Imperiul ultraconservator

Imperiul ultraconservator

„Dragă doamnă, dacă acceptați invitația de a participa la ultima noastră campanie...veți răspunde chemării Doamnei Noastre. Credeți că exagerez? Vă asigur că nu! Când am organizat această acțiune, m-am gândit în primul rând la toți aceia care o iubesc din toată inima pe Sfânta Maria. M-am gândit la dumneavoastră...pentru că nu mai știu nimic de dumneavoastră de ceva vreme. Și asta mă îngrijorează foarte mult. Vă rog să luați urgent legătura cu Asociația. Îmi fac griji pentru dumneavoastră în aceste vremuri grele” – așa arată un fragment dintr-o scrisoare primită de o pensionară din Polonia anul trecut în timpul pandemiei. Autorul scrisorii îl încurajează apoi pe destinatar, o femeie în vârstă de 80 de ani, să trimită bani organizației pentru acțiunile ei urgente. Ce este această organizație și care sunt activitățile ei atât de importante încât să solicite sprijin financiar de la o pensionară?

Înșelătoria Sfintei Maria

Din scrisoare aflăm că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este cea care are urgent nevoie de bani (nu altcineva), fiindcă Asociația de Cultură Creștină Piotr Skarga trebuie să trimită fotografii cu Sfânta Maria în gospodăriile din toată Polonia. Printr-o donație de 6,5 Euro îi poți ajuta să trimită poze către 11 familii, cu 11 Euro către 18 gospodării și 22 Euro către 37 de familii. Autorul mai adaugă: „Fiecare donație pe care o faceți reprezintă un act de caritate pentru oamenii care au auzit chemarea Sfintei Fecioare, iar astfel veți contribui la convertirea unei persoane”. Scrisoarea este însoțită de un ordin de plată, numit cupon. „Vă rugăm să nu mai stați pe gânduri și să folosiți acest cupon astăzi. Donația poate fi făcută la orice bancă, oficiu poștal sau pe Internet”, mai scrie autorul (așa apare scris în original). Scrisoarea este semnată de Slawomir Olejniczak, președintele Asociației Piotr Skarga din Cracovia. Acest tip de corespondență ajunge la milioane de polonezi, majoritatea pensionari săraci. Unii dintre aceștia primesc în mod regulat aceste scrisori de ani de zile și de multe ori chiar ajung să „folosească acel cupon”.

De multă vreme jurnaliștii polonezi le numesc Skargowcy pe persoanele asociate acestui grup. Ele nu au nicio legătură oficială cu Biserica Catolică. Se consideră o mișcare catolică laică.

Din 2008 încoace, din cauza numărului mare de reclamații pe care le primește vizavi de tonul insistent al scrisorilor trimise de către Asociația de Cultură Creștină Piotri Skarga în care oamenilor li se solicită donații, Arhidieceza de Cracovia spune că Asociația este o organizație privată fără legături instituționale cu Biserica. „Asociația nu ne-a trimis documentele statutare pentru a fi aprobate de autoritățile ecleziastice, iar ca atare nu poate fi considerată o asociație religioasă recunoscută oficial de Biserică”, precizează ierarhii Bisericii de la Cracovia. Skargowcy au mai fost criticați și în trecut, chiar și de presa conservatoare de dreapta. În 2003, Gazeta Polska publica un articol intitulat „Înșelătoria Sfintei Maria”: „Asociația trimite medalioane și poze cu Născătoarea de Dumnezeu, încurajând oamenii să sprijine financiar activitățile asociației. Arhidieceza de Cracovia nu recunoaște această grupare. Contrar declarațiilor asociației, aceasta nu respectă canoanele bisericești. Asociația mai organizează și o campanie anti-UE”.

Cu 10 ani în urmă, mulți clerici avertizau opinia publică cu privire la astfel de escroci. Asociația Piotr Skarga era și ea menționată alături de hipnotizatori, falși tămăduitori și vânzători de ierburi vindecătoare. La ora actuală, Piotr Skarga a ajuns una dintre cele mai bogate și mai influente organizații ideologice din Polonia. În 2013, Asociația a înființat Ordo Iuris, un grup de experți format din avocați conservatori care s-au infiltrat în instituțiile de forță ale statului începând cu 2016 – câțiva membri sunt înalți demnitari la ora actuală. Însă ambițiile Skargowcy, descriși drept fundamentaliști religioși din ce în ce mai des de către elitele liberale și de stânga, nu se opresc aici. După cum s-a aflat recent, gruparea de la Cracovia sprijină cu succes înființarea și activitatea altor organizații similare din Europa centrală și de est, în state precum Lituania, Estonia, Croația și Slovacia.

Cruciații zilelor noastre

Asociația de Cultură Creștină Piotr Skarga este filiala poloneză a mișcării religioase Tradiție, Familie și Proprietate (TFP) înființată în Brazilia. TFP este o mișcare globală care militează împotriva drepturilor femeilor, egalității de gen și drepturilor sexuale. De asemenea se opune partidelor de stânga, Protestanților și tendințelor creștine progresive. Mișcarea a stârnit multe controverse în mai multe țări. În 1984, Venezuela a interzis activitatea organizației în urma unei anchete a Procuraturii Generale. În 1995, Franța a inclus TFP pe lista sectelor religioase.

„Scopul lor e clar: să creeze un mediu care să producă un impact cât mai mare asupra procesului decizional și să influențeze autoritățile locale. Pe de-o parte, organizația face lobby pentru ca o parte din obiectivele ei radicale să fie transpuse în legislație națională. De pe altă parte, reușește să exercite putere decizională prin plasarea membrilor afiliați TFP în poziții cheie în cadrul unor instituții guvernamentale importante sau corporații de prestigiu. Astfel, TFP nu este o simplă organizație non-guvernamentală, ci o forță politică ce idealizează un mod de viață medieval și care dorește ca principiile ei ideologice să se răsfrângă asupra celor din jur”, scrie Niel Datta, Secretarul Forumului Parlamentului European pentru Drepturi Sexuale și de Reproducere în raportul său intitulat „Cruciații zilelor noastre din Europa. Tradiție, Familie și Proprietate: O analiză a unei rețele transnaționale, ultraconservatoare de influență catolică”.

Filiala poloneză a mișcării a fost înființată în 1999. Investiția inițială a fost făcută de liderii TFP din Franța și Germania. Pe lângă bani, aceștia au oferit și propria expertiză despre cum se organizează în mod eficient campaniile de comenzi poștale și cum poți strânge bani ușor de la comunitatea catolică. Bazele mișcării din Cracovia au fost puse de cetățeanul brazilian de origine poloneză Leonardo Przybysz și de Slawomir Olejniczak (cel care semna scrisoarea primită de pensionara de 80 de ani). Acesta din urmă este președintele Asociației înființate împreună cu Slawomir Skiba și Arkadiusz Stelmach – foști membri ai Clubului Monarhiștilor.

Război intern

În 2001, cu scopul de a-și dezvolta activitatea, Asociația de Cultură Creștină Piotr Skarga a înființat Institutul de Educație Socială și Religioasă al Fundației Piotr Skarga. La rândul său, acesta a creat Fundația Institutului de Cultură Legală Ordo Iuris în 2013 – o cunoscută organizație anti-avort din Polonia. În prezent, din comunitatea Ordo Iuris fac parte, printre alții, doi judecători de la Curtea Supremă, ministrul adjunct de afaceri externe și un membru al Consiliului de Dezvoltare Națională din cadrul Președinției Republicii Polone. Ordo Iuris este unul din grupurile de reflecție ultraconservatoare cu vizibilitate foarte mare în Polonia. Se implică în orice activitate care presupune combaterea „ideologiei LGBT” și „educației sexuale vulgare” (mai ales în școli), lupta pentru „drepturile familiei” și apărarea „căsătoriei tradiționale” și combaterea „discriminării”. Folosirea terminologiei de război nu este întâmplătoare – din informațiile furnizate de Ordo Iuris deducem că trăim într-o lume terifiantă unde „încercările de dezbinare a familiei, sprijinite de partidele radicale de stânga” sunt din ce în ce mai dese. „Asistăm la o ofensivă legală periculoasă a mișcării LGBT, care vizează instituțiile căsătoriei și unirea dintre un bărbat și o femeie”, iar activiștii mișcărilor pro-viață sunt „hărțuiți pentru faptul că apără viața umană și susțin această cauză” (citate din buletinele informative ale Ordo Iuris).

Organizația caută să influențeze în mod direct autoritățile, ceea ce a și reușit începând cu 2017, de când cooperează îndeaproape cu partidul de guvernare Lege și Justiție. Ordo Iuris se folosește de toate pârghiile legale – trimite avize și comentarii privind acte legislative, avansează propriile proiecte de lege, strânge semnături pentru diferite petiții, redactează rapoarte despre efectele legislației actuale, organizează prelegeri în cadrul formurilor internaționale și reprezintă în instanță persoane în cauze legate de interesele Institutului. Dacă activitatea lor s-ar rezuma numai la asta, am putea vorbi despre un grup de lucru juridic extrem de activ. Dar acțiunile Ordo Iuris nu se opresc aici. În primul rând, experții Institutului fac parte din instituțiile de forță ale statului.

Din cauza conflictului dintre filialele poloneze și franceze ale TFP (polonezii se pare că au fost mult mai radicali în acțiunile întreprinse, iar autoritățile TFP i-au acuzat că nu sprijină suficient mișcarea din punct de vedere financiar), la ora actuală Asociația Piotr Skarga și Fundația Piotr Skarga sunt tabere adverse în instanță, acolo unde se judecă pentru diverse proprietăți. Doar datorită acestei lupte interne am putut afla astăzi cât de bogată și influentă este mișcarea TFP din Polonia, deoarece până acum aceste informații nu fost accesibile (organizația trăiește din donații, astfel încât nu este obligată să-și declare situația financiară).

După cum dezvăluia recent un jurnalist din cadrul Fundației Reporterilor, Asociația și Fundația Piotr Skarga au acumulat împreună o avere considerabilă în toți acești ani de activitate în Plonia (la care se adaugă numeroase apartamente în Varșovia, Cracovia, Wrocław și Białystok, un centru somptous de formare profesională în sudul Poloniei, propria companie de livrări și o clădire monument istoric în Cracovia). Aceste proprietăți provin în mare parte din „donații” primite de fundație ca urmare a pozelor și iconițelor cu sfinți trimise milioanelor de oameni și a apelului la „orice gest de bunăvoință”.

Legături transfrontaliere

În vara lui 2016, mii de femei poloneze au ieșit în stradă, mișcarea lor ajungând să fie cunoscută drept „Marșul femeilor în negru” (din care s-a născut apoi mișcarea „Greva femeilor”). Protestul viza un proiect de lege care urma să introducă o interdicție totală a avortului, chiar și în puținele cazuri încă permise de legislația și-așa restrictivă a Poloniei din acest domeniu, precum și pedeapsa cu închisoarea pentru femeile care fac avort. În 2017, în luna martie, Ministrul de atunci al Afacerilor Externe din Croația a hotărât să ia poziție împotriva inițiativei globale caritabile She Decides (Shedecides.com) care militează pentru drepturile sexuale și de reproducere ale femeilor. Ministrul le-a cerut apoi diplomaților croați să convingă alte țări membre ale Uniunii Europene să adopte poziții adverse similare. Cu patru ani înainte, în 2013, o petiție din Estonia care strânsese 40,000 de semnături împotriva căsătoriilor între persoane de același sex a forțat Parlamentul să suspende temporar dezbaterea privind un proiect de lege despre parteneriatul civil. În timp ce aceste trei evenimente politice au un obiectiv comun conservator din punct de vedere social, ele nu par a fi legate între ele, având loc în perioade diferite de timp, în contexte naționale diferite și cu finalități diferite. Cu toate acestea, o analiză mai atentă a fiecărui protagonist implicat dezvăluie unele legături nebănuite. În Polonia, organizația care militează cel mai activ pentru interzicerea avortului prin lege este Fundația Institutului pentru Cultură Juridică Ordo Iuris. Fundația a redactat proiectul de lege respectiv, prezentându-l și susținându-l în Parlament iar apoi în dezbatere publică. În Croația, membrii organizației Vigilare au ajuns să discute în persoană cu Ministrul Afacerilor Externe pentru a-l convinge să adopte o perspectivă mai conservatoare în politica diplomatică a Croației. În Estonia, inițiatorul petiției care a făcut apel la aproape jumătate din populația de 1,2 milioane de cetățeni a fost organizația Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) – Fundația pentru Apărarea Familiei și Tradiției. Toate cele trei organizații, Ordo Iuris, Vigilare și SAPTK par a fi antene naționale ale acestei organizații laice de influență catolică numită TFP, cu principii conservatoare și acțiuni transfrontaliere. Toate trei sunt finanțate de filiala poloneză ale acestei mișcări ultraconservatoare.

În luna octombrie a anului trecut, Curtea Constituțională de la Varșovia decreta că actuala legislație anti-avort din Polonia (una dintre cele mai stricte din toată Europa) contravine Constituției. Cu o zi înainte de anunțarea deciziei, Ordo Iuris a trimis Curții un punct de vedere printr-un intervenient semnat de 31 de organizații internaționale ultraconservatoare. Se pare că este de fapt vorba despre o rețea de instituții, grupări și personalități cu legături între ele și cu Asociația Piotr Skarga din Cracovia. În ultimii ani, o parte dintre aceste entități au încercat să influențeze deciziile Guvernelor și Parlamentelor din Europa centrală. Celor care poate nu urmăresc în mod curent mișcările ultracatolice, numele acestor organizații poate nu le spune nimic. Acestea sunt însă sprijinite de oameni influenți care de ani de zile dezvoltă, finanțează și dirijează această rețea internațională de activiști de extremă dreaptă.

Unde se duc banii

Un astfel de grup este și Institutul de Cultură Creștină (Krikščioniškosios Kultūros Institutas - KKI), o organizație din Lituania înființată și controlată de Skargowcy. O investigație a jurnaliștilor a dezvăluit că organizațiile din Cracovia (Asociația și Fundația Piotr Skarga) au investit cel puțin 280.000 de Euro în dezvoltarea institutului din Lituania. Pe pagina de Facebook KKI puteți citi postări despre „barbarii liberal-comuniști” care încurajează cititorii să se opună „homo-propagandei” și Halloween-ului „satanist”, sau teorii ale conspirației despre coronavirus. Declarațiile fiscale ale KKI indică faptul că principala sursă de finanțare o reprezintă cele două organizații poloneze TFP (Fundația și Asociația Piotr Skarga). În 2018, cele două organizații au transferat 115.000 Euro în conturile KKI, iar un an mai târziu 137.000 Euro. Cu toate acestea, mișcarea din Lituania reușește să strângă din ce în ce mai mulți bani din donații. În 2017, suma totală strânsă din donații a fost considerabilă, un an mai târziu depășind 15.000 Euro iar în 2019 aproape 58.000 Euro.

La fel ca activiștii lituanieni de la KKI, cetățenii estonieni Varro Vooglaid și Markus Järvi vizitează des Cracovia începând cu 2012. Aici ei au înființat Fundația Estoniană pentru Apărarea Familiei și Tradiției (SAPTK) și au vrut să învețe de la polonezi cum să strângi bani din donații. SAPTK a fost înființată cu scopul de a se opune proiectului de lege al parteneriatului civil. Slawomir Olejniczak s-a alăturat consiliului de conducere al organizației estoniene în 2013, iar la puțin timp după aceea lăuda Fundația pentru realizările sale, aceasta reușind să trimită în Parlament o petiție cu peste 38.000 de semnături împotriva căsătoriei persoanelor de același sex. Organizațiile Piotr Skarga au trimis bani în cel puțin trei rânduri: 40.500 Euro în 2012 pentru înființarea SAPTK, peste 105.000 Euro în 2013 pentru campanii și materiale de distribuție și peste 13.000 Euro în 2016. După ce s-a specializat în strângerea de fonduri, organizația estoniană a prins avânt. SAPTK la ora actuală reușește să strângă la fel de multe fonduri ca majoritatea partidelor politice populare din Estonia, fapt cu care se mândrește. De două ori pe an, mii de oameni fac mici contribuții care însumează 400.000 Euro în venituri anuale pentru SAPTK.

Acest mod de operare a funcționat și în Slovacia. O astfel de grupare este Fundația Slovakia Christiana, față de care purtătorul de cuvânt al Conferinței Episcopale din Slovacia lansa un avertisment anul trecut. Organizația a fost înființată în august, 2016 de către Fundația Piotr Skarga din Cracovia. Administratorul acestei grupări este Martin Komár, care nu-și ascunde relațiile cu mișcarea TFP, dar care se ferește să facă publice sumele plătite de polonezi pentru sprijinarea organizației din Slovacia. În 2017, organizația poloneză a trimis 40.000 Euro filialei din Slovacia împreună cu echipamente și materiale tipărite în valoare de 70.000 Euro. La vremea aceea, Slovakia Christiana reușea să strângă aproape 330.000 Euro din donații individuale. Un an mai târziu, această sumă a depăsit 695.000 Euro.

Alte organizații similare, create de ultraconservatorii polonezi, funcționează în Croația (Vigilare) și Ungaria (Fundația pentru Civilizația Creștină).

Potrivit dezvăluirilor Fundației Reporterilor, doar în 2019 organizațiile afiliate releței de la Cracovia au strâns peste 2 milioane de Euro din donații în patru țări (Lituania, Estonia, Croația și Slovacia). În plus, Asociația Piotr Skarga a obținut încă 6,3 milioane de Euro din donații în Polonia, mai mult decât Fundația Lux Veritatis (condusă de părintele Tadeusz Rydzyk) reușește să strângă de la publicul posturilor Radio Maryja și TV Trwam.

Ani întregi de pagubă

Istoria mișcării TFP arată că de fiecare dată când o organizație se îmbogățește și capătă influență, ia naștere un conflict în sânul ei, urmat de desființarea treptată a organizației și activității acesteia. La fel s-a întâmplat și în Brazilia în anii ‘80, iar apoi în Franța în anii ’90. Recent, un conflict similar a dezbinat și organizația din Polonia. Până de curând, Asociația și Fundația Piotr Skarga reprezentau două grupări ale aceleiași organizații. Astăzi, Asociația este administrată de „garda veche” iar Fundația este condusă de către tineri. Cele două se judecă pentru proprietăți. Să fie oare începutul sfârșitului? Mi-e teamă că nu încă. La ora actuală, Ordo Iuris face eforturi ca Polonia să respingă Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violențelor împotriva femeilor și violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul. Prezidiul Conferinței Episcopale din Polonia și-a declarat deja sprijinul pentru această inițiativă.

Partidele de dreapta ne-au făcut să ne temem atât de mult de fundamentaliștii religioși din Orientul Mijlociu, încât nu am observat cât de periculoase pot fi mișcările ultraconservatoare catolice locale. Efectele legilor lor discriminatorii se vor resimți mulți ani de-acum înainte.

Alte opinii
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

Liderul de facto al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, dorește ca Tbilisi să-și ceară scuze pentru războiul din 2008 lansat de Rusia împotriva țării sale. În schimb, el promite reîntregirea Georgiei într-un scenariu care ar favoriza Moscova.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Rusia are nevoie de recruți pentru a-și acoperi pierderile mari de pe frontul din Ucraina. Ca să evite o mobilizare ne-populară, Moscova a creat o economie a morții, în care rușii își pun viața gaj pentru bani.

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Partidul Lege și Justiție (PiS) are din ce în ce mai multe probleme: este măcinat de scandaluri legate de cei opt ani petrecuți la guvernare, probleme financiare și conflicte interne din ce în ce mai grave.

Timp citire: 15 min

Urmareste-ne si pe Google News

Idei principale articol:
  • O mișcare religioasă din Polonia, cu legături în Brazilia și ramificații în cadrul administrației de la Varșovia, este în spatele unei adevărate ofensive prin care încearcă să impună o agendă ultra-conservatoare în state catolice din UE.
  • Asociația de Cultură Creștină Piotr Skarga este filiala poloneză a mișcării religioase Tradiție, Familie și Proprietate (TFP) înființată în Brazilia. TFP este o mișcare globală care militează împotriva drepturilor femeilor, egalității de gen și drepturilor sexuale. De asemenea se opune partidelor de stânga, Protestanților și tendințelor creștine progresive. Mișcarea a stârnit multe controverse în mai multe țări. În 1984, Venezuela a interzis activitatea organizației în urma unei anchete a Procuraturii Generale. În 1995, Franța a inclus TFP pe lista sectelor religioase.
  • Alte organizații similare, create de ultraconservatorii polonezi, funcționează în Croația (Vigilare) și Ungaria (Fundația pentru Civilizația Creștină). Potrivit dezvăluirilor Fundației Reporterilor, doar în 2019 organizațiile afiliate releței de la Cracovia au strâns peste 2 milioane de Euro din donații în patru țări (Lituania, Estonia, Croația și Slovacia). În plus, Asociația Piotr Skarga a obținut încă 6,3 milioane de Euro din donații în Polonia, mai mult decât Fundația Lux Veritatis (condusă de părintele Tadeusz Rydzyk) reușește să strângă de la publicul posturilor Radio Maryja și TV Trwam.
  • Partidele de dreapta ne-au făcut să ne temem atât de mult de fundamentaliștii religioși din Orientul Mijlociu, încât nu am observat cât de periculoase pot fi mișcările ultraconservatoare catolice locale. Efectele legilor lor discriminatorii se vor resimți mulți ani de-acum înainte.
Mai multe
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?

Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.

Olesia Lagașina
27 sept. 2024
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului

Rusia amenință cu Armageddonul nuclear, dacă se vor trece anumite „linii roșii”, pentru a împiedica livrarea de arme către Ucraina. Amenințările nu par însă atât de serioase cum vrea Putin să se creadă.

Dragoș Mateescu
26 sept. 2024
Rusia acuză neonazismul românesc pe care tot ea îl alimentează
Rusia acuză neonazismul românesc pe care tot ea îl alimentează

Un raport recent al MAE rus denunță „neonazismul” din România și prezintă drept politici de stat acțiunile unor extremiști pro-ruși, inclusiv unii lăudați și citați de propaganda Moscovei.

Cezar Manu
25 sept. 2024
Între profit și principii: dilema investitorilor străini în Rusia
Între profit și principii: dilema investitorilor străini în Rusia

Sancțiunile și presiunea publică generate de invadarea Ucrainei au forțat multe companii occidentale să părăsească piața rusă. Sunt însă destui investitori care au ales să rămână, atrași de potențialul acesteia.

Ultrașii belaruși care i se opun lui Lukașenko luptă acum de partea Ucrainei
Ultrașii belaruși care i se opun lui Lukașenko luptă acum de partea Ucrainei

Ultrașii au intrat în conflict cu Lukașenko din cauza reprimării identității naționale, a politiclor din timpul pandemiei și fraudării alegerilor. Încercând să scape de persecuția din țară, o parte din ei au ajuns în prima linie a războiului din Ucraina.

Se-ndreaptă UE și China spre un război comercial?
Se-ndreaptă UE și China spre un război comercial?

Primele „focuri” au fost deja trase: UE pregătește taxe pentru vehiculele electrice chinezești, iar Beijingul anchetează subvenționarea de către europeni a unor produse exportate în China.

Ioana Dumitrescu
18 sept. 2024