DEZINFORMARE: Republica Moldova va intra în colaps financiar

Colaps
  |  

Dezinformare

Presa din Republica Moldova și din Rusia a preluat o prognoză apocaliptică privind evoluția economiei făcută de Mariana Durleșteanu, fost ministru al economiei propus pentru funcția de premier de Partidul Socialiștilor. Durleșteanu nu prezintă date pentru a-și susține afirmațiile, care sunt contrazise de analiștii economici, prognozele guvernului în exercițiu și ale organizațiilor internaționale.

ȘTIRI: „Atenționez că bugetul statului este sustenabil până în luna iunie și deficitul bugetar nu va fi de 14 miliarde de lei (aproximativ 650 de milioane de euro n.red), ci dublu. Respectiv, țara poate intra în colaps financiar”

„Moldova va avea o descreștere economică nu de 14%, ci mult mai mare”, sunt printre afirmațiile Marianei Durleșteanu citate timp de două zile într-o mare parte de instituțiile de presă din Republica Moldova, dar care au ajuns și în presa din Rusia, iar cea mai răspândită îmbinare de cuvinte în titluri a fost „colaps financiar”.

Realitate

NARAȚIUNI: Republica Moldova are nevoie de un  guvern cu împuterniciri depline pentru a evita agravarea crizei. În lipsa unui astfel de guvern, țara riscă un colaps financiar.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova se află într-un semi-blocaj, cu un Parlament fracționat, dar dominat de o alianță formată în jurul Partidului Socialiștilor, și un guvern demisionar. Președintele intrat recent în funcție, Maia Sandu și o parte dintre deputați optează pentru alegeri parlamentare anticipate. Cea mai simplă cale pentru declanșarea acestora este ca Parlamentul să nu învestescă un nou Guvern. Maia Sandu a desemnat-o la funcția de premier pe Natalia Gavriliță, membră a echipei sale. Ea însă a precizat că a făcut aceasta doar pentru a respecta prevederile constituționale și a îndemnat Parlamentul să nu o voteze. La 11 februarie Parlamentul nu a votat guvernul Gavriliță, dar, în aceeași zi, a apărut o propunere alternativă: Mariana Durleșteanu. În favoarea acesteia au semnat socialiștii, Partidul Șor, condus de Ilan Șor, un politician fugar, condamnat de prima instanță pentru implicarea în jaful bancar de proporții din 2014 și mai mulți foști deputați ai Partidului Democrat, în total 54 de deputați din 101. Socialiștii au propus propriul candidat deși anterior spuneau că nu o vor face pentru a crea premisele pentru alegeri parlamentare anticipate.

O hotărâre a Curții Constituționale din 2015, confirmată în 2020, obligă șeful statului să desemneze candidatul la funcția de premier propus de o majoritate parlamentară. Cu toate acestea, Maia Sandu nu a ținut cont de demersul celor 54 de deputați și a propus-o din nou pe Natalia Gavriliță. Decretul său a fost contestat la Curtea Constituțională, care urmează să se pronunțe marți, 23 februarie. Ea și-a motivat decizia de a nu ține cont de candidatura propusă de cei 54, prin integritatea îndoielnică a unor semnatari, care ar fi fost implicați în frauda bancară.

Comentariul Marianei Durleșteanu pe Facebook, fost ministru al Finanțelor (2008-2009), se înscrie în retorica deputaților care declară că trebuie format un Guvern până la anticipate pentru a nu permite aprofundarea crizei economice și pandemice.

Ulterior, ea a șters comentariul.

OBIECTIV: Să inducă ideea că lipsa unui Guvern votat de parlament va avea consecințe grave pentru economia Republicii Moldova. (Indirect) să arunce vina pe Maia Sandu pentru degradarea situației economice, în cazul în care nu va fi ales un Guvern

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În ziua în care Mariana Durleșteanu a publicat comentariul său pe Facebook, Expert-Grup, cel mai cunoscut think-tank în domeniul economiei din Republica Moldova, a publicat studiul său privind evoluția economiei în anul 2021, care prognozează o creștere a PIB cu 5,4%.  Analiștii economici, de asemenea, vorbesc despre o majorare a deficitului bugetar, însă acesta va ajunge la aproape 7% din PIB, ceea ce ar însemna aproape 14 miliarde de lei.

În aceeași zi și ministrul interimar al Finanțelor, Tatiana Ivanicichina, a accentuat prognozele Guvernului, potrivit cărora economia Republicii Moldova va crește cu 4,7% în acest an.

Potrivit prognozelor Băncii Mondiale de la sfârșitul lunii decembrie, economia Republicii Moldova va înregistra o creștere de 3,8% în acest an „în cazul unor condiții mai favorabile în urma dezvoltării de vaccinuri”, iar deficitul fiscal va ajunge la 4,5% din PIB (aproximativ 9 miliarde de lei).

Și alți experți economici au calificat, într-un comentariu pentru Newsmaker, drept „exagerate” prognozele pretendentei la funcția de premier. Fostul prim-ministru, Ion Chicu  a comentat că acea postare a fost scrisă de „Durleșteanu-politicianul și nu de Durleșteanu-finanțistul”.

De altfel, Mariana Durleșteanu nu a oferit date concrete pe care își bazează estimările.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Economia Republicii Moldova este vulnerabilă.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: PSRM, care vrea să o forțeze pe Maia Sandu să accepte guvernul propus și să fie evitate alegerile anticipate.

Tags: PSRM , Maia Sandu
  • Publicație / Media:
    Mariana Durleșteanu, facebook
  • Data publicării:
    16/02/2021
  • Public țintă:
    Populația cu venituri reduse, dependentă de banii de la stat, mediul economic
  • Amplificare:
    Un număr mare de instituții de presă din Republica Moldova, dar și din Rusia
  • Afiliere politică:
    susținută de PSRM, Partidul Șor
  • Narațiune cheie:
    Republica Moldova va ajunge în colaps financiar dacă nu este numit un Guvern
Cornel Ciobanu




Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 11 min
  • NARAȚIUNI: Republica Moldova are nevoie de un guvern cu împuterniciri depline pentru a evita agravarea crizei. În lipsa unui astfel de guvern, țara riscă un colaps financiar.
  • OBIECTIV: Să inducă ideea că lipsa unui Guvern votat de parlament va avea consecințe grave pentru economia Republicii Moldova. (Indirect) să arunce vina pe Maia Sandu pentru degradarea situației economice, în cazul în care nu va fi ales un Guvern
  • CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: PSRM, care vrea să o forțeze pe Maia Sandu să accepte guvernul propus și să fie evitate alegerile anticipate.
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău
DEZINFORMARE: Planul de federalizare a Moldovei a avut o largă susținere la Chișinău

Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova a fost cea mai bună soluție de reglementare a conflictului transnistrean și a fost susținut de moldoveni, potrivit unei dezinformări a MAE rus.

Veridica
Veridica
28 Nov 2023
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române
DEZINFORMARE: Moldovenii s-au opus dintotdeauna Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Moldovei își pierde autonomia dacă trece în subordinea Patriarhiei Române, iar o decizie similară luată în 1918 a fost respinsă de enoriași, potrivit eparhiei unui ierarh filo-rus.

Veridica
Veridica
23 Nov 2023
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE
DEZINFORMARE: Aderarea Ucrainei și Moldovei va ruina UE

Aderarea Ucrainei și Moldovei va duce la slăbirea totală a UE, prorocește Dmitri Medvedev, exponent radical al propagandei ruse, care ignoră realitățile bugetare și economice europene.

Veridica
Veridica
14 Nov 2023
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel
DEZINFORMARE: România s-a angajat să primească 3 milioane de refugiaţi din Israel

Un tratat secret din 1999 obligă România să primească 3 milioane de evrei în cazul dispariţiei Israelului, conform unei cunoscute publicaţii antisemite.

Cezar Manu
Cezar Manu
24 Oct 2023