Analize

Presa rusă independentă, despre revolta lui Prigojin și povestea unui spion GRU

Măști cu președintele Belaruslui, Alexander Lukașenko, proprietarul Grupului Wagner, Evgeni Prigojin și președintele rus Vladimir Putin sunt expuse spre vânzare la o piață de suveniruri din Sankt Petersburg, Rusia, 28 iunie 2023.
© EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV   |   Măști cu președintele Belaruslui, Alexander Lukașenko, proprietarul Grupului Wagner, Evgeni Prigojin și președintele rus Vladimir Putin sunt expuse spre vânzare la o piață de suveniruri din Sankt Petersburg, Rusia, 28 iunie 2023.

Susține jurnalismul independent

Revolta grupului Wagner a arătat fragilitatea regimului Putin, afirmă o cunoscută expertă din Rusia. Veridica a selectat și articole despre imperiul media al lui Evgheni Prigojin și activitățile unui spion GRU.

Politologul EKATERINA SHULMAN atrage atenția în comentariile sale asupra lipsei de reacție a organelor de forță rusești în timpul revoltei grupului Wagner și la fragilitatea sistemului autoritar

Armată nu există, ea se află acolo, pe undeva, dar nu apără orașele rusești. Nici frontiera, după cum s-a constatat, nu este păzită. Despre aceasta ne pot spune multe locuitorii regiunii Belgorod. Organele de drept se uită în altă parte. În apărarea puterii legitime nu a ieșit nimeni. Nici angajații de stat, nici cetățenii, nici electoratul, nici plătitorii de impozite, nici cei care beneficiază de înlesniri. Nimeni nu a ridicat un deget.

De multe ori am încercat să explicăm pe se bazează susținerea puterii în regimuri autocratice. Dar ni se răspundea mereu: uitați-vă ce rating are Putin, este iubit de tot poporul. Am încercat să explicăm că e doar o acceptare tacită a statu-quo-ului, iar în momentul în care autoritățile vor fi amenințate, nimeni nu le va susține. Maximum ce am văzut au fost postările pe Telegram ale guvernatorilor și ale unor oficiali. Cei mai breji pur și simplu au tăcut. Iar cei care au considerat că e de datoria lor să se pronunțe, s-au pronunțat în spiritul „să ne unim și să ne rugăm”. Aceste două verbe au fost cele mai vehiculate. 

Nu contează de ce Wagner nu a ajuns în Moscova. Este important că a fost demonstrată întregii lumi fragilitatea regimului. Unde a fost Rosgvardia – această structură de forță puternică și bine înarmată? Dar [unitățile pentru operațiuni și intervenții speciale ale Ministerului de Interne] OMON și SOBR care, potrivit unor date, ar ajunge la un total de 400 de mii de persoane? Au fost ca și inexistente. Orice stat autoritar încearcă mereu să proiecteze în exterior imaginea forței, a stabilității și armoniei, însă se dovedește a fi un pocal de cristal.

[…]

Una dintre concepțiile cel mai greu de explicat la noi este „fragilitatea autoritarismului”, întrucât autocrația este preocupată doar de crearea impresiei de brutalitate maximă, de stabilitate, de cruzime chiar și sete de sânge, de masculinitate toxică și alte prostii, însă cât de fragilă este aceasta puțini știu. Până să cadă, surpându-se, nimeni nu poate să bănuiască nimic, pentru că mult timp (autocrația) s-a tot bătut cu pumnul în piept strigând: „Păzea, nu mă atingeți că fac urât!”

Privite din afară, democrațiile par dezorganizate, pentru că în interior toți se ceartă între ei și oricine poate ieși în public și exprima critici pătimaș. De aceea, cei care nu sunt obișnuiți cu discuțiile libere, pot avea impresia că în sistemele democratice nu funcționează nimic.

Democrațiile, însă, rezistă la crize, atât la cele politice cât și la cele economice, transferă puterea pe cale pașnică, îi absorb pe radicali; de exemplu, atunci când poporul fiind nemulțumit de ceva dă ființă unui partid care este numit de extremă dreapta, aproape fascist, și care obține câteva mandate, toți se indignează și se sperie că va veni un Hitler la putere, sau un Le Pen. Iar la următoarele alegeri cetățenii se mobilizează împotriva pericolului fascist și votează pentru altcineva. Iar viața merge mai departe.

Democrațiile sunt rezistente. Autocrațiile sunt fragile.

MEDUZA: „Activitatea s-a oprit”

Prigojin a construit ani de zile un imperiu media, iar acum site-urile sale sunt blocate, iar birourile percheziționate. Meduza analizează ce se va întâmpla cu această mașinărie de propagandă

Istoria businessului media al lui Evghenii Prigojin a început la Petersburg, în 2013, atunci când a apărut așa-numita „fabrică de troli”.

Angajații „fabricii” sunt susținători profesioniști ai puterii, cu salariu. Ei scriu pe rețelele sociale, de pe conturi false, comentarii de susținere a puterii, critică opoziția și propagă valorile „patriotice”. Fabrica lucrează nu doar pentru publicul rus. În 2018, Departamentul Justiției al SUA l-a acuzat pe Progojin de amestec în alegerile prezidențiale din 2016. După aceasta, SUA au impus sancțiuni împotriva lui Prigojin. […]

Cu timpul, „fabrica de troli” a crescut și s-a transformat într-o adevărată „fabrică media”, cu o mulțime de resurse pe internet, inclusiv de pseudo-opoziție, care produc conținut și promovează agenda de stat prin bloggeri și canale de Telegram. Potrivit datelor Dossier, în martie 2023, din structura creată de Prigojin făceau parte zeci de site-uri și blogguri, deținute de aproximativ 400 de persoane juridice reale și de paravan.

Cea mai mare organizație de presă legată de Prigjon este Agenția federală de știri RIA FAN. Potrivit datelor Liveinternet, în luna mai, utilizatorii riafan.ru au accesat materialele publicației de 40 de milioane de ori.

În octombrie 2019 a fost creat grupul media „Patriot”, care reunește toate resursele imperiului media al lui Prigojin. Pe lângă „Agenția federală de știri”, din acest grup mai fac parte „Narodnîie novosti”, „Economica Segodnea”, „Politika Segodnea” și altele. […]

Pe lângă presa tradițională, Prigojin a dezvoltat și o rețea de canale de Telegram. Două dintre acestea au un rol aparte: ambele îndeplinesc funcția de serviciu de presă și publică mesajele audio ale lui Prigojin. Unul se numește „Press-slujba Prigojina” [serviciul de presă al lui Prigojin] și are 1,3 milioane de abonați. Al doilea,  „Kepka Prigojina” [Șapca lui Prigojin], cu un auditoriu de peste 643 de mii de abonați.

De asemenea, Prigojin colaborează cu așa-numiții corespondenți de război, în particular cu canalele „Voenkor Iarem” al lui Alexandr Iaremciuk (84 de mii de abonați) și „Pozîvnoi Bruce” al lui Alexandr Simonov (peste 182 de mii de abonați), ambii sunt angajați RIA FAN. […]

O rețea de canale are și Compania privată militară Wagner, din care fac parte „Orkestr Wagner”, „Wagner Z Group”, „Razgruzka Wagner”, „CVK Wagner. Svodki”, „Kiber font Z” și altele. Toate acestea postează în mod sistematic declarațiile lui Prigojin.

În dimineața de 24 iunie, în birourile grupului media „Patriot” din Petersburg au avut loc percheziții. „Au forțat ușile, au distrus computerele și au scos discurile”, a povestit pentru Meduza un fost angajat în imperiului media al lui Prigojin.

În aceeași zi au avut loc percheziții la hotelul Trezzini din Petersburg, considerat sediul lui Prigojin. […]

În timpul revoltei  armate, RIA FAN, cel mai mare organ de presă care are legături cu Prigojin, s-a distanțat de acesta. Începând de vineri, 23 iunie, când Prigojin a anunțat „marșul” mercenarilor spre Moscova, și până sâmbătă seara, când s-a aflat de înțelegerea cu Lukașenko, RIA FAN a publicat știri succinte și rezervate la această temă. […]

Luni, 26 iunie, pe canalul de telegram RIA FAN a apărut un anunț laconic că știrile agenției pot fi accesate pe o nouă adresă – riafan.org. Probabil că noul domeniu a fost necesar pentru a evita blocarea de către Roskomnadzor: pe 24 iunie, agenția de supraveghere a restricționat accesul la site-urile RIA FAN și alte publicații ale grupului media „Patriot”. Curios este faptul că noul domeniu RIA FAN a fost înregistrat cu o lună înainte de revoltă, încă pe 18 mai 2023. […]

Ce se va întâmpla cu holdingul media al lui Prigojin nu știu nici cei de la „Patriot”. „Deocamdată nu a fost luată nicio decizie în privința resurselor media (lui Prigojin). Sunt supravegheate atent de autorități, în prezent acestea nu pot îndeplini interesele investitorului. Activitatea media este paralizată, din cauză că în timpul perchezițiilor a fost distrusă întreaga infrastructură, a rămas doar resursa umană”, a spus unul dintre politologii, care a lucrat pentru Prigojin și cunoaște situația. […]

O altă sursă, un fost angajat al „fabricii de troli”, la curent cu realitățile din cadrul grupului media, este convins că orice s-ar întâmpla, publicațiile imperiului media vor continua să activeze într-o formă sau alta.  

DOSSIER.CENTER: Accidente la beție, ascunzători în cimitire și traficanți de arme

Cu se ocupa un spion GRU în Europa centrală

Colonelul [serviciului de informații militare al armatei ruse]GRU Anton Goryev, care ocupa postul de consul rus în Slovacia,  a devenit cunoscut în urma unui accident tragic.

În vara anului 2021, spionul, aflat la volanul unui automobil cu numere de înmatriculare diplomatice a lovit o femeie de 51 de ani în parcarea unui magazin. Ea a ajuns la spital cu leziuni grave. Nu a fost o operațiune secretă de înlăturare a „dușmanului patriei” – Goryev era pur și simplu beat. Colonelul a refuzat să treacă testul de alcoolemie și a părăsit locul faptei. A doua zi, însă, și-a cerut scuze de la familia victimei. El nu a fost pedepsit, având imunitate diplomatică.

O jumătate de an mai târziu, Anton Goryev a fost printre diplomații expulzați din Slovacia. Nu se știe cu ce s-a ocupat în această țară, în schimb, jurnaliștii de investigații au aflat despre aventurile lui în Ungaria, unde anterior a condus departamentul consular al ambasadei. Goryev a organizat ascunzători secrete în cimitirele maghiare, a dezvelit un monument lui Iurii Gagarin alături de un grup de extremiști, a salvat doi traficanți  de arme de la extrădare în SUA și a organizat mitingul [clubului de motocicliști ruși pro-Kremlin] „Lupii nocturni”. […]

Goryev a devenit diplomat în 2013. Într-un articol din presa maghiară despre o expoziție de la Muzeul militar din Budapesta el este prezentat în calitate de consul rus. Serviciile speciale maghiare știau că Goryev este agent, a povestit un fost angajat al contraspionajului ungar. Potrivit acestuia, la începutul carierei de spion, Goryev a avut ca sarcină îngrijirea mormintelor militarilor sovietici din cel de Al Doilea Război Mondial. Este o misiune obișnuită pentru spionii tineri din GRU, a explicat sursa citată. „Aceasta implică multe călătorii prin țară, ce le permite ofițerilor GRU ca în paralel să efectueze activități operaționale specifice. De exemplu, să cerceteze localitățile rurale, să meargă prin păduri pentru a căuta ascunzători sau locuri sigure pentru întâlniri cu agenții GRU”. Sub această acoperire, Goryev a vizitat o mulțime de cimitire, unde nu doar a depus coroane de flori la mormintele ostașilor sovietici, ci a și căutat morminte neîngrijite de mult timp, semn că rudele celor decedați au murit la rândul lor. Astfel, numele lor pot fi folosite la fabricarea actelor false, în operațiuni de spionaj.

Deplasările la memorialele sovietice l-au ajutat pe Anton Goryev să-și facă relații cu grupurile locale de radicali pro-Kremlin, de la comuniști până la cei de extremă dreapta. […]

În 2015, comuniștii ungari și organizațiile de extremă dreapta s-au aliat neașteptat pentru a organiza împreună la Budapesta o conferință anti-Ucraina. Printre participanți era și ofițerul GRU Anton Goryev. În cadrul conferinței, activiștii au pretins acordarea dreptului la „autodeterminare” Crimeii și republicilor DNR și LNR și au susținut politica pro-Kremlin a premierului Ungariei, Viktor Orban. Activiștii „au propus aplicarea la nivel european a politicii „întoarcerii către Est” a guvernului maghiar și revizuirea atitudinii dușmănoase a NATO și UE față de Est, au mai cerut crearea unui sistem de cooperare cu Rusia pe principiul egalității.

În aceeași perioadă, spionul rus a fost avansat și a devenit secretarul II și șeful departamentului consular în ambasada rusă. La scurt timp, Anton Goryev a organizat un miting al „Lupilor nocturni” în Ungaria, desigur, la un cimitir. Împreună cu bikerii proputiniști a depus flori la memorialul ostașilor sovietici din Budapesta, la a cărui dezvelirea participase, cu câteva luni mai devreme, Vladimir Putin.

Mai târziu, colonelul GRU a apărut în public alături de politicianul de extremă dreapta Laszlo Toroczkai, vicepreședintele partidului „Jobbik”, pro-Kremlin. Ei au participat împreună la ceremonia de dezvelire a monumentului lui Iurii Gagarin în localitatea Asotthalom, unde Toroczkai a fost primar.

În Ungaria, Toroczkai este considerat extremist, iar mișcarea de tineret HVIM înființată de acesta a racolat ultra-radicali în afara țării. A organizat mitinguri de susținere a [republicii separatiste Donețk] DNR și a chemat la boicotarea ciocolatei companiei Roshen, care îi aparține fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko. De asemenea, aceasta neagă apartenența regiunii Transcarpatica la Ucraina.

Pe lângă legăturile cu activiștii radicali și grija pentru memorialele sovietice, Goryev a apărat și traficanți de arme. În noiembrie 2016, autoritățile maghiare au efectuat un raid la un depozit de arme din apropiere de Budapesta și i-au reținut pe furnizorii de arme, rușii Vladimir Liubișin-senior și pe fiul acestuia Vladimir Liubișin-junior. Ancheta internațională a fost condusă de agenți sub acoperire americani din departamentul de luptă cu drogurile. Cei doi Liubișin au fost de acord să le vândă armament vechi sovietic în schimbul cocainei și a câtorva milioane de dolari. Traficanții de armament au fost salvați de departamentul consular al lui Goryev, angajații căruia i-au vizitat pe cei doi Liubișin la închisoare și au asistat la toate ședințele de judecată. FSB a înscenat o anchetă proprie în acest caz și a cerut extrădarea rușilor. Guvernarea ungară i-a predat pe cei doi Kremlinului, astfel ei scăpând de extrădarea în SUA. În Rusia, s-a renunțat la toate acuzațiile la adresa acestora. […]

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 11 min
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților

Ucrainenilor li se vinde povestea că pierd războiul, actori ruși pretind că-s ucraineni în filme de propagandă, iar copiii sunt îndoctrinați cu mituri sovietie. Între timp, se pregătește o nouă criză a migranților în Europa.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 May 2024
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a transformat dronele într-una din cele mai redutabile arme din arsenalul celor două tabere, iar inovațiile în acest domeniu continuă într-un ritm rapid.

Victor Sămărtinean
Victor Sămărtinean
13 May 2024
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova

Putin e citat de presa pro-Kremlin cu vechile narațiuni false privind agresarea Rusiei și a rușilor. Veridica a selectat și dezinformări despre îndepărtarea lui Volodimir Zelenski și planuri NATO cu Republica Moldova.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok

Propaganda rusă s-a intensificat pe TikTok, rețea care nu este moderată, scrie presa independentă rusă. Aceasta observă și noua tendință de dezinformare – nici nu se mai încearcă mimarea adevărului.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024