Vladimir Putin a început campania pentru algerile pe care se știe că le va câștiga, scrie presa independentă rusă. Tot de acolo aflăm ce avocați occidentali reprezintă rușii sancționați de Vest.
ZAPISKA: Președintele războiului și al mobilizării
Ce va aduce noul mandat inevitabil al lui Putin
Pentru prima oară în ultimii doi ani, Vladimir Putin a susținut o conferință de presă mare, îmbinată de această dată cu o „linie directă” cu cetățenii.
De la începutul războiului cu Ucraina, care din start nu a mers conform planului, președintele rus a evitat modurile sale obișnuite de comunicare cu lumea exterioară – acele spectacole îndelungate regizate. Chiar dacă fiecare element al acestor spectacole este minuțios controlat de principalul responsabil de imagine al Kremlinului Alexei Gromov și de sutele de asistenți ai acestuia, președintele rus oricum nu a dorit să participe. După eșecul de la începutul războiului și contraofensiva reușită a Ucrainei din toamna trecută, lui Vladimir Putin nu-i mai ardea de astfel de întâlniri. De altfel, anularea tuturor întâlnirilor tradiționale se înscrie în strategia standard a Kremlinului: mai bine să nu apari în public atunci când treburile merg prost.
Acum lui Putin îi merge mai bine. Noua contraofensivă ucraineană nu a reușit, în țară sunt mulți bani, economia crește datorită investițiilor militare. Cu toate acestea, el ar fi renunțat cu ușurință la această linie directă/conferință de presă, fiind plictisit să joace același rol pentru a douăzecea oară, însă urmează campania electorală și trebuie să creeze impresia că totul este în ordine.
În ajunul [conferinței], Centrul [de cercetare a opiniei publice] Levada a chestionat cetățenii cu privire la ce întrebare i-ar adresa lui Putin. Pe primul loc s-a plasat întrebarea când se va încheia războiul. În cadrul conferinței, această întrebare i-a fost adresată lui Putin chiar de la început. Un răspuns direct, însă, nu am auzit. El a vorbit din nou despre denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, noțiuni abstracte, inventate de el, dând de înțeles că războiul ar putea continua și o sută de ani, dacă va dori.
Războiul cu Ucraina și relația cu Occidentul sunt singurele subiecte care îl animă pe Vladimir Putin. Doar vorbind despre acestea el se înviorează și pe figura lui apar unele emoții. Problemele oamenilor însă îl plictisesc de mult timp. Creșterea prețurilor, deficitul de ouă în magazine, pensiile, sănătatea, toate acestea îi provoacă lehamite și nu poate ascunde acest lucru. […]
Pentru a alunga plictiseala, la cea de-a douăzecea linie directă cu Putin, experții în comunicare au folosit metode vechi și noi pentru a distra publicul. Din nou, pe ecranele din sala unde se desfășura evenimentul, au apărut întrebări adresate lui Putin prin SMS sau pe un site special. „De ce realitatea voastră se deosebește de a noastră?”, „Cum să ajungem în Rusia pe care o vedem la televizor?”, aceste și alte întrebări la care Vladimir Putin n-a răspuns au servit drept decor și fundal al evenimentului. Adică, deși lăsate fără răspuns, ele au apărut, totuși, în spațiul public. Cine ar mai putea spune că președintele evită întrebările incomode? Iată-le, în spatele lui, pe ecran. […]
Campania prezidențială a început cel puțin din luna septembrie, în pofida afirmațiilor [purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri] Peskov. Pe parcursul lunilor de toamnă Putin s-a întâlnit cu diferiți funcționari, grupuri sociale, a mers prin regiuni, a inaugurat drumuri și uzine. O componentă importantă a campaniei au fost deplasările în afară, în China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită. Aceste călătorii trebuiau să demonstreze că Putin, pe numele căruia Tribunalul Penal Internațional a emis un ordin de arest, nu ar fi un proscris, ci că el poate zbura în alte țări și se poate întâlni cu lideri ai statelor dezvoltate. […]
Alegerile vor avea loc peste trei luni. Cum vor fi acestea? După cum a spus o sursă din anturajul Kremlinului, alegerile reprezintă un set de acțiuni tehnice și ritualice ce trebuie îndeplinite. Pentru prima dată, scrutinul prezidențial va dura trei zile, va fi folosit pe larg votul electronic, iar ca adversari ai lui Putin vor fi admiși figuranții de serviciu. Dacă nu vor avea loc evenimente extraordinare de felul răscoalei lui Prigojin, acest spectacol trebuie să se desfășoare fără incidente.
Mai intrigant e ce va fi după alegeri. După scrutinul din 2018, autoritățile s-au hotărât să reformeze sistemul de pensii, fapt care i-a nemulțumit la maximum pe ruși. Situația în care se află Rusia în prezent este mult mai complicată și mai dură decât atunci. Una din sursele noastre din cadrul guvernului ne amintește că după alegerile regionale din 2022, Putin a anunțat mobilizarea […]
La linia directă, Putin a declarat că nu este necesară mobilizarea, precizând: la momentul actual. Astfel el a răspuns la cererile soțiilor mobilizaților care protestează: nu va avea loc nicio rotație de trupe, cei care au fost mobilizați anul trecut trebuie să rămână pe front. Această problemă, însă, nu va putea fi amânată la nesfârșit.
Trebuie înțeles faptul că în mandatul său de președinte, Putin va continua și războiul, și mobilizarea.
THE INSIDER: Curtea Europeană de Justiție a considerat întemeiate sancțiunile față de Abramovici
Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg a considerat întemeiată includerea miliardarului rus Roman Abramovici în listele de sancțiuni ale Uniunii Europene. Instanța a lăsat în vigoare interdicția de intrare a miliardarului pe teritoriul țărilor UE, chiar dacă acesta are cetățenia Portugaliei.
Abramovici a fost inclus în listele de sancțiuni în luna martie anul trecut pe motiv că deține legături „strânse și îndelungate” cu președintele Vladimir Putin. Faptul că „a avut acces privilegiat” la acesta și a „menținut relații foarte bune” i-a permis să-și păstreze averea și să obțină profit din partea autorităților ruse, au menționat oficialii europeni.
În mai 2023, Abramovici a decis să conteste restricțiile, iar în luna iulie, instanța de judecată a început examinarea cererii.
Apărarea lui Abramovici insista că restricțiile la adresa acestuia ar fi fost introduse „pe motiv că el este perceput drept cel mai cunoscut businessman rus, chiar dacă aceasta nu e adevărat”. Avocatul sublinia că Abramovici „nu are nicio activitate în Rusia în calitate de om de afaceri” de mai mult de 20 de ani și deține doar 28% din acțiunile holdingului metalurgic Evraz, care activează atât în Rusia cât și în afară, și care nu a nimerit sub sancțiunile europene. El e cel mai mare acționar, dar nu deține controlul Evraz.
La rândul său, instanța de judecată a făcut referire în decizie la aportul important al Evraz în economia rusă. Curtea a constatat că decizia privind sancționarea omului de afaceri nu a fost greșită, referindu-se la rolul lui Abramovici în companie ca cel mai important acționar. Curtea nu a considerat interdicția de a intra pe teritoriul UE ca pe o încălcare a drepturilor lui Abramovici. Potrivit deciziei, Curtea a considerat restricțiile proporționale.
Abramovici este unul din cei mai bogați businessmeni ruși. Forbes estimează averea familiei lui la 9,2 miliarde de dolari. El a fost sancționat de UE, Marea Britanie, Canada, Elveția, Australia și Ucraina.
POINT: Avocații diavolilor
Cine îi apără pe oligarhii sancționați în instanțele de judecată din UE
După invazia Rusiei în Ucraina, aproximativ 1900 de persoane fizice și juridice din Rusia au fost sancționate de UE. Până în luna septembrie a acestui an, la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg au fost depuse de către cetățeni ruși peste 80 de cereri de contestare a sancțiunilor. Printre cei mai cunoscuți reclamanți sunt Roman Abramovici, Ghenadii Timcenko, Arcadii Rotenberg și Oleg Deripaska.
Businessmenii care au fost sancționați se adresează cel mai des firmelor juridice din Bruxelles, observă jurnaliștii de la „Mozhem Obyasnit”, care au analizat baza de date a Curții Europene de Justiție. Într-adevăr, majoritatea specialiștilor în dreptul european se află la Bruxelles, unde sunt sediile instituțiilor europene.
Puțini dintre cei sancționați au reușit să ridice restricțiile la Curtea Europeană de Justiție: fosta soție a bancherului Mihail Fridman, mama fondatorului grupului Wagner Evghenii Prigojin, fostul conducător al Ozon Alexandr Șulghin și fiul miliardarului Dmitrii Pumpeanskii.
De regulă, oligarhii sunt reprezentați în instanța de judecată de avocați no-name. Avocații cu renume ar risca să-și piardă reputația dacă ar colabora cu oameni de afaceri sancționați.
„Companii juridice internaționale mari, cu prestigiu, cunoscute în toate lumea, au încetat să lucreze cu Rusia. Și-au închis birourile din Rusia, au încetat să mai reprezinte interesele guvernului și ale persoanelor afiliate. Declarații în acest sens au fost o mulțime, imediat după invazie”, a spus pentru MO un jurist din cadrul unei astfel de companii din Bruxelles.
„Desigur, oligarhii ruși, ca toți oamenii, au dreptul la asistență juridică. Eu personal, însă, n-aș lua un astfel de caz și aș fi foarte nemulțumit dacă ar face-o firma mea. Din punctul meu de vedere este rușinos”, a adăugat interlocutorul.
MO a încercat să afle cine sunt avocații cărora nu le-a fost frică de clienți toxici și ce i-a făcut să accepte o astfel de afacere.
Unul dintre cei mai populari avocați pentru oligarhi este belgianul Thierry Bontinck, partener în cadrul companiei juridice Daldewolf.
Bontinck îi reprezintă pe Roman Abramovici, Oleg Deripaska, Igor Rotenberg, Alexei Mordașev și alți oameni de afaceri și membrii familiilor lor [dar și pe oligarhul fugar din Moldova, Ilan Șor, și pe asociata acestuia Marina Tauber]. El l-a apărat și pe șeful Ozon Alexandr Șulghin și pe fiul miliardarului Dmitrii Pumpeanski, Alexandr, care au reușit să anuleze sancțiunile prin judecată. Tot el a pierdut și recursul lui Ghenadii Timcenko, prietenul lui Putin.
Daldewolf este o companie mică, cu birouri la Bruxelles și la Kinshasa în Congo. Are angajați doar 49 de juriști. Firma are un rating destul de bun.
Bontinck nu se jenează să reprezinte asemenea clienți. „E una din specializările echipei mele. Îi ajutăm nu doar pe clienții care au legătură cu războiul din Ucraina, dar și pe mulți alții din Africa. Anterior am reprezentat sirieni, iranieni și libanezi”, a spus Bontinck pentru EUObserver.
O altă companie care nu se sinchisește să apere oamenii de afaceri ruși sancționați este Grayston & Company. Clienții din Rusia sunt reprezentați de avocatul italian David Rovetta.
Deși Grayston & Company nu se regăsește în niciun rating internațional, cu aceasta colaborează miliardarul Igor Rotenberg, vărul lui Deripaska, Pavel Ezubov, petrolistul Eduard Hudainatov, fostul proprietar al Uralchim Dmitrii Mazepin, omul de afaceri Vadim Moșkovici și proprietarul MMK Victor Rașnikov.
Concomitent, interesele acestora sunt reprezentate de compania Moretto, care de asemenea nu se regăsește în niciun rating internațional. Moretto are doar trei angajați: italianul Massimo Moretto și doi asistenți.
[…]
Toate aceste companii sunt puțin cunoscute chiar și printre juriștii bruxellezi. Trei juriști din companii internaționale de la Bruxelles au spus pentru MO că nu au auzit niciodată de ele. Majoritatea avocaților angajați ai firmelor cercetate nu au avut cazuri similare până a-i reprezenta pe oamenii de afaceri ruși.
Banii n-au miros
Potrivit registrului Băncii Naționale a Belgiei, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, profitul brut al companiei Daldewolf a crescut de aproape două ori, de la 703 750 euro în 2021, până la 1 332 295 euro în 2022.
Compania Moretto a fost în pierdere trei ani. Situația s-a schimbat brusc odată cu apariția clienților din Rusia. Astfel, dacă în 2021 profitul brut al companiei a fost de minus 14 000 euro, în 2022 a crescut până la 31 000 euro.
Profitul brut al companiei Seeds of Law pentru doi ani s-a majorat de la 330 569 euro la 455 853 euro.
[…]