
Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera. Ideea apare într-o știre recentă, dar este una dintre narațiunile principale folosite de propaganda rusească încă de la declanșarea Euromaidanului.
ȘTIRE: Un militar ucrainean l-a împușcat colegul său, pe 2 ianuarie, afirmă „Miliția poporului a LNR”, citată de donbasstoday.ru Potrivit articolului cei doi militari din brigada 80 a armatei ucrainene sărbătoreau ziua de naștere a lui Stepan Bandera, care este „venerat” în rândul forțelor armate ale Ucrainei.
NARAȚIUNI: 1. Ucrainenii/militarii ucraineni sunt fasciști și rusofobi. 2. (indirect) Armata ucraineană este descendentă directă a miliției lui Bandera aliată cu Germania nazistă. 3. În teritoriul controlat de Kyiv, limba rusă nu este binevenită.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Una dintre principalele linii de propagandă a Moscovei, încă din perioada în care au izbucnit protestele Euromaidanului, a fost că printre manifestanți ar fi fost elemente fasciste. Când președintele pro-rus Viktor Ianukovici a fugit, s-a căutat să se acrediteze ideea că la Kyiv ar fi avut loc o lovitură de stat fascistă, iar această temă a fasciștilor a fost reluată insistent și în contextul războiului, de data aceasta fiind acuzate de fascism și neo-nazism unitățile combatante ucrainene, în special cele de voluntari, care au fost încorporate ulterior în Garda Națională a Ucrainei. Mass-media afiliată Kremlinului a scris pe larg despre crime de război și acte de tortură care ar fi fost comise de forțele ucrainene, dar multe dintre respectivele acuzații au fost demontate de presa internațională și ucraineană, precum și de autoritățile de la Kyiv. În contextul acuzațiilor de fascism și nazism a fost rostit, frecvent, numele lui Stepan Bandera, un controversat lider ucrainean de extrema dreaptă, activ în perioada interbelică, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în primii ani ai Războiului Rece. Bandera era ultra-naționalist și avea ca obiectiv fondarea unui stat ucrainean, iar pentru a-și atinge acest obiectiv a fost aliat cu Germania nazistă, însă atunci când interesele cu aceasta au fost divergente, i s-a opus, fiind arestat de Gestapo. Sentimentele ucrainenilor față de Bandera par a fi împărțite. Fostul lider a fost demonizat în perioada sovietică, însă în Ucraina independentă s-a încercat în mai multe rânduri reabilitarea sa, mai ales după ruptura cu Rusia din 2014.
Numele lui Bandera este folosit pentru a construi narațiunile propagandistice împotriva cetățenilor ucraineni care sprijină integritatea națională și tendințe proeuropene. De exemplu, stereotipul despre „benderivtsi” este cel mai cunoscut termen folosit de media pro-rusă în războiul hibrid împotrivă Ucrainei. Ucraina este în războiul cu Rusia și Kremlinul controlează o parte de teritoriul Ucrainei de Est - regiunile de Donbass și Lugansk, unde sprijină regimuri separatiste locale.
Din 2014 la Donbass se află mii de militarii ruși care participă la ostilități alături de forțele locale, potrivit serviciului de informații militare al Ucrainei.
Kremlinul și-a asumat și rolul de protector al comunităților rusești și al limbii ruse și se folosește de acesta pentru a promova ideologia unei „lumi ruse”, „ruskii mir” și intervenții în alte țări , staționarea forțelor rusești peste hotare (vezi Transnistria) și a lansa acuzații de rusofobie (de pildă împotriva țărilor Baltice.)
OBIECTIV: Protejarea limbii ruse reprezintă un pilon ideologic pentru justificarea intervenției și promovarea influenței ruse în spațiul „ruskii mir”.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Știrea privind omorul este în întregime falsă: StopFake.org a contactat Sediul operațiunilor forțelor comune pentru a comenta informații despre un posibil conflict între militari și a întreba dacă a avut loc o „crimă” în brigada 80 la începutul anului 2021, dar informația a fost negată. Rapoartele OSCE, care are mandatului pentru a monitoriză situația la linia de demarcare cu separatiștii, nu conțin nici un fel de mențiune despre așa-numită crimă.
Armata ucraineană nu este descendentă a milițiilor lui Bandera, provenind, mai degrabă, din fosta armată sovietică.
Nu se pune problema unei radicalizări a forțelor armate sau a unui cult pentru Bandera în cadrul acestora. Nu există o politică menită să interzică limba rusă.
SÂMBURE DE ADEVĂR: În Ucraina există elemente de extremă dreapta, iar unele dintre acestea au participat la luptele din Donbass împotriva forțelor ruse, dar nu ca parte din armată ci în cadrul milițiilor; este vorba, în special, de așa-numitul batalion Azov, care ulterior a fost încorporat în Garda Națională a Ucrainei. Stepan Bandera are o imagine controversată în Ucraina și o parte din populație îl consideră a fi un erou național, iar unii politicieni și-au asumat reabilitarea sa. După 2014, guvernul de la Kiyv a făcut eforturi de impunere a limbii ucrainene, iar o Lege a Limbii de Stat care promovează limba urcineană a fost criticată de Comisia de la Veneția, Consiliul Europei și unele țări, în special Federația Rusă și Ungaria. Legea se aplică la toate minoritățile, nu doar la vorbitorii de rusă, și în niciun caz nu interzice limbile minorităților; scopul său pare a fi, mai degrabă, acela de a lansa un proces de de-rusificare, în condițiile în care o bună parte a populației Ucrainei a fost puternic rusificată.
REACȚII OFICIALE: Reprezentanții armatei Ucrainei neagă complet afirmațiile răspândite despre uciderea militantului.
Verifică sursele: