Știri

Primarul pro-rus al orașului ucrainean Krivoi Rog, Konstantin Pavlov, a fost împușcat mortal

Object Name: RUSSIA UKRAINE DIPLOMACY
© EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT   |   Russian President Vladimir Putin (L), Russian Finance Minister Anton Siluanov (C) and the leader of the Ukrainian 'Opposition Platform - For Life' political party Viktor Medvedchuk (R)

Susține jurnalismul independent

Primarul orașului ucrainean Krivoi Rog  (sud, în bazinul carbonifer Donețk), Konstantin Pavlov, a fost găsit împușcat mortal în propria-i casă. Poliția ucraineană, citată de agențiile internaționale de presă, a precizat că încă nu e limpede dacă Pavlov s-a sinucis sau a fost asasinat. În vârstă de 48 de ani, el a fost ales edil al orașului natal al președintelui pro-occidental Volodimir Zelenski pe listele principalei formațiuni  filoruse din Ucraina, Platforma de opoziție – Pentru viață.

În mai, liderul acesteia, deputatul Viktor Medvedciuk, cotat drept cel mai proeminent politician ucrainean pro-moscovit, a fost plasat în arest la domiciliu, după ce ce procurorii de la Kiev l-au acuzat de înaltă trădare și de încercarea de a-și apropria resurse naționale din Crimeea anexată de ruși. Medvedciuk a spus că nu va fugi, nu se va ascunde şi se va apăra, fiindcă nu se simte vinovat, ci e victima unei persecuţii politice. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Medvedciuk n-a cerut azil politic şi nici vreo formă de ajutor din partea Rusiei. Moscova, a anunţat el, va urmări îndeaproape acest dosar, pe care l-a calificat o afacere internă ucraineană, pentru a se asigura că nu e motivat politic şi că regimul de la Kiev nu încearcă să-şi elimine rivalul.

Anterior, serviciul de presă al securității ucrainene, SBU, a anunțat că anchetatorii au percheziționat două vile de lux şi biroul extrem de bogatului promotor al reconcilierii cu Moscova, cotat drept un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin. Procurorul general, Irina Venediktova, a scris, la rându-i, pe Facebook, că atât Medvedciuk, cât și un alt parlamentar, nelipsitul său partener Taras Kozak, sunt suspectați de înaltă trădare. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă 15 ani de închisoare.

În pofida conflictului deschis dintre cele două republici slave ex-sovietice,  Medvedciuk merge frecvent la Moscova, iar întâlnirile lui cu Putin sunt acoperite mediatic de televiziunile favorabile regimului de la Moscova. Al 12-lea în clasamentul celor mai bogaţi ucraineni, cu o avere pe care revista de specialitate Forbes o estimează la circa 620 milioane de dolari, Medvedciuk e un finanțator generos al propagandei filoruse din Ucraina, ce pledează pentru acordarea unei largi autonomii regiunilor separatiste din estul țării, cunoscute sub termenul generic de Donbas.

Inamic jurat al Uniunii Europene și NATO, el acuză administrația pro-occidentală de la Kiev că n-a făcut nimic pentru soluționarea rebeliunii armate din Donbas, izbucnită imediat după anexarea Crimeei și soldată cu circa 14 mii de morți, și cere, ca și Moscova, federalizarea Ucrainei.

În februarie, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei Ucrainei, Iulia Mendel, a explicat că sancţiunile introduse împoriva unor televiziuni - "112", "ZIK" şi "NewsOne" – deţinute, de facto, de Medvedciuk au fost adoptate în conformitate cu o rezoluţie votată în 2018 în Parlament şi pe baza recomandărilor făcute de serviciul ucrainean de securitate. Ea a spus că blocarea emisiei celor trei posturi nu poate fi considerată drept un atac asupra libertăţii de exprimare în Ucraina. "Este vorba despre cei care au colaborat cu partea inamică în teritoriile ocupate" - a precizat Iulia Mendel, cu referire la Crimeea și la Donbasul controlat de rebelii separatişti pro-moscoviţi. Ea acuzat aceste canale TV, finanţate din Rusia, că au uitat de mult ce înseamnă standarde jurnalistice, verificarea faptelor sau prezentarea a cel puţin două puncte de vedere şi "s-au transformat într-un instrument de propagandă, utilizat în interesul statului agresor, care a încălcat suveranitatea şi frontierele Ucrainei”. Interdicţia impusă de preşedintele Zelenski prevede retragerea licenţelor de emisie şi a frecvenţelor TV şi blocarea conturilor pentru o perioadă de cinci ani.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj

Obiectivul acesteia ar fi fost „realizarea obiectivelor de politică externă ale Kremlinului, în special slăbirea poziției Poloniei pe scena internațională, discreditarea Ucrainei și a imaginii instituțiilor Uniunii Europene”.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici

E urmărit penal fiindcă, pe vremea când era premier, a zburat cu companii private, transferând costurile către contribuabilii letoni și europeni.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia

Acolo lucrează sute de mii de oameni din republica ex-sovietică din Asia Centrală, cu populație majoritar musulmană.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare

Bărbatului de 70 de ani i s-ar fi cerut să semneze un formular care indică disponibilitatea sa de a lupta în Ucraina invadată de trupele Moscovei.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024