Maia Sandu este un agent al forțelor externe care se comportă ca un virus creat pentru a distruge statul moldovenesc și a uni cu România teritoriile de dincolo de Prut. Se acreditează și ideea că lidera de la Chișinău ar fi responsabilă de criza politică pe care au creat-o, de fapt, socialiștii.
ȘTIRE: O infecție creată artificial și injectată cu forța distruge toate structurile puterii în Moldova, susține un comentariu publicat de portalul pravdorub.md, care reia teoriile referitoare la faptul că noul președinte de la Chișinău Maia Sandu este controlată și îndeplinește comenzile Occidentului, care are drept scop unirea cu România și distrugerea statului Republica Moldova.
„Este posibil ca forțele occidentale s-o fi adus pe Maia Sandu la putere pentru a utiliza țara noastră în propriile interese. Pentru aceasta, ei vor să creeze în Moldova un haos politic, economic și social [...] Poate Sandu a primit într-adevăr o astfel de misiune și este acel „virus” care trebuie să distrugă statalitatea noastră. Această infecție se dezvoltă activ, iar antidot nu există. [...] Din punctul de vedere al teoriei haosului, faptul că țara a rămas fără Guvern, este, din nou, meritul Maiei Sandu [...] Identitatea noastră națională este demult pusă sub semnul întrebării. Iar acum, când președintele este cetățeanul altui stat și susține ideea unirii cu România, moldovenii ca națiune ar putea fi asimilați cu românii și să dispară”
NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu este un politician creat și controlat de Occident și îndeplinește comenzi politice din exterior, în detrimentul intereselor Republicii Moldova. 2. Maia Sandu este pro-unionistă și are ca scop distrugerea statului moldovenesc prin unirea cu România. 3. Acțiunile Maiei Sandu au ca scop crearea haosului, în acest context înscriindu-se și actuala criză politică legată de demisia Guvernului
CONTEXT/ETOS LOCAL: Faptul că Maia Sandu ar fi controlată din exterior (Occident), scopul său/al forțelor care o controlează fiind distrugerea Republicii Moldova ca stat, a fost unul din principalele mesaje de campanie în alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a fost promovat intens de mass-media care este considerată ca fiind controlată de principalul său oponent, Igor Dodon, dar și de persoane apropiate acestuia și de el însuși.
Autorii unor astfel de acuzații invocă drept argumente faptul că Maia Sandu are studii la Harvard, a lucrat la Banca Mondială și are relații bune cu unii lideri politici internaționali precum cancelarul german Angela Merkel.
Și intenția Maiei Sandu de a uni Republica Moldova cu România este o temă mai veche, care a fost utilizată prima dată încă în campania pentru prezidențiale din 2016.
Ambele subiecte sunt sensibile în Republica Moldova, stat în care populația are viziuni diferite în ceea ce privește orientarea politicii externe (vectorul pro-rus vs. vectorul pro-european), iar importante grupuri minoritare etnice (ruși, găgăuzi, ucraineni etc.), concentrate în sudul și în nordul țării, se opun integrării Republicii Moldova în UE, fiind deseori întărâtate cu „pericolul unionismului”.
OBIECTIV: Să o prezinte pe Maia Sandu drept o politiciană/șefă de stat obedientă unor grupuri de interese străine care au ca scop distrugerea Republicii Moldova. Să fie prezentată ca principala responsabilă a crizei politice/economice/sociale din Republica Moldova și incapabilă să rezolve problemele cetățenilor. Totodată, se caută acreditarea ideii că Maia Sandu este o adeptă ferventă a unirii cu România, pentru a i se subția bazinul electoral; indirect este pusă în antiteză cu politicieni „stataliști”, precum Igor Dodon.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu au fost aduse vreodată probe privind subordonarea Maiei Sandu față de forțe politice străine sau câștiguri de orice natură care i-ar veni din partea acestora. SUA și UE au lansat apeluri privind organizarea de alegeri libere și corecte, însă nu s-au implicat în vreun fel în campania electorală și nu au făcut-o nici organizații ale societății civile internaționale („rețeaua Soros” din discursul folosit în spațiul ex-sovietic de forțe anti-occidentale și cu tendințe autoritare, dar și de către grupări din zona dreptei radicale și a adepților teoriilor conspirațiilor din Occident).
De asemenea, nu au fost aduse probe nici în privința acuzațiilor despre amenințările pe care le reprezintă Maia Sandu pentru statalitatea Republicii Moldova prin intenția de a produce unirea cu România.
Mai noile afirmațiile despre vina Maiei Sandu pentru criza politică din Republica Moldova prin faptul că ar fi responsabilă de demisia Guvernului nu au niciun argument și reprezintă simple dezinformări. Guvernul Ion Chicu a demisionat la 23 decembrie 2020, cu o zi înainte de învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte. Atât Ion Chicu, fostul premier, cât și toți liderii partidelor parlamentare s-au pronunțat pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, opțiune susținută și de președinta Republicii Moldova.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a cerut demisia Guvernului din calitatea sa de lider politic și de președinte ales.
CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, ca principal oponent politic al Maiei Sandu. Kremlinului, pentru a alimenta fobiile cu privire la unire.
Verifică sursele: