Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău

Moscova nu crede în promisiuni

Dodon Rusia
©  |  

Președintele Igor Dodon promitea, în luna august, după o vizită la Moscova, că Federația Rusă îi va oferi Republicii Moldova 40-50 de mii de tone de motorină ca ajutor pentru agricultorii afectați de secetă și înghețuri. Ajutorul promis de Kremlin s-a redus, însă, la doar 20 de mii de tone după o videoconferință dintre Igor Dodon și Vladimir Putin, la sfârșitul lunii septembrie. Există un adevărat tipar al promisiunilor și sprijinului rusesc care sunt mult exagerate de guvernările pro-moscovite; aceasta din urmă apare și pe fundalul alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc în Republica Moldova, pe 1 noiembrie. 

ȘTIRI: 

TELEGRAPH.MD: La solicitarea lui Igor Dodon, Rusia va transmite agricultorilor moldoveni o jumătate de miliard de ruble rusești, pentru procurarea motorinei 

28.09.2020: „În cadrul videoconferinței de astăzi dintre președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a fost discutat un aspect al necesităților agricultorilor din țara noastră, transmite Telegraph.md. Astfel, Federația Rusă s-a oferit să acorde un ajutor umanitar pentru achiziția a 20 mii de tone de motorină pentru producătorii agricoli din Moldova. În acest scop, partea rusă este dispusă să ofere 500 milioane de ruble, iar prima tranșă ar putea fi transferată în zilele următoare”. 

NOI.MD: Putin: „Rusia va oferi agricultorilor din Moldova ajutor umanitar în valoare de 500 de milioane de ruble” 28 septembrie 2020 

28.09.2020: „Rusia va oferi întreprinderilor agricole moldovenești asistență umanitară sub formă de motorină în valoare de 500 de milioane de ruble. Anunțul a fost făcut luni de președintele FR, Vladimir Putin, în cadrul unei întrevederi video cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.”

N4.MD: Rusia oferă ajutor agricultorilor moldoveni 

28.09.2020 ”Rusia nu a rămas indiferentă la problemele cu care se confruntă fermierii moldoveni afectați de secetă și restul calamităților naturale ce au lovit în acest an sectorul agricol de la noi.

Astfel, într-o discuție în format videoconferință pe care au avut-o ieri Igor Dodon și omologul său rus Vladimir Putin, liderul de la Kremlin a anunțat despre faptul că cele două state au semnat un acord cu privire la protecția socială, în valoare de circa 500 de milioane de ruble rusești. 

„Referitor la întrebarea dumneavoastră, cu referire la ajutorul umanitar, noi am decis să oferim jumătate de miliard de ruble, bani pe care-i veți oferi agricultorilor care au avut de suferit, bani cu care ei își vor cumpăra 20.000 de tone de motorină.”

În context, Vladimir Putin a menționat că prima tranșă ar putea fi transferată în zilele următoare.”

PRIMUL.MD: Dmitri Kozak la forumul moldo-rus: Chișinăul și Moscova au reușit să păstreze relațiile comerciale și fac tot posibilul pentru a le dezvolta

29.09.2020: „În 2019, comerțul dintre Rusia și Moldova a crescut cu peste 5%, iar volumul investițiilor acumulate a depășit 1 miliard de dolari. Despre aceasta șef-adjunctul Administrației prezidențiale de la Moscova, Dmitri Kozak, a declarat în cadrul forumului moldo-rus de cooperare economică. Totodată, oficialul a precizat că atât conducerea Republicii Moldova, cât și cea ai Federației Ruse depune efort pentru a crește volumul de cooperare.

“Chișinăul și Moscova au reușit să păstreze relațiile comerciale. Federația Rusă este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. Datorită eforturilor dvs., cu sprijinul conducerii celor două state, această moștenire se dezvoltă dinamic”, a spus Kozak.

Dmitri Kozak a enumerat măsurile întreprinse de Federația Rusă pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state. Oficialul de la Moscova a menționat că datorită regimului preferențial pentru exportul de mărfuri din Moldova în Rusia, agricultorii din țara noastră economisesc, anual, aproximativ 17 milioane de dolari. De asemenea, numărul autorizațiilor pentru transportatorii de mărfuri din Moldova a crescut cu 10%. Totodată, în prezent se lucrează pentru dezvoltarea unui hub comercial și logistic pentru produsele moldovenești în Federația Rusă.

NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon este omul care obține ajutoare de la Rusia. 2. Rusia a ajutat mereu Republica Moldova atunci când aceasta a avut nevoie. 3. (indirect) Moldovenii fac parte din așa-numită „Lume Rusă” – în care popoarele conviețuiesc (și se ajută) în armonie, așa cum au făcut-o în Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică, ferite de nenorocirile care vin din Vest.

CONTEXT: Sprijinul acordat de Federația Rusă Republicii Moldova este, deseori, mai mult ipotetic, în schimb, reflectarea în presa apropiată puterii este exagerată. Un exemplu recent, în contextul combaterii pandemiei de COVID, a fost transportarea de materiale sanitare din China, cu un avion militar rusesc, prezentată ca ajutor oferit Chișinăului de către Kremlin. Combustibilul pentru avionul rusesc a fost achitat, însă, de compania Lukoil, în schimbul unei scutiri de taxe – așadar, cei care au plătit pentru aceste „ajutoare” sunt tot plătitorii de taxe moldoveni. 

Exponenții politici ai electoratului de stânga, filo-rus, care își dorește o mai mare apropiere de fostul spațiu sovietic, insistă cu regularitate pe importanța relației economice cu Federația Rusă, prezentată constant drept cel mai important partener al Republicii Moldova. 

De fapt, dincolo de faptul că ajutoarele rusești sunt lipsite de substanță, Moscova chiar boicotează economia Republicii Moldova și a impus o serie de embargouri la produse moldovenești, cel mai recent în 2015, când Chișinăul a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. 

O alta problemă e generată de faptul că Federația Rusă a acordat, pe credit, cantități uriașe de gaz regiunii separatiste transnistrene, timp de aproximativ 30 de ani, dar are pretenția ca guvernul de la Chișinău, care nu a fost parte din acordurile respective, să le plătească, suma totală fiind estimată la peste 6 miliarde de dolari; așadar, Chișinăul are o datorie pe care, de fapt, nu a contractat-o. 

OBIECTIV: Prezentarea Federației Ruse ca aliatul/prietenul/partenerul cheie care livrează, este gata să ajute atunci când e nevoie și este un prieten adevărat; ajutarea lui Igor Dodon, considerat a fi omul Moscovei la Chișinău, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale: 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Ajutoarele oferite de Federația Rusă sunt – dacă există – mult mai mici decât le prezintă prietenii Rusiei; Moscova nu are capacitatea de a susține financiar o sferă de protecția în condițiile în care propria-i economie, dependentă de exporturi de hidrocarburi și câteva industrii, întâmpină probleme serioase.

OBSERVAȚIE: Aceleași surse scriau în luna august despre o cantitate de două ori mai mare de motorină promisă de Federația Rusă ca ajutor pentru R. Moldova: 

Moldova24.MD: Rusia va ajuta agricultorii moldoveni și le va oferi motorină gratuită

Aug 10, 2020: „Republica Moldova va beneficia de o donație de 40-50 de mii de tone de motorină, din partea Rusiei, pentru susținerea agriculturii, iar acest subiect a fost discutat în cadrul ultimei sale vizite la Moscova.

Șeful statului, Igor Dodon, a mai declarat că a discutat și problema autorizațiilor pentru tranzitarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei pentru a fi exportate în Rusia.

„O parte din autorizațiile pentru transport vor fi repartizate acum, pentru ca cetățenii noștri să beneficieze de ele cât mai repede”, a declarat Igor Dodon.

De asemenea, Igor Dodon a remarcat și o dinamică bună a exporturilor mărfurilor moldovenești pe piața rusă, după ce Guvernul Federației Ruse a prelungit termenul importului fără taxe vamale pentru un șir de mărfuri agroindustriale importante, ceea ce oferă producătorilor noștri posibilitatea de a face economii substanțiale.

TELEGRAPH.MD: Rusia va ajuta agricultorii moldoveni si le va oferi motorină gratuită 

SPUTNIK.MD, 10.09.2020: … ”Igor Dodon a mai discutat cu oficialii ruși despre criza din sectorul agricol al Republicii Moldova și le-a cerut sprijin. „Eu m-am adresat oficial către conducerea Federației Ruse pentru a obține un ajutor umanitar sub formă de motorină, pentru ca aceatsă motorină să fie repartizată gratis agricultorilor din Republica Moldova. Este vorba de 40-50 de mii de tone de motorină. Sper foarte mult că acest subiect va fi în viitorul apropiat discutat final și va fi aprobată decizia finală din partea autorităților Federației Ruse”, a mai spus șeful statului”. 

Sputnik.MD: Cum poate Rusia să ajute Moldova în actuala situație dificilă – răspunsul președintelui

Primul.MD: Autoritățile ruse vor ajuta agricultorii moldoveni și le vor oferi motorină gratuită, a anunțat șeful statului. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Rusia a promis, într-adevăr, ajutoare Republica Moldova. 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: electoratului de stânga, PSRM, Igor Dodon. Totodată, acest ajutor a fost anunțat în ajunul lansării lui Igor Dodon, susținut deschis de Kremlin, în campania electorală pentru un nou mandat de președinte. 

Tags: Republica Moldova , Presidential elections 2020
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
  • Publication / Media:
    Telegraph.md, Unimedia.md, Primul.md, Noi.md, N4.md, Moldova24, Sputnik.md
  • Target audience:
    Electoratul PSRM
  • Key narrative:
    Rusia ajută Republica Moldova (de dragul lui Igor Dodon)
Other articles
FAKE NEWS: Russia must stay in Transnistria to ensure peace and security and thwart NATO’s expansionist plans

FAKE NEWS: Russia must stay in Transnistria to ensure peace and security and thwart NATO’s expansionist plans

Russia has no choice but keep its troops in Transnistria, in order to ensure the peace and security of the region, which is allegedly targeted by the Republic of Moldova, Romania and NATO. The false narrative is spread by the Kremlin's bullhorn, Sputnik, in the context in which Transnistria has become one of the themes of the Chisinau election campaign.

DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No. 2: Dark clouds over Moldova

DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No. 2: Dark clouds over Moldova

Dark clouds of authoritarianism and war are forming over the Republic of Moldova, but they can still be cleared away if patriotic forces will take the reins. This is the image painted by the narratives that crayoned a new week in the campaign for the early parliamentary election in the Republic of Moldova. The narratives are stemming from disinformation and fake news postulated by both Chișinău and Russia, the latter trying to endorse its clients in the Electoral Bloc of Communists and Socialists.

Moldovenii își doresc un președinte ferm și dur ca Vlad Țepeș

Moldovenii își doresc un președinte ferm și dur ca Vlad Țepeș

Vlad Țepeș e mai popular decât Ștefan cel Mare, iar revoluționarul-bandit sovietic Grigori Cotovschi îl depășește pe Vladimir Putin.

Mariana Vasilache

28 Sep 2020

Updated at: 27 Jun 2022 15:25:02
Mariana Vasilache

Follow us on Google News

7 minutes read
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents

A new election campaign is underway in Moldova, the third in 2 years. In essence, as in most of the elections that have taken place since Moldova gained independence, what we see today is a confrontation between the so-called "Eastern and Western vectors". Russia openly supports the Eastern vector; The West promises funding for the reforms promised by the Western vector. The election campaign, like most campaigns in recent years, is marked by an abundance of fake news and disinformation, usually launched by the left wing and the media affiliated with the Socialists or the Kremlin. The authors of the false narratives, however, seem to be running out of new ideas: most of them have already been used in the election campaigns that have taken place since 2016.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
12 Jun 2021
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

Maia Sandu ar vrea să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare, iar platformele de fake news sunt credibile.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Dec 2020
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”

Maia Sandu este responsabilă pentru închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
03 Nov 2020
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire în iarna care o să urmeze.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
16 Oct 2020