Analize

Presa independentă rusă scrie cum sunt trimiși la moarte cei mobilizați din ordinul lui Putin

Polițiști ruși rețin un participant la un protest neautorizat împotriva mobilizării parțiale în centrul Moscovei, Rusia, 21 septembrie 2022.
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Polițiști ruși rețin un participant la un protest neautorizat împotriva mobilizării parțiale în centrul Moscovei, Rusia, 21 septembrie 2022.

Susține jurnalismul independent

Odată cu mobilizarea anunțată de Putin, s-a dublat numărul atacurilor asupra comisariatelor militare din toată Rusia, scrie presa independentă rusă. În același timp a crescut și numărul celor care se eschivează de la serviciul militar, tinerii fiind luați cu arcanul. Rușii care au fost mobilizați recent își pierd viața în război, fiind trimiși în prima linie, fără vreo pregătire militară, pe post de carne de tun.

MEDIAZONA: Comisariate în flăcări. Harta incendierilor anti-război

De la începutul războiului, în toată țară, au început să fie incendiate comisariate militare, puncte de recrutare, direcții de poliție, sedii ale FSB, Rosgvardia, ale administrațiilor, birouri ale Partidului Edinaia Rossia și Partidului Comunist. Mediazona a adunat informațiile despre aceste atacuri și a realizat o hartă a incendierilor anti-război.

În jumătate de an de război au fost comise zeci de astfel de atacuri, însă de la începutul toamnei intensitatea acestora a scăzut. Un nou val de incendieri l-a provocat mobilizarea, anunțată pe 21 septembrie: la 13 octombrie se știa de 67 de atacuri înregistrate de la începutul războiului (34 până la mobilizare și 33 după). În 47 de cazuri au fost vizate sediile Ministerului Apărării – comisariatele militare și punctele de recrutare.

Cel mai des se încerca incendierea clădirilor cu ajutorul cocteilurilor Molotov. Daune grave au fost provocate rareori, dar au fost și cazuri când focul a cuprins părți mari din sediile comisariatelor.

Inițial se întocmeau dosare penale pentru incendiere deliberată, iar deja la sfârșitul primăverii au apărut primele dosare pe articole mai grave – acte de terorism.

Pe 30 septembrie, la o săptămână de la anunțul privind mobilizarea și de la noul val de incendieri, Ministerul Apărării a declarat că atacatorii vor fi cercetați pentru terorism. Deocamdată, aceasta nu este o regulă: organele de forță din regiuni îi învinuiesc pe cei reținuți, cel mai des,  pentru pagube materiale (în prezent cunoaștem doar 11 cazuri de învinuire pentru acte de terorism (s-ar putea să existe mai multe). Se pare că autoritățile nu au deocamdată un plan de acțiuni coordonat de contracarare a acestor incendieri în masă. […]

Incendierile sunt monitorizate din surse deschide: presă, canale de Telegram, comunicatele de presă ale structurilor de forță și site-urile instanțelor de judecată. Conform observațiilor noastre, autoritățile preferă să nu comunice despre aceste atacuri, astfel că sunt greu de confirmat.

[…]

„Habar n-am cum se mai poate discuta cu statul nostru drag”. Mediazona relatează cazul unui taximetrist care a incendiat sediul Rosgvardia din orașul Komsomolsk-pe-Amur

Pe 3 iunie, taximetristul Vladimir Zolatarev s-a apropiat de sediul Rosgvardia din Komsomolsk-pe-Amur cu o canistră de benzină de 20 de litri. A procurat benzina de la o stație din apropiere, a stropit intrarea și i-a dat foc. Martorii oculari au filmat un incendiu puternic și un fum gros. […]

În timpul interogatoriului, anchetatoarea l-a întrebat cum a ajuns la sediul Rosgvardia cu canistra cu benzină. „Știți cu toții despre război, a răspuns Zolotarev. Probabil pentru unii acesta reprezintă ceva foarte grav, pentru alții mai puțin. Pentru mine reprezintă o rușine. Putin este un tâmpit care ne-a târât pe noi toți în această istorie. Am decis că nu se mai poate răbda”.

El consideră gestul său singura cale de a-și demonstra dezacordul: „Habar n-am cum se mai poate discuta cu statul nostru drag. Eu am găsit doar o singură cale”.

Zolatarev este învinuit de tentativă de atac terorist și reținut în Penitenciarul nr. 2 din Komsomolsk-pe Amur. Potrivit anchetatorilor, el a incendiat intrarea sediului Rosgvardia cu intenția de „a destabiliza activitatea organelor de conducere”, „presupunând că în clădire se aflau angajații administrației”. Acesta, însă, nu a reușit să-și ducă intenția până la capăt, focul a fost stins și nici o persoană nu a avut de suferit.  […]

După ce a fost reținut, unul dintre reprezentanții structurilor de forță l-a numit pe Zolatarev „opozant înflăcărat”, potrivit Ria Novosti. El însuși a spus că „în prezent, cel mai probabil se simte o astfel de persoană. Consider că este singura poziție corectă pentru orice om onest din această țară”.

Novaya Gazeta. Evropa: Mobilizarea le-a tăiat definitiv dorința rușilor de a se înrola în armată. Numărul cererilor de chemare în judecată împotriva comisariatelor miliare a crescut de trei ori

Pe 1 noiembrie în Rusia începe recrutarea de toamnă. Autoritățile planifică să încorporeze 120 de mii de soldați. Comisariatele militare vor îndeplini cu greu această sarcină: deși oficial soldații în termen nu vor fi trimiși pe front, războiul și mobilizarea au amplificat reticența bărbaților de a face serviciul militar, iar numărul plângerilor împotriva comisiilor de recrutare crește în fiecare an. NovayaGazeta.Eu a analizat 15,7 mii de plângeri ale cetățenilor din ultimii șase ani și a constatat că, pentru a îndeplini planul de încorporare, comisariatele militare încalcă drepturile recruților, încorporând în armată persoane cu boli cronice și refuzându-le serviciul alternativ civil.

După invazia în Ucraina, s-a mărit numărul celor care se eschivează de la serviciul militar. Comisariatele militare nu au reușit să realizeze planul încorporării de primăvară: din 134,5 mii de recruți planificați, o treime din bărbați nu au fost înrolați.

Către data de 1 noiembrie, comisariatele vor trebui să îndeplinească noile ordine de recrutare. Reprezentanții comisiilor militare care nu vor îndeplini norma prevăzută privind numărul de recrutați riscă să fie sancționați și chiar să-și piardă postul.

„Dacă în unul dintre raioane nu vor fi adunate la timp suficiente persoane, comisariatul militar va încerca să execute planul în ultimele zile, explică juristul Serghei Krivenko, apărător al drepturilor omului. La sfârșitul lunilor decembrie și iunie, înregistrăm încălcări grave: oamenii sunt luați din stradă, sunt organizate razii.

Potrivit militanților pentru drepturile omului, în ultimii trei ani a devenit tot mai dificil să faci față abuzurilor.

„În prezent, organizațiile (neguvernamentale de apărare a drepturilor omului) sunt presate, sunt amenințate, unele sunt declarate agenți străini. Între timp, Armata devine tot mai opacă la controlul public”, spune juristul Arsenii Levinson, care asistă recruții ce refuză să se înroleze.

„Acum zece ani am denunțat cu înverșunare încălcările grave ale legii din comisariate, raziile organizate, și aproape că am lichidat acest fenomen, spune Serghei Krivenko. În prezent, fiind întețită persecutarea activiștilor (în decembrie 2021, Asociația pentru apărarea recruților „Cetățeanul. Armata. Legea”, pe care o conduce juristul, a fost introdusă în registrul agenților străini), iar controlul asupra activității comisariatelor militare practic stopată, au fost reluate raziile. Chiar în Moscova s-au înregistrat câteva asemenea cazuri. […]

„După 24 februarie am fost nevoiți să ne reorganizăm munca, deoarece sunt mult mai multe cereri de asistență. Principala întrebare care ni se pune este „cum se poate evita înrolarea?”, de asta a crescut numărul cererilor pentru serviciul alternativ, spune juristul Serghei Krivenko. Până la război primeam câte 500 de solicitări de asistență pe an. După anunțarea mobilizării, numărul acestora a crescut de 100 de ori. […]

În prezent, comisariatele militare sunt supraîncărcate din cauza mobilizării. Din această cauză, înrolarea de toamnă a fost transferată din octombrie pentru noiembrie. Potrivit lui Vladimir Putin, acțiunile de mobilizare urmează să se încheie peste două săptămâni. Juriștii se așteaptă că suprasolicitarea comisiilor de recrutare și refuzul tinerilor de a merge la armată vor provoca un număr record de încălcări ale drepturilor recruților.

La doar câteva zile după încorporare, cei mobilizați sunt trimiși la război în Ucraina, unde își pierd viața. „Unii nici nu mai pot fi identificați – carbonizați, desfigurați, sau decapitați”

După ce a anunțat mobilizarea, Ministerul Apărăii din Rusia a declarat că înainte de a fi dislocați  pe front, cei înrolați sunt instruiți cum să acționeze coordonat pe câmpul de luptă, sunt învățați să tragă și pregătiți să acționeze tactic, tehnic și medical. Recruții, însă, contrazic aceste declarații. Persoanele mobilizate sunt trimise pe front la doar câteva zile după ce au fost înrolate. Meduza scrie despre cei mobilizați recent, care au murit în războiul ruso-ucrainean.

Moscova

Pe 10 octombrie, în Ucraina a fost ucis Alexei Martînov, de 28 de ani, șef de direcție în administrația orașului Moscova. „Mobilizat pe 23 septembrie. În tinerețe și-a făcut serviciul militar în regimentul Semenovsk (unde sunt instruiți să mărșăluiască la paradă). Fără experiență de luptă. A fost trimis pe front peste doar câteva zile”, a scris redactorul-șef adjunct RT, Natalia Loseva.

Regiunea Moscova

Pe 7 octombrie, în Ucraina a decedat Nikita (numele de familie nu este indicat), din Podmoskovie. Împreună cu el a fost mobilizat și colegul său de serviciu Nicolai, lucrau în aceeași companie. Au fost mobilizați pe 23 septembrie și trimiși în brigada 27 de infanterie motorizată, divizia Tamansk. Nicolai a fost rănit și internat în spitalul din regiunea Lugansk.

Acesta le-a povestit rudelor sale că nu au fost instruiți înainte de a fi aruncați în lupte. „Brigada a 27-a e pur și simplu carne de tun, acolo au fost împinși toți cei mobilizați. Ca la abator. Unii nici nu mai pot fi identificați – arși, desfigurați, sau decapitați”, a povestit el.

Sankt-Petersburg

Pe 7 octombrie, lângă Lisiceansk, regiunea Luhansk, și-a pierdut viața avocatul Andrei Nikiforov, de la Colegiul de avocatură din Nevsk. Nikiforov a fost mobilizat pe 25 septembrie.

Regiunea Celeabinsk

Autoritățile din Celeabinsk au anunțat, pe 13 octombrie, decesul a cinci persoane mobilizate la război. Potrivit BBC (serviciul de limba rusă), ei au fost trimiși pe câmpul de luptă fără nicio pregătire. Mobilizați la sfârșitul lunii septembrie, pe 3 octombrie au ajuns lângă Luhansk. BBC a identificat numele a trei dintre cei decedați – Anton Borisov, Igor Evseev și Timur Ahmetșin. Ei au fost trimiși pe front din comisariatul militar al orașului Korkino.

Potrivit surselor postului TV „Current time”, în Korkino au fost trimise 27 de sicrie din Ucraina. Nu se știe dacă printre cei decedați erau și persoane mobilizate.

[…]

Deputatul din Rada Supremă Egor Cernev a anunțat pe 12 octombrie că zeci de persoane mobilizate din Rusia s-au predat ucrainenilor.

[…]

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 8 min
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei

Steaua roșie a armatei sovietice devine simbol al elevilor și studenților, iar cuvântul „pace” este eliminat din discursuri, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre sabotaje GRU și falsuri anti-ucrainene.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
02 May 2024
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE

Medvedev îi dorește Americii un nou război civil, iar politologii ruși spun că anglo-saxonii vor să îi falimenteze pe europeni prin războiul din Ucraina, scrie presa rusă de propagandă. Totodată, aceasta interpretează în stil propriu atacul iranian asupra Israelului și îi dă spații ample infractorului fugar din Moldova Ilan Șor.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
25 Apr 2024
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin

Propagandiștii cer spânzurarea opozanților lui Putin și ceartă victimele inundațiilor că se plâng, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum învață la metrou elevii ucraineni și mutări rusești la Marea Neagră.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Apr 2024
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk

Teroriștii de la Moscova au fost dirijați cu cipuri implantate, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta este cu ochii și pe Armenia și Republica Moldova, descrise drept ostile Rusiei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Apr 2024