Propaganda rusă s-a intensificat pe TikTok, rețea care nu este moderată, scrie presa independentă rusă. Aceasta observă și noua tendință de dezinformare – nici nu se mai încearcă mimarea adevărului.
Propaganda rusă a devenit foarte intensă pe TikTok, relatează AGENTS.
Conturile afiliate autorităților ruse publică în acest an mult mai multe postări pe TikTok decât în 2022, relevă o cercetare a Institutului Brookings. […] Deși această activitate este mai puțin intensă decât pe conturile afiliate Rusiei de pe Telegram sau X, reacția de răspuns a utilizatorilor la TikTok-urile propagandistice rusești (aprecieri, comentarii, vizualizări) este mult mai mare în comparație cu postările de pe rețeaua X sau Telegram, au constatat experții. Cea mai mare parte din cele mai vizualizate postări legate de Rusia în 2024 (44 din 50), au apărut pe TikTok. Acestea adună în medie 100 de mii de interacțiuni cu utilizatorii. Este o cifră de 3,5 ori mai mare decât indicatorii de pe Telegram și de 20 de ori mai mare decât pe rețeaua X. […] Numărul interacțiunilor utilizatorilor care consumă conținut legat de Rusia pe TikTok a crescut de la 3 milioane pe zi, în 2022, până la 13 milioane în 2024. Principalul motiv al acestei creșteri nu este eficientizarea gestionării postărilor, ci majorarea numărului acestora. Conturile propagandistice rusești de pe TikTok sunt orientate spre auditoriul din afara Rusiei. Cea mai mare parte a publicațiilor sunt legate de războiul rusesc împotriva Ucrainei și NATO. Printre alte teme se numără vârsta președintelui american Joe Biden, protestele din SUA provocate de politica Washingtonului față de Israel și relațiile dintre Rusia și Statele Unite. Răspândirea largă a propagandei ruse pe TikTok este facilitată de faptul că această platformă de comunicare nu luptă cu un asemenea conținut. Astfel, agenția rusă de stat RIA Novosti are aproximativ 2 milioane de abonați pe TikTok, emisiunea „Vesti” a postului de televiziune „Rossia1” are 668 de mii de urmăritori, iar RT - 201 mii de abonați.
Canalele pro-Kremlin fabrică fake-uri folosind anunțurile poliției și procuraturii ucrainene. Provereno.media a analizat, pe parcursul ultimilor doi ani, sute de materiale foto și video contrafăcute, care discreditează Ucraina și pe ucraineni
Unele dintre aceste materiale au putut fi fabricate ușor, cu doar câteva clickuri, pentru altele au fost necesare zile și chiar săptămâni de lucru. În 2024, însă, a căpătat amploare un fel nou, „indolent” de dezinformare anti-ucraineană; pentru crearea unui astfel de conținut nu e nevoie decât de imaginație. […] Pentru a genera fake-uri și a le asigura o răspândire virală, Canalul de Telegram „Ukropskii fresh” s-a specializat în simpla preluare a unor imagini foto și video publicate deja și, prin simpla adăugare la textul original a câtorva propoziții, distorsionează considerabil realitatea. Acest canal a fost creat pe 12 martie 2022 și este urmărit de aproape 30 de mii de utilizatori. Inițial „Ukropskii fresh” a ajuns în atenția Provereno.media pe 25 mai 2022 când a servit drept primă sursă pentru crearea, cum s-a văzut mai târziu, de anunțuri false „Accesul ucrainenilor interzis” în vitrinele unor magazine din Cehia. Mai târziu, același canal a contrafăcut coperte de reviste, anunțuri și screenshoturi de site-uri. Anul trecut, pe canalul Ukropskii fresh au apărut fake-uri „leneșe”, unele fiind vizionate de milioane de utilizatori, întrucât au fost preluate de presa și canalele de telegram pro-Kremlin. Autorii urmăresc comunicatele instituțiilor de ordine ucrainene și pe baza acestora inventează istorii cu scopul de a discredita Forțele Armate ale Ucrainei. Alteori nici nu mai recurg la informațiile poliței, doar preiau înregistrări de pe rețelele sociale și inventează detalii cu caracter criminal. Crearea unor astfel de fake-uri necesită resurse minime – e suficient să se preia imaginile foto și video și să se adauge la istoria reală câteva fraze despre militarii ucraineni. Analizând mai multe exemple fabricate de canalul „Ukropskii fresh”, Provereno.media a identificat principalele narațiuni promovate de acest canal: „populația civilă din Ucraina are o atitudine rezervată, disprețuitoare și de frică față de militarii ucraineni; militarii ucraineni îi bat și îi jefuiesc pe concetățenii lor, iar mulți consumă droguri; ucrainenii îi urăsc cel mai mult pe militarii de centrele teritoriale de recrutare, aceștia fiind adesea uciși chiar în stradă”, constată Provereno.