vor fi grațiați. Pentru grațierea unui deținut este necesar ordinul președintelui rus, însă, în timpul războiului nu a apărut niciun astfel de document, deși acesta ar putea și să nu fie public. În luna octombrie, membrii Consiliului Federației, Andrei Klișas și Olga Kovitidi, au elaborat un proiect de lege privind grațierea deținuților care participă în acțiunile de luptă, acest document încă nu a fost aprobat. [...]

Se presupune că cei care își dau acordul sunt transferați în penitenciarul din regiunea Rostov; nu este clar cum explică Serviciul federal al penitenciarelor lipsa ulterioară a acestora din locul detenției. Rudelor celor recrutați li se spune că locul aflării lor este o informație secretă. De asemenea, nu este clar cum sunt oficializate decesele celor uciși în război.

[…]

MEDUZA: Indiferență și apatie. „Lăsați-ne în pace”

La comanda Kremlinului, în regiunile rusești a fost realizat un sondaj privind atitudinea rușilor față de război. Rezultatele studiului nu vor fi pe placul autorităților

La începutul lunii noiembrie, în câteva regiuni din Rusia (inclusiv în Orientul îndepărtat și Districtul Federal Central), la comanda Administrației prezidențiale, au fost organizate focus-grupuri închise pentru evaluarea atitudinii populației față de război, au comunicat pentru Meduza două surse din anturajul Kremlinului, care cunosc rezultatele cercetării.

Potrivit acestora, datele arată clar că cetățenii ruși „nu sunt optimiști în privința viitorului lor și viitorului țării”.

„Aceasta nu reprezintă o opoziție sau un dezacord total față de „operațiunea militară specială”. Este vorba de indiferență și apatie. Nimic nu-i mai inspiră și nu-i motivează. Doar lăsați-ne în pace, nu vă băgați în sufletul nostru”, a explicat una din surse.

Aceasta a subliniat că în opinia celor care au comandat studiul, percepțiile nu sunt legate de contraofensiva de succes a trupelor ucrainene și retragerea armatei ruse din Herson. Kremlinul consideră că cetățenii ruși „au obosit de război în general”.

De asemenea, potrivit surselor Meduza apropiate de Kremlin și care cunosc rezultatele sondajului, cetățenii ruși își pun tot mai des întrebări privind cauzele războiului (în pofida propagandei intense): „Care sunt motivele dificultăților, de ce se întâmplă acestea?”

[…]

În același timp, rezultatele sondajului de uz intern confirmă indirect datele sondajelor deschise realizate de compania Russian Field în Moscova, care arată că doar 19% din respondenți au așteptări că viața lor se va schimba în bine în viitorul apropiat; 29% cred că viața lor se va schimba în rău; alți 36% consideră că viața lor nu se va schimba. De asemenea, 57% din respondenți au recunoscut că au obosit de știrile despre război (la sfârșitul lunii iulie acest procent era de 41%).

Mai mult, în timpul efectuării focus-grupurilor, cetățenii ruși au fost întrebați despre „principalele puncte  vulnerabile” legate de război. Potrivit rezultatelor, acestea sunt mobilizarea, problemele economice cauzate de sancțiuni și, surprinzător, blocarea Instagramului.

Kremlinul, însă, nu consideră că în viitorul apropiat în Rusia vor avea loc proteste masive anti-război, susțin sursele Meduza. „Oamenii se deprind cu toate”, a adăugat unul din interlocutorii din anturajul Administrației prezidențiale a Federației Ruse.

Sursele Meduza, totuși, nu exclud că situația s-ar putea schimba dacă autoritățile vor anunța o nouă mobilizare, la scară mai largă. Meduza a scris anterior că la iarnă, autoritățile ruse ar putea organiza un „al doilea val” al mobilizării. Nu se știe însă ce amploare va avea acesta.

[…]

THE INSIDER: Dacă inamicul ar ajunge la porțile Kremlinului. Generalii Serviciului Federal de Protecție se pregătesc să-l apere pe Putin de o lovitură de stat: vor fi implicați preoți, hipnotizori și politruci

 Pe 26 octombrie, în centrul Moscovei au apărut oameni înarmați și tehnică militară. Unii moscoviți au sperat că are loc o lovitură de stat, dar Serviciul Federal de Protecție (SFP) s-a grăbit să anunțe că au loc „exerciții tactice planificate privind prevenirea atacurilor teroriste și apărarea sediilor instituțiilor superioare de conducere”. După cum a aflat The Insider, exercițiile tactice reprezintă doar o parte a măsurilor speciale în situația de trecere a SFP la alarmă de război. SFP pregătește personalul pentru eventualitatea unui „atac ideologic masiv”, în care inamicul va folosi mass-media, rețelele sociale, organizațiile religioase, hipnoza (!), „generatoarele-psihotronice” (?!) și chiar unele „obiecte de uz cotidian în ambalaje speciale”. În lista de măsuri de răspuns, generalii planifică „contrasugestia”, lecții politice săptămânale, vizite colective la biserică, detectarea ofițerilor SFP labili psihic și cu reacții neadecvate. Responsabil de realizarea acestui plan este adjunctul directorului SFP Alexandr Komov. Potrivit unor surse din cadrul pazei Kremlinului, generalul Komov nu doar că se deosebește printr-o vigilență deosebită, dar ține cont și de sfaturile astrologilor și a parapsihologilor.

Redacția dispune de proiectul secret al unui „Plan de realizare a tranzitării moral-psihologice a Direcției operative a SFP la timp de război”. Această direcție (DOSFP) este una cheie în paza Kremlinului și este responsabilă nu doar de asigurarea securității primelor persoane în stat, dar și de contraspionajul în interiorul SFP. Proiectul are patru părți:

  1. Măsuri de pregătire pentru trecerea activității la condițiile de timp de război;
  2. Măsuri în caz de alertă maximă
  3. Măsuri în caz de pericol de război
  4. Măsuri în caz de pregătire completă de luptă

La capitolul „Trecere la timp de război” se propune implementarea „măsurilor de susținere moral-psihologică în activitățile operative de serviciu” a ofițerilor SFP și „elaborarea rapoartelor despre starea moral-psihologică a personalului”.

La capitolul „alertă maximă” este recomandată organizarea discuțiilor individuale cu unii ofițeri din pază, informarea contingentului Serviciului Federal de Protecție despre situația politică internă și externă. În plus, sunt prevăzute vizite la Sala Gloriei și Istoriei SFP din Kremlin și excursii la catedrala Icoana Maicii Domnului din Kazan.

[…]

Autorii din SFP subliniază în mod special că dușmanul este viclean și ticălos și va încerca în primul rând să „șubrezească starea psihologică a personalului, să-l dezorienteze moral și să-l aducă la condiția de incapacitate de a opune rezistență”. Ca principale pericole sunt numite televiziunea și radioul, presa scrisă, rețelele sociale pe internet, cărțile, broșurile, pliantele și placatele. În plus, agenții serviciilor străine de spionaj pot influența mișcări sociale, organizații nonguvernamentale și religioase (pseudoreligioase) ajungând astfel la rudele ofițerilor SFP. Se atenționează în mod special asupra unor persoane „pregătite pentru contaminarea psihologică a personalului și care posedă abilități de hipnotizare”. În document, însă, nu se precizează cine sunt aceste persoane și cum ar putea să hipnotizeze și să contamineze psihologic paza instruită de la Kremlin.

Pe lângă rețelele de socializare și hipnoză, după cum este indicat în plan, dușmanul intenționează să recurgă la metode mai sofisticate: 1) aplicații malițioase cu funcții de generare a efectelor sonore și vizuale; 2) jocuri cu impact psihologic; 3) rețete chimice și biologice cu acțiune psihologică; 4) psiho-viruși pentru computer și programe cu acțiune ascunsă asupra operatorilor IT; 5) generatoare psihotronice; 6) generatoare acustice de frecvență joasă; 7) reclamă; 8) obiecte de uz cotidian în ambalaje speciale.

[…]

După cum a aflat The Insider, responsabil de realizarea planului secret este Alexandr Komov, adjunctul  directorului SFP, iar redacția finală a fost pregătită de Reșit Buharin, din cadrul Direcției Resurse Umane al Serviciului Federal de Protecție. Buharin este considerat un mare intelectual în cadrul SFP, el a publicat câteva studii științifice care se referă la paza primelor persoane în stat. De exemplu, „Paza personală a președintelui Sovietului Comisarilor Poporului RSFSR V.I. Lenin” și „Despre unele probleme istoriografice privind paza Kremlinului în perioada 1918-1941”.

Generalul Komov face parte din lista strict secretă a reprezentanților SFP și există foarte puțină informație publică despre acesta. Colegii îl mai numesc Zvezdocet (astrolog), pentru că participă la diverse discuții și seminare despre cosmos. De exemplu, anul trecut a participat la conferința „Probleme privind sondarea  de la distanță a Pământului din cosmos”. O sursă din cadrul serviciului de pază al Kremlinului susține că Generalul-Astrolog  dirijează un grup de consilieri netitulari din care fac parte astrologi, persoane care practică magia neagră și parapsihologi.

[…]

Timp citire: 9 min