Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Republica Moldova este condusă de un regim dictatorial rusofob

Dezinformare

Republica Moldova este condusă de un regim dictatorial rusofob, care a acaparat toată puterea și controlul asupra instituțiilor statului, scrie politnavigator.net. Instituția de presă, subordonată Kremlinului sugerează că actualul „regim” de la Chișinău, care transformă țara într-o „Ucraină în miniatură” va putea fi înlăturat odată cu apropierea armatei ruse de granițele Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Partidul Acțiune și Solidaritate, condus, de facto, de președintele Maia Sandu, deține monopolul puterii. Au în mâini organele de forță, presa de stat. Au legiferat cenzura. Controlează justiția. Le este garantată susținerea Occidentului colectiv și au aprobarea electoratului pro-occidental.

[...]

Strânsă la perete și în încercarea de a-și demonstra loialitatea Occidentului, Sandu face declarații antirusești nebune, una după alta.

[...]

Regimul rusofob din Republica Moldova va continua să se fortifice și să transforme țara într-o Ucraină în miniatură. Cel puțin până atunci când armatele ruse participante la operațiunea specială nu se vor apropia de hotarele Republicii Moldova”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova este condusă de un regim autoritar, supus în totalitate Occidentului și rusofob. 2. O intervenție militară rusă ar fi justificată și în Republica Moldova, având în vedere evoluțiile interne din această țară

CONTEXT/ETOS LOCAL: Invazia militară rusă în Ucraina a provocat și intensificarea mesajelor promovate de presa rusă despre existența unui regim dictatorial/fascist/rusofob în Republica Moldova, sugerând necesitatea „denazificării” și a Republicii Moldova după Ucraina. Împotmolirea armatei ruse în Ucraina mai diluase din avântul presei de la Kremlin, dar mesajele au fost preluate de Partidul Șor, care organizează în ultimele săptămâni proteste la Chișinău. Odată cu lansarea protestelor, instituții de presă din Rusia îndeamnă Kremlinul la acțiuni mai hotărâre împotriva Republicii Moldova, cum ar fi recunoașterea independenței Transnistriei.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca un regim dictatorial, rusofob, justificând astfel presiuni sau intervenții mai dure ale Moscovei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: De la începutul invaziei din Ucraina, Republica Moldova a condamnat intervenția militară rusă, dar nu s-a implicat în conflict. Nu a acceptat nici propunerea reiterată de mai mulți reprezentanți ai Kievului în privința unei intervenții în regiunea separatistă transnistreană împotriva contingentului militar rus și a forțelor separatiste subordonate Tiraspolului.

Politnavigator exagerează în privința controlului cvasitotal pe care l-ar deține PAS în Republica Moldova. După victorii categorice în alegerile prezidențiale (Maia Sandu, pe atunci lider PAS, funcție la care a trebuit să renunțe ca președinte) și legislative, PAS a putut să formeze guvernul și să își numească oamenii la conducerea a numeroase instituții, însă acest lucru nu înseamnă că respectivele instituții sunt controlate la toate nivelurile, sau că în vreo instituție ar fi avut loc epurări ale celor care au alte preferințe/legături politice. Mai mult, reprezentanții guvernării și experți independenți menționează influența mai multor grupări oligarhice și infraționale asupra sistemului justiției din Republica Moldova.

Instituirea cenzurii și interzicerea presei ruse este un alt subiect promovat intens de propaganda rusă. De fapt, autoritățile de la Chișinău au luat mai multe măsuri, în ultimele luni, după invazia rusă, împotriva propagandei și dezinformării, dar acestea nu au fost orientate strict împotriva presei din Rusia sau din altă țară. Legea care interzice difuzarea unor categorii de emisiuni la TV se referă la o anumită categorie de state – cele care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. SIS a blocat și siteuri în limba română și în rusă, la fel cum Consiliul Audiovizualului a avertizat și a amendat atât posturi de limba română, cât și de limba rusă.

Republica Moldova a urcat în Indicele Libertății Presei, elaborat de Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RFF), de pe locul 89, în 2021, pe locul 40 în acest an.

Președintele Maia Sandu și PAS s-au declarat mereu în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, mesajele fiind interpretate de politicieni pro-ruși de la Chișinău și de presa aservită Kremlinului drept o dovadă a supunerii totale a Chișinăului intereselor occidentale, însă nu au fost niciodată aduse probe în acest sens.

Tags: Republica Moldova , Rusia , Maia Sandu
 • Data publicării:
  30/09/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova este condusă de un regim autoritar, supus în totalitate Occidentului și rusofob, ceea ce ar justifica o intervenție mai dură a Moscovei
Veridica

02 Oct 2022

Actualizat la: 03 Oct 2022 11:26:42
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 26 min
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați

La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat acum două săptămâni la Mediaș.

Veridica
Veridica
30 Nov 2022
DEZINFORMARE: Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014
DEZINFORMARE: Curtea de la Haga a recunoscut că Rusia nu a fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014

Potrivit verdictului Curții de la Haga, Rusia nu a avut nicio legătură cu cei care au doborât avionul MH17 în 2014, care zbura deasupra Donbass-ului, scrie presa pro-Kremlin. În realitate, tribunalul olandez a recunosc implicarea Rusiei în această crimă împotriva civililor.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Nov 2022
DEZINFORMARE: Pro-europenii de la Chișinău creează un regim autoritar militarizat care nu se va lăsa schimbat pe căi democratice
DEZINFORMARE: Pro-europenii de la Chișinău creează un regim autoritar militarizat care nu se va lăsa schimbat pe căi democratice

Republica Moldova se militarizează intens, iar guvernarea pro-europeană instaurează un regim dictatorial care nu va putea fi destituit pe căi democratice, afirmă deputatul socialist Bogdan Țîrdea într-un interviu pentru publicația rusă Pravda. Țirdea reia, de fapt, teze promovate tot mai intens de propaganda rusă și de politicieni pro-moscoviți de la Chișinău.

Veridica
Veridica
24 Oct 2022
DEZINFORMARE: Chișinăul a fost dezvoltat de ruși și s-a degradat când a fost administrat de români
DEZINFORMARE: Chișinăul a fost dezvoltat de ruși și s-a degradat când a fost administrat de români

Chișinăul s-a dezvoltat doar pe timpul Imperiului Rus și al Uniunii Sovietice și s-a degradat în perioada unirii cu România și a independenței Republicii Moldova, potrivit unei narațiuni din presa rusă. În realitate, Chișinăul s-a dezvoltat semnificativ în perioada în care a făcut parte din România și a fost în mare parte distrus de Armata Roșie în 1941 și 1944, înainte de a fi reconstruit în stil sovietic.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
21 Oct 2022