Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău

Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

MaiaPress
©  |   Captură web
False
True

ȘTIRE:  Maia Sandu amenință jurnaliștii incomozi: Când o să fiu președinte, o să vă dau pe mâna SIS

Politics.md,  30 Septembrie 2020: „Lidera PAS Maia Sandu îi amenință pe jurnaliștii incomozi. Într-o postare pe Facebook, aceasta a declarat că după ce va devenit președinte al Republicii Moldova va cere Serviciului de Informații și Securitate să ia atitudine. “În mai puțin de 2 luni, în calitate de Președinte, voi cere SIS-ului să prezinte public toate personajele care stau în spatele site-urilor de știri false”, a scris Sandu.

Amintim că nu este pentru prima dată când Maia Sandu se răfuiește cu presa incomodă. După ce jurnaliștii au mediatizat faptul că lidera PAS se arată pentru vânzarea pământurilor cetățenilor străini, aceasta a declarat că îi va acționa în judecată. Sandu a amenințat cu instanța și atunci când bloggerii, dar și mass-media au scris că aceasta a luat plicuri cu bani de la Ilan Șor, în perioada când era ministru al Educației”.

NARAȚIUNI:

1. Maia Sandu ameninţă şi se răfuiește cu „presa” incomodă și încearcă, astfel, să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare.

2. Platformele specializate în fake-news sunt tot presă și au legitimitatea și credibilitatea acesteia.

3. (indirect) Maia Sandu are tendințe autoritare.

4. (indirect) Democrația populară (apărată de „presa” vigilentă) este amenințată de exponenții corupți intereselor străine (Maia Sandu, care a primit bani de la Șor, vrea să le vândă terenuri străinilor). 

CONTEXT: Maia Sandu a fost, de-a lungul timpului, ținta mai multor atacuri personale și a unor știri false. În campania pentru prezidenţiale de acum patru ani, ea fost acuzată că ar permite intrarea a 30 de mii de sirieni în R. Moldova. Unele dintre acestea au vizat viața sa personală: s-a încercat să se acrediteze ideea că nu ar putea avea copii sau că orientarea sa sexuală ar fi gay întrucât nu este căsătorită. Recent, Maia Sandu a fost ținta unui alt atac personal, pe http://ziarulmoldovei.site/, o sursă care poate fi accesată doar dacă articolele sunt distribuite pe reţelele de socializare, care a acreditat ideea că s-ar fi îmbolnăvit de Covid-19; ziarulmoldovei.site face parte dintr-o rețea de pagini de fake news identificată în cadrul unei investigații RISE Moldova. 

Maia Sandu este principalul competitor al preşedintelui Igor Dodon şi în campania din acest an pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, după ce la precedentele alegeri prezidenţiale, din 2016, a fost devansată doar cu 4% de Igor Dodon, care a obținut 52,11%. Sandu a intrat în politică relativ recent și a fost cooptată, inițial, ca tehnocrată, astfel încât nu are vreuna din problemele de imagine și integritate asociate clasei politice tradiționale de la Chișinău. Pro-europeană și reformistă, odată ce a devenit o persoană publică, Maia Sandu și-a exprimat constant atașamentul pentru valorile democrațiilor liberale, inclusiv libertatea presei. 

OBIECTIVE: Ştirbirea imaginii Maiei Sandu prin acreditarea ideii că nu este atașată valorilor democratice pe care afirmă că le sprijină; echivalarea platformelor specializate în fake-news cu mass-media tradițională pentru a induce ideea că sunt la fel de credibile (fake news devin, în acest fel, știri legitime, credibile); mobilizarea electoratului socialist; demobilizarea electoratului anti-socialist și pro-occidental care ar putea să o voteze pe Maia Sandu într-un eventual tur doi al alegerilor (electoratul formațiunilor pro-românești, al lui Andrei Năstase etc.)

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Mesajul transmis de Maia Sandu nu menționa niciun moment presa și nu făcea trimitere la cenzurarea acesteia sub nicio formă: politiciana doar a transmis, într-o postare pe pagina sa oficială de facebook, că va „cere SIS-ului să prezinte public toate personajele care stau în spatele site-urilor de știri false.” 

În atribuțiile SIS-ului intră și combaterea dezinformărilor, iar în luna martie 2020, pe fundalul izbucnirii pandemiei de COVID-19 și a proliferării știrilor false și dezinformărilor despre aceasta, Serviciul de Informaţii şi Securitate a dispus blocarea a peste 50 de surse online, promotoare de ştiri de false; dincolo de aceste aspecte punctuale, însă, libertatea de opinie și libertatea de exprimare sunt garantate de Constituția Republicii Moldova. 

În ceea ce privește mesajele secundare,  cel referitor la vânzarea pământurilor face trimitere la o afirmație făcută în august 2020 de deputatul socialist Corneliu Furculiţă și preluată de mai multe publicaţii afiliate PSRM; informația a fost demontată de portalul StopFals

Maia Sandu a respins acuzaţiile referitoare la o declaraţie din 2018 a lui Ilan Şor, precum că ar fi luat plicuri cu bani de la acesta, subiect reluat, recent, de deputaţii socialişti şi presa afiliată PSRM (Moldova 24breakingnews.mdPrimul în MoldovaAccent TV EvenimentulLive NewsTelegraphTODAY ).  

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a spus că va sesiza SIS; preşedinta PAS a  dezminţit informaţia legată de vânzarea terenurilor şi a declarat că îi va acționa în judecată pe deputatul Furculiţă, precum şi publicaţiile socialiste care au promovat acest fals.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Igor Dodon; PSRM.

Tags: Republica Moldova , Presidential elections 2020 , Maia Sandu
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
  • Publication / Media:
    Ziarul Moldovei, Politics.md
  • Target audience:
    Electoratul socialist, pentru mobilizare; electoratul pro-european, pentru demobilizare
  • Key narrative:
    Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei
Other articles
Lenin wrapped in plastic, the girl in the coffin and brawling politicians – the highlights of the election campaign in the Republic of Moldova

Lenin wrapped in plastic, the girl in the coffin and brawling politicians – the highlights of the election campaign in the Republic of Moldova

Much like most other election campaigns in the Republic of Moldova, this summer’s campaign for the parliamentary election of July 11 was ridden with disputes which, at times, went way beyond the limits of common decency. We’ve seen controversial figures getting the spotlight, a great deal of disinformation, and we’ve had our fair share of extraordinary and laughable moments. Foreign policy was, once again, a major topic of debate. Less than 30 years since Moldova proclaimed its independence, it’s still unclear whether the country is headed West or East. Another recurring theme in this campaign was the fight against corruption, which has been discussed for years, without seemingly rooting out the weed of corruption that has spread to the point of nearly suffocating the whole country. Veridica has reviewed some of the topics, episodes and characters that grabbed the headlines during this election campaign.

The election campaign in Chișinău, dominated by hate speech

The election campaign in Chișinău, dominated by hate speech

Pentru prima oară în istoria campaniilor electorale din Republica Moldova, un competitor politic major – blocul format de comuniști și socialiști – adoptă un mesaj central de campanie ferm xenofob, care se încadrează în definiția discursului de ură (hate speech). Cele două formațiuni nu sunt însă singurele care apelează la un astfel de discurs. Străinii, persoanele în etate, femeile, comunitatea LGBTQI etc. au fost vizate în actuala campanie de discursul de ură.

Opoziţia de la Chişinău este fracţionată și incapabilă să formeze un front comun

Opoziţia de la Chişinău este fracţionată și incapabilă să formeze un front comun

O narațiune falsă caută să alimenteze tensiunile reale dintre formațiunile pro-europene și pro-românești.

False
True
Mariana Vasilache

14 Dec 2020

Updated at: 27 Jun 2022 15:25:02
Mariana Vasilache

Follow us on Google News

4 minutes read
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents

A new election campaign is underway in Moldova, the third in 2 years. In essence, as in most of the elections that have taken place since Moldova gained independence, what we see today is a confrontation between the so-called "Eastern and Western vectors". Russia openly supports the Eastern vector; The West promises funding for the reforms promised by the Western vector. The election campaign, like most campaigns in recent years, is marked by an abundance of fake news and disinformation, usually launched by the left wing and the media affiliated with the Socialists or the Kremlin. The authors of the false narratives, however, seem to be running out of new ideas: most of them have already been used in the election campaigns that have taken place since 2016.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
12 Jun 2021
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”

Maia Sandu este responsabilă pentru închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
03 Nov 2020
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire în iarna care o să urmeze.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
16 Oct 2020
Moscova nu crede în promisiuni
Moscova nu crede în promisiuni

Guvernările pro-moscovite de la Chișinău promit ajutoare rusești care de multe ori nu se materializează.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
28 Sep 2020