DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina

DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   O marionetă a președintelui rus Putin fotografiată în timp ce refugiații ucraineni și cetățenii moldoveni protestează împotriva războiului din Ucraina în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău, Moldova, 24 februarie 2023.
Presa pro-Kremlin: tot mai mulți moldoveni trec de partea Rusiei:

Un sondaj realizat în Republica Moldova, care a încercat să studieze impactul dezinformării, „a căzut pradă” propagandei ruse. Politnavigator.net a utilizat eronat și selectiv date ale sondajului pentru a prezenta populația Republicii Moldova ca fiind din ce în ce mai mult favorabilă cauzei Rusiei în războiul din Ucraina. De fapt, numărul celor care îi dau dreptate Rusiei în acest război este de aproape două ori mai mic decât al celor care consideră că dreptatea este de partea Ucrainei.

ȘTIRE: „Mai mult de jumătate dintre locuitorii Republicii Moldova (55,9%) sunt împotriva aderării țării la NATO. Pentru aderare, doar 29,6%, potrivit unui sondaj realizat de compania CBS-Research, la comanda Watchdog.MD.

În plus, 52,3% dintre moldoveni consideră că rușii și ucrainenii sunt același popor, 51,6% - că Rusia, de fapt luptă în Ucraina cu NATO, 44,7% nu cred că Rusia pregătește destabilizarea Moldovei, 47,7% - nu consideră că Rusia amenință securitatea Moldovei.

67,2% consideră că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să meargă în Rusia la negocieri pentru (un preț mai bun la) gaz.

Ponderea moldovenilor care consideră că intervenția rusă nu a fost motivată, scade. Deja 26% sunt convinși că Rusia apără Donbasul de atacurile ucrainene (în ianuarie erau 22,5%). A crescut și numărul celor care consideră că Ucraina este eliberat de nazism - de la 12%, la 13,3%. Tot mai puțini cetățeni îl învinuiesc personal pe Vladimir Putin - într-un an acest indicator a scăzut de la 34,2% la 21%. În schimb învinuiesc tot mai mult SUA și NATO.”

Realitate: imaginea Rusiei în Moldova este tot mai proastă:

NARAȚIUNE: Tot mai mulți cetățeni moldoveni îi dau dreptate Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, Republica Moldova a fost considerată cea mai vulnerabilă țară din regiune și următoarea țintă în cazul în care armata ucraineană ar fi cedat. Forțele armate ale acesteia sunt practic inexistente, în plus, se confruntă cu un conflict secesionist la Est, în regiunea transnistreană, controlată de un regim clientelar Moscovei și unde staționează un contingent militar rus și un depozit militar din perioada sovietică.

Avertizările despre un plan al Moscovei de destabilizare a situației interne în Republica Moldova, condusă de o guvernare pro-europeană s-au întețit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la Bruxelles că serviciile secrete ale țării sale dețin informații în acest sens.

La scurt timp, președinția de la Chișinău și Serviciul de Informații și Securitate au confirmat că sunt la curent cu un asemenea planCasa Albă a calificat drept „profund îngrijorătoare” informațiile despre planul Rusiei de a destabiliza situația politică din Republica Moldova. Recent, Washingtonul a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova. La 14 martie și Parlamentul European a dezbătut situația din Republica Moldova și provocările pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le gestioneze în această perioadă.

Autoritățile de la Chișinău afirmă că, cel puțin la etapa actuală, Republica Moldova nu este amenințată militar, dar este ținta unui război hibrid din partea Rusiei. Republica Moldova este extrem de vulnerabilă în fața propagandei ruse, potrivit mai multor studii și rapoarte naționale și internaționale, iar cele mai afectate categorii de cetățeni sunt minoritățile vorbitoare de limba rusă, care reprezintă aproximativ 20% din populație, persoanele în etate și enoriașii evlavioși ai Bisericii Ortodoxe, subordonate Patriarhiei Ruse.

La 9 martie organizația WatchDog a prezentat un nou sondaj de opinie, care include și un șir de întrebări ce vizează impactul dezinformării și propagandei asupra opiniei publice din Republica Moldova. Rezultatele sondajului au fost interpretate eronat și prezentate selectiv de politnavigator.

OBIECTIV: Să prezinte populația Republicii Moldova ca fiind tot mai favorabilă Federației Ruse și, respectiv, împotriva parcursului european trasat de autorități. Să convingă publicul rus că țara sa iese din din izolare internațională iar cauza ei (războiul din Ucraina) obține tot mai mult sprijin și înțelegere în alte state ale lumii.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Publicația rusă utilizează date ale sondajului într-un mod manipulator și selectiv. Unele dintre cifrele prezentate în articol sunt incorecte, altele sunt comparate cu cele dintr-un sondaj anterior, dar sunt ascunse rezultate care denotă o altă atitudine a populației Republicii Moldova decât cea pe care încearcă să o promoveze autorii articolului.

Afirmația că „doar” 29,6% din populația Republicii Moldova ar opta pentru  aderarea la NATO, iar aproximativ 56% ar fi împotrivă, este corectă. Doar că autorii, care ulterior vor  compara anumite rezultate cu cele ale unui studiu similar realizat în luna ianuarie, nu o fac și de data aceasta. Probabil pentru că în ianuarie, „doar” 26,9% ar fi votat pentru aderarea la NATO.

Sondajul mai arată că 63,3% dintre respondenți consideră că Maia Sandu ar trebui să meargă la Moscova să negocieze prețul la gaz. Nu 67,2%, așa cum afirmă Politnavigator.

În același timp, potrivit unui sondaj similar organizat de Watchdog în mai 2022, 25% dintre respondenți îl considerau pe Putin personal vinovat pentru provocarea războiului din Ucraina, față de 21% în prezent. În schimb, numărul celor care învinuiesc Rusia a crescut de la 14,7%, la 19,5%. Numărul celor care învinuiesc SUA și NATO a rămas la același nivel, infirmând datele prezentate de politnavigator.

Autorii articolului nu fac referire la faptul că ratingul lui Vladimir Putin în topul încrederii cetățenilor moldoveni a scăzut de la 38% în ianuarie la 33,8% în martie, și a căzut de pe primul loc pe al cincilea în topul încrederii în personalități internaționale. Se ignoră și faptul că 78,4% dintre respondenți nu ar fi de acord ca țara lor să susțină Rusia în schimbul unui preț mai mic la gaz, chiar dacă majoritatea cetățenilor au fost afectați de creșterea tarifelor. 37,7% dintre respondenți îi dau dreptate Ucrainei în acest război și de aproape două ori mai puțini - 18,3% - Rusiei. Sondajul mai arată că mai mult de jumătate dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la UE, în timp ce pentru Uniunea Euroasiatică - ceva mai mult de 20 la sută. Rusia a ajuns aproape la coada încrederii dintr-o listă de organizații internațională și state - cu 47%, față de 76% Germania, 74% România, 71,5%. Franța.

„Sondajul include multiple întrebări care vizează impactul dezinformării și propagandei asupra opiniei publice din Republica Moldova. În mod special, se remarcă un impact încă foarte înalt al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea, agresiunea rusă din Ucraina, relațiile internaționale și subiectele energetice. Față de sondajul similar precedent, se remarcă mici îmbunătățiri pe mai multe subiecte vizate de campaniile de dezinformare. Astfel putem remarca că a scăzut spre exemplu de la 14% la 11% numărul celor care afirmau că Republica Moldova ar trebui să susțină agresiunea rusă împotriva Ucrainei în schimbul gazului mai ieftin. În același timp, în pofida discuțiilor intense din ultima lună, a crescut cu doar 1% numărul celor care consideră că Federația Rusă reprezintă o amenințare la adresa țării noastre (de la 41% la 42%)”, notează autorii studiului.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Un număr destul de mare de cetățeni moldoveni îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina, dar un număr exact al acestora ar fi greu de estimat, inclusiv pentru că rezultatele alegerilor din Republica Moldova au demonstrat că sondajele preelectorale au o marjă mare de eroare, ceea ce reduce credibilitatea acestora.

Timp citire: 1 min