Supremația mașinilor: influența războiului din Ucraina asupra tehnicii de luptă

Supremația mașinilor: influența războiului din Ucraina asupra tehnicii de luptă
© EPA-EFE/MARIA SENOVILLA   |   Un militar ucrainean se pregătește să desfășoare o dronă FPV într-o poziție de-a lungul liniei de front în Pokrovsk, Ucraina, 1 martie 2025.

Pe 24 februarie 2025 s-au împlinit 3 ani de la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, eveniment care a dat naștere celui mai mare și mai sângeros conflict desfășurat pe continentul european după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ca orice încleștare majoră în care sunt implicate, direct sau prin „proxy”, puteri militare de primă mână, și aceasta a reprezentat un veritabil „laborator” de testare a tehnicii de luptă în vederea obținerii unor informații prin care să se atingă superioritatea în raport cu adversarul. Lecțiile învățate în acest conflict se văd în ofertele producătorilor de armament de la principalele târguri de profil din februarie.

Aero India (10 – 14 februarie 2025)

După câștigarea independenței, India a devenit una dintre puținele țări din lume și singura de această mărime care s-a orientat, în ceea ce privește procurarea de armament, spre ambele blocuri politico-militare, atât cel occidental cât și cel sovietic. Din acest motiv, în arsenalul Indiei din perioada Războiul Rece putem întâlni, printre altele, tancuri britanice și americane și avioane de vânătoare Mig-21, fabricate local sub licență. Această stare de fapt s-a păstrat și după anul 1991, atunci când locul Uniunii Sovietice ca furnizor de tehnică de luptă este luat de Federația Rusă. Din acest motiv târgul expozițional „Aero India” este locul principal, în afara spațiului național, unde această țară își prezintă produsele.

Una dintre noutățile care au atras toate privirile participanților și presei deopotrivă a reprezentat-o aducerea pentru prima dată față în față a două tehnologii aviatice de vârf, aeronavele de vânătoare de generația a V-a, cu amprentă radar foarte redusă, F-35A „Lightning II” și Su-57E. Primul, care se află și pe lista de achiziții a statului român, reprezintă singurul avion de vânătoare „stealth” fabricat de americani care poate fi exportat în afara granițelor Statelor Unite, iar Suhoiul rusesc este încarnarea în aliaje speciale a unui proiect care fusese început încă din perioada de final a URSS. Dincolo de spectacolul vizual oferit de prezența și evoluția acestor aparate, scopul final îl reprezintă obținerea contractului pentru furnizarea viitorului aparat de vânătoare al aviației militare indiene, proiect care se învârte în jurul unei sume de câteva miliarde de dolari.

Su-57 decolează în spatele unui F-35 @EPA-EFE/JAGADEESH NV

Subiectul și importanța aparatelor de zbor cu amprentă radar redusă au revenit în actualitate, după ce ani la rând fuseseră considerate un moft sau o veritabilă relicvă a Războiului Rece, după pretinsa testare cu succes a unui astfel de sistem de către Federația Rusă pe frontul din Ucraina. Aparatul se afirmă că a fost utilizat în misiuni diverse, de la ghidarea de drone la atac la sol cu bombe inteligente fără să fie depistat de către sisteme antiaeriene moderne. Testarea, la începutul acestui an, de către China a unor aparate despre care pretinde că aparțin generației a VI-a, va produce, cel mai probabil, un efect de grăbire a achiziției de aparate „stealth” de către India care urmărește îndeaproape evoluțiile tehnologice bazate pe lecțiile războiului din Ucraina.

International Defence Exhibition & Conference – IDEX 2025 (17 – 21 februarie 2025)

Dacă evenimentul expozițional desfășurat în India s-a concentrat, în principal, după cum sugerează și denumirea, pe aparate de zbor, târgul de la Abu Dhabi a excelat prin prezența sistemelor de luptă terestre. Federația Rusă, prin fabricantul Uralvagonzavod (Fabrica de vagoane Ural) a profitat de această ocazie pentru a prezenta publicului cea mai nouă versiune a tancului T-90MS, care reprezintă și cel mai nou vehicul de acest tip aflat în dotarea forțelor terestre rusești din Ucraina.

Prezentat public, pentru prima dată, în anul 1992 și etichetat ca fiind primul tanc proiectat și fabricat în Federația Rusă (deși era doar o modernizare a tancului sovietic T-72B), T-90 sub diferitele sale variante a luat parte la invazia Ucrainei încă din prima zi a „operațiunii militare speciale”, fapt pentru care, până în momentul de față au fost pierdute 179 de astfel de vehicule . Unele dintre acestea, capturate în stare bună de funcționare, au luat drumul Statelor Unite unde, cel mai probabil, au fost testate pentru a li se identifica toți parametrii tehnici. Din aceste motive, fabricantul rus este nevoit să realizeze modernizări succesive în speranța de a păstra nivelul de combativitate și relevanța tehnică a vehiculului pe câmpurile de bătălie ale Ucrainei. Astfel, vehiculul transportat și prezentat la Abu Dhabi are o înfățișare care ar putea fi caracterizată, la o primă vedere, ca fiind ciudată sau chiar dubioasă, tancul fiind dotat cu o serie de plase de sârmă și limbi de cauciuc poziționate peste partea superioară a turelei și planșei motorului cu scopul de a proteja vehiculul de letalele drone „sinucigașe” ucrainene. Puterea de foc și precizia, elemente de bază prin care se stabilea, până în februarie 2022, capacitatea și utilitatea unui tanc, au lăsat locul, după debutul invaziei și trecerea la un război de poziții, protecției pentru a rezista unor amenințări care până în urmă cu câțiva ani păreau de domeniul științifico-fantasticului.

IDEX 2025 poate fi considerat un veritabil târg al dronelor, care au eclipsat toate sistemele convenționale de purtare a războiului, fie că vorbim de armament de infanterie, artilerie sau diverse mașini de luptă. De la drona de luptă „stealth” produsă și prezentată de către Emiratele Arabe Unite, la elicopterul dronă de luptă realizat de Republica Populară Chineză și diferitele tipuri de muniții hoinare (similare cu celebrele Shahed) produse de întreprinderile de stat ale marii puteri comuniste, toate acestea ne demonstrează, dacă mai era nevoie, faptul că războiul din Ucraina a constituit laboratorul în care au fost testate și din care au plecat tehnologiile viitorului în materie de purtare a conflictelor armate.

 

Cele două târguri de armament ne oferă o mostră din ceea ce înseamnă războiul viitorului. Armate augumentate cu tehnologie de tipul inteligenței artificiale, drone zburătoare pentru toate altitudinile și tipurile de misiuni, drone care se deplasează pe roți sau șenile și amintesc, prin letalitatea armamentului și rezistența structurii mecanice, de roboții ucigași din seria cinematografică „Terminator”, drone care se pot scufunda la adâncimi impresionante și transforma ținte strategice de tipul submarinelor nucleare în epave – toate acestea reprezintă o mică frântură din ceea ce ne rezervă viitorul.

Timp citire: 4 min