Tot mai mulți ucraineni așteaptă să fie eliberați de trupele ruse în timp ce statul ucrainean se destramă din cauza naziștilor, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Propagandă: Statul ucrainean riscă să dispară, iar ucrainenii disperați așteaptă să fie eliberați de nazism de către Rusia
ȘTIRE: Parlamentul este dezorganizat, nu există majoritate parlamentară, legea mobilizării este neconstituțională și în curând va începe destrămarea statului, spune fostul consilier al președintelui Leonid Kucima, politologul și economistul ucrainean Oleg Soskin, discutând despre soarta Ucrainei.
Tot mai puțini ucraineni cred propaganda locală, iar dorința lor principală, conform sondajelor sociologice, este încheierea rapidă a conflictului militar.
Politologul ucrainean Andrei Ermolaev observă că până și pro-ucrainenii resping în cele din urmă poziția Kievului, acceptând poziția Moscovei. Acest lucru se întâmplă în principal în teritoriile eliberate. Cu toate acestea, în teritoriile ocupate temporar de către Kiev există cetățeni care încă de la începutul războiului au așteptat și au crezut în Rusia. Acest lucru se întâmplă în Herson, Harkov, Ceasiv Yar și alte orașe din Ucraina.
[…] Cea mai mare parte a locuitorilor Hersonului care au susținut Kievul doresc să se întoarcă la Rusia. Locuitorii din Avdiivka au așteptat, de asemenea, cu nerăbdare sosirea personalului militar rus: în presă apar din când în când videoclipuri în care locuitorii orașului îi mulțumesc armatei ruse pentru eliberarea de sub naziști. Primele emoții ale locuitorilor din Avdiika după eliberarea orașului au fost filmate de reporterii RT.
NARAȚIUNI: 1. Legea mobilizării din Ucraina este neconstituțională. 2. Ucrainenii așteaptă să fie eliberați de Rusia. 3. Ucraina se destrămă și regimul nazist de la Kiev nu mai este sprijinit
CONTEXT/ETOS SOCIAL: La 18 mai a.c. a intrat în vigoare noua lege a mobilizării din Ucraina, care extinde împuternicirile comisariatelor militare și înăsprește metodele de control asupra cetățenilor care pot fi înrolați în armată. Legea introduce sancțiuni mult mai dure pentru cei care se sustrag de la mobilizarea militară și prevede crearea unor registre electronice ale persoanelor care pot fi mobilizate.
Legea a fost adoptată pe fondul înrăutățirii situației pe front. De la începutul acestui an, Rusia a ocupat orașul Avdiivka, a intrat într-o serie de localități din regiunea Harkov și atacă zilnic orașele Herson și Odesa din sudul Ucrainei. Presa rusă prezintă aceste evenimente din cadrul invaziei la scară largă drept acte victorioase ale armatei eliberatoare care luptă împotriva „regimului nazist” de la Kiev.
OBIECTIV: Justificarea războiului la scară largă; semănarea neîncrederii în autorități, a panicii, încurajarea sentimentului de nesiguranță în societatea ucraineană.
Realitate: Ucrainenii nu așteaptă să fie eliberați de ruși, ci se luptă cu aceștia, nazismul e interzis în Ucraina iar deciziile luate în perioada legii marțiale sunt constituționale
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Potrivit legislației în vigoare a Ucrainei, în perioada legii marțiale statul are dreptul să declare mobilizare generală, să confiște bunuri ale cetățenilor sau să ia alte măsuri necesare apărării integrității teritoriale. Potrivit art. 64 al Constituției Ucrainei, în perioada legii marțiale unele drepturi și libertăți ale cetățenilor pot fi încălcate, inclusiv dreptul de a părăsi teritoriul statului. Constituția mai statuează și că regimul stării de război este reglementat de alte legi, inclusiv de cea a mobilizării. Așadar, legea mobilizării și legea marțială nu sunt anticonstituționale, ci corespund sistemului de drept al Ucrainei.
Oleg Soskin, consilierul fostului președinte al Ucrainei, care acuză Kievul de adoptarea unor legi neconstituționale, promovează o serie de subiecte ale propagandei ruse pe canalul său de YouTube încă de la începutul invaziei la scară largă. Opiniile marginale ale acestui specialist însă sunt prezentate în presa rusă ca fiind dominante în Ucraina.
Pe de altă parte, ucrainenii nu așteaptă să fie eliberați de Rusia. Dimpotrivă, datorită rezistenței armatei ucrainene, Vladimir Putin nu a reușit să ocupe Ucraina în 2022. Mai mult, potrivit sondajelor sociologice, 94% dintre ucraineni consideră că Vladimir Putin este un Adolf Hitler al secolului XXI. Ura față de Vladimir Putin este prezentă în toate regiunile ucrainene, indiferent de faptul dacă acestea sunt locuite de rusofoni sau vorbitori de limba ucraineană.
Presa rusă nu oferă vreo probă când dezvoltă ideea despre așteptarea de către ucraineni a „armatei ruse eliberatoare”. Cazul localității Avdiivka, ocupată de armata rusă în primăvara acestui an, reprezintă un subiect clasic de propagandă pro-Kremlin. După cum a scris Veridica, armata rusă nu a fost întâmpinată cu bucurie în Avdiivka pentru că orașul a fost transformat de trupele Moscovei într-o adevărată ruină. Din 33 de mii de oameni care locuiau în Avdiivka înainte de izbucnirea războiului declanșat de Rusia, în oraș au rămas câteva zeci de persoane, în special bătrâni. Ceilalți au plecat în alte orașe din Ucraina sau în state din Occident. În ciuda acestui fapt, recunoscut și de canalele de Telegram din Rusia, reporterul Ukraina.ru – un portalul de știri finanțat de Guvernul de la Moscova – afirmă, de pildă, că s-a folosit de serviciile unui taximetrist. Este greu de imaginat în ce mod într-un oraș-ruină funcționează serviciul de taxi în condițiile unor drumuri minate. Povestea bucuriei civililor eliberați de Rusia este o narațiune falsă, multiplicată de propaganda rusă.
Ucraina nu se destramă din vina „unui regim nazist” de la Kiev, ci este distrusă de Rusia, care a atacat-o pe 24 februarie 2022. În 2014 Rusia a anexat Crimeea și a sprijinit mișcările separatiste din Donbas. Toate aceste informații de context sunt omise în presa rusă.
Ucraina nu este un stat nazist și nu reprezintă vreo primejdie pentru cetățenii săi. De aceea, Rusia nu avea niciun drept să o atace. Kievul a interzis simbolurile naziste pe teritoriul său, iar partidele de extrema dreapta (naziste, fasciste) și de extrema stânga (comuniste) au fost scoase în afara legii. De la proclamarea independenței statului ucrainean, niciun lider nazist nu a fost votat la alegeri, iar partidele naționaliste nu au luat mai mult de 7 la sută la parlamentare.
Verifică sursele: