Analize

Presa rusă independentă compară crimele armatei lui Putin cu cele ale Armatei Roșii și scrie cum criza economică din Rusia îi determină pe oameni să fure conserve din magazine

Polițiștii criminaliști exhumează cadavre dintr-o groapă comună descoperită în Bucea, la periferia orașului Kiev, Ucraina, 08 aprilie 2022.
© EPA-EFE/OLEG PETRASYUK   |   Polițiștii criminaliști exhumează cadavre dintr-o groapă comună descoperită în Bucea, la periferia orașului Kiev, Ucraina, 08 aprilie 2022.

Susține jurnalismul independent

Crimele comise de militarii ruși în Ucraina amintesc de cele ale ostașilor sovietici din cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit presei independente ruse, care continuă să lucreze în ciuda faptului că a fost, practic, interzisă în Rusia. În monitorizarea Veridica mai puteți citi cum au devenit caucazienii carne de tun în armata rusă, despre eforturile de îndoctrinare în școli, dar și cum, din cauza crizei economice, oamenii au ajuns să fure alimente.

THE INSIDER: Excesele Armatei Roșii în teritoriile ocupate în cel de-Al Doilea Război Mondial

Măcelul din Bucea și alte crime de război comise de militarii ruși în teritoriile ocupate din Ucraina amintesc de crimele similare săvârșite de soldații și ofițerii Armatei Roșii în Germania și alte țări europene, la fel și în Asia în 1944-45. Istoricul Boris Socolov amintește în THE INSIDER de abuzurile Armatei Roșii față de populația civilă nu doar în Germania, dar și în Serbia, Manciuria și Coreea, în Orient depășind cruzimea ocupanților japonezi.

Primele care au avut de suferit de pe urma intrării pe teritoriul lor a trupelor sovietice au fost Prusia de Est și Serbia. Localitatea Nemmersdorf (în prezent Maiakovskoe) a fost ocupată de trupele sovietice pe 21 octombrie 1944, însă pe 23 octombrie germanii au recuperat-o și au documentat crimele militarilor sovietici. A fost creată o comisie internațională condusă de politicianul estonian Hjalmar-Johannes Mae. Comisia a descris omorurile și a interogat martorii. Fotografiile victimelor au apărut în ziarele germane.

Conform materialelor comisiei, istoricul german Joachim Hoffmann a concluzionat că în Nemmersdorf au fost uciși cel puțin 72 de bărbați, femei și copii. Femeile, chiar și fetițele au fost mai întâi violate, câteva femei au fost bătute în cuie de porțile unui hambar. Nu departe de Nemmersdorf au fost uciși de soldații ruși în număr mare prizonieri germani și francezi. „În drum și în curți erau multe corpuri ale civililor, a afirmat locotenentul-major Amberger, am văzut multe femei care au fost violate apoi ucise cu un glonț în ceafă, alături erau copiii uciși”.

[…]

Leonid Rabicev, care în timpul războiului a fost comandantul plutonului de transmisiuni al armatei a 31-a, a descris astfel evenimentele din Prusia de Est: „În cotigi și mașini, pe jos, bătrâni, femei, copii, familii patriarhale numeroase, pe toate drumurile din țară se îndreptau încet spre Vest. Tanchiștii noștri, infanteriștii, artileriștii, operatorii i-au ajuns din urmă, ca să elibereze drumul au răsturnat în șanțurile de pe marginea șoselei căruțele cu mobilă, valize, cai, au dat la o parte bătrânii și copiii, uitând de datorie și onoare și de retragerea fără lupte a detașamentelor germane, cu miile s-au năpustit asupra femeilor și fetelor. Femeile, mamele și fiicele lor erau întinse și pe partea dreapta și pe partea stânga de-a lungul șoselei, iar în fața lor, chicotind, câte o armadă de bărbați cu pantalonii pe vine. Cele pline de sânge și care-și pierdeau cunoștința sunt trase într-o parte, copii care le sar în ajutor sunt împușcați. Hohote, mârâit, urlete, râsete și țipete. Iar comandanții lor, maiorii și coloneii  stau pe șosea, unii râd, alții dirijează – nu, mai curând organizează. Ca toți soldații lor, fără excepție, să participe. Nu, nu e o răzbunare față de ocupanți – e sex infernal, mortal, în grup. Discreționarul, impunitatea, dezumanizarea și logica dură a gloatei înnebunite.

Colonelul, care tocmai dirija, nu mai rezistă și vine el însuși la rând, iar maiorul îi împușcă pe martori, pe copiii isterizați și pe bătrâni.

  • Terminat! La mașini!

Din urmă sosește altă subdiviziune”.

[…]

Dacă ne uităm la crimele de război de acum ale armatei ruse în Ucraina, sar în ochi atât asemănările, cât și deosebirile. Se aseamănă crimele: omoruri, violuri, jafuri. Diferă motivele. Crimele s-au produs deja în prima lună a războiului cu Ucraina. La acea vreme soldații încă nu erau obosiți de război, nu aveau de ce să fie răzbunători față de ucraineni, nici criminali nu erau în rândurile lor. Principalul motiv probabil a fost sentimentul de permisivitate. Soldații ruși au înțeles rapid că nu vor păți nimic pentru astfel de crime și și-au făcut de cap cum au vrut. După cum a povestit unul din martori, pe un civil l-au împușcat „de dragul distracției”. E groaznic că acești oameni vor reveni în Rusia nepedepsiți.

MEDUZA: „Voi, rușii, nu aveți de ce să vă faceți griji. Caucazienii vor rezolva totul”

Daghestanul deține recordul la numărul de soldați reveniți în sicrie din Ucraina. MEDUZA relatează ce crede populația din această republică.

Daghestanul este o regiune rusească, unde tinerii nu încearcă să evite serviciul militar, dimpotrivă dau și mită ca să ajungă în armată. Din cauza cotelor, sunt înrolați doar o mică parte din doritorii de acolo. În Daghestan, unde se atestă un nivel înalt al șomajului, serviciul militar, inițial obligatoriu, apoi prin contract, reprezintă o posibilitate importantă de avansare pe scara socială. De la începutul invaziei în Ucraina, de acolo s-au recrutat militari prin contract, iar unii dintre ei au revenit acasă în sicrie. Numărul exact al militarilor ruși uciși în Ucraina nu este cunoscut, acesta variază între 1351 de persoane (potrivit datelor Ministerului rus al Apărării din 25 martie) și 19 mii, conform părții ucrainene. Peste o sută de soldați morți s-ar putea să fie din Daghestan.

[…]

Alături de sport, serviciul militar este principala modalitate de realizare socială în această regiune întreținută prin subsidii. Recrutarea militară este limitată la anumite cote. În cadrul înrolării din primăvara  2021, Ministerul Apărării a raportat 3 mii de persoane (numărul total al recruților în 2020 a fost de 60 de mii). În martie 2022, însă, comisariatele militare din Daghestan au recrutat intens militari prin contract pentru „operațiunea specială”. Lor li s-a propus de la 177 de mii de ruble pentru soldați (pușcași) până la 215 mii pentru ofițeri inferiori (plutonieri). Salariul mediu în republică este de 32 de mii de ruble, iar nivelul șomajului era în 2021 peste 15% (în medie în Rusia constituia peste 4% la sfârșitul anului).

[…]

Chiar din primele zile ale invaziei în Ucraina, în familiile daghestaneze au început să vină avizele de deces. Doar în două necrologuri publicate în ziarul Cernovik, pe 11 și 18 martie, au fost anunțate 35 de persoane decedate. Potrivit datelor publicației Kavkaz.Realii, cel puțin 60 de locuitori din această republică au murit în război până pe 23 martie. Potrivit listelor neoficiale, întocmite conform datelor din presă și rețele sociale, peste o sută de soldați din Daghestan au decedat în Ucraina. La acest capitol, Daghestanul este pe primul loc în comparație cu alte republici naționale, la mare distanță de Bureatia, aflată pe locul doi.

Încă în prima jumătate a lunii martie, publicația daghestaneză Cernovik scria despre părinții militarilor din regiune, care nu-și pot găsi fiii. Pe messengere sunt apar informații despre spitale militare care ar fi pline cu răniți daghestanezi. „O rudă are răni grave, altul a decedat, scrie pe o rețea de socializare Ahmed (numele schimbat) din Mahacikala. Sunt rezultatele acestui stupid măcel pe pământ străin”.

[…]

În Mahacikala, pe malul mării un bătrân vorbea despre război. Auzind de la un moscovit că este împotriva războiului, acesta l-a liniștit: „Voi, rușii, nu aveți de ce să vă faceți griji. Caucazienii vor face totul. Pentru Patrie, pentru Stalin, pentru Putin!”

MEDIAZONA: La orele de istorie din școli se predă despre perfidia „lumii anglosaxone”

După invazia în Ucraina, în școlile din Rusia au loc lecții de informație politică, care au scopul „să formeze poziția civică responsabilă a elevilor în condițiile pericolelor externe”. Copiilor li se relatează că „operațiunea specială” a fost necesară, le se povestește despre faptele eroice din timpul invaziei, sunt criticate „sancțiunile antirusești” și „războiul hibrid” al țărilor occidentale. În sfârșit, au ajuns și la perfida „lume anglosaxonă”, care de secole face rău țării noastre. MEDIAZONA publică conspectul unei astfel de lecții, transmisă profesorilor din regiuni.

 „[…]Cea mai acută confruntare dintre URSS și SUA a avut loc în 1962 în timpul crizei din Caraibe. Criza a fost precedată de amplasarea, în 1961, în Turcia (țară membră NATO) a rachetelor nucleare americane care puteau atinge orașe din partea de vest a Uniunii Sovietice, inclusiv Moscova. Ca răspuns, în 1962, Uniunea Sovietică a amplasat în Cuba 40 de rachete nucleare, care puteau atinge teritoriul SUA în cel mai scurt timp. Detectând rachetele nucleare, SUA au început să se pregătească de o lovitură nucleară asupra Cubei. Lumea s-a aflat la un pas de un război nuclear. În pofida faptului că atunci criza a fost depășită pe cale diplomatică, apropierea armelor nucleare de frontierele supraputerilor a început să fie și este în continuare interpretată drept sursa pericolului celui mai grav. De aceea, în prezent, posibilitatea înarmării nucleare a Ucrainei și amplasarea pe teritoriul ei a armamentului ofensiv al NATO sunt interpretate de Rusia ca o amenințare directă pentru securitatea sa națională.

[…]

Orice întărire a pozițiilor Rusiei a provocat reacții imediate din partea lumii anglosaxone. Aceasta a continuat de-a lungul secolelor. Evenimentele pe care le urmărim în prezent nu sunt o excepție.

[…]

ROSBALT: Cumpărătorii se miră de dispozitivele antifurt la mărfurile care până acum au fost ieftine

Au crescut nu doar prețurile, dar și furturile produselor alimentare din magazine, scrie ROSBALT.

Populația din Rusia se plânge de creșterea prețurilor la aproape toate produsele. Au crescut considerabil prețurile la hrișcă, zahăr (un timp a fost deficitar) și alte produse alimentare.

Astfel, în magazine a crescut numărul de furturi. Nu există o statistică pe toată țara, dar sunt unele date ce permit o evaluare a acestui fenomen.

Proprietarul unei companii comerciale din Tataria a spus pentru publicația Business-Online că pierderile din cauza furturilor în rețeaua sa de 62 de magazine, timp de o lună, au crescut la 800 de mii de ruble.

Potrivit acestuia, „semnalmentele hoțului s-a schimbat”. „Acum e vorba de femei de 50-60 de ani, îmbrăcate decent. Sunt cumpărători obișnuiți, care în prezent sunt nevoiți să-și rezolve problemele de alimentație”.

[...]

Pe rafturi poți vedea produse, care până acum erau ieftine, cu protecție „antifurt”. De exemplu, pe cutiile de conserve sunt instalați magneți. La fel, pe pachetele cu cașcaval… Iar pachetele de unt obișnuit sunt puse în containere de plastic. Anterior, în astfel de cutii erau vândute doar borcănașele cu caviar. Un cașcaval obișnuit cu „protecție antifurt” – din astea nu s-a mai văzut în istoria Rusiei. Chiar și conservele de carne sunt păzite…

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
Presa rusă independentă, despre moartea lui Navalnîi: suspiciuni și propagandă pro-Kremlin
Presa rusă independentă, despre moartea lui Navalnîi: suspiciuni și propagandă pro-Kremlin

Propaganda pro-Kremlin a lansat deja narațiuni despre moartea lui Navalnîi, scrie presa rusă independentă. Aceasta amintește și de curajul lui Navalnîi și notează suspiciunile legate de moartea lui.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Feb 2024
Presa de propagandă vs. presa rusă independentă: povești cu Putin și medicamente experimentale
Presa de propagandă vs. presa rusă independentă: povești cu Putin și medicamente experimentale

Experimente medicale pe ucraineni și naziștii de la Kiev sunt teme exploatate în continuare de presa de propagandă rusă, dar demontată de jurnaliștii ruși independenți. Publicații monitorizate de Veridica au mai scris și că vinovat de războiul din Ucraina e filozoful german Immanuel Kant (din secolul XVIII) și au „explicat” cum a devenit Moldova un „cap de pod antirusesc”.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 Feb 2024
Presa rusă independentă: Putin seamănă cu Ceaușescu și mai are un an la putere
Presa rusă independentă: Putin seamănă cu Ceaușescu și mai are un an la putere

Vladimir Putin are multe în comun cu Ceaușescu, de la modul de a face politică până la fobii, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre cum au trișat rușii la Olimpiadă, bombardarea rafinăriilor de către ucraineni și alegerile prezidențiale din Rusia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
08 Feb 2024
SCIENCE+: Dezinformări anti-ucrainene în Europa Centrală și de Est
SCIENCE+: Dezinformări anti-ucrainene în Europa Centrală și de Est

Protestele fermierilor și transportatorilor sunt folosite pentru răspândirea propagandei anti-ucrainene, notează SCIENCE+ și Free Press Eastern Europe. MAKSYM ERISTAVI, PETER GEORGIEV, MARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA au selectat și materiale în care sunt demontate narațiuni false cu privire la refugiați și propaganda rusă de război.

Veridica
Veridica
04 Feb 2024