Analize

Presa rusă independentă, despre îndoctrinarea din școlile Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin salută participanții la o lecție deschisă intitulată „Discutând despre ceea ce e important”, la care au participat câștigătorii olimpiadelor și competițiilor din domeniul culturii, artei, științei și sportului în rândul elevilor, la Muzeu și Complexul Educațional Teatru din Kaliningrad, Rusia, 01 septembrie 2022.
© EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin salută participanții la o lecție deschisă intitulată „Discutând despre ceea ce e important”, la care au participat câștigătorii olimpiadelor și competițiilor din domeniul culturii, artei, științei și sportului în rândul elevilor, la Muzeu și Complexul Educațional Teatru din Kaliningrad, Rusia, 01 septembrie 2022.

Daruieste Viata

Copiii sunt îndoctrinați cu „educație patriotică”, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și povestea unui artist care, printr-o serie de farse, a expus obediența și lipsa de pregătire a profesorilor.

VERSTKA: „Să ajungem la fiecare copil”

Cum funcționează „Mișcarea Fruntașilor” – „noii pionieri” care în curând vor apărea în toate școlile

În Rusia funcționează deja de doi ani o organizație la nivel național pentru copii și tineri „Mișcarea Fruntașilor”. În prezent aceasta are 30 de mii de filiale pe întreg teritoriul țării și în regiunile ocupate ale Ucrainei. La începutul toamnei, la organizație au aderat peste un milion de persoane, iar mișcarea planifică să atragă în acest an încă șapte milioane de elevi și studenți. Mișcarea vrea să ajungă „la fiecare copil”; astfel, organizații primare trebuie să apară în toate școlile, în majoritatea instituțiilor de învățământ superior, școli profesionale, centre de instruire și chiar la întreprinderi. VERSTKA scrie cum această mișcare le impune copiilor ideologia de stat și devine treptat omniprezentă.

„Ne-am unit într-o mișcare pentru a asigura Rusiei un viitor măreț. Pentru o viața demnă și fericită pentru toate generațiile. Pentru o lume mai bună. Ne considerăm pionierii Patriei noastre” – acesta este „jurământul solemn” pe care l-au rostit nouă elevi dintr-o școală din Lipețk în fața activiștilor „Mișcării Fruntașilor”. „Misiunea noastră este să fim cu Rusia, să fim oameni, să fim împreună, să fim în mișcare, să fim primii”.

Potrivit explicației oficiale, propunerea de a crea o organizație a copiilor și tineretului „Mișcarea Fruntașilor” a venit de la Diana Krasovskaia, o elevă din Sevastopol, care s-a mutat în Crimeea în 2014, din Lugansk. Vladimir Putin „a susținut” această idee, iar în iulie 2022, a semnat un decret corespunzător și a preluat conducerea consiliului de observatori al mișcării. […]

La noua organizație „s-au alipit” Mișcarea elevilor din Rusia și alte asociații mari de copii. Printre acestea se numără și „Iunarmia” [Armata tânără], participanții la concursul „Recreația mare”, „Uniunea pionierilor” din Novosibirsk și organizația „Pionierii din Bașkiria”, care au devenit fondatorii Mișcării. […]

Nu toate domeniile de activitate ale organizației sunt legate direct de patriotism și pregătirea militară, dar în programul mișcării este indicat că obiectivele acesteia sunt „făurirea și apărarea intereselor Patriei, autorealizarea și educarea civică a copiilor și tinerilor în contextul identității ruse”. De exemplu, pe parcursul verii a avut loc acțiunea „O carte pentru un prieten”, iar elevii au adunat cărți pe care la începutul anului școlar le-au trimis în regiunile Herson, Zaporojie, DNR și LNR.

„Scopul „Mișcării Fruntașilor” este patriotismul, o spune direct coordonatorul municipal al consilierilor pentru educație din 17 școli din Districtul federal Nord-Vest. Dezvoltând știința, ridici prestigiul țării, totul este legat. Nu există educație fără știință și știință fără educație”.

În cadrul „Mișcării Fruntașilor” există și proiecte vădit militariste. În particular, „Mentor- Protector”, sunt antrenamente militare la care copiii sunt instruiți de tineri participanți la „Operațiunea militară specială”. Sau „Zarnița 2.0” – un joc militaro-patriotic, cunoscut încă din timpul sovietic, dar modernizat. Copiii învață să dirijeze drone, să utilizeze stațiile radio și să identifice fake-urile, spune Grigorii Gurov, președintele mișcării. […]

În opinia președintelui „Alianței profesorilor”, Daniil Ken, scopul acțiunilor și proiectelor aparent neutre cu implicarea copiilor, se rezumă în cele din urmă la îndoctrinarea lor ideologică. „Poate că unii nu înțeleg acest lucru, spune expertul, pe alții reușesc să-i păcălească, fiindcă mai multe activități sunt aparent apolitice. Copiii joacă volei, merg la muzeu, sădesc copaci. Ce se întâmplă: inițial sunt organizate evenimente pe teme neutre, apoi filmează împreună o felicitare pentru aniversarea lui Putin. Toate acțiunile legate de stat și istorie sunt absolut loialiste.” […]

Daniil Ken remarcă faptul că „Mișcarea Fruntașilor” le creează tinerilor „iluzia avansării rapide pe scara socială”. Celor care pot să se facă remarcați într-un domeniu le este acordată această posibilitate. Tânărul are ocazia să participe la un proiect media, să facă parte din consiliul școlar, să se întâlnească cu administrația regională. Doar câțiva, însă, vor ajunge în conducerea mișcării, consideră expertul. […]

Pentru proiectele „Mișcării Fruntașilor” și salariile angajaților aparatului central al acesteia sunt alocați bani din bugetul federal, precum și subsidii din bugetele locale. Potrivit lui Grigorii Gurov,  cheltuielile pentru activitățile organizației se ridică la 4 miliarde de ruble pe an.

Pentru filialele regionale, sunt alocate subsidii pe bază de concurs– aproximativ 10 miliarde de ruble pe an. […]

În fiecare dintre [unitățile administrativ-teritoriale ale] Federației Ruse, precum și în teritoriile ocupate ale Ucrainei există filiale ale „Mișcării Fruntașilor”, care au propriile consilii regionale. Din aceste consilii fac parte reprezentanții instituțiilor de învățământ general, ai școlilor profesionale, ai organizațiilor neguvernamentale, fondatorii mișcării, inclusiv cei din „Iunarmia” și Uniunea tinerilor, a explicat Tatiana Kosaceva, președinta filialei din Reazani. Președinții consiliilor au salarii, iar unii dintre reprezentanții școlilor și ai altor organizații participă la lucrările consiliului gratis, pentru ei aceasta fiind o îndatorire socială suplimentară. […]

SIRENA: Cheltuielile pentru educația patriotică a copiilor au crescut de 10 ori în doi ani

Aproximativ 46 de miliarde de ruble vor fi direcționate pentru „educația patriotică”, în 2024.

Din această sumă, conform proiectului bugetului federal, „Mișcarea Fruntașilor” va primi 7 miliarde de ruble, „Recreația mare” – 1,3 miliarde și Iunarmia (Armata tânără) – 270 de milioane de ruble.

„Mișcarea Fruntașilor” este noua organizație de pionieri, fondată în 2022. Suma pentru activitatea organizației depășește de 10 ori bugetul anual al, spre exemplu, regiunii Lipețk. „Recreația mare” este un concurs pentru elevii claselor de liceu și studenți, iar „Iunarmia” – o mișcare „militaro-patriotică”, care activează încă din 2016.

În 2022, pentru „educația patriotică” au fost alocate din buget 11,4 miliarde de ruble, de trei ori mai mult decât anul precedent. E de remarcat faptul că inițial au fost planificate doar 5 miliarde de ruble. Banii au fost cheltuiți pentru salariile „consilierilor pentru educație”, procurarea drapelelor pentru școli, amenajarea parcurilor „Rusia – istoria mea” și atragerea copiilor în organizații.

ISTORIES: Cel puțin 60 de școli din Rusia au fost oficial redenumite în onoarea participanților la invazia în Ucraina

Opinia profesorilor, a elevilor și părinților nu este luată în considerare

Numele unor militari căzuți în războiul din Ucraina au fost date la cel puțin 60 de școli din Rusia, relevă Istories.

Cele mai multe școli au fost redenumite în Daghestan (27), Cecenia, regiunile Tveri și Vladimir, în Tatarstan. Cel mai recent caz, pe 5 octombrie, a fost schimbat numele școlii din orașul Kolpino.

Printre cei ale căror nume au fost conferite școlilor nu am identificat persoane mobilizate. În majoritatea cazurilor e vorba de militari prin contract sau de carieră. Două școli (din Vladivostok și din suburbia Balașiha a Moscovei) au fost denumite în memoria mercenarilor Wagner, deși aceștia nu aveau nicio legătură cu instituțiile respective. O școală din regiunea Habarovsk a fost redenumită în memoria tuturor „eroilor Operațiunii militare speciale”.

Conducerea școlii nu poate să-și asume în mod independent redenumirea – decizia o poate lua doar fondatorul – administrația municipală sau orășenească, a explicat președintele Alianței profesorilor, Daniil Ken.

„Există o recomandare a guvernului din 2010 cu privire la atribuirea denumirilor de onoare instituțiilor de învățământ. Acolo este indicat că aceasta e o formă de educație patriotică”, a spus expertul.

Redenumirea școlilor în memoria participanților la „operațiunea specială” nu a provocat nicio reacție publică. A fost o excepție când, în luna aprilie, locuitorii din Ulianovsk au publicat o scrisoare deschisă împotriva numirii unei școli orășenești după un militar căzut în Ucraina. În opinia lor, școala trebuie să poarte numele fostului director care a condus-o peste 50 de ani.

Opinia părinților nu contează, spune Daniil Ken. „Din punct de vedere juridic, părinții nu pot influența situația. Pot, cel mult, să-și exprime poziția  în cadrul unor discuții publice”, a explicat el.

Numele participanților la războiul din Ucraina le vor purta „străzi, orașe, parcuri și școli”, a anunțat președintele Vladimir Putin în iulie 2023, la ședința consiliului de observatori „Rusia - țara posibilităților”. Anterior, astfel de inițiative au fost lansate de diverși funcționari. În 2014, un proiect similar „Școli cu nume de eroi” a fost propus de Frontul popular din întreaga Rusie, dar site-ul proiectului nu a mai fost actualizat de câțiva ani.

REPOST: Profesorii ruși nu au putut face distincție dintre Bandera și Putin

Singurul lucru care este învățat în școlile rusești este să te supui fără a gândi

În luna octombrie, profesorii din orașul Kaluga au primit o indicație de la partidul „Rusia unită” să-l felicite pe Putin de ziua acestuia de naștere. În mesajul trimis pe poșta electronică, ei au fost îndemnați să organizeze o acțiune cu participarea copiilor.

La mesaj au fost atașate pancarte cu portretul „tânărului Putin” și lozinca „Președintele nostru – mereu tânăr! Președintele nostru este mereu alături de noi. Victoria e aproape”. Profesorii au executat sarcina și au trimis un raport în imagini foto.

Ulterior,  s-a aflat că sarcina nu a fost trimisă de filiala regională a partidului „Rusia Unită”, dar de artistul belarus Vladislav Bohan. Portretul pe care îl țin elevii și profesorii nu este al lui Putin, ci al lui Stepan Bandera în tinerețe, iar citatele de asemenea îi aparțin lui Bandera.

Propagandiștii ruși l-au transformat pe Bandera în „simbolul nazismului din Ucraina”. Artistul și-a întitulat acțiunea „Cunoaște-ți dușmanul la față”. Vladislav Bohan: „Oare dușmanul e acolo unde e căutat? Poate e cazul să privim mai atent? În oglindă?”

În iulie 2022, Bohan i-a provocat pe profesorii școlii din suburbia moscovită Klin, să iasă la o acțiune cu lozinca naziștilor din al Treilea Reich: „Munca te face liber” și „Un singur popor, o singură națiune, un singur conducător”.

În luna iunie 2023, Bohan a trimis scrisori în școlile din Rusia cu rugămintea să facă un „tedeum pentru victorie” și să trimită un raport în imagini.

În luna august, le-a solicitat școlilor din regiunile ocupate să organizeze un concurs „Ziua opricinicului” [romanul distopic cu același nume a lui Vladimir Sorokin, cu o Rusie ruptă de Europa, revenită la regimul țarist și condusă cu ajutorul corpului corupt al opricinicilor]. Profesorii s-au conformat.

Vladislav Bohan: „Nu-mi e milă de acești oameni (profesorii), pentru că ei sunt cei care falsifică alegerile, trimit citațiile de înrolare, adică la propriu își trimit foștii elevi la moarte. Ca fost profesor, pot să afirm că există întotdeauna o alegere”.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin
Presa rusă independentă, despre noua teză a eliberării Ucrainei și „divinizarea” lui Putin

La un eveniment la care propaganda l-a arătat ca pe un țar semi-divin, Putin a emis teza că Rusia poartă în Ucraina un război de eliberare, scriu publicații independente. Veridica a selectat și articole despre datornici iertați dacă merg la război, rusoaice trimise în prima linie și femei care vor ca soții să li se întoarcă de la război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Nov 2023
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est
Science+: Tendințele de dezinformare medicală în Europa Centrală și de Est

Papa nu a pledat pentru cipare, iar cancerul nu se vindecă prin înfometare, scrie echipa de la Science+

Veridica
Veridica
25 Nov 2023
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin
Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin

Persoanele care protestează față de războiul din Ucraina sunt supuse unor rele tratamente, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum vrea regimul să cumpere tăcerea celor care au rude pe front.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Nov 2023
Presa rusă independentă: cum se cumpără opinii pro-Putin și îndoctrinarea copiilor
Presa rusă independentă: cum se cumpără opinii pro-Putin și îndoctrinarea copiilor

Un jurnalist german a primit sute de mii de euro ca să îl laude pe Putin, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre îndoctrinarea copiilor și judecarea prizonierilor de război.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
16 Nov 2023