Scopul politicienilor de la Kiev este să prelungească războiul cu Rusia la nesfârșit pentru a acumula cât mai multe bogății, scrie presa guvernamentală rusă, citând un articol de opinie dintr-un ziar german de extrema stângă. În realitate, Ucraina s-a arătat dispusă să poarte negocieri de pace, dar a renunțat la idee din cauza cererilor ultimative ale Rusiei și atacurilor acesteia asupra obiectivelor civile, dar și pe fondul victoriilor obținute în teren de armata ucraineană.
ȘTIRE: „Ucraina respinge aluziile Occidentului de a negocia cu Rusia, încercând din răsputeri să prelungească conflictul deoarece beneficiază în urma lui, scrie pe 5 decembrie jurnalistul Reinhard Lauterbach pe paginile publicației germane Junge Welt. […]
Kievul nu vrea pace, pentru că „trăiește din acest conflict militar” și își dorește să aibă profituri cât mai mari acum. Jurnalistul subliniază că partea ucraineană în aceste condiții primește armament și bani într-un număr nelimitat. „Politicienilor nu le pasă că ucrainenilor le este frig și foame”, se spune în articol.
[…]
Președintele grupului parlamentar „Slujitorul poporului” David Arahamia a anunțat o nouă condiție necesară pentru reluarea negocierilor cu Federația Rusă, care constă în renunțarea benevolă de către Moscova la arsenalul său nuclear, reamintește Gazeta.ru”
NARAȚIUNE: Ucraina este interesată de prelungirea războiului, fiind indiferentă față de suferințele civililor.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, conflictul militar ruso-ucrainean nu poate fi în interesul politicienilor ucraineni, care luptă din răsputeri pentru depășirea efectelor oboselii de război, cauzate de distrugerea infrastructurii energetice, a uciderii civililor, sărăcirii populației și mobilizării permanente. Narațiunea falsă mai apare sub titlul „Guvernul Ucrainei continuă să beneficieze în urma războiului” sau „Presa a aflat adevăratul motiv al refuzului Kievului de a negocia cu Moscova”. Este citat un articol de opinie din ziarul german „Junge Welt”, prezentat ca punctul de vedere al întregii societăți.
Ziarul este considerat de extrema stângă, de orientare marxistă, continuând tradițiile comuniste și socialiste germane. Junge Welt a mai publicat după invadarea Ucrainei o serie de articole care copiau narațiunile false ale propagandei ruse. Este un ziar citat de presa guvernamentală rusă pentru a ilustra propriile narațiuni de propagandă sau a le prezenta ca un punct de vedere independent. La finele lunii noiembrie Ukraina.ru, citând Junge Welt, scria fără să ofere probe concrete că refugiații ucraineni îi iau la bătaie pe locuitorii Berlinului care vorbesc în limba rusă.
În realitate, pierderile societății, ale elitei politice și economice ucrainene în urma războiului sunt enorme. Infrastructura este distrusă, datoriile statului cresc, iar veniturile tuturor scad. Potențialul economic al statului este din ce în ce mai mic. Au fost distruse sau afectate serios marile uzine, rafinării, întreprinderi ale oligarhilor ucraineni, o serie de domenii economie și-au sistat activitatea. Viața economică este pusă pe pauză. Potrivit estimărilor, distrugerile din Ucraina cauzate de bombardamentele Rusiei au depășit 137 miliarde de dolari, crescând cu câte 31 miliarde lunar. Costul invaziei neprovocate a Rusiei este enorm și nu poate fi sub nicio formă în interesul guvernului de la Kiev, care încearcă să mențină din răsputeri controlul asupra situației critice din țară.
De asemenea, Kievul este acuzat de indiferență față de suferințele civililor pentru că refuză să negocieze cu Rusia. În realitate, suferințele civililor sunt cauzate doar de terorismul energetic al Rusiei și de bombardarea infrastructurii non-militare. Rusia este cea care manifestă indiferență față de viața civililor, creându-le condiții tot mai complicate de trai în speranța că aceștia vor solicita Kievului să cedeze, ceea ce nu se întâmplă. A devenit tot mai popular mesajul de rezistență al ucrainenilor, valabil pentru perioada de iarnă: „Mai bine în frig, dar în liberate”. În plus, în acest moment ambele părți speră să învingă pe câmpul de luptă, așa că niciuna nu este interesată de negocieri serioase.
Referitor la propunerea președintelui grupului parlamentar „Slujitorul poporului” David Arahamia față de Rusia de a renunța la arsenalul său nuclear, aceasta a avut loc într-un context special – în preajma împlinirii a 28 de ani de la semnarea Memorandumului de la Budapesta, când Ucraina a renunțat la armamentul său nuclear în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei și altor state, pe care Moscova le-a încălcat. Încercând să-i amintească Rusiei că nu-și respectă propriile promisiuni și acordurile semnate în trecut, un alt membru al echipei Zelenski, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, a declarat: „Ucraina este dispusă să-i garanteze securitatea Federației Ruse în schimbul renunțării totale la arma nucleară. Putem semna un acord în aceeași localitate – la Budapesta, Ungaria”.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse despre natura și adevăratele cauze ale războiului din Ucraina. Propaganda rusă susține că Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei. De asemenea, presa rusă a scris că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați. Potrivit narațiunilor false ale Kremlinului, Rusia arată reținere în războiul din Ucraina, mai ales când atacă obiective civile și are ca scop să-i apere pe toți rusofonii de genocidul comis de ucraineni.