Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.
ȘTIRI: „Într-o perioadă dificilă pentru Donbass, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind acordarea unui ajutor umanitar populației din LDNR. Astfel, pe fondul escaladării conflictului din regiune, Kievului și „partenerilor” săi occidentali li s-a dat un semnal clar că Moscova nu stă deoparte și ia parte activ la viața republicilor. Mai mult, decizia lui Putin este un semnal alarmant pentru Ucraina, pentru că apropie procesul de integrare a Donbass-ului la Rusia de un final firesc.
[…]
Este evident că acest tip de sprijin pentru Donbass va provoca un val de proteste atât la Kiev, cât și în Occident, unde sunt siguri că doar una dintre părți la conflict poate primi ajutor, iar cealaltă trebuie să fie condamnată la distrugere și pierderi. Și nu contează că genocidul legalizat contrazice valorile democratice glorificate în aceste țări - nici Washingtonul, nici Bruxelles-ul nu vor abandona politica tradițională a standardelor duble”, scrie Agenția Informațională „Serviciul Analitic al Donbass-ului”.
„Importanța decretului poate fi comparată cu cele mai dificile perioade de la începutul anului 2014: atunci la noi au sosit camioane albe cu ajutor umanitar. Oamenii supraviețuiau doar cu ajutorul sprijinului umanitar din partea Rusiei. Apoi, la fel de importantă și așteptată a fost decizia de recunoaștere a documentelor și de eliberare a pașapoartelor Federației Ruse”, a declarat Denis Pușilin, șeful republicii autoproclamate DNR în cadrul unei emisiuni tv, mulțumind lui Vladimir Putin pentru sprijinul constant și aducând critici Occidentului.
NARAȚIUNE: Rusia salvează locuitorii Donbass-ului de genocidul organizat de Ucraina și Occident.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Rusia a sprijinit și finanțat în mod constant începând cu 2014 mercenari și separatiști în unele raioane ale Donbass-ului, constituite în republici populare autoproclamate Donețk și Lugansk, după ce în urma revoltelor de la Euromaidan a fost răsturnat regimul președintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova a tot dezmințit informațiile despre implicarea sa în acest conflict între forțele guvernamentale ale Kievului și rebeli.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la 15 noiembrie a.c. guvernului său să ridice restricţiile la exporturile şi importurile de mărfuri între Federaţia Rusă şi zonele regiunilor Doneţk şi Lugansk (din estul Ucrainei) controlate de separatişti. Decretul cu privire la „acordarea de sprijin umanitar populaţiei din anumite zone ale regiunilor Doneţk şi Lugansk” din Ucraina a fost publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al Kremlinului. MAE de la Kiev a trimis o notă de protest către Moscova, menționând că această decizie reprezintă o încălcare a Acordurilor de pace de la Minsk.
Presa rusă afirmă însă că Moscova este nevoită „să salveze” populația din Donbass de un genocid organizat de Ucraina cu sprijinul Occidentului.
OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a camufla adevăratele intenții ale Moscovei privitoare la Donbass și deculpabilizarea Rusiei în acest conflict soldat cu peste 13 mii de morți.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, ajutoarele umanitare ale Rusiei, amintite în materialele de presă și în declarațiile liderului DNR, au fost în anii 2014-2017 o metodă perfectă de camuflare armele și munițiile livrate separatiștilor. Analiștii politici și posturile de televiziune deseori constatau că în fazele inițiale ale conflictului din Donbass, fazele fierbinți ale confruntărilor începeau imediat după transmiterea unor „ajutoare umanitare” prin intermediul unor camioane KAMAZ din Rusia.
Organele de presă ale guvernului rus și cele din republicile autoproclamate DNR și LNR prezintă situația din Donbass nu ca pe un conflict susținut artificial de Moscova pentru a ține Ucraina în mrejele sale geopolitice, ci ca pe un genocid organizat de Ucraina și Occident. De fapt Ucraina nu poate organiza un genocid în teritoriile recunoscute juridic ca nefiind sub controlul său! Kievul nu este responsabil de politica și situația populației din teritoriile pe care nu le controlează, însă acest lucru cert nu este un impediment pentru promovarea narațiunilor despre genocidul din Donbass.
Decizia președintelui rus de a relua legăturile comerciale cu republicile autoproclamate este un pas important spre recunoașterea lor juridică, urmând o politică firească de integrare în componența Rusiei, amintită printre rânduri în presa controlată de Kremlin. De fapt, decretul lui Putin vine în contradicție cu Acordurile de pace de la Minsk care prevăd revenirea Donbass-ului în componența Ucrainei în baza unor alegeri libere după retragerea trupelor ruse.
Moscova nu salvează pe nimeni de vreun genocid, ci își continuă politica de integrare a acestor teritorii ca o continuare a fazelor de oferire a cetățeniei ruse tuturor locuitorilor DNR și LNR. Acordarea pașapoartelor rusești, glorificată de liderul DNR Denis Pușilin, a fost criticată de comunitatea internațională în repetate rânduri. În 2019 reprezentanții UE au numit decretul lui Putin privind acordarea forțată a cetățeniei ruse locuitorilor din unele raioane din regiunile Doneţk şi Lugansk ca fiind încă un atentat al Rusiei la suveranitatea Ucrainei. UE și-a exprimat speranța că Rusia va renunţa la acţiunile care contravin Acordurilor de la Minsk şi nu va crea obstacole pentru integrarea acestor teritorii la Ucraina.
Din acest punct de vedere, narațiunea în cauză denaturează adevărul, prezentând partea care își propune să preia controlul asupra propriului teritoriu ca pe un agresor, iar agresorul real ca pe un salvator și pacificator.
Veridica a mai arătat că nu poate fi vorba de vreun „genocid” comis de Ucraina în acele teritorii, ci de încălcarea sistematică a drepturilor omului de către conducerea republicilor autoproclamate LNR și DNR, coordonate, de fapt, de Rusia. Potrivit unui raport al ONU, pe teritoriul republicilor autoproclamate din Lugansk și Donețk s-a constatat înrolarea ilegală în forțele armate locale, blocarea punctelor de trecere a liniei de demarcație, uciderea civililor, încălcarea dreptului la proprietate privată, acordarea forțată a cetățeniei ruse, refuzul accesului experților la monitorizarea situației privind respectarea drepturilor omului, arestări, violență asupra femeilor, încălcarea dreptului la proteste și adunări publice, încălcarea dreptului la libertatea expresiei și a religiei, neremunerarea muncii. ONU critică Rusia pentru toate acestea și nu amintește nimic despre vreun „genocid” organizat de Ucraina sau Occident.
REACȚII OFICIALE: Ministerul de Externe ucrainean a declarat că decretul semnat de preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la comerţul cu zonele controlate de separatiştii proruşi din estul Ucrainei reprezintă o „ingerinţă grosieră în afacerile interne ale Ucrainei”. MAE ucrainean subliniază că acest decret contravine angajamentelor Rusiei în cadrul acordului de la Minsk privind reglementarea conflictului din estul Ucrainei, indicând că a trimis o notă de protest Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.
Verifică sursele: