Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău

Moldovenii își doresc un președinte ferm și dur ca Vlad Țepeș

Sputnik
©  |   Captură web

ȘTIRE/ȘTIRI: Răsturnare de situație spectaculoasă în sondaje la capitolul pe cine îl vor moldovenii în calitate de președinte al Republicii Moldova.

“[…]Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu, a prezentat ieri rezultatele celei mai recente cercetări sociologice, efectuate cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care au fost anunțate pentru data de 1 noiembrie.  

Mocanu a spus că sociologii au fost mirați că de data aceasta, la întrebarea „Care personaj istoric, artistic legendar ați dori să devină președinte al republicii Moldova?”, cei mai mulți dintre chestionați au optat pentru Vlad Țepeș, iar Ștefan cel Mare, care conducea detașat în sondajele anterioare, s-a plasat doar pe locul doi […]Trebuie să menționăm că, în percepția poporului, pe lângă cel al credinței și al independenței țării, Vlad Țepeș este simbolul intoleranței față de nedreptate, el este domnitorul care a pedepsit cu cruzime (deseori trăgându-i în țeapă) pe toți hoții, pe toți cei care încălcau legea fără a ține cont de rangul sau de averea lor. Deci, un astfel de președinte și-ar dori moldovenii, un astfel de președinte lipsește în Republica Moldova.

Și Ștefan cel Mare (de altfel, cea mai emblematică figură a istoriei românești) este, în percepția populară, simbolul credinței și al neatârnării țării, dar calitatea care îl deosebește de Vlad Țepeș este cea de ctitor, de făuritor, de ziditor, el este cel care, întâi de toate, a înălțat Moldova ca stat.”

https://sputnik.md/analytics/20200925/31787530/Moldovenii-i-au-schimbat-preferinele-Pe-cine-l-vor-preedinte.html

NARAȚIUNI: 1. Moldovenii își doresc un președinte puternic, gata să se arate dur cu “boierii” și hoții pentru a instaura ordinea în țară. 2. Ștefan cel Mare a fost întemeietorul statului moldovenesc; implicit, Republica Moldova este stat succesor și continuator al Moldovei medievale a lui Ștefan cel Mare. 3. (indirect) Moldovenii fac parte din așa-numita lume rusă (în top sunt prezente 4 persoanaje legate de istoria rusă și sovietică – Grigorii Cotovschi, Vladimir Putin, Iosif Stalin și Petru I).

CONTEXT: Articolul se bazează pe un studiu recent al Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, publicat la o zi diferență după un sondaj IRI în care se arată că Maia Sandu îl depăsește pentru prima oară pe Igor Dodon în preferințele electorale ale cetățenilor R. Moldova. Lansarea concomitentă a unor sondaje de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica cu a altor competitori din această sferă a devenit în ultimii ani un „modus operandi” al acestei case de sondaje, care a fost acuzată deseori de partizanat politic, de obicei în favoarea puterii.

Ideea că este nevoie de un om forte capabil să impună ordine și disciplină este o constantă a vieții publice din Republica Moldova. Majoritatea celor care au deținut puterea în stat formal sau informal (foști președinți ca Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Vladimir Voronin, fostul prim-ministru, Vlad Filat, oligarhul Vlad Plahotniuc) au căutat să proiecteze această imagine de om puternic, iar acest lucru este valabil și pentru actualul președinte, Igor Dodon (care, însă, nu a reușit să fie prea convingător). Admirația exprimată pentru Vladimir Putin de o parte a populației și clasei politice trebuie văzută, parțial, în aceeași cheie.

O perioadă extrem de complicată în istoria post-independență a Republicii Moldova a fost cea a anilor ’90, în principal sfârșitul acestora, marcată de criză economică și o explozie a infracționalității; de altfel, succesul Partidului Comuniștilor, din care provin și actualul președinte, Igor Dodon, și membri marcanți ai Partidului Socialiștilor (care a preluat, practic, cea mai mare parte a electoratului comuniștilor) a fost dat de imaginea de om-forte a lui Vladimir Voronin, fost general de miliție, și de capacitatea formațiunii de a aduce stabilitate. Haosul anilor ’90 a rămas o sperietoare pentru o parte din electorat, care își dorește să evite cu orice preț o revenire la acele vremuri.

Nu în ultimul rând, Republica Moldova continuă să fie fracționată între cei care doresc o mai mare apropiere de Rusia, moldoveniști, etnici-ruși, nostalgici ai perioadei comuniste și pro-europeni/democrații liberale/pro-români; în acest context, tezele moldoveniste de sorginte sovietică încă reprezintă un instrument puternic de mobilizare a electoratului.

OBIECTIVE: Sensibilizarea publicului care își dorește stablitate și rezonează la teme anti-corupție; mobilizarea electoratului moldovenist/pro-rus/sovieto-nostalgic; (indirect) reinterpretarea istoriei și a temelor politice actuale pe un calapod predefinit al unor teze istorice sovietice.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA/SUNT FALSE NARAȚIUNILE: 

În fapt, rezultatele sondajul arată cele trei preocupări constante și omniprezente ale cetățenilor din R. Moldova: sărăcia, corupția și lipsa locurilor de muncă (subdezvoltarea). Toate subsumate fenomenului general de corupție.

Se ia astfel un studiu sociologic și se să reinterpretează într-o cheie istorică statalistă de sorginte sovietică. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Preocuparea pentru fenomenul corupției este reală pentru o bună parte a populației; un politician văzut drept puternic, capabil să guverneze cu o mână forte pentru a aduce ordinea poate fi o opțiune atractivă pentru o populație obosită de o clasă politică ce a aruncat Republica Moldova într-o adevărată paralizie în ceea ce privește reforma instituțională și dezvoltarea economică.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: În cazul de față, se încearcă subliminal înlocuirea figurii lui Vlad Țepeș cu cea a președintelui Igor Dodon care candidează pentru un nou mandat prezidențial.

Sincronizarea temporală cu sondajul IRI în care îl dă perdant pe Dodon, indică faptul că narațiunea servește intereselor lui Dodon și ale PSRM.

Se consolidează opinia segmentului electoral statalist, dar și al bărbăților cu atitudini misogine, și intolererante (în top nu este prezentă nicio femeie, iar principalul pericol pentru Igor Dodon îl reprezintă lidera PAS, Maia Sandu).

REACȚII OFICIALE: Deputatul PAS, Mihai Popșoi, a reacționat pe pagina sa de Facebook și a criticat sondajele făcute, în opinia sa, la comanda președintelui Igor Dodon.

NOTĂ DE CULOARE: În sondajul Asociației Sociologilor și Demografilor, z` Cotovschi a fost fondator, în stânga Nistrului, al Republicii Autonome Socialiste Sovietice Moldovenești (RASSM), vârf de lance pentru revendicările sovietice ale teritoriului dintre Nistru și Prut. Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, din componența URSS, a fost practic succesor al RASSM, iar Republica Moldova este succesor al RSSM. O statuie ecvestră a lui Grigori Cotovschi se află în centrul Chișinăului și atât fostul președinte, Vladimir Voronin, cât și actualul șef al statului, Igor Dodon, și-au exprimat admirația pentru revoluționarul-bandit.

Tags: Republica Moldova , Presidential elections 2020
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
  • Publication / Media:
     Sputnik Moldova
  • Target audience:
    Statiliștii moldoveniști, publicul care rezonează cu temele anti-corupție, cei pentru care prioritară este “ordinea și stabilitatea”
  • Key narrative:
    Moldovenii își doresc un președinte cu mână forte
Other articles
FAKE NEWS: 85% of the PAS candidates are members of PLDM

FAKE NEWS: 85% of the PAS candidates are members of PLDM

According to the media affiliated with the Socialists, 85% of the Action and Solidarity Party candidates in the early parliamentary elections are members of PLDM and the real head of the party is the former prime minister convicted of corruption, Vlad Filat, who is also guiding Maia Sandu. The source of this news is a statement by the communist Vladimir Voronin, who has recently returned to the forefront of politics. Only seven PAS candidates have previously competed on the PLDM lists, but former PLDM members can be found in over a third of the lists of candidates in general. This phenomenon of party-switching characterizes other parties as well. Even communists, for instance, are currently running on the lists of other parties, including some that have diametrically opposed political views.

FAKE NEWS: NGOs funded by the West are destroying the Republic of Moldova

FAKE NEWS: NGOs funded by the West are destroying the Republic of Moldova

The non-governmental organizations funded from the West are directly involved in the election campaign in the Republic of Moldova, according to an article published by Rubaltic.ru, which largely takes over the theories used in the presidential campaign by the Socialist Bogdan Țîrdea. The attack on civil society is in fact targeting the Action and Solidarity Party, the Socialists' main contender in the early parliamentary elections of 11 July.

Vaccinul rusesc este asumat de Organizația Mondială a Sănătății

Vaccinul rusesc este asumat de Organizația Mondială a Sănătății

Narațiunea caută să acrediteze ideea că vaccinul rusesc e sigur și Rusia este superioară din punct de vedere tehnologic Occidentului.

Mădălin Necșuțu

25 Sep 2020

Updated at: 27 Jun 2022 15:25:02
Mădălin Necșuțu

Follow us on Google News

5 minutes read
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents

A new election campaign is underway in Moldova, the third in 2 years. In essence, as in most of the elections that have taken place since Moldova gained independence, what we see today is a confrontation between the so-called "Eastern and Western vectors". Russia openly supports the Eastern vector; The West promises funding for the reforms promised by the Western vector. The election campaign, like most campaigns in recent years, is marked by an abundance of fake news and disinformation, usually launched by the left wing and the media affiliated with the Socialists or the Kremlin. The authors of the false narratives, however, seem to be running out of new ideas: most of them have already been used in the election campaigns that have taken place since 2016.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
12 Jun 2021
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

Maia Sandu ar vrea să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare, iar platformele de fake news sunt credibile.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Dec 2020
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”

Maia Sandu este responsabilă pentru închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
03 Nov 2020
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire în iarna care o să urmeze.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
16 Oct 2020