DEZINFORMARE: Rusia a salvat Moldova în criza gazelor, așa cum a făcut-o și în războiul din Transnistria

DEZINFORMARE: Rusia a salvat Moldova în criza gazelor, așa cum a făcut-o și în războiul din Transnistria
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   O vedere generală a sediului Moldova Gaz din Chișinău, Moldova, 28 octombrie 2021.
Dezinformare:

Rusia a salvat Republica Moldova în contextul crizei gazului cu care s-a confruntat, oferindu-i cel mai bun preț de pe piață. Anterior, Moscova a salvat Moldova de la înfrângere în 1992, în timpul conflictului armat de pe Nistru. Narațiunile false sunt promovate de o publicație apropiată regimurilor separatiste din estul Ucrainei, care se subordonează Kremlinului. În realitate, Chișinăul a fost nevoit să semneze un contract pentru gaze în condiții mai proaste, iar în 1992  Rusia a intervenit de partea separatiștilor.  

ȘTIRE: „De ce i-a trebuit Moldovei să caute gaze în alte părți dacă era clar din start că un contract cu Rusia este singura variantă acceptabilă? Că pur și simplu este imposibil să găsească gaz mai ieftin și că nu o vor ajuta niciun fel de vector proeuropean și nici fidelitatea în valorile civilizaționale comune. De ce a fost nevoie de aceste frământări, ale căror consecințe trebuie să le suporte și astăzi? [...]

Și problemele politice pe care Moldova i le impută Rusiei sunt absolut prostești și nefundamentate. În ceea ce privește Transnistria, conflictul a început încă în perioada URSS, când administrația sovietică și, cu atât mai mult, cea rusă, aveau probleme cu mult mai mari. Moldovenii și-au creat cu propriile mâini problema transnistreană, încercând să impună controlul asupra unei regiuni vorbitoare de rusă în totalitate și să-i impună limba, nici nu moldovenească, dar română și identitatea românească.

În consecință, conflictul s-a transformat într-un adevărat război, pe care, cel mai probabil, Republica Moldova l-ar fi pierdut, dar a fost stopat de intervenția Rusiei. Rusia este garantul faptului că războiul nu va reizbucni.”

Realitate:

NARAȚIUNI: 1. Rusia a salvat Moldova, oferindu-i cel mai bun preț la gaze. 2. Conflictul transnistrean a fost provocat de Chișinău, prin încercarea de a româniza populația din stânga Nistrului. 3. Intervenția salvatoare a Rusiei a stopat războiul de pe Nistru și a salvat Moldova de la înfrângere.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a semnat un nou contract de livrare a gazelor cu Gazprom, la 29 octombrie, după o lună de negocieri, timp în care a importat gaze la un preț record de aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, iar cantitățile livrate de gigantul rus au fost insuficiente, astfel încât a fost nevoită să procure cantități nesemnificative de gaze de pe piață.

Noul contract nu a fost publicat. Potrivit Chișinăului, în luna octombrie va plăti 450 de dolari, urmând ca prețul să scadă, în timp ce potrivit unor surse de la Moscova, prețul va fi de 500-600 de dolari pentru mia de metri cubi.

Rezultatele negocierilor sunt comentate diferit, atât la Chișinău, cât și la Moscova; ce se știe cu certitudine este că prețul va fi de câteva ori mai mare decât la începutul anului, iar tarifele vor crește și pentru consumatorii finali.

Problema transnsitreană este piatra de încercare în relațiile dintre Chișinău și Moscova și a fost invocată inclusiv în timpul negocierilor pentru livrarea gazelor. În acest context a fost mai mult vorba de datoria regiunii la gaze, care se apropie de opt miliarde de dolari, în condițiile în care aceasta nu-și achită consumul de aproximativ două decenii. Moscova îi impută această datorie Chișinăului.

Și reglementarea politică a conflictului este un subiect de discuții, în condițiile în care negocierile se împotmolesc în subiecte de altă natură precum libera circulație și subiecte economice. Reglementarea politică este împiedicată și de prezența militară rusă în regiune, în pofida faptului că Moscova și-a asumat încă de la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 retragerea trupelor și muniției militare din stânga Nistrului.

OBIECTIV: Să prezinte Rusia ca un stat care a avut o intervenție salvatoare în contextul crizei gazului din luna octombrie, amintind în context și rolul determinant în „oprirea războiului de pe Nistru”. Să prezinte, în context, guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind nerecunoscătoare și să arate, indirect, că vectorul european îmbrățișat de guvernare și susținut de majoritatea cetățenilor, este în detrimentul Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rusia este deseori prezentată în presa afiliată Kremlinului drept salvatoarea Republicii Moldova, care a avut un rol determinant în stoparea conflictului armat de pe Nistru și a vărsărilor de sânge ulterioare. Este o atitudine similară celei din istoriografia sovietică, prezentând Rusia/URSS drept eliberatoarea actualului teritoriu al Republicii Moldova în 1812 și 1940.

În timpul crizei gazelor din luna octombrie, Republica Moldova a fost nevoită să procure gaze din surse de alternativă, mai scumpe decât cele importante din Rusia din cauză că Gazpromul nu a furnizat cantitățile necesare pentru a asigura consumul.

Chiar dacă Republica Moldova procură gaze, conform noului contract, la un preț mai mic decât cel de piață, formula de calcul este mai defavorabilă decât cea din contractele precedente, potrivit experților.

Așa-numita „românizare forțată” promovată de Chișinău nu a fost decât un pretext pentru mișcarea secesionistă din 1990, care a dus la autoproclamarea independenței Transnistriei și perpetuarea unui conflict separatist de mai bine de 30 de ani. În Republica Moldova limba rusă are în continuare un statut privilegiat, în special în regiunile locuite de minorități naționale, cum ar fi Găgăuzia și raionul Taraclia, locuite preponderent de bulgari și găgăuzi, dar și la Nord, unde locuiește o minoritatea ucraineană puternică.

În 1992 trupele ruse au intervenit, potrivit martorilor, atunci când forțele din dreapta Nistrului au lansat o ofensivă cu succes la Tighina (Bender), al doilea oraș ca mărime controlat de separatiști. În urma intervenției Armatei a XIV-a ruse,  orașul a rămas sub control separatist, chiar dacă este amplasat în dreapta Nistrului.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova a semnat un nou contract de livrare a gazului cu Rusia, neavând alternative

  • Publicație / Media:
    news-front.info
  • Data publicării:
    04/11/2021
  • Public țintă:
    euroscepticii, minoritățile naționale
  • Amplificare:
    rusnod.ru
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Rusia a salvat Moldova, oferindu-i cel mai bun preț la gaz, la fel cum a salvat-o și în timpul conflictului armat de pe Nistru din 1992
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia poartă un război just și etic, nu ca Israelul

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia poartă un război just și etic, nu ca Israelul

Rusia poartă un război drept pe teritoriul Ucrainei și protejează civilii, spre deosebire de Israel, care e sprijinit de Occident, afirmă presa pro-Kremlin.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica.md: „DEZINFORMARE: Chișinăul este gata să renunțe la regiunea transnistreană în favoarea aderării la UE”

Veridica.md: „DEZINFORMARE: Chișinăul este gata să renunțe la regiunea transnistreană în favoarea aderării la UE”

Președinta Maia Sandu a declarat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea avea loc în doi pași, mai întâi a malului drept al Nistrului și, ulterior, a malului stâng, ceea ce înseamnă că Chișinăul ar fi gata să renunțe la perspectiva reglementării conflictului transnistrean, scrie Veridica.md.

FAKE NEWS: Referendumul pentru UE din Moldova e, de fapt, referendum pentru LGBT

FAKE NEWS: Referendumul pentru UE din Moldova e, de fapt, referendum pentru LGBT

Succesul referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova „poate duce la pierderea valorilor familiei tradiționale” potrivit unei narațiuni false promovate de partidul fugarului Ilan Șor.

Timp citire: 1 min

Urmareste-ne si pe Google News

Idei principale articol:
  • Rusia a salvat Republica Moldova în contextul crizei gazului cu care s-a confruntat, oferindu-i cel mai bun preț de pe piață. Anterior, Moscova a salvat Moldova de la înfrângere în 1992, în timpul conflictului armat de pe Nistru. Narațiunile false sunt promovate de o publicație apropiată regimurilor separatiste din estul Ucrainei, care se subordonează Kremlinului. În realitate, Chișinăul a fost nevoit să semneze un contract pentru gaze în condiții mai proaste, iar în 1992 Rusia a intervenit de partea separatiștilor.
  • NARAȚIUNI: 1. Rusia a salvat Moldova, oferindu-i cel mai bun preț la gaze. 2. Conflictul transnistrean a fost provocat de Chișinău, prin încercarea de a româniza populația din stânga Nistrului. 3. Intervenția salvatoare a Rusiei a stopat războiul de pe Nistru și a salvat Moldova de la înfrângere.
  • OBIECTIV: Să prezinte Rusia ca un stat care a avut o intervenție salvatoare în contextul crizei gazului din luna octombrie, amintind în context și rolul determinant în „oprirea războiului de pe Nistru”. Să prezinte, în context, guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind nerecunoscătoare și să arate, indirect, că vectorul european îmbrățișat de guvernare și susținut de majoritatea cetățenilor, este în detrimentul Republicii Moldova.
Mai multe
FAKE NEWS: Evreii vor construi o inteligență artificială pentru a face cenzură online
FAKE NEWS: Evreii vor construi o inteligență artificială pentru a face cenzură online

Evreii vor realiza un program de inteligenţă artificială care va duce la eliminarea tuturor popoarelor lumii, afirmă o cunoscută publicaţie antisemită şi rasistă.

Cezar Manu
01 oct. 2024
DEZINFORMARE: „Reunificarea” cu Rusia a adus prosperitate în Donbas
DEZINFORMARE: „Reunificarea” cu Rusia a adus prosperitate în Donbas

După reunificarea prin referendum a regiunii Donețk cu Rusia, în zonă au intrat investitori, se dezvoltă turismul și economia, potrivit presei pro-Kremlin.

Marin Gherman
30 sept. 2024
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Conducerea Republicii Moldova încearcă să interzică creștinismul și să readucă țara la păgânism”
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Conducerea Republicii Moldova încearcă să interzică creștinismul și să readucă țara la păgânism”

Conducerea Republicii Moldova vrea să interzică creștinismul și să readucă în țara noastră păgânismul. Declarația îi aparține lui Ivan Bessarab, un activist din Găgăuzia, și a fost făcută la un miting organizat la Comrat pe 21 septembrie, scrie Veridica.md

Veridica.md
28 sept. 2024
FAKE NEWS: Referendumul din Republica Moldova are ca scop eliminarea opoziției
FAKE NEWS: Referendumul din Republica Moldova are ca scop eliminarea opoziției

Referendumul privind aderarea la UE este organizat, de fapt, pentru a elimina din Parlament opoziți care nu-și dorește integrarea europeană, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă.

Veridica
27 sept. 2024
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Un grup de scriitori de la Chișinău a încercat să transmită copiilor din Tighina ziare cu falsuri despre istoria Transnistriei”
Veridica.md: „DEZINFORMARE: Un grup de scriitori de la Chișinău a încercat să transmită copiilor din Tighina ziare cu falsuri despre istoria Transnistriei”

Trei scriitori moldoveni au încercat să ofere elevilor de la liceul cu predare în limba română „Alexandru cel Bun” din Tighina ziare cu materiale care ar conținut falsuri despre istoria Transnistriei și poporul transnistrean, scrie Veridica.md.

Veridica.md
26 sept. 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI:  Occidentul vrea să distrugă Ucraina și Biserica ortodoxă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul vrea să distrugă Ucraina și Biserica ortodoxă

Occidentului vrea să destrame Ucraina dezbinându-i Biserica, potrivit propagandei ruse, care îl citează pe un fost premier de la Kiev, fugar în Rusia.

Marin Gherman
25 sept. 2024