Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: În 1939 URSS a eliberat Polonia și a salvat-o de genocidul nazist

Dezinformare

ȘTIRE: „La 17 septembrie a fost lansată campania militară a Armatei Roșii în regiunile estice ale Poloniei. Comunitatea academică și presa (în special, cea de peste hotare) apreciază evenimentul într-un mod contradictoriu, deseori fiind distribuite teze propagandistice cu scopul de a prezenta URSS ca un stat agresor, asemănător cu Germania hitleristă. […] Acțiunile Armatei Roșii au protejat de genocidul nazist populația din vestul Poloniei”, potrivit unei postări pe Facebook a MAE al Rusiei, citat de presa guvernamentală.

„Pe 17 septembrie 1939 Armata Roșie a lansat campania de eliberare pe teritoriul Poloniei. Forțele sovietice au ajuns la linia Curzon și nu au permis armatei germane Wehrmacht să se apropie de Minsk. Popoarele din vestul Belarusului și vestul Ucrainei i-au întâmpinat pe militarii sovietici cu o mare bucurie”, a apărut și pe contul de Twitter al ministerului de externe de la Moscova, preluat de presa rusă (Lenta.ru, RBK, Novaya Gazeta ș.a.) alături de un material video care ilustrează „campania de eliberare”.

„Potrivit documentelor, populația ucraineană și belarusă îi întâmpina pe soldații ruși ca pe niște eliberatori. Militarii din față erau întâmpinați cu flori”, se afirmă în documentarul postat de MAE și popularizat de presă.

Realitate

NARAȚIUNE: Uniunea Sovietică nu a invadat, ci a eliberat o parte din Polonia în 1939.

CONTEXT / ETOS LOCAL: În ultima perioadă, MAE al Rusiei și președintele Vladimir Putin încearcă să justifice pactul Ribbentrop – Molotov și să-l prezinte ca pe o necesitate a vremii, care a permis Moscovei să salveze estul Europei de genocidul nazist. Moscova încearcă, totodată, să reanimeze o serie de narațiuni sovietice privind politica comunistă în statele din estul Europei.

Este promovată narațiunea despre rolul salvator al armatei sovietice și sunt ignorate și negate crimele comise de sovietici până, în timpul și după cel de al Doilea Război Mondial. Astfel de narațiuni sunt adaptate de la o țară la alta – Veridica a demontat recent una privind România și „eliberarea” sa de Armata Roșie și Divizia Tudor Vladimirescu, formată din voluntari români anti-fasciști.

Metanarațiunea despre armata sovietică eliberatoare se bazează pe aceeași schemă: prezentarea statului care a fost „eliberat” (de facto, ocupat) ca unul care nu a avut suficientă voință politică să lupte cu naziștii, prezentarea prin argumente istorice denaturate a necesității URSS de a se apăra, prezentarea statului agresat de sovietici ca pe o entitate politică falimentată, ignorarea sau prezentarea incorectă a pactului Molotov – Ribbentrop, extrapolarea realităților de acum 80 de ani asupra situației politice de azi. De exemplu, în mesajul promovat de MAE al Rusiei se amintește că datorită „eliberatorilor” sovietici a fost salvat Minskul de invazia nazistă și că ucrainenii îi întâmpinau pe sovietici cu o mare bucurie – aluzie la realitățile de astăzi din Belarus și Ucraina, în condițiile în care Kremlinul face eforturi pentru a le readuce în lumea rusă și le vizează cu proiectul său neoimperialist.

MAE al Rusiei și presa rusă nu prea amintesc de înțelegerile sovieto-germane de invadare a statelor suverane și nici de crimele URSS (deportări, foamete, persecuții politice), menționate, alături de cele ale Germaniei naziste, într-o rezoluție a Parlamentului European din 2019.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a prezenta acțiunile Armatei Roșii ca un act de solidaritate cu poporul ucrainean și belarus, care au fost salvate de crimele naziste în urma invadării Poloniei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Armata sovietică a invadat Polonia la 17 zile de la atacul realizat de Germania nazistă. La 23 august 1939 la Moscova a fost semnat pactul Molotov – Ribbentrop, care prevedea, prin înțelegerile sale secrete, împărțirea teritoriilor unor state suverane între URSS și Germania. De fapt, până la invadarea Poloniei, acest stat a fost împărțit la masa negocierilor de către liderii sovietici și naziști. Este așadar vorba despre un act de agresiune planificat din timp, și nu despre o campanie de eliberare.

Noțiunea de „campanie de eliberare” a apărut în presa sovietică și în discursurile oficiale ale liderilor comuniști imediat după invadarea Poloniei în 1939. Potrivit istoriografiei sovietice, Armata Roșie a eliberat vestul Belarusului și vestul Ucrainei de sub ocupația burgheză a Poloniei. Majoritatea teritoriilor „eliberate” au fost alipite la URSS. Până acum MAE al Rusiei nu a folosit noțiunea de „campanie de eliberare”, când se discuta despre evenimentele din septembrie 1939. Utilizarea acestei noțiuni indică mizarea în continuare a elitei politice ruse pe acest concept și pe politica de rescriere a istoriei estului european.

În realitate, „eliberarea” Poloniei a fost o campanie bilaterală, germano-sovietică, de invadare și anexare. Uniunea Sovietică și Germania au semnat în august 1939 un pact,  care conținea protocoale secrete de împărțire a statelor din Europa de Nord și de Est în sfere de influență germană și sovietică. Germania și Uniunea Sovietică urmau să împărățească Polonia. Pactul le-a oferit sovieticilor un spațiu în plus de apărare / ofensivă în vest, prezentând o oportunitate să recâștige teritoriile cedate prin Pacea de la Riga și să unească popoarele belarus și ucrainean din est și vest sub guvernul sovietic. Ca și în cazul altor state, inclusiv a României, invadarea și anexarea unor teritorii ale Poloniei este prezentată ca un act de eliberare, deseori de sub un jug străin inventat.  

REACȚII OFICIALE:  MAE al Poloniei a reacționat la clipul video distribuit de departamentul de politică externă a Rusiei. „Nu a avut loc nicio campanie de eliberare, ci un act de agresiune, realizat împreună cu Germania nazistă. Statul polonez nu a încetat să existe la 17 septembrie 1939, iar locuitorii teritoriilor ocupate au devenit jertfe ale crimelor statului sovietic”, a declarat secretarul de presă al MAE al Poloniei, Łukasz Jasina.

  • Publicație / Media:
    Lenta.ru, Rbk.ru, Novaya Gazeta
  • Data publicării:
    17/09/2021
  • Public țintă:
    Cititorii de limba rusă din fostele state post-sovietice
  • Amplificare:
    Rețele de socializare
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Uniunea Sovietică nu a invadat, ci a eliberat o parte din Polonia în 1939
Marin Gherman

22 Sep 2021
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 13 min
  • La 82 de ani de când URSS a invadat Polonia aflată deja sub atacul Germaniei naziste, MAE și presa guvernamentală de la Moscova numesc agresiunea din 1939 un „act de eliberare” și acuză Occidentul că distribuie teze propagandistice împotriva Moscovei.
  • În ultima perioadă, MAE al Rusiei și președintele Vladimir Putin încearcă să justifice pactul Ribbentrop – Molotov și să-l prezinte ca pe o necesitate a vremii, care a permis Moscovei să salveze estul Europei de genocidul nazist. Moscova încearcă, totodată, să reanimeze o serie de narațiuni sovietice privind politica comunistă în statele din estul Europei. Este promovată narațiunea despre rolul salvator al armatei sovietice și sunt ignorate și negate crimele comise de sovietici până, în timpul și după cel de al Doilea Război Mondial.
  • OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a prezenta acțiunile Armatei Roșii ca un act de solidaritate cu poporul ucrainean și belarus, care au fost salvate de crimele naziste în urma invadării Poloniei.
DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina
DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina

Un sondaj realizat în Republica Moldova, care a încercat să studieze impactul dezinformării, „a căzut pradă” propagandei ruse. Politnavigator.net a utilizat eronat și selectiv date ale sondajului pentru a prezenta populația Republicii Moldova ca fiind din ce în ce mai mult favorabilă cauzei Rusiei în războiul din Ucraina. De fapt, numărul celor care îi dau dreptate Rusiei în acest război este de aproape două ori mai mic decât al celor care consideră că dreptatea este de partea Ucrainei.

Veridica
Veridica
15 Mar 2023
DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România
DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România

Teza despre cele două popoare distincte – moldovean și român – a fost readusă în discuție de presa rusă în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a votat o lege care presupune înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din legislația Republicii Moldova cu „limba română”. Propaganda rusă susține că măsura – luată ca urmare a unei hotărîri a Curții Constituționale – este menită să pregătească unirea Republicii Moldova cu România.

Veridica
Veridica
06 Mar 2023
DEZINFORMARE: România masează trupe la granița cu Moldova și în Chișinău, chiar dacă neagă acest lucru
DEZINFORMARE: România masează trupe la granița cu Moldova și în Chișinău, chiar dacă neagă acest lucru

Presa de propagandă rusă reia narațiunea falsă privind masarea armatei române la granița cu Republica Moldova după ce a fost demontată de presă și dezmințită oficial de România. Mediafax, agenția de presă care a publicat știrea falsă în România, o înlocuiește fără explicații.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
01 Mar 2023
DEZINFORMARE: Românii vor recâștiga avuția țării dacă se izolează de Occident, ca Japonia
DEZINFORMARE: Românii vor recâștiga avuția țării dacă se izolează de Occident, ca Japonia

Avuțiile României au fost confiscate de străini, iar românii pot să le redobândească doar dacă se izolează de Occident, potrivit unui narațiuni false specifice curentului suveranist. Românii sunt îndemnați să nu mai cumpere produse occidentale, să nu se angajeze în corporații și să nu mai participe la procesul democratic, cum ar fi făcut Japonia pentru a deveni o putere economică după cel de-Al Doilea Război Mondial. Exemplul cu Japonia este, pur și simplu, un fals. Rezultatele catastrofale ale suveranismului și izolaționismului sunt arătate de eșecul statelor care au ales această cale.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Feb 2023