Moscova nu crede în promisiuni

Moscova nu crede în promisiuni
  |  

Președintele Igor Dodon promitea, în luna august, după o vizită la Moscova, că Federația Rusă îi va oferi Republicii Moldova 40-50 de mii de tone de motorină ca ajutor pentru agricultorii afectați de secetă și înghețuri. Ajutorul promis de Kremlin s-a redus, însă, la doar 20 de mii de tone după o videoconferință dintre Igor Dodon și Vladimir Putin, la sfârșitul lunii septembrie. Există un adevărat tipar al promisiunilor și sprijinului rusesc care sunt mult exagerate de guvernările pro-moscovite; aceasta din urmă apare și pe fundalul alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc în Republica Moldova, pe 1 noiembrie. 

ȘTIRI: 

TELEGRAPH.MD: La solicitarea lui Igor Dodon, Rusia va transmite agricultorilor moldoveni o jumătate de miliard de ruble rusești, pentru procurarea motorinei 

28.09.2020: „În cadrul videoconferinței de astăzi dintre președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a fost discutat un aspect al necesităților agricultorilor din țara noastră, transmite Telegraph.md. Astfel, Federația Rusă s-a oferit să acorde un ajutor umanitar pentru achiziția a 20 mii de tone de motorină pentru producătorii agricoli din Moldova. În acest scop, partea rusă este dispusă să ofere 500 milioane de ruble, iar prima tranșă ar putea fi transferată în zilele următoare”. 

NOI.MD: Putin: „Rusia va oferi agricultorilor din Moldova ajutor umanitar în valoare de 500 de milioane de ruble” 28 septembrie 2020 

28.09.2020: „Rusia va oferi întreprinderilor agricole moldovenești asistență umanitară sub formă de motorină în valoare de 500 de milioane de ruble. Anunțul a fost făcut luni de președintele FR, Vladimir Putin, în cadrul unei întrevederi video cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.”

N4.MD: Rusia oferă ajutor agricultorilor moldoveni 

28.09.2020 ”Rusia nu a rămas indiferentă la problemele cu care se confruntă fermierii moldoveni afectați de secetă și restul calamităților naturale ce au lovit în acest an sectorul agricol de la noi.

Astfel, într-o discuție în format videoconferință pe care au avut-o ieri Igor Dodon și omologul său rus Vladimir Putin, liderul de la Kremlin a anunțat despre faptul că cele două state au semnat un acord cu privire la protecția socială, în valoare de circa 500 de milioane de ruble rusești. 

„Referitor la întrebarea dumneavoastră, cu referire la ajutorul umanitar, noi am decis să oferim jumătate de miliard de ruble, bani pe care-i veți oferi agricultorilor care au avut de suferit, bani cu care ei își vor cumpăra 20.000 de tone de motorină.”

În context, Vladimir Putin a menționat că prima tranșă ar putea fi transferată în zilele următoare.”

PRIMUL.MD: Dmitri Kozak la forumul moldo-rus: Chișinăul și Moscova au reușit să păstreze relațiile comerciale și fac tot posibilul pentru a le dezvolta

29.09.2020: „În 2019, comerțul dintre Rusia și Moldova a crescut cu peste 5%, iar volumul investițiilor acumulate a depășit 1 miliard de dolari. Despre aceasta șef-adjunctul Administrației prezidențiale de la Moscova, Dmitri Kozak, a declarat în cadrul forumului moldo-rus de cooperare economică. Totodată, oficialul a precizat că atât conducerea Republicii Moldova, cât și cea ai Federației Ruse depune efort pentru a crește volumul de cooperare.

“Chișinăul și Moscova au reușit să păstreze relațiile comerciale. Federația Rusă este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. Datorită eforturilor dvs., cu sprijinul conducerii celor două state, această moștenire se dezvoltă dinamic”, a spus Kozak.

Dmitri Kozak a enumerat măsurile întreprinse de Federația Rusă pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state. Oficialul de la Moscova a menționat că datorită regimului preferențial pentru exportul de mărfuri din Moldova în Rusia, agricultorii din țara noastră economisesc, anual, aproximativ 17 milioane de dolari. De asemenea, numărul autorizațiilor pentru transportatorii de mărfuri din Moldova a crescut cu 10%. Totodată, în prezent se lucrează pentru dezvoltarea unui hub comercial și logistic pentru produsele moldovenești în Federația Rusă.

NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon este omul care obține ajutoare de la Rusia. 2. Rusia a ajutat mereu Republica Moldova atunci când aceasta a avut nevoie. 3. (indirect) Moldovenii fac parte din așa-numită „Lume Rusă” – în care popoarele conviețuiesc (și se ajută) în armonie, așa cum au făcut-o în Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică, ferite de nenorocirile care vin din Vest.

CONTEXT: Sprijinul acordat de Federația Rusă Republicii Moldova este, deseori, mai mult ipotetic, în schimb, reflectarea în presa apropiată puterii este exagerată. Un exemplu recent, în contextul combaterii pandemiei de COVID, a fost transportarea de materiale sanitare din China, cu un avion militar rusesc, prezentată ca ajutor oferit Chișinăului de către Kremlin. Combustibilul pentru avionul rusesc a fost achitat, însă, de compania Lukoil, în schimbul unei scutiri de taxe – așadar, cei care au plătit pentru aceste „ajutoare” sunt tot plătitorii de taxe moldoveni. 

Exponenții politici ai electoratului de stânga, filo-rus, care își dorește o mai mare apropiere de fostul spațiu sovietic, insistă cu regularitate pe importanța relației economice cu Federația Rusă, prezentată constant drept cel mai important partener al Republicii Moldova. 

De fapt, dincolo de faptul că ajutoarele rusești sunt lipsite de substanță, Moscova chiar boicotează economia Republicii Moldova și a impus o serie de embargouri la produse moldovenești, cel mai recent în 2015, când Chișinăul a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. 

O alta problemă e generată de faptul că Federația Rusă a acordat, pe credit, cantități uriașe de gaz regiunii separatiste transnistrene, timp de aproximativ 30 de ani, dar are pretenția ca guvernul de la Chișinău, care nu a fost parte din acordurile respective, să le plătească, suma totală fiind estimată la peste 6 miliarde de dolari; așadar, Chișinăul are o datorie pe care, de fapt, nu a contractat-o. 

OBIECTIV: Prezentarea Federației Ruse ca aliatul/prietenul/partenerul cheie care livrează, este gata să ajute atunci când e nevoie și este un prieten adevărat; ajutarea lui Igor Dodon, considerat a fi omul Moscovei la Chișinău, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale: 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Ajutoarele oferite de Federația Rusă sunt – dacă există – mult mai mici decât le prezintă prietenii Rusiei; Moscova nu are capacitatea de a susține financiar o sferă de protecția în condițiile în care propria-i economie, dependentă de exporturi de hidrocarburi și câteva industrii, întâmpină probleme serioase.

OBSERVAȚIE: Aceleași surse scriau în luna august despre o cantitate de două ori mai mare de motorină promisă de Federația Rusă ca ajutor pentru R. Moldova: 

Moldova24.MD: Rusia va ajuta agricultorii moldoveni și le va oferi motorină gratuită

Aug 10, 2020: „Republica Moldova va beneficia de o donație de 40-50 de mii de tone de motorină, din partea Rusiei, pentru susținerea agriculturii, iar acest subiect a fost discutat în cadrul ultimei sale vizite la Moscova.

Șeful statului, Igor Dodon, a mai declarat că a discutat și problema autorizațiilor pentru tranzitarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei pentru a fi exportate în Rusia.

„O parte din autorizațiile pentru transport vor fi repartizate acum, pentru ca cetățenii noștri să beneficieze de ele cât mai repede”, a declarat Igor Dodon.

De asemenea, Igor Dodon a remarcat și o dinamică bună a exporturilor mărfurilor moldovenești pe piața rusă, după ce Guvernul Federației Ruse a prelungit termenul importului fără taxe vamale pentru un șir de mărfuri agroindustriale importante, ceea ce oferă producătorilor noștri posibilitatea de a face economii substanțiale.

TELEGRAPH.MD: Rusia va ajuta agricultorii moldoveni si le va oferi motorină gratuită 

SPUTNIK.MD, 10.09.2020: … ”Igor Dodon a mai discutat cu oficialii ruși despre criza din sectorul agricol al Republicii Moldova și le-a cerut sprijin. „Eu m-am adresat oficial către conducerea Federației Ruse pentru a obține un ajutor umanitar sub formă de motorină, pentru ca aceatsă motorină să fie repartizată gratis agricultorilor din Republica Moldova. Este vorba de 40-50 de mii de tone de motorină. Sper foarte mult că acest subiect va fi în viitorul apropiat discutat final și va fi aprobată decizia finală din partea autorităților Federației Ruse”, a mai spus șeful statului”. 

Sputnik.MD: Cum poate Rusia să ajute Moldova în actuala situație dificilă – răspunsul președintelui

Primul.MD: Autoritățile ruse vor ajuta agricultorii moldoveni și le vor oferi motorină gratuită, a anunțat șeful statului. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Rusia a promis, într-adevăr, ajutoare Republica Moldova. 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: electoratului de stânga, PSRM, Igor Dodon. Totodată, acest ajutor a fost anunțat în ajunul lansării lui Igor Dodon, susținut deschis de Kremlin, în campania electorală pentru un nou mandat de președinte. 

  • Publicație / Media:
    Telegraph.md, Unimedia.md, Primul.md, Noi.md, N4.md, Moldova24, Sputnik.md
  • Public țintă:
    Electoratul PSRM
  • Narațiune cheie:
    Rusia ajută Republica Moldova (de dragul lui Igor Dodon)
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news