ȘTIRE: Maia Sandu amenință jurnaliștii incomozi: Când o să fiu președinte, o să vă dau pe mâna SIS
Politics.md, 30 Septembrie 2020: „Lidera PAS Maia Sandu îi amenință pe jurnaliștii incomozi. Într-o postare pe Facebook, aceasta a declarat că după ce va devenit președinte al Republicii Moldova va cere Serviciului de Informații și Securitate să ia atitudine. “În mai puțin de 2 luni, în calitate de Președinte, voi cere SIS-ului să prezinte public toate personajele care stau în spatele site-urilor de știri false”, a scris Sandu.
Amintim că nu este pentru prima dată când Maia Sandu se răfuiește cu presa incomodă. După ce jurnaliștii au mediatizat faptul că lidera PAS se arată pentru vânzarea pământurilor cetățenilor străini, aceasta a declarat că îi va acționa în judecată. Sandu a amenințat cu instanța și atunci când bloggerii, dar și mass-media au scris că aceasta a luat plicuri cu bani de la Ilan Șor, în perioada când era ministru al Educației”.
NARAȚIUNI:
1. Maia Sandu ameninţă şi se răfuiește cu „presa” incomodă și încearcă, astfel, să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare.
2. Platformele specializate în fake-news sunt tot presă și au legitimitatea și credibilitatea acesteia.
3. (indirect) Maia Sandu are tendințe autoritare.
4. (indirect) Democrația populară (apărată de „presa” vigilentă) este amenințată de exponenții corupți intereselor străine (Maia Sandu, care a primit bani de la Șor, vrea să le vândă terenuri străinilor).
CONTEXT: Maia Sandu a fost, de-a lungul timpului, ținta mai multor atacuri personale și a unor știri false. În campania pentru prezidenţiale de acum patru ani, ea fost acuzată că ar permite intrarea a 30 de mii de sirieni în R. Moldova. Unele dintre acestea au vizat viața sa personală: s-a încercat să se acrediteze ideea că nu ar putea avea copii sau că orientarea sa sexuală ar fi gay întrucât nu este căsătorită. Recent, Maia Sandu a fost ținta unui alt atac personal, pe http://ziarulmoldovei.site/, o sursă care poate fi accesată doar dacă articolele sunt distribuite pe reţelele de socializare, care a acreditat ideea că s-ar fi îmbolnăvit de Covid-19; ziarulmoldovei.site face parte dintr-o rețea de pagini de fake news identificată în cadrul unei investigații RISE Moldova.
Maia Sandu este principalul competitor al preşedintelui Igor Dodon şi în campania din acest an pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, după ce la precedentele alegeri prezidenţiale, din 2016, a fost devansată doar cu 4% de Igor Dodon, care a obținut 52,11%. Sandu a intrat în politică relativ recent și a fost cooptată, inițial, ca tehnocrată, astfel încât nu are vreuna din problemele de imagine și integritate asociate clasei politice tradiționale de la Chișinău. Pro-europeană și reformistă, odată ce a devenit o persoană publică, Maia Sandu și-a exprimat constant atașamentul pentru valorile democrațiilor liberale, inclusiv libertatea presei.
OBIECTIVE: Ştirbirea imaginii Maiei Sandu prin acreditarea ideii că nu este atașată valorilor democratice pe care afirmă că le sprijină; echivalarea platformelor specializate în fake-news cu mass-media tradițională pentru a induce ideea că sunt la fel de credibile (fake news devin, în acest fel, știri legitime, credibile); mobilizarea electoratului socialist; demobilizarea electoratului anti-socialist și pro-occidental care ar putea să o voteze pe Maia Sandu într-un eventual tur doi al alegerilor (electoratul formațiunilor pro-românești, al lui Andrei Năstase etc.)
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Mesajul transmis de Maia Sandu nu menționa niciun moment presa și nu făcea trimitere la cenzurarea acesteia sub nicio formă: politiciana doar a transmis, într-o postare pe pagina sa oficială de facebook, că va „cere SIS-ului să prezinte public toate personajele care stau în spatele site-urilor de știri false.”
În atribuțiile SIS-ului intră și combaterea dezinformărilor, iar în luna martie 2020, pe fundalul izbucnirii pandemiei de COVID-19 și a proliferării știrilor false și dezinformărilor despre aceasta, Serviciul de Informaţii şi Securitate a dispus blocarea a peste 50 de surse online, promotoare de ştiri de false; dincolo de aceste aspecte punctuale, însă, libertatea de opinie și libertatea de exprimare sunt garantate de Constituția Republicii Moldova.
În ceea ce privește mesajele secundare, cel referitor la vânzarea pământurilor face trimitere la o afirmație făcută în august 2020 de deputatul socialist Corneliu Furculiţă și preluată de mai multe publicaţii afiliate PSRM; informația a fost demontată de portalul StopFals.
Maia Sandu a respins acuzaţiile referitoare la o declaraţie din 2018 a lui Ilan Şor, precum că ar fi luat plicuri cu bani de la acesta, subiect reluat, recent, de deputaţii socialişti şi presa afiliată PSRM (Moldova 24, breakingnews.md, Primul în Moldova, Accent TV , Evenimentul, Live News, Telegraph, TODAY ).
SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a spus că va sesiza SIS; preşedinta PAS a dezminţit informaţia legată de vânzarea terenurilor şi a declarat că îi va acționa în judecată pe deputatul Furculiţă, precum şi publicaţiile socialiste care au promovat acest fals.
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Igor Dodon; PSRM.
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
RaporteazăProbabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.