ŞTIRI:
Sandu îl va ajuta pe Chirtoacă să adune semnături în schimbul unui serviciu
Ehomd.info, 25.09.2020: „Maia Sandu și Dorin Chirtoacă au ajuns la un acord politic, relatează canalul Telegram, Bazar Politic. Potrivit informațiilor furnizate redacţiei, PAS îl va ajuta pe liderul UNIREA la colectarea semnăturilor pentru a se înregistra în cursa electorală. În schimb, Dorin Chirtoacă va lansa un război împotriva lui Andrei Năstase.
„Acordul dintre Maia Sandu și Dorin Chirtoacă este următorul: PAS va contribui la strângerea semnăturilor pentru ca liderul PL să se înregistreze în cursa electorală, apoi îl va ataca pe Andrei Năstase. Strategia Maiei Sandu este să evite să-l critice pe Năstase, şi se va folosi de serviciile lui Dorin Chirtoacă”, potrivit Bazar Politic.
În plus, liderul Partidului Liberal va trebui să-și retragă candidatura, cu 2-3 zile înainte de alegerile care vor avea loc pe 1 noiembrie”.
Analiști // Cum a fost tras pe sfoară Andrei Năstase de către Maia Sandu
POLITICS.MD, 29.09.2020: „Andrei Năstase și Maia Sandu au încercat o vreme să facă front politic comun, însă, în rezultat, beneficiile politice au fost culese doar de unul din ei –lidera PAS, care l-a tras pe sfoară pe cel dintâi. De această părere sunt mai mulţi analişti, care au comentat pentru Politics.MD relațiile dintre cei doi lideri. Comentatorii au mai remarcat că atacurile reciproce între liderii celor două formațiuni politice PPDA și PAS devin tot mai strigente în ultima perioadă.
Discuțiile neprietenoase din culise, dintre liderul PPDA și lidera PAS, se fac mai mult auzite în toiul campaniei prezidențiale, constată comentatorul politic, Vladislav Șaran. Acesta este de părere că ar fi cazul ca Maia Sandu să-i întoarcă favoarea lui Andrei Năstase și să-i acorde suport politic care să ajute la revitalizarea PPDA.
[…]
Deteriorarea relațiilor dintre Sandu și Năstase a fost clar evidentă în timpul manifestațiilor de protest diferite, organizate în aceeași zi și la aceeași oră, demonstrîndu-și orgoliile și propriile principii, spune Valentina Tîrbu, analist politic.
„La fel, acuzațiile aduse de către Andrei Năstase în adresa Maiei Sandu, precum că aceasta ar continua să închidă școlile, ca pe vremea când era ministru al Educației, suportul care nu i l-a oferit în timpul alegerilor primarului de Chișinău, dar și ideea Maiei Sandu de a apela la susținerea primarilor în cadrul alegerilor prezidențiale, a tensionat relațiile între acești doi lideri”, a opinat tânăra expertă.
Valentina Tîrbu a mai spus că divizarea blocului ACUM în două componente, a dus la dispersarea puterii și la multiplicarea candidaților de dreapta, ceea ce poate duce la slăbirea în fața adversarului Igor Dodon.
De această părere este și Ruslan Casapu, analist politic, care spune că în urma organizării protestelor antioligarhice de către Năstase și Sandu, liderul PPDA a folosit toate pârghiile pentru a lupta împotriva regimului oligarhic, iar în final lidera PAS a cules toate roadele.”
Acelaşi articol este preluat integral de MOLDOVA 24 şi TELEGRAPH.MD:
Analiști: Imaginea lui Năstase, știrbită din cauza tandemului cu Sandu
POLITICS.MD, 30.09.20: „Participarea lui Andrei Năstase la alegerile prezidențiale comportă riscuri mari, dar în același timp este constrâns de împrejurări nedrepte. Astfel califică analiștii politici decizia liderului PPDA de a candida la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Mai mult, aceștia sunt de părere că imaginea lui Năstase i-a fost știrbită din cauza tandemului cu Maia Sandu.
Decizia lui Andrei Năstase de a participa la alegerile prezidențiale din noiembrie a fost una extremă, fiind constrâns de Maia Sandu să intre în această campanie pentru a-și salva partidul care risca să se scufunde în irelevanță”
POLITICS.MD, 30.09.2020: „Liderul Platformei DA Andrei Năstase a cerut ajutorul autorităților române pentru a reconstrui Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Năstase a scris pe pagina sa de Facebook că prim-ministrul României, Ludovic Orban, și Ministrul Culturii de la București, Bogdan Gheorghiu, au răspuns cu promptitudine.
“Încă o dată Ludovic Orban și partenerii noștri din PNL, frații noștri români, dau dovadă că iubesc Basarabia și sunt alături de noi mereu”, a scris Năstase pe Facebook”.
NARAȚIUNI: Partidele proeuropene de la Chişinău nu sunt capabile să se unească pentru a-l învinge pe Igor Dodon în alegerile prezidenţiale; Maia Sandu sprijină competitorul politic al lui Andrei Năstase (adică pe D. Chirtoacă), fostul său aliat şi partener de guvernare; Război între liderii PAS şi Platforma DA, Maia Sandu şi Andrei Năstase, foşti parteneri de guvernare; Maia Sandu l-a trădat pe Andrei Năstase; România l-a ales pe Andrei Năstase nu pe Maia Sandu; Şansele lui Igor Dodon cresc în timp ce opoziţia se ceartă.
Narațiunea opoziției fracționate și incapabile să prezinte un front comun este amplificată inclusiv prin preluarea unor analize din presa românească, ceea ce întâmplă destul de rar la Chișinău; este cazul unei opinii din Adevărul, amplificată de BreakingNews (Analist român: Maia Sandu, cu toate eforturile sale, nu are șansa, din păcate, de a reprezenta opoziția unită, precum a reușit Svetlana Tihanovskaya), Subiectul Zilei (ADEVĂRUL.RO: Diferența dintre Svetlana Tihanovskaia şi Maia Sandu) și ABCNews.md (ADEVĂRUL.RO: Diferența dintre Svetlana Tihanovskaia şi Maia Sandu).
CONTEXT: În actuala cursă electorală s-au lansat cinci candidaţi ce reprezintă partide declarate proeuropene, Maia Sandu (PAS), Andrei Năstase (Platforma DA), Dorin Chirtoacă (Blocul UNIREA), Tudor Deliu (PLDM), Octavian Ţâcu (PUN). La fel ca în alegerile prezidenţiale de acum 4 ani, Maia Sandu este prezentată în sondaje cu cele mai mari şanse de a accede în turul doi şi a-l învinge pe Igor Dodon, actualul preşedinte, exponent al forţelor de stânga, proruseşti, în R. Moldova.
În cadrul alegerilor prezidenţiale din 2016, liderul Platformei DA Andrei Năstase şi-a retras candidatura în favoarea Maiei Sandu.
Fracționarea forțelor pro-reformiste este asociată și cu perioada anilor ’90, când Republica Moldova a traversat o perioadă extrem de dificilă marcată de criză economică severă și o creștere exponențială a infracționalității; forțele care preferă o orientare politică suveranistă și pro-moscovită fac apel frecvent la imaginea acelei perioade pentru a o contrasta cu stabilitatea pe care afirmă că sunt capabile să o asigure.
OBIECTIV: Alimentarea tensiunilor dintre formaţiunile politice pro-romaneşti şi pro-europene, crearea imaginii unei drepte certăreţe şi incapabile să asigure stabilitatea, descurajarea electoratului lor, care aşteaptă unitate din partea partidelor proeuropene, inclusiv a celor care susţin unirea cu România.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:
Dorin Chirtoacă a declarat pentru DEMAGOG, că ştirea precum că Maia Sandu l-a ajutat să colecteze semnături ca să-l atace în schimb pe Andrei Năstase, sunt „zvonuri şi bârfe electorale, Nu există nici un fel de înţelegeri, ia noi nu vom ataca pe nimeni, în afară de Dodon, cel care fraudează alegerile”, a declarat Dorin Chirtoacă.
Alegerile prezidenţiale în R. Moldova se desfăşoară în două tururi, fapt ce justifică participarea tuturor partidelor proeuropene în primul tur. În turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2016, Maia Sandu a fost susţinută de partidele proeuropene. Totodată, liderul Platformei Da, Andrei Năstase, a fost susţinut în turul doi al alegerilor pentru Primăria Chişinău, în 2019, de către Maia Sandu, Dorin Chirtoacă, Octavian Ţâcu.
Deşi Blocul ACUM activează în Parlament ca două grupuri distincte, PAS şi Platforma DA, cele două partide din opoziţia parlamentară au acţionat în comun în forul legislativ pe majoritatea proiectelor.
SÂMBURE DE ADEVĂR: În 2019, PAS şi Platforma DA au acces în Parlament ca un bloc electoral – „ACUM Platforma DA şi PAS”, ulterior cele două partide politice au format două grupuri parlamentare distincte, la iniţiativa PAS. Platforma DA a făcut apel la o candidatură comună pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020, însă nu a existat nicio discuţie între partidele proeuropene în acest sens.
Existența unor tensiuni între principalele formațiuni ale opoziției este cunoscută la Chișinău, dar nu s-a pus până acum problema întreruperii colaborării sau a unor dispute publice accentuate.
Opoziția de la Chișinău, în special în zona partidelor asumat unioniste, a avut într-adevăr probleme de a forma un front comun (sau de a colabora cu partidele pro-europene).
Coaliții de guvernare pro-europene au fost marcate de dispute interne de-a lungul timpului; de pildă formațiunile care s-au reunit, începând cu 2009, sub umbrela Alianței pentru Integrare Europeană sunt, în prezent, puțin relevante pe scena politică din Republica Moldova.
Pe 16 august 2020 la Chişinău au avut loc două proteste, unul organizat de PAS împotriva guvernării, a corupţiei şi a hoţiei, în centrul oraşului, altul, organizat de fermieri, la intrarea în Chişinău. Ambele formaţiuni şi-au exprimat susţinerea faţă de agricultori.
CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: candidatului prorus Igor Dodon, PSRM
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
RaporteazăProbabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.