Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina continuă genocidul în Donbass cu drone turcești

FAKE NEWS: Ucraina continuă genocidul în Donbass cu drone turcești
©EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI  |   Drona de luptă turcească Bayraktar la baza aeriană de la Incirlik, Turcia, 25 mai 2021.

După ce forțele ucrainene din Donbass au folosit, pentru prima oară, o dronă de fabricație turcească ca răspuns la bombardamente ale separatiștilor pro-ruși, presa guvernamentală rusă a reluat o serie de narațiuni privind nerespectarea Acordurilor de pace de la Minsk de către Kiev și organizarea de către acesta a „unui genocid” împotriva rusofonilor.

ȘTIRE: „Atacurile aeriene și de artilerie provocatoare ale Forțelor Armate Ucrainene în Donbass, cu utilizarea dronei „Bayraktar” reprezintă o demonstrație a imprudenței Washingtonului și Kievului, care nu pot anula acordurile de la Minsk sau lansarea gazoductului Nord Stream 2. Încălcând armistițiul în Donbass cu o serie de focuri de artilerie, armata ucraineană a mers mai departe, utilizând în premieră pe 26 octombrie drona de asalt Bayraktar TB-2, de producție turcească.

[….]

Potrivit acordurilor de la Minsk, nu ar trebui să existe zboruri ale aviației în cerul deasupra Donbassului (în afară de dronele de observare ale misiunii OSCE). „Bayraktar-Show” al armatei ucrainene nu reușește să ascundă faptul că Washingtonul folosește Kievul în calitate de instrument primitiv pentru „asasinarea” gazoductului „Nord Stream 2”, incomod pentru americani, iar teritoriul ucrainean – pentru confruntarea SUA și NATO cu Rusia.

[….]

După „revoluția colorată” din 2014, Ucraina se află sub guvernare externă, depinde în totalitate de donațiile și ordinele din SUA și UE. Fiecare mișcare a armatei și serviciilor ucrainene este autorizată de Washington.

[….]

Pe teritoriul ucrainean, SUA și NATO au creat sau construiesc fără a face prea mult gălăgie 10 obiective (baze) militare – în regiunile Lviv, Rivne, Cernihiv, Sumy, Odesa, Nikolaev, Herson, în Mariupol și insula Șerpilor. Astfel, Marea Britanie construiește două baze navale în Marea Neagră și Azov conform „standardelor NATO” [….]  Kievul mai încearcă să atragă trupele SUA și NATO în procesul de „reintegrare”, adică în genocidul populației Donbasului. În cele din urmă, toți vor trebui să răspundă. [….] În Rusia nimeni n-a uitat cum autoritățile Ucrainei au declanșat imediat după lovitura de stat din 2014 o operațiune militară împotriva câtorva milioane de locuitori ai autoproclamatelor LNR și DNR. Victime ale acestor acțiuni militare au ajuns 13 mii de oameni.”

NARAȚIUNI: 1. Ucraina încalcă în mod regulat armistițiul de la Minsk și organizează un genocid împotriva rusofonilor din Donbass. 2. Ucraina se află sub guvernare externă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Conflictul din estul Ucrainei s-a declanșat în 2014, după ce președintele Viktor Ianukovici a fugit în Rusia drept urmare a unei revolte sociale, Euromaidanul, cauzate de refuzul acestuia de a semna Acordul de asociere cu UE. Din 2014 Moscova finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste constituite în cadrul a două republici autoproclamate, „DNR” și „LNR”, ce controlează o mică parte din teritoriul regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk.

Pentru a opri faza intensă a conflictului, la 5 septembrie 2014, după lungi negocieri, a fost încheiat primul Acord de pace de la Minsk. Procesul de la Minsk reprezintă un format de negocieri dintre Ucraina și Rusia, cu participarea neoficială a reprezentanților republicilor separatiste „DNR” și „LNR” și sub monitorizarea OSCE. Există două acorduri de la Minsk de încetare a focului, încheiate în 2014 și 2015, care reglementează negocierile. După discuții inițiale în format trilateral, punctele convenite sunt discutate în cadrul formatului Normandia, unde participă Germania, Franța, Ucraina și Rusia.

Ucraina a anunțat în repetate rânduri comunitatea internațională că Rusia nu respectă procesul de pace de la Minsk ca modalitate diplomatică de a rezolva conflictul, iar mercenarii finanțați de Moscova încalcă zilnic armistițiul. Kremlinul neagă aceste acuzații, promovând prin organele sale de presă narațiuni despre conflictul din Donbass ca un război civil, despre încurajarea războiului de către Occident și dreptul istoric al Rusiei de a-și proteja populația rusofonă din estul Ucrainei.

OBIECTIV:  Scopul acestor narațiuni este de a demonstra cititorilor că Ucraina nu dorește să respecte acordurile de pace de la Minsk, fiind încurajată în acest sens de Occident. Narațiunile în cauză deculpabilizează Rusia și încearcă să ascundă adevărul despre mercenarii finanțați de Moscova în estul Ucrainei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând, în Ucraina nu a avut loc o lovitură de stat în 2014: președintele Viktor Ianukovici a fugit și o nouă conducere a țării a fost aleasă în urma alegerilor prezidențiale și legislative care au fost recunoscute de comunitatea internațională. Formula „lovitură de stat” este utilizată pentru a prezenta autoritățile actuale ucrainene ca fiind fără legitimitate, instalate la putere de Occident pentru a slăbi Rusia.

În al doilea rând, Ucraina nu a lansat vreo campanie militară împotriva civililor sau rusofonilor, ci a încercat să-și elibereze teritoriul de separatiștii și mercenarii finanțați de Rusia. Este vorba de o operațiune de recuperare a unor teritorii care-i aparțin Ucrainei prin normele dreptului internațional.

De cele mai multe ori narațiunile privind „campaniile anti-Donbass” ale Ucrainei caută să acrediteze ideea că armistițiul nu e respectat de Kiev și că este organizat un genocid împotriva rușilor sau rusofonilor. „Genocidul” împotriva rusofonilor a fost mai multă vreme un subiect de actualitate al presei guvernamentale ruse, fiind utilizate diverse metode de diseminare a știrilor false despre „crimele” armatei ucrainene în Donbass. Nu poate fi vorba de vreun „genocid” în acele teritorii, ci dimpotrivă de încălcarea sistematică a drepturilor omului de către conducerea republicilor autoproclamate LNR și DNR, coordonate, de fapt, de Rusia. Potrivit unui raportul al ONU, pe teritoriul republicilor autoproclamate din Lugansk și Donețk s-a constatat înrolarea ilegală în forțele armate locale, blocarea punctelor de trecere a liniei de demarcație, uciderea civililor, încălcarea dreptului la proprietate privată, acordarea forțată a cetățeniei ruse, refuzul accesului experților la monitorizarea situației privind respectarea drepturilor omului, arestări, violență asupra femeilor, încălcarea dreptului la proteste și adunări publice, încălcarea dreptului la libertatea expresiei și a religiei, neremunerarea muncii. ONU critică Rusia pentru toate acestea și nu amintește nimic despre vreun „genocid” organizat de Ucraina.

În al treilea rând, potrivit  datelor ONU, în urma conflictului din Donbass au murit în total aproximativ 13 mii de persoane din ambele părți, în timp ce portavocea Kremlinului, Sputnik, afirmă că toate victimele ar fi fost ucise de armata ucraineană.  

Autorul scrie despre baze militare ascunse ale NATO în Ucraina (în realitate – simple baze militare ucrainene, unde mai au loc din când în când exerciții militare comune cu state membre ale Alianței Nord-Atlantice), despre încurajarea unor acțiuni belicoase ale Kievului pentru a ilustra o altă narațiune clasică despre Ucraina ca stat condus din exterior. Această narațiune, care nu se bazează pe vreun argument serios, este aplicat și altor state, foste membre ale Uniunii Sovietice, care s-au îndepărtat de lumea rusă și de proiectul geopolitic eurasiatic al Moscovei.

În ceea ce privește încălcarea armistițiului de către Ucraina prin utilizarea unei drone de fabricație turcească, menționăm că, într-adevăr, potrivit Acordurilor de pace de la Minsk nu ar trebui să existe zboruri ale aviației în cerul deasupra Donbassului și a dronelor străine (în afară de dronele de observare ale misiunii OSCE). Însă, partea ucraineană a explicat, prin purtătorul său de cuvânt la grupul trilateral de contact privind reglementarea pașnică a situației din Donbass, Oleksii Arestovici, că Ucraina a achiziționat dronele turcești în 2019. Pur juridic, dronele nu sunt străine, ci ucrainene. Potrivit acordurilor suplimentare privind încetarea focului din 27 iulie 2020, care sunt parte componentă a procesului de pace de la Minsk, dacă una dintre părți deschide focul și pune în pericol viața civililor sau a militarilor, iar mecanismul coordonator de pacificare nu a adus niciun rezultat, cealaltă parte are dreptul să se apere, inclusiv cu ajutorul dronelor proprii. De menționat că la 26 octombrie Statul Major General de la Kiev a declarat că doi militari ucraineni au fost răniți, unul decedând ulterior. Oficiali militari au declarat că Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE din Donbass „a cerut o încetare imediată a focului”, iar o notă a fost trimisă pe canale diplomatice. Adversarul nu a reacţionat, de aceea utilizarea dronei a fost o acțiune care corespunde Acordurilor de pace de la Minsk.


 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  29/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Rusia și fostele state sovietice, cititorii de limba română din România, Republica Moldova și Ucraina
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare, posturile guvernamentale de televiziune ale Rusiei
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina încalcă în mod regulat armistițiul de la Minsk și organizează un genocid împotriva rusofonilor din Donbass.
Alte articole
FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

FAKE NEWS: Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și România

FAKE NEWS: Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și România

Propaganda rusă încearcă să îl portretizeze pe fostul lider al PSD ca pe o victimă a unor mașinațiuni comise de sistemele de justiție ale SUA și România.

FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

Persoanele în vârstă sunt ținta unei adevărate campanii de epurare în care sunt izolate de restul populației, expuse infectării cu coronavirus și injectate cu „vaccinuri” care îi ucid. E un fake news publicat în România care preia elemente din narațiuni mai vechi, inclusiv unele promovate de Rusia și China, precum și o mai recentă teorie a conspirației, Marea Resetare.

Marin Gherman

02 Nov 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 6 min
 • După ce forțele ucrainene din Donbass au folosit, pentru prima oară, o dronă de fabricație turcească ca răspuns la bombardamente ale separatiștilor pro-ruși, presa guvernamentală rusă a reluat o serie de narațiuni privind nerespectarea Acordurilor de pace de la Minsk de către Kiev și organizarea de către acesta a „unui genocid” împotriva rusofonilor.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra cititorilor că Ucraina nu dorește să respecte acordurile de pace de la Minsk, fiind încurajată în acest sens de Occident. Narațiunile în cauză deculpabilizează Rusia și încearcă să ascundă adevărul despre mercenarii finanțați de Moscova în estul Ucrainei.
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
02 Dec 2021
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021