„Intrarea Republicii Moldova în UE, condiționată de legalizarea căsătoriilor LGBT”, a titrat national.ro, subiectul fiind preluat imediat de siteuri de știri pro-Kremlin din Republica Moldova și Rusia. De fapt e vorba de o recomandare din mai a Parlamentului European privind drepturile comunității LGBT, nu de vreo obligație. De altfel, Republica Moldova a obținut ulterior statutul de țară-candidat fără să trebuiască să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex.
ȘTIRI: „Uniunea Europeană a cerut Republicii Moldova să permită căsătoria între persoane de același sex, ca o condiție pentru o viitoare aderare la UE. Mai mult, în raportul anual referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova, se regăsește și o solicitare referitoare la accesul democratic la terenurile agricole, care se traduce, de fapt, prin permiterea vânzării acestora către cetățenii străini.
La cele 60 de pagini de condiții și progrese pe care trebuie să le facă Republica Moldova pentru a intra în Uniunea Europeană probabil, vor fi necesari vreo 50 de ani. Una dintre condițiile impuse Guvernului și Parlamentului de la Chișinău este aceea de a permite căsătoriile LGBT, deși legislaţia UE nu obligă statele membre să permită sau să recunoască parteneriatele sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex. La capitolul Drepturile omului și libertățile fundamentale, UE solicită Republicii Moldova să elimine interdicția constituțională privind căsătoriile între persoane de același sex instituită în 1994 și să stabilească măsuri de combatere a discriminării pentru persoanele LGBTI” (national.ro).
„Moldova va fi nevoită să legalizeze căsătoriile persoanelor de același sex în schimbul posibilei aderări. Parlamentul European a cerut insistent legalizarea căsătoriilor dintre persoanele de același sex” (life.ru)
NARAȚIUNE: UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor LGBT
CONTEXT/ETOS LOCAL: Cu o societatea destul de conservatoare, în care Biserica se bucură de cea mai mare credibilitate și în care un număr mare de cetățeni se orientează spre integrarea euroasiatică, subiectul LGBT este unul destul de sensibil în Republica Moldova.
Acesta este folosit în scop politic de cel puțin 10 ani, cum s-a întâmplat în cazul protestelor față de legea egalității de șanse din 2012. Faptul că lidera forțelor pro-europene, Maia Sandu, nu este căsătorită a fost folosit în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, iar un zvon că ar fi gay a fost promovat de presa puterii la alegerile parlamentare din 2019.
Subiecte legate de comunitatea LGBT sunt folosite de ani de zile de propaganda rusă (sau de ultraconservatori influențați de aceasta sau cu idei similare) în încercările acesteia de a decredibiliza Uniunea Europeană. Astfel, UE este prezentată ca „Gayropa”, un spațiu în antiteză cu cel al valorilor tradiționale, creștinești, pe care Rusia le-ar reprezenta; se trasează o falsă echivalență între homosexualitate și pedofilie pentru a convinge publicul că se caută legalizarea pedofiliei; se induce ideea unei „agende LGBT” pe care UE ar încerca să o impună; în sfârșit, se încearcă identificarea drepturilor omului, care reprezintă o valoare fundamentală a comunității europene, cu promovarea și încurajarea relațiilor sexuale netradiționale.
OBIECTIV: Să asocieze integrarea europeană a Republicii Moldova cu subiecte sensibile și decizii care au susținerea unei părți înguste a populației (în cazul de față eventuala acordare a unor drepturi suplimentare minorităților sexuale) pentru a debusola și reduce numărul adepților integrării europene. În același timp, să pună în contrapondere Rusia, unde „valorile tradiționale” sunt apărate (life.ru amintește că Vladimir Putin a promulgat legea care interzice propaganda LGBT).
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Raportul anual referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova a fost aprobat de Parlamentul European în luna mai, dar publicat în Jurnalul UE la 16 decembrie, ceea ce explică, probabil, lansarea acestei campanii mediatice abia acum. Raportul conține o serie de constatări și recomandări în privința și pentru Republica Moldova, dar nu are un caracter obligatoriu.
De altfel și sintagma legată de permiterea căsătoriilor între persoanele de același sex poartă un caracter de recomandare, nu de obligație sau condiție. „Invită Republica Moldova să elimine interdicția constituțională privind căsătoriile între persoane de același sex instituită în 1994 și să stabilească măsuri de combatere a discriminării pentru persoanele LGBTI”, potrivit documentului. Așadar Parlamentul European nu obligă și nu condiționează modificarea Constituției de aderarea la UE; de altfel, aderarea nici măcar nu este tema raportului în care apare recomandarea. Mai mult, Parlamentul European a adoptat, la o dată ulterioră, o rezoluție în care îi cere explicit Consiliului European să îi acorde Republicii Moldova statutul de țară-candidat la Uniunea Europeană.
La 23 iunie Republica Moldova a obținut acest statut, adică și-a aprofundat relațiile cu blocul comunitar, fără să ofere drepturi suplimentare minorităților sexuale. În plus, niciuna din cele 9 condiționalități impuse de Bruxelles pentru avansarea pe calea europeană nu se referă la acest subiect.
Acest fapt este confirmat și de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Daniel Vodă, care a comentat pentru Radio Moldova știrile despre presupusa condiționare drept „un fals ordinar, răspândit pentru a manipula opinia publică”.
Occidentul/UE nu au o agendă pro-LGBT ci pro-respectarea drepturilor omului și a drepturilor minorităților, inclusiv minoritățile sexuale.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Raportul anual referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova „invită Republica Moldova să elimine interdicția constituțională privind căsătoriile între persoane de același sex instituită în 1994 și să stabilească măsuri de combatere a discriminării pentru persoanele LGBTI”.
REACȚII OFICIALE: „Acesta este un fals ordinar, răspândit pentru a manipula opinia publică. Acest document nu exprimă lista de condiții pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Reamintesc că există cele nouă recomandări ale Comisiei Europene și sunt publice, inclusiv pe site-ul MAEIE, și se regăsesc în planul de acțiuni aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană”, a comentat pentru Radio Moldova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Daniel Vodă.