Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău

Familiile social-vulnerabile din Moldova vor primi ajutor material

Campanie RM
©kp.md  |
False
True
ȘTIRI: „Autoritățile le vor acorda ajutor financiar familiilor cu venituri mici din Moldova. Este vorba de aproximativ 3800 de persoane din capitală și suburbii. Pe lângă asta, de Ziua Internațională a persoanelor cu probleme auditive, marcată la 27 septembrie, 915 persoane vor primi ajutor material în valoare de 500 de lei (25 de euro n.red). Alte aproximativ două mii de cetățeni cu vârsta de peste 70 de ani vor primi 500 de lei de Ziua persoanelor în etate. De Ziua Internațională a persoanelor nevăzătoare vor primi ajutor 840 de membri ai Asociației Orbilor, inclusiv 37 de părinți care educă copii slab-văzători.
Toți reprezentanții acestor categorii pot depune declarații la organele teritoriale de asistență socială”, informația respectivă a fost publicată a fluxul de știri din 15 septembrie, al portalului informațional în limba rusă ehomd.md.
Sursa respectivă a intrat de mai multe ori în vizorul instituțiilor de presă din Republica Moldova, specializate în combaterea știrilor false.
În aceeași zi, „știrea” a fost preluată de una din cele mai citite instituții de presă de limbă rusă din Republica Moldova, kp.md, considerată succesoarea de drept a cunoscutei publicații sovietice „Komsomolskaia Pravda”. Aceasta mai adaugă că „guvernul îi ajută pe cei săraci”.
DATA APARIȚIEI: 15 septembrie 2020
NARAȚIUNE: Guvernarea socialistă de la Chișinău, în frunte, de facto, cu președintele Igor Dodon, acordă ajutoare sociale substanțiale categoriilor defavorizate de populație. Actualul Guvern are o orientare socială mult mai vizibilă față de precedente, inclusiv al Maiei Sandu.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Tema ajutorului din partea statului pentru cei săraci este una din cele mai sensibile în campaniile electorale din Republica Moldova, considerată cea mai săracă țară din Europa.
În Republica Moldova, unde pensia medie este de aproximativ 100 de euro, guvernările se întrec în a oferi diferite indemnizații sau sporuri înainte de alegeri, în special pentru beneficiarii de pensii și alte plăți sociale, care reprezintă mai bine de un sfert din numărul total de alegători și aproximativ 40% din numărul celor care se prezintă efectiv la vot.
Nu este pentru prima dată când presa considerată pro-Dodon de la Chișinău exagerează când este vorba de acordarea ajutoarelor anumitor categorii de persoane. Recent, redacția Stopfals din Republica Moldova a demontat o știre care amplifica numărul de beneficiari ai programelor sociale realizate de guvernarea socialistă.
OBIECTIV: Prezentarea guvernării PSRM-Dodon drept una de orientare profund socială, care oferă ajutor financiar persoanelor defavorizate. Scopul urmărit este victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și a PSRM la eventuale alegeri anticipate, despre care se discută tot mai frecvent în Republica Moldova.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Sursa primară a știrii publicată de ehomd.md precizează clar că „circa 3.800 de persoane din familii social vulnerabile din capitală vor primi ajutoare financiare din partea autorităților publice locale”
Una din promisiunile mai vechi ale lui Igor Dodon de a indexa de două ori pe an pensiile, va fi implementată în premieră la 1 octombrie. Aceasta va duce la majorarea pensiilor cu aproximativ 1%, adică se va adăuga un euro la pensia medie.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Categoriile respective de cetățeni vor primi ajutor, dar este vorba doar de cei din Chișinău, nu din Republica Moldova, așa cum sugerează sursele respective de presă în titlul și în corpul știrii
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Igor Dodon, PSRM
Tags: PSRM, Republica Moldova
Carte recomandata
 • Publication / Media:
  Ehomd.md, kp.md, news.mail.ru
 • Language / Target audience:
  Persoanele cu venituri mici, pensionarii
 • Amplification:
  PSRM, pensii
 • Political affiliation:
  Mobilizarea electoratului PSRM
 • Key narrative:
  Guvernarea Dodon-PSRM este orientată social, oferă ajutor financiar suplimentar categoriilor defavorizate
Other articles
Maia Sandu pregătește un Maidan la Chișinău

Maia Sandu pregătește un Maidan la Chișinău

Presa pro-Dodon afirmă că dacă opoziția va pierde alegerile, va contesta rezultatul și va încerca să preia puterea organizând un Maidan.

The Moldovan testing ground for Russian intelligence's propaganda

The Moldovan testing ground for Russian intelligence's propaganda

Russia allegedly had a plan to influence the 2020 presidential elections in Moldova, but abandoned it when it came to light. An analysis of the current campaign suggests, though, that at least in part, ideas devised by the Russian secret services are still being put into practice.

FAKE NEWS: Chisinau wants to be part of NATO

FAKE NEWS: Chisinau wants to be part of NATO

The “regime” in Chisinau wants to have the Republic of Moldova join NATO and is ready to make “unfriendly” gestures towards Russia, according to a false narrative promoted by Sputnik. The starting point of the narrative was the participation of a single Moldovan army platoon in a multi-national exercise to which, in the past, Russia would also be invited.

Cornel Ciobanu

15 Sep 2020
Cornel Ciobanu

2 minutes read
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents
DEMAGOG 2021. The Chisinau Report, No.1: The Battle Of The Three Presidents

A new election campaign is underway in Moldova, the third in 2 years. In essence, as in most of the elections that have taken place since Moldova gained independence, what we see today is a confrontation between the so-called "Eastern and Western vectors". Russia openly supports the Eastern vector; The West promises funding for the reforms promised by the Western vector. The election campaign, like most campaigns in recent years, is marked by an abundance of fake news and disinformation, usually launched by the left wing and the media affiliated with the Socialists or the Kremlin. The authors of the false narratives, however, seem to be running out of new ideas: most of them have already been used in the election campaigns that have taken place since 2016.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
12 Jun 2021
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

Maia Sandu ar vrea să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare, iar platformele de fake news sunt credibile.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Dec 2020
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”

Maia Sandu este responsabilă pentru închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
03 Nov 2020
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire în iarna care o să urmeze.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
16 Oct 2020