Demagog - Buletin de Chișinău (2020)

Mesaj românofob promovat de guvernarea de la Chișinău despre calitatea medicilor din România

Alegeri
  |  
Fals
Adevărat

Daruieste Viata

ȘTIREA: Președintele Igor Dodon a afirmat că medicii din Republica Moldova, spre deosebire de cei din Europa, în speță din România, au rămas să lupte până la urmă cu COVID - 19. „Comparativ cu state cu medicină mai dezvoltată, noi practic nu am avut cazuri masive când medicii refuzau să-și îndeplinească obligațiunile de serviciu. Eu știu mai multe țări europene, chiar și la vecini, în România, în unele spitale secții întregi, medicii spuneau că noi nu vrem să îndeplinim obligațiile și se dădeau într-o parte. În Republica Moldova au fost cazuri unitare, dar masiv ca medicii să refuze să-și îndeplinească obligațiunile de serviciu, nu am avut”, a declarat Igor Dodon la postul public de televiziune (min 16.40).
SURSA: TV Moldova 1
AFILIERE POLITICĂ: Principalul canal TV de stat
DATA APARIȚIEI: 23.09.2020
PUBLIC ȚINTĂ: Național
AMPLIFICARE: Facebook (@dodon.igor1, @teleradiomoldova, @AccentTVMoldova, @telegraph.md, @moldova24.info, @livenews.md), Moldova24.info, telegraf.md.
CUI SERVEȘTE: Electoratului antioccidental și prorus
NARAȚIUNE CHEIE: România este administrată mai prost decât Republica Moldova
NARAȚIUNI: Republica Moldova și tot ce ține de ea este superioară României (specific guvernărilor românofobe, în încercarea de a combate unionismul și unitatea lingvistică a celor două țări); indirect – modelul societăților occidentale/societății românești este inferior celui din Est, adevăratul ajutor vine de la Moscova care este, în contextul pandemiei, mult mai suficientă în gestionarea crizei.
CONTEXT: Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de pandemie, dar autoritățile caută să acrediteze ideea că situația este mult mai puțin gravă decât în alte locuri și că resursa umană a sistemului medical este superioară celei din alte state – în primul rând România, dar și Europa. Promotorii acestui tip de mesaj sunt reprezentanții guvernării, cei mai notabili fiind președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, care a comparat în câteva rânduri situația legată de răspândirea COVID 19 în Republica Moldova și România, încercând să arate că în țara sa aceasta este mai bună și sugerând că s-ar datora inclusiv eficienței medicilor și îndemnându-i pe medicii din România să învețe de la colegii lor din Republica Moldova. Astfel de mesaje s-au întețit după ce România a delegat 42 de medici ca să-i ajute pe cei din Republica Moldova, în luna mai. Presa de fact checking din Republica Moldova a demonstrat încă să unele din afirmațiile lui Ion Chiocu la adresa României în contextul situației pandemice sunt false. Stopfals.md a verificat declarațiile premierului din Republica Moldova din „renumitul” mesaj de pe Facebook la adresa europarlamentarului Siegfried Mureșan, în care se referea și la incidența infectării cu Coronavirus în zona Moldovei.
OBIECTIV: Republica Moldova este în an electoral, astfel încât guvernarea socialistă are două obiective: 1) să arate că este capabilă să gestioneze cu succes o criză; 2) să demonstreze că abordarea sa este superioară față de altele. În condițiile în care socialiștii se confruntă cu forțe pro-europene și formațiuni favorabile unei apropieri de România, miza lor este și să demonstreze că modelele spre care se orientează aceste formațiuni sunt inferioare celor propuse de socialiști, de aceea discursul oficial acordă o importanță mult mai mare ajutoarelor mai degrabă simbolice primite din țări ca Rusia sau China și minimalizează sprijinul mult mai substanțial venit din România.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Cazurile la care se face trimitere sunt izolate (în sistemul medical din România lucrează 300 de mii de persoane, în cel britanic peste un milion; sistemul medical din Republica Moldova este într-o situație mult mai gravă decât cel din România (potrivit datelor OMS, cheltuielile per capita sunt de două ori mai mici, rata mortalității infantile mai mult decât dublă, speranța de viață mai mică, în medie, cu 4 ani, atât la bărbați cât și la femei etc.).
Totodată, este ignorată situația pandemică din Rusia (a patra cea mai afectată țară din lume: medicii anunță ample acțiuni de protest pentru sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie, cerând ca statul să le plătească indemnizațiile majorate pentru riscul la care se expun și care au fost promise atât de președintele Vladimir Putin, cât și de alți oficiali.
- medicii ruși, în special din regiuni, au protestat în diferite modalități și până acum - scriind demersuri colective, sau organizând flash-moburi, precum angajații serviciului de urgență din orașul Armavir, iar cei din Anjero-Sudjensk erau gata să declare greva foamei.
- lucrătorii medicali din Rusia, în special din regiuni, erau nemulțumiți de faptul că nu primeau indemnizațiile promise de autorități.
SÂMBURE DE ADEVĂR: În România, la fel ca în multe state au existat nemulțumiri ale medicilor, sau cazuri când aceștia au demisionat în contextul răspândirii tot mai mari a Coronavirusului.
Același lucru se întâmplă și în alte state europene.
CUI ÎI SERVEȘTE: Igor Dodon, PSRM, în perspectiva alegerilor
  • Publicație / Media:
    TV Moldova 1
  • Public țintă:
    Public național
  • Afiliere politică:
    Mobilizarea electoratului PSRM
  • Narațiune cheie:
    România este administrată mai prost decât Republica Moldova
Cornel Ciobanu




Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 1: Bătălia celor trei Președinți
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 1: Bătălia celor trei Președinți

Moldova este din nou în campanie electorală, pentru a treia oară în 2 ani. În esență, la fel ca la majoritatea alegerilor care au avut loc de când Republică Moldova și-a obținut independența, și acum este o confruntare între așa-numitul „vector estic” și „vectorul vestic”. Rusia susține fățiș vectorul estic; Occidentul promite finanțări contra reformelor promise de vectorul vestic. Campania electorală, ca mai toate din ultimii ani, este marcată de numeroase fake news și dezinformări, majoritatea lansate din zona stângii și a mass-mediei afiliate socialiștilor ori Kremlinului. Autorii narațiunilor false par a fi, însă, în pană de idei: cele mai multe au fost deja folosite în campaniile electorale care au avut loc începând cu 2016.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
12 Jun 2021
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

Maia Sandu ar vrea să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare, iar platformele de fake news sunt credibile.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Dec 2020
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”

Maia Sandu este responsabilă pentru închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
03 Nov 2020
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire în iarna care o să urmeze.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
16 Oct 2020