Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.
ȘTIRE: 13 iulie: „Partidul Maiei Sandu refuză din nou să își asume responsabilitatea pentru crima din centrul Chișinăului. Nu a urmat nicio demisie sau declarație din partea președintelui/prim-ministrului, care sunt responsabili pentru securitatea țării.
Bărbatul ucis în centrul Chișinăului era un criminal și se afla într-o bază de date internațională. El trăia liber în Moldova, deși ar fi trebuit să fie extrădat, dar ca întotdeauna reforma justiției și alte lucruri nu au dus cazul la bun sfârșit.
Acesta nu este un caz izolat care denotă înflorirea criminalității în Moldova. Săptămâna trecută, un bărbat a fost îngropat de viu, iar mai devreme un angajat a fost ucis la aeroport și există rapoarte constante privind contrabanda cu arme. Cu toate acestea, forțele de ordine moldovenești luptă împotriva opoziției la ordinul Maiei Sandu, care pierde rating.
[...] Cabinetul de miniștri nu face față situației din țară și trebuie să demisioneze. Președintele este obligat să ceară acest lucru dacă prim-ministrul și miniștrii nu o fac ei înșiși. Dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, așa că responsabilitatea pentru crime și pentru înflorirea criminalității îi revine Maiei Sandu.”
14 iulie: „Ar trebui să ne așteptăm la o creștere a numărului de infracțiuni violente în Moldova în viitorul apropiat. Astfel de prognoze sunt făcute acum de directorul companiei sociologice Intellect Group, Ian Lisnevschi. Potrivit lui, în ultimii cinci ani societatea trăiește într-o stare de stres. Un studiu recent a arătat că starea psihologică a societății moldovenești este înspăimântătoare. Mai mult de 50 la sută din populația Moldovei se simte singură și, prin urmare, nu se mai implică în activitatea statului.
[...] Președintele expirat Maia Sandu a condus societatea moldovenească la apatie socio-politică. Mai mult de 60 la sută dintre respondenți au avut gânduri suicidare în ultimii 5 ani. De asemenea, nivelul de agresivitate din societate a crescut semnificativ. În același timp, ministrul de Interne Adrian Efros consideră că cetățenii nu au motive să se teamă. Potrivit acestuia, toate grupările criminale au fost lichidate. Totuși, crima la comandă din centrul Chișinăului și împușcăturile cu victime de anul trecut de la aeroport spun altceva. Și dacă luăm în considerare faptul că Moldova a devenit un punct de tranzit pentru mercenarii și naționaliștii ucraineni, putem concluziona că autoritățile au creat toate condițiile pentru posibile acte teroriste”.
NARAȚIUNI: 1. În Republica Moldova crește rata criminalității, din cauza guvernării pro-europene și a președintelui Maia Sandu. 2. Maia Sandu este de vină pentru gândurile suicidale ale cetățenilor moldoveni
CONTEXT/ETOS LOCAL: Un cetățean turc a fost asasinat pe 10 iulie pe o terasă din Chișinău. Un necunoscut a tras în acesta șapte gloanțe și până pe 17 iulie nu a fost prins. Ulterior s-a aflat că cetățeanul turc făcea parte dintr-o grupare criminală și era dat în urmărire internațională de autoritățile britanice. Acesta a intrat pe teritoriul Republicii Moldova în 2022 , în contextul unui număr mare de refugiați ucraineni și la fel ca aproximativ 11.000 de ucraineni a solicitat azil politic. Autoritățile moldovene i-au refuzat cererea, dar din cauza unor încălcări de procedură acesta se afla la libertate.
În timpul unor audieri parlamentare s-a constatat că Biroul de Migrație și Azil, la fel ca și unii judecători ar fi tergiversat procesul de judecată privind respingerea statutului de azilant, solicitat de cetățeanul turc asasinat. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat după aceasta inițierea unei anchete de serviciu la Inspectoratul General pentru Migrație.
Ulterior, autoritățile au stabilit că 38 de cetățeni străini, dați în urmărire pentru diferite tipuri de infracțiuni s-au stabilit pe teritoriul Republicii Moldova, solicitând azil.
La 30 iunie 2023 , pe Aeroportul Internațional Chișinău, un cetățean al Tadjikistanului căruia îi fuseseră interzisă intrarea în Republica Moldova a reușit să sustragă arma unui polițist de frontieră care îl escorta și l-a împușcat mortal pe acesta și pe un ofițer de securitate. Ulterior s-a aflat că cetățeanul tadjic era dat în urmărire generală în țara sa natală pentru răpirea unui manager de bancă. În urma unui schimb de focuri cu echipele de intervenție, Rustam Așurov a fost grav rănit și a decedat câteva zile mai târziu la spital. Și incidentul de atunci a fost utilizat de propaganda rusă pentru a ataca autoritățile de la Chișinău, iar Veridica a demontat fakeurile.
OBIECTIV: Să inducă frică în societate inoculand ideea despre creșterea ratei criminalității în Republica Moldova și lipsa siguranței pentru cetățeni, invinuind pentru aceasta guvernarea.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Învinuirea directă a Maiei Sandu pentru omorul săvârșit la Chișinău și pentru presupusa creștere a ratei infracționalității este lipsită de sens în condițiile în care acest domeniu nu intră în competențele președintelui Republicii Moldova.
În plus, datele statistice existente până în anul 2022, inclusiv arată că de fapt rata infracționalității a scăzut în ultimii ani în Republica Moldova - de la peste 40.000 de infracțiuni anual la mijlocul deceniului doi, la mai puțin de 27.000 în anii 2020-2022. De asemenea, numărul de omoruri a scăzut de la aproximativ 180 anual în 2014-2016, la mai puțin de 140 în 2021-2022, în timpul actualei guvernări.
Și tendințele suicidare în rândul populației pe care canalul de Telegram i le atribuie Maiei Sandu, nu sunt confirmate statistic. Potrivit datelor, valabile pânăîn anul 2021, numărul de sinucideri a scăzut constant în Republica Moldova, începând cu anul 2014 - de la 581 anual, la 466.
De altfel, sondajul de opinie la care face referire sursa, a fost realizat de de compania Intellect Group, considerată afiliată anterior oligarhului fugar Vlad Plahotniuc.