După ce autoritățile ucrainene au fugit din Herson, noua administrație militar-civilă a fost nevoită să preia puterea pentru a alipi regiunea la Rusia și a proteja limba și cultura ucraineană, scrie presa rusă, citându-l pe autoproclamatul lider Kirill Stremousov. În realitate, autoritățile din Herson au fost evacuate în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, care bombardează zilnic teritoriul ucrainean.
ȘTIRE: „După ce a format un guvern popular, regiunea Herson va deveni o parte demnă a Rusiei, a afirmat adjunctul șefului administrației militar-civile a regiunii, Kirill Stremousov, la o întâlnire cu locuitorii satului eliberat Vinogradovo, dar a precizat că ultimul cuvânt îl are populația.
„Cred cu sinceritate că ne vom putea reconstrui și vom trece la un alt nivel de trai, pe care îl observ acum în Federația Rusă”, a subliniat el într-un videoclip postat pe canalul său de Telegram”, scrie publicația rusă Life.ru, subliniind succesele autorităților separatiste înregistrate în ultimele luni.
„Limba ucraineană va rămâne. Trebuie să fie limbă de stat pe teritoriul regiunii Herson. Nimeni nu va interzice limba”, a spus Stremousov.
[…]
„Scopul nostru este să păstrăm cultura ucraineană. Nu este un genocid, nu este o distrugere. Este o denazificare”, a explicat președintele Comitetului de Salvare pentru Pace și Ordine. Stremousov a reamintit că după ce fostele autorități au fugit, administrația militar-civilă a fost nevoită din primele zile ale operațiunii militare speciale să-și asume responsabilitatea pentru soarta regiunii”, potrivit unui articol publicat de Fedpress.ru.
NARAȚIUNI: 1. Populația Hersonului își dorește unirea cu Rusia. 2. Autoritățile ucrainene au fugit din Herson. 3. Limba și cultura ucraineană sunt protejate de liderii separatiști și Rusia.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Kirill Stremousov nu este reprezentantul autorităților regionale Herson, ci un colaborator al rușilor, numit șef-adjunct al administrației militar-civile, care este un organ de ocupație. El nu are legitimitatea sau dreptul legal să vorbească despre opiniile majorității locuitorilor regiunii și mai ales despre unirea regiunii din sudul Ucrainei cu Rusia. Despre absența de legitimitate a lui Kirill Stremousov ne spun și rezultatele alegerilor locale din 2020. El a dorit să devină primar al orașului Herson și a luat doar 1,37% de voturi. A fost membru al partidelor pro-ruse. După invadarea Ucrainei a înființat cu sprijinul Kremlinului un „Comitet de Salvare”, care, chipurile, ajută rusofonii din zonă.
Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Național Democratic și Institutul de Sociologie din Kiev, 89% dintre ucraineni nu acceptă cedări teritoriale în numele păcii. Majoritatea sondajelor desfășurate în sudul Ucrainei până la invazie au arătat că ucrainenii de acolo au o atitudine critică față de Rusia, care a sprijinit războiul din Donbass-ul și a anexat Crimeea în 2014. Imaginile din primele zile ale ocupației ruse a sudului Ucrainei au arătat că populația locală protesta împotriva invaziei, încercând să oprească tancurile rusești.
Potrivit sondajelor sociologice, realizate în martie 2022 în teritoriile controlate de Ucraina, 9 din 10 ucraineni din sudul țării consideră Rusia un inamic. De asemenea, ucrainenii din sudul țării cred în victoria Ucrainei în războiul declanșat de Moscova.
Este falsă și teza, potrivit căreia autoritățile ucrainene au fugit din Herson. Ele au fost evacuate în urma presiunii militare a Rusiei, ceea ce însuși Stremousov confirmă, vorbind despre „operațiunea specială militară”. Administrația Regională de Stat din Herson a anunțat în martie că se evacuează într-o altă localitate din cauza bombardamentelor permanente și a luptelor din oraș, iar pe pagina oficială Facebook a autorităților locale apar anunțuri despre situația din regiune, despre satele eliberate și căile de sigure de evacuare a populației.
Declarațiile lui Stremousov, citate de presa rusă, despre interesul de a proteja limba și cultura ucraineană, dar a continua „denazificarea” sunt un nonsens. „Denazificarea” este văzută de Rusia ca un proces de distrugere a elementelor național-culturale ucrainene, considerate o barieră în calea refacerii influenței „lumii ruse” asupra Ucrainei. În realitate, ucrainenii sunt persecutați de autoritățile separatiste din Luhansk, Donețk și Herson pentru folosirea limbii ucrainene. Potrivit unor investigații jurnalistice, oamenii care nu vorbesc limba rusă nu trec procedurile de verificare la centrele de filtrare din teritoriile ucrainene ocupate.
În peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, au fost închise toate publicațiile care apăreau în limba ucraineană și nu există școli cu predare în limba ucraineană. Subiectul drepturilor omului în peninsula Crimeea a fost abordată de mai mult ori la nivelul instituțiilor competente ONU. Rezoluțiile ONU au inclus diverse solicitări față de Rusia de a asigura drepturile ucrainenilor și tătarilor crimeeni. Exemplul Crimeii arată că Federația Rusă inițiază rusificarea teritoriilor ocupate, și nu are politici de respectare a drepturilor minorităților lingvistice.
Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false privind regiunile din sudul Ucrainei, ocupate de Rusia. În iunie-iulie a.c. presa rusă scria că România va ajuta Ucraina să recupereze Hersonul. În mai presa guvernamentală rusă scria că tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei, iar în aprilie – că sudul Ucrainei, eliberat de naționaliști, vrea să fie alipit la Rusia.
Verifică sursele: