Identitatea digitală, care adună date despre comportamentul oamenilor, și monedele digitale vor fi folosite pentru a decide dacă utilizatorilor li se va permite să dețină anumite bunuri, să călătorească, să voteze etc., potrivit unei narațiuni false preluate și în România. În realitate, identitatea digitală poate fi utilizată pentru a obține diverse servicii publice și private chiar și acum, iar moneda digitală reprezintă o altă formă de existență a banilor.
ȘTIRE: „Directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI) a explicat recent modul cum monedele digitale ale Băncii Centrale (CBDC) pot fi programate pentru a stabili ce anume vor putea sau nu cumpăra oamenii și a insistat că ele ar trebui utilizate împreună cu un sistem de credit social în stil chinezesc. Spre deosebire de criptomonedă, care este privată, Moneda Digitală a Băncii Centrale (CBDC) va fi emisă și controlată chiar de băncile centrale. În multe privințe, vor fi la fel ca bancnotele, dar fiecare tranzacție va fi monitorizată pentru a urmări conformitatea.”
NARAȚIUNE: Oculta mondială va aduce omenirea sub control impunând monede digitale și identitatea digitală.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Teoria controlului total al omenirii de către elite nu este nouă. Ea este constant adaptată, în funcție de evenimentele în derulare, uneori narațiunile ajungând chiar să se contrazică una pe alta. Multe dintre ele sunt întreținute, în ultimii ani, de propaganda din Rusia și amplificate prin intermediul rețelelor de socializare și al unor instituții media care promovează teme conservatoare și susțin mișcările radicale și cele de naționaliști, suveraniști sau anti-vaxxeri. Ca să înțelegem mai bine succesul de care se bucură această politică a Rusiei, e bine de știut că, pe timpul pandemiei de Covid19, de exemplu, 66% dintre români credeau teoriile conspirației ce promovau legătura dintre pandemie și „oculta mondială”. Teorii ale conspirației înrudite vorbeau despre impunerea controlului prin pașaportul digital, inventarea tulpinii Omicron pentru a impune dictatura globală, sau folosirea vaccinurilor în scopuri malefice.
Cum, în prezent, criza energetică cauzată de invazia rusească în Ucraina va duce în ultimă instanță la o criză financiară, tema finanțelor individuale a devenit de ceva vreme principala narațiune promovată de conspiraționiști. La mijlocul lunii octombrie a avut loc o conferință a Fondului Monetar Internațional (FMI) cu titlul: „Monedele digitale ale băncilor centrale pentru incluziune financiară: riscuri și beneficii”. Cunoscutul site conspiraționist The Exposé a adus în atenția publicului propria interpretare a discursurilor invitaților, iar o traducere a articolului a fost publicată pe activenews.ro, care a scris că, în curând, ne vom putea folosi de propriii bani doar dacă ne dă voie guvernul și vom putea cumpăra numai ce ni se va permite. Activenews este una dintre cele mai cunoscute surse de fake news din online-ul românesc, de-a lungul timpului Veridica demontând mai multe teorii conspiraționiste promovate de pe acest site, la fel cum a procedat și presa internațională cu narațiunile false promovate de omologul britanic, The Exposé.
OBIECTIV: Inducerea ideei în rândul opiniei publice că tehnologia avansată în domeniul financiar și introducerea monedelor digitale au ca scop controlul unor forțe oculte asupra persoanelor.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Dialogul din cadrul conferinței mai sus amintite a fost centrat pe sporirea incluziunii financiare la nivel global cu ajutorul monedelor digitale emise de băncile centrale. Incluziunea financiară reprezintă un concept prin care oamenii și întreprinderile să poată accesa servicii de plată și alte servicii financiare sigure, eficiente și convenabile. În acest scop, moneda digitală emisă de o bancă centrală (Central Bank Digital Currency - CBDC) nu are rolul de a înlocui numerarul, ci de a-l completa. În limbaj financiar, vorbim despre o formă electronică a banilor, complementară celorlalte forme existente (numerar și conturi bancare) utilizată pentru efectuarea de plăți rapide și sigure. O monedă digitală reprezintă bani ai unei bănci centrale. Aceasta înseamnă că ar fi sprijinită de o bancă centrală, care are responsabilitatea de a menține valoarea banilor, independent de forma acestora, fizică sau digitală. În termeni de incluziune financiară, o monedă digitală înseamnă că cei care nu au un cont bancar pot avea acces mai ușor și mai sigur la bani și plăți fără numerar. CBDC sunt mai rentabile decât banii fizici, deoarece au costuri de tranzacție și timpi de transfer mai mici. De asemenea, reduc costurile de tipărire, deoarece în loc să tipărească bani, banca centrală emite monede electronice. Mai mult, operațiunile bancare cu CBDC sunt disponibile nonstop, deoarece nu sunt limitate de programul băncilor.
Revenind la narațiunea controlului total impus de „ocultă” prin guvernele locale, trebuie să fim de acord că alegerea fostului viceguvernator al Băncii Centrale a Chinei și actual director adjunct al FMI, chinezul Bo Li, pentru a exemplifica modul de funcționare al întregului sistem financiar digital, nu a fost cea mai fericită. Dar ceea ce oficialul chinez a afirmat nu are absolut nici o legătură cu încălcarea dreptului la viață privată sau cu restrângerea vreunei libertăți. Targetarea plăților pentru asistență socială, cupoane de consum, bonuri de masă, de vacanță etc. este deja un fapt real. Chiar în România, mii de carduri sociale au fost anulate, deoarece au fost folosite în cu totul alte scopuri decât cel pentru care au fost emise. Ca principiu de alocare a fondurilor sociale, direcționarea acestora cu exactitate către destinația și destinatarii stabiliți din start nu poate fi un lucru imputabil autorităților, ba chiar din contră.
Un alt reproș adus de conspiraționiști noilor tehnologii este verificarea identității digitale, considerată esențială pentru funcționarea CBDC-urilor, în special în tranzacțiile internaționale.
Identitatea digitală există deja și devine tot mai relevantă cu fiecare card de fidelitate nou înregistrat pentru medicamente și tigăi mai ieftine, cu fiecare pachet de țigări gratuit acceptat în schimbul numărului de telefon, și cu fiecare engagement pe social media. Ea nu ne este impusă, ne-o construim singuri. De asemenea, utilizarea unor modele comportamentale deduse de un computer în urma analizei tranzacțiilor financiare nu este un lucru nou. De ani de zile, activitatea noastră este analizată în timp real de algoritmi din ce în ce mai inteligenți, iar datele despre noi sunt stocate pentru personalizarea experiențelor online. Tranzacționarea respectivelor date către terți nu ar fi ceva nou, din păcate, s-a întâmplat deja, la niveluri incredibil de mari. Dar în spatele acestor practici ilegale și imorale nu stau niște minți oculte, ci oameni normali care de cele mai multe ori sunt prinși și pedepsiți.
Verifică sursele: