Presa guvernamentală rusă a tot promovat începând cu anul 2014 narațiunea despre Ucraina ca un stat fals, încercând să pună sub semnul întrebării necesitatea respectării normelor dreptului internațional privind integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor statelor independente. Narațiunea în cauză a fost reluată recent de fostul consilier al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, fiind tradus și activ promovat de presa rusă.
Știre: „Ucrainenii înțeleg perfect că statul lor în momentul de față într-adevăr nu există. Am mai spus că Ucraina ar putea să existe în viitor, existând un nucleu național în acest sens”, este citat Surkov de agenția RIA Novosti. Pentru a asigura existența Ucrainei în viitor trebuie realizată transformarea ei în confederație, consideră fostul om politic. „Statul poate fi reformat în confederație, în care regiunile vor beneficia de o gamă largă de libertăți pentru adoptarea deciziilor”, propune Surkov. El crede că problema frontierelor Ucrainei trebuie să devină un subiect al discuțiilor internaționale.
NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat fals; 2. Frontierele Ucrainei sunt discutabile și reprezintă un subiect de dezbateri la nivelul relațiilor internaționale.
CONTEXT/ETOS LOCAL: După victoria protestatarilor de la Euromaidan și răsturnarea regimului Viktor Ianukovici, Federația Rusă a intervenit în Ucraina invadând și anexând Crimeea și susținând o mișcare separatistă în estul rusofon. Forțele separatiste au fost ajutate de Moscova cu oameni și echipamente. De asemenea, Rusia a aplicat și tehnica războiului hibrid, ceea ce a presupus și o amplă operațiune de propagandă și dezinformare, inclusiv prin intermediul internetului și al mass-mediei afiliate Kremlinului. În acest context, Rusia a tot încercat să promoveze narațiuni care atacau ideea de independență a Ucrainei și care mușamalizau colateral crimele comise de Kremlin în plan extern. Rusia încearcă să legitimeze la nivel internațional autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk. În acest context, presa rusă și pro-rusă din Ucraina și din spațiul informațional rusofon, folosește orice prilej pentru a acredita ideea că statul ucrainean ar fi „unul artificial” care se poate destrăma. Are loc aplicarea conceptului de „false state”, utilizat în războiul hibrid. În acest mod, se urmărește descurajarea eforturilor de susținere a poziției Kievului care cere respectarea dreptului internațional. Totodată, Rusia prezintă acțiunile sale în Donbas și Crimeea ca fiind determinate de „necesitate politică” și „adevăr istoric”.
OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra comunității internaționale că Ucraina nu este un stat-națiune și ar trebui reorganizat într-o confederație. Mai mult, este discutat subiectul legitimității frontierelor Ucrainei. Rusia caută să argumenteze în fața comunității internaționale că, în contextul vidului de putere din Ucraina, a fost nevoită să intervină în Crimeea și Donbas, iar republicile autoproclamate DNR și LNR au tot dreptul să devină elemente legitime ale unei confederații ucrainene.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Declarațiile lui Surkov nu reprezintă un punct de vedere al unui fost om politic, ci o încercare de a promova narațiunile Kremlinului în spații informaționale diferite de cel rus. În timp ce comunitatea internațională, liderii globali și organizațiile internaționale (NATO, UE, ONU ș.a.) susțin integritatea teritorială a Ucrainei și au condamnat anexarea Crimeii și violențele din Donbas, Surkov pune în discuție subiectul frontierelor, care ar putea fi dezbătut în viitor la diverse foruri internaționale. Problema teritoriilor și frontierelor nu poate fi discutată în era supremației dreptului internațional, și chiar dacă poate fi, atunci doar în prezența sau din inițiativa Ucrainei. În realitate Surkov nu are ca scop să discute frontierele, ci să creeze contexte favorabile pentru Moscova de a-și prezenta acțiunile din Donbas și Crimeea ca fiind determinate de necesitate politică, de vidul de putere, de incapacitatea Ucrainei ca „stat fals” să se descurce singură cu propriile probleme.
Surkov oferă, însă, o șansă Ucrainei, spunând că are „un nucleu național”. De fapt, declarația în cauză este o continuare a narațiunilor clasice ale Kremlinului. Potrivit acestora, Ucraina urmează să se destrame, acest stat va fi unul mai mic, având un nucleu în vestul și centrul țării, iar restul teritoriilor vor fi luate de vecini, inclusiv de Rusia. Aceste narațiuni sunt cunoscute în lumea presei ca „prorocirile lui Jirinovski” – politican radical din Rusia, apropiat al lui Putin, dar care se prezintă ca lider de opoziție, care a declarat în repetate rânduri că Ucraina se va destrăma, fiindcă este un stat fals, creat de bolșevici.
În acest context, Surkov promovează ideea de (con) federalizare a Ucrainei pentru a permite republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, controlate de Rusia, să fie legalizate și prin intermediul lor Moscova să poată controla politica internă și externă a Kievului cu scopul de a bloca aspirațiile europene și euroatlantice ale societății ucrainene.
Verifică sursele: