Uniunea Europeană vrea să se extindă spre est pentru a acapara teritorii în detrimentul Rusiei și e gata să închidă ochii la faptul că țările candidate nu îndeplinesc criteriile, potrivit unei publicații afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse.
ȘTIRE: „În esență, UE a prezentat un nou argument pentru posibila extindere – pentru a preveni ca țările respective să cadă sub influența sau controlul Rusiei. Unul dintre cele mai influente publicații europene, Politico, a exprimat această idee în mod clar. "Putin vrea mai mult teritoriu. UE se grăbește să-l depășească", titlul unui comentariu care a fost publicat chiar înainte de discursul lui von der Leyen.
Este evident că, în ceea ce privește extinderea, interesul geopolitic pur primează în fața "principiilor și valorilor" lăudate ale UE.
La criteriile cunoscute Copenhaga, care până acum trebuiau să fie îndeplinite pentru a fi acceptată în UE - democrație funcțională, supremația legii, respectarea drepturilor omului, respectarea și protejarea drepturilor minorităților, o economie de piață competitivă - se adaugă acum unul nou: ocuparea de noi teritorii în Est și în Balcani pentru a preveni ca acestea să nu cadă în mâinile Rusiei. Acest nou criteriu ar putea să fie mai determinant decât cele vechi - va fi suficient să arate o loialitate necondiționată față de UE pentru ca Bruxelles-ul să închidă ochii la neconformitatea țării candidate cu cerințele tradiționale.”
NARAȚIUNE: UE vrea să-și extindă teritoriile în detrimentul Rusiei și e gata să renunțe la standardele sale pentru a atinge acest obiectiv.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Războiul din Ucraina pare să fi readus în prim-planul discuțiilor la Bruxelles ideea unei noi extinderi, menționată în ultima lună în discursurile mai multor oficiali europeni. Toți aceștia menționează însă că orice noi membri pot fi acceptați doar pe măsură ce vor îndeplini condițiile de aderare.
Resuscitarea discuțiilor despre extindere, după o lungă perioadă în care subiectul trecuse pe un plan îndepărtat la Bruxelles, pare să fi deranjat propaganda rusă și pro-rusă, care a început să lanseze narațiuni false (unele dintre ele combătându-se reciproc), în încercarea de a minimaliza, persifla sau deturna mesajele transmise de la Bruxelles.
Republica Moldova și-a manifestat cu două decenii în urmă intenția de a se apropia de Uniunea Europeană, dar procesul a fost unul sinuos, cu progrese lente și perioade în care s-au făcut pași înainte urmate de unele de stagnare. În iunie 2022 însă, țara a a primit, împreună cu Ucraina, statutul de stat candidat la aderare.
OBIECTIV: Să schimbe imaginea integrării europene dintr-un amplu proces de reforme într-o acțiune antirusească, alimentând, astfel, pornirile antioccidentale ale unor grupuri de populației, în speciale ale minorităților rusolingve.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Mai mulți lideri europeni au făcut, într-adevăr, în ultimul timp declarații în favoarea extinderii UE, dar de fiecare dată este menționată necesitatea realizării reformelor în statele care aspiră la acest statut și îndeplinirea condițiilor pentru aderare. Chiar în articolul din Politico, citat de traditia.md se precizează că procesul de extindere se va baza pe meritele țărilor candidate: „La scurt timp după ce Michel și-a stabilit data țintă pentru 2030, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care este responsabilă cu evaluarea capacității țărilor candidate, a temperat entuziasmul legat de o astfel de perioadă rapidă. Procesul de aderare la UE se bazează exclusiv pe merit, a declarat purtătorul de cuvânt. Comisia urmează să prezinte rapoarte de progres privind țările candidate mai târziu în acest an, cu toate că un diplomat senior al UE a sugerat că prezentarea ar putea fi amânată din cauza unei atenții intense acordate cererii de aderare a Ucrainei, în special”.
Și în discursul său din Parlamentul European (la care traditia.md, de asemenea, face referire), președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a pronunțat în favoarea aderării a noi state membre, a punctat necesitatea continuării reformelor. „Vreau să așteptăm cu nerăbdare următoarea Zi Europeană de Bun-venit și următoarele povești de succes economic. Știm că acesta nu este un drum ușor. Aderarea se bazează pe merit – iar Comisia va apăra întotdeauna acest principiu. Este nevoie de multă muncă și de spirit de conducere.” (sublinierile îi aparțin Comisiei Europene).
În plus, este de menționat că Uniunea Europeană nu-i impune niciunui stat să devină membru, așa cum a făcut URSS. Moștenitoarea acesteia, Rusia, caută să-și mențină hegemonia inclusiv prin invazie militară (Ucraina) sau alimentarea unor regimuri secesioniste (Georgia, Republica Moldova), iar singurul criteriu pe care îl urmărește este loialitatea față de Moscova. Din contra, Bruxelles-ul impune reguli și norme stricte pentru țările aspirante, astfel încât unele dintre ele nu au finalizat de ani procesul de negocieri, iar Georgiei, spre exemplu, care a depus cererea de aderare odată cu Republica Moldova și Ucraina, i-a fost refuzat statutul de țară candidată, fiindu-i solicitate mai multe reforme.
SÂMBURE DE ADEVĂR: În interiorul UE a început să se discute mai intens posibilitatea extinderii prin acceptarea statelor din Balcanii de Vest, Republicii Moldova și Ucrainei.
Verifică sursele: