Analize

Presa independentă rusă, despre propaganda Kremlinului în Europa și vânătoarea de „teroriști” printre „neonaziși” și elevi

Militari din forțele speciale așteaptă într-o zonă izolată în timp ce Serviciul Federal de Securitate (FSB) desfășoară o operațiune împotriva unor militanți din Caucazul de Nord, la Sankt Petersburg, Rusia, 17 august 2016.
© EPA/ANATOLY MALTSEV   |   Militari din forțele speciale așteaptă într-o zonă izolată în timp ce Serviciul Federal de Securitate (FSB) desfășoară o operațiune împotriva unor militanți din Caucazul de Nord, la Sankt Petersburg, Rusia, 17 august 2016.

Presa independentă rusă relevă că serviciile speciale au o nouă predilecție pentru „prevenirea” atacurilor teroriste ale „naționaliștilor” ucraineni. Jurnaliștii mai constată că posturile oficiale de la Kremlin sunt în continuare urmărite de rușii din statele europene, deși au fost interzise în UE. 

THE INSIDER: Arme de distorsionare în masă. Cum evită televiziunile rusești sancțiunile și continuă să emită în UE

În luna noiembrie, Centrul german de Monitorizare, Analiză și Strategie (CeMAS) a publicat rezultatele unui sondaj care relevă că, din aprilie, în Germania a crescut susținerea interpretărilor conspiraționiste ale războiului rus în Ucraina. Aproximativ 44% din germani sunt de acord (sau parțial de acord) că „Putin este un luptător împotriva elitei globale care conduc lumea din umbră”. În pofida faptului că Uniunea Europeană a interzis posturile tv rusești în Europa, propaganda rusă și auditoriul ei evită cu ușurință aceste restricții. Rusofonii din UE își împărtășesc pe rețelele sociale sfaturi despre cum să-și reseteze antenele de satelit sau să-și instaleze canalele rusești prin TV box. Dar cea mai eficace platformă pentru propagandiști rămâne YouTube, pentru că este imposibil să monitorizezi și să blochezi toate conturile.

Antenele de satelit

La sfârșitul lunii octombrie, în orașul leton Jelgava poliția a reținut un bărbat care instala canale tv interzise  și a asigurat astfel accesul la posturile rusești de televiziune pentru aproximativ o sută de case. În urma perchezițiilor au fost confiscate receivere, cartele tv și alte echipamente. El a fost învinuit de activitate comercială ilicită și urmează să fie judecat. În Lituania, vânzările de antene TV satelit au crescut încă din luna martie, în special în regiunile din jurul orașului Vilnius, în apropiere de frontiera belarusă, unde e un procent mare de populație rusofonă.

Operatorul francez de satelit Eutelsat a deconectat în luna august postul NTV-Mir de pe satelitul său HotBird. NTV-Mir era ultimul canal de știri rusesc care emitea în Europa de pe un satelit european. În același timp, Eutelsat continuă să transmită canalele oficiale rusești pe teritoriul Rusiei, pe cele ocupate din Ucraina, în Belarus, Kazahstan, Țările Baltice, în Orientul Apropiat și Africa de Nord.

Organizația Reporteri fără frontiere a atacat în instanță decizia regulatorului francez de radiodifuziune Arcom, care a permis Eutelsat să continue transmisiunea televiziunilor rusești prin intermediul sateliților francezi. […] Compania franceză are de mult timp afaceri de succes în Rusia, iar filiala sa rusească este condusă de Nicolai Orlov, fiul fostului ambasador rus în Franța, Alexandr Orlov.

Chiar și după deconectarea posturilor TV de la sateliții europeni, antena poate fi conectată la cei rusești Express-AM8 și Express-80. […]

Decodoare

Pe 6 iunie, videoservice-ul german Kartina TV, unul dintre principalii transmițători ai posturilor rusești în Europa a anunțat despre deconectarea Rossia RTR/RTR Planeta, Rossia24/Rossia 24  și TV Centre/TVCi/TVC. […]

Kartina TV este un decodor cu propriul software, canale prestabilite și platforme de streaming. Există o mulțime de astfel de videoservice-uri și nu toate sunt înregistrate în mod transparent. La unul din acestea ne-am conectat și am găsit, practic, toate posturile rusești: Pervîi, Rossia 1, NTV, REN TV și altele. Videoserviceul se prezintă ca „operator oficial al canalelor TV rusești peste hotare” și susține că „deține licență pentru transmiterea tuturor posturilor afiliate la Pervîi Kanal. La rubrica contacte sunt indicate numere de telefon și codul Germaniei, însă compania este înregistrată în Cipru.

Aplicațiile televiziunilor rusești de știri sunt blocate pe Play Market și AppStore, însă Android box permite instalarea acestora direct prin managerul de fișiere. […]

Pe lângă aceasta, în Europa este tot mai populară schema cardsharing, o metodă datorită căreia mai mulți receptori independenți pot primi cu un singur abonament acces la canale satelit cu plată sau televiziune prin cablu. O companie sau o persoană fizică din Rusia plătește accesul la TV prin satelit sau cablu și „împarte” accesul altor persoane, inclusiv din afara granițelor. […]

Rețelele sociale

Canalul YouTube de limba germană al RT a fost închis, în septembrie 2021, din cauza fake-urilor privind mortalitatea cauzată de vaccinare. La sfârșitul lunii mai 2022, aceeași soartă a avut-o canalul de limbă germană RT de TikTok. Autoritatea germană de reglementare media ZAK a blocat RT DE care emitea din Serbia, încă la începutul lunii februarie, înainte de invazia rusă, însă autoritățile nu combat suficient propaganda rusă pe internet și smart-TV. Doritorii să vadă relatările RT pot intra din Germania pe oglinda vechiului site în limba germană. În Germania, Franța, Finlanda și alte țări pot fi accesate site-urile Pervîi, Rossia 1, NTV și ale altor televiziuni rusești.

The Insider a descoperit o mulțime de canale de Telegram și chat-uri în limba germană care răspândesc propaganda rusească.

[…]

NOVAYA GAZETA. EVROPA: „Vânătoarea de vrăjmași”

Pe parcursul a 10 ani, FSB a trecut de la lupta împotriva rebelilor din Caucaz, la depistarea de teroriști printre elevi și „neonaziști ucraineni”, relevă o investigație Novaya-Evropa.

În 2018, directorul FSB, Alexandr Bortnikov, a anunțat că grupările armate clandestine din Caucazul de Nord au fost lichidate. Se părea că pericolul terorist, sub pretextul combaterii căruia Vladimir Putin a ajuns la putere, a trecut. Organele de forță, însă, au găsit noi direcții „promițătoare” de lucru: tătarii din Crimeea, [atacuri de tip] „Columbine”, „neonaziștii ucraineni”. Conceputul de terorism s-a extins în ultimii douăzeci de ani și a culminat odată cu invazia în Ucraina: doar în ultima jumătate de an, Procuratura Generală a înregistrat de trei ori mai multe acte de terorism față de 2021. Novaya Gazeta a cercetat câteva sute de raportări FSB privind prevenirea terorismului din ultimii 10 ani și relatează cine sunt reținuți cel mai des de organele de forță, cine sunt „diversioniștii ucraineni” și cum a devenit Crimeea ocupată de Rusia una din cele mai „periculoase” regiuni.

În aprilie 2013, în apropiere de localitatea daghestaneză Gimrî s-a desfășurat o operațiune antiteroristă. Amploarea și modul de acțiune aminteau de epurările de pe timpul războaielor cecene.

În munți, în preajma localității, serviciile speciale au observat un grup de luptători înarmați, printre care și liderul celei mai mari bande islamice din Daghestan. FSB a blocat Gimrî, concentrând acolo câteva unități speciale, tehnică blindată și elicoptere. La auzul împușcăturilor, sute de localnici au fugit din sat. Timp de o săptămână, după cum a raportat Human Rights Watch, ei s-au aflat lângă moscheea din satul vecin, fără hrană și corturi.

Între timp, forțele speciale au efectuat percheziții. Potrivit mărturiilor activiștilor pentru drepturile omului, militarii au jefuit case, au spart uși, au distrus utilaje și au sacrificat animale. Averea a 450 de familii a fost distrusă, după cum a anunțat serviciul de presă al președinției Daghestanului. Casele a 10 familii, ale căror rude au fost bănuite de complicitate cu rebelii, au fost pur și simplu aruncate în aer.

După înfrângerea separatiștilor în Cecenia, în 2009, o parte dintre militanți s-a retras în Daghestan, Ingușetia și alte regiuni ale Caucazului de Nord. Ei atacau posturile de poliție și pe reprezentanții organelor de forță, FSB îi urmărea și îi împușca.

În ultimii 10 ani, organele de forță au ucis cel puțin 570 de „islamiști”, au raportat prevenirea a peste 300 de acțiuni teroriste în regiunea Caucazului de Nord, iar în 2018 au anunțat victoria în lupta cu răzvrătiții.

După eliminarea militanților, activitatea antiteroristă a serviciilor speciale a scăzut de două ori: dacă în 2016 FSB a raportat 46 de acțiuni de contracarare a atacurilor teroriste, în 2017 au fost raportate 26.

Părea că riscul terorist a trecut, însă, organele de forță au găsit noi „direcții de perspectivă”. De exemplu, în 2020, a crescut brusc numărul rapoartelor privind prevenirea atacurilor în școli, iar înainte de război - privind atacurile teroriste din partea „naționaliștilor ucraineni”. În total, în 2022, FSB a desfășurat 48 de operațiuni antitero, un număr record în ultimii șase ani. Odată cu invazia rusă, forțele serviciilor speciale au fost redirecționate spre lupta cu noua rezistență: mai mult de jumătate din acțiunile teroriste prevenite erau pregătite de „neonaziștii” ucraineni și Serviciul de Securitate al Ucrainei. Potrivit datelor FSB, doar în luna noiembrie au fost planificate șapte acțiuni.

„FSB își canalizează resursele spre ceea ce statul consideră prioritar. Prevenirea atacurilor teroriste reprezintă o demonstrație a eficienței de a răspunde la cerințele politice și care se schimbă în funcție de situație, explică Serghei Davidis, directorul proiectului Susținerea deținuților politici. Memorial. În lipsa evenimentelor politice, FSB își îndreaptă atenția, de obicei, spre musulmani. După cazurile răsunătoare de atacuri în școli, serviciile de forță încep să acorde atenție siguranței copiilor în școli. În prezent, când are loc un război, interesul evident al statului constă în expunerea activităților (pretins) teroriste ale țării care este agresată și astfel să-și justifice în fața populației propriile acțiuni criminale”.

Pe 23 noiembrie, în regiunea Voronej, reprezentanții organelor de forță i-au împușcat pe doi „diversioniști ucraineni”, care ar fi încercat să distrugă obiective energetice. După cum au relevat jurnaliștii de la Moscow Times, postul de televiziune Rossia-1 a prezentat simbolul jocului STALKER drept emblema naționaliștilor ucraineni, iar „teroriștii ucraineni” s-au dovedit a fi niște jucători de Airsoft din Voronej.

Până la război, cel mai des, ținte ale instituțiilor de forță deveneau atacatori înarmați și teroriști-sinucigași. În ultimii 10 ani, potrivit datelor oficiale, FSB a prevenit 30 de explozii în locuri publice. După începerea războiului, serviciile speciale s-au concentrat pe contracararea acțiunilor antirăzboi. În 2022, jumătate din atacurile preîntâmpinate nu puneau în pericol viețile oamenilor, diversioniștii atacând sedii ale autorităților locale sau încercând să distrugă căile ferate pe care este transportată tehnica militară pe front.

[…]

Potrivit datelor FSB, pentru jumătate din actele teroriste prevenite în ultima jumătate an ar purta responsabilitate „naționaliștii ucraineni”. Doar în primele șase luni ale anului 2022, din 61 de acțiuni cu caracter terorist, 32 au fost pregătite de „neonaziști”.

Serviciile speciale au devenit interesate de radicalii de dreapta proucraineni în ajunul războiului. Timp de doi ani, FSB a organizat câteva razii care au vizat „neonaziștii”. În decembrie 2021, organele de forță au reținut 106 persoane, în martie 2022 – 60, iar în septembrie – 187.

[…]

„Înainte de anexarea la Rusia, în Crimeea existau diverse comunități religioase, explică Maria Kravcenko (expert al centrului „Sova”), inclusiv partidul Hizb ut-Tahrir. Interzicerea acestuia în Rusia reprezintă un pretext prielnic pentru persecutarea tătarilor din Crimeea. Au fost supuși presiunilor nu doar reprezentanții organizației, dar și activiștii pentru drepturile omului, rudele acestora”.

Inițial, povestește Maria Kravcenko, tătarii din Crimeea erau condamnați condiționat sau la termene mai mici pentru extremism. În 2013, în Codul Penal a fost introdusă pedeapsa pentru participarea într-o organizație teroristă. Este cel mai întrebuințat articol cu privire la terorism. De-a lungul a nouă ani, 554 de persoane au fost condamnate în temeiul acestuia. Potrivit datelor organizației Memorial, mai mult de jumătate dintre pedepsiți sunt membri ai Hizb ut-Tahrir.

„Termenul maxim de condamnare s-a ridicat la 23 de ani, pentru simplul fapt că oamenii se adună împreună, citesc literatură de partid și discută pe teme religioase. Este suficient pentru a fi acuzat de afiliere la o organizație interzisă. Nici măcar nu sunt acuzați de tentative de atac terorist, sau de vreo acțiune reală de pregătire a unei lovituri de stat”, a adăugat Maria Kravcenko. […]

ISTORIES: Rusia și Iran fac schimb de experiență privind reprimarea protestelor

Procuraturile acestor țări au semnat un plan de colaborare privind contracararea criminalității și au anunțat formarea unui grup de lucru, scrie Istories.media.

Iran și Rusia au convenit formarea unui grup de lucru privind contracararea criminalității. Documentul de colaborare pentru o perioadă de doi ani  a fost semnat în timpul vizitei procurorului general Igor Krasnov la Teheran, transmite serviciul de presă al departamentului rus.

În timpul întâlnirii cu șeful justiției iraniene Gholam-Hassein Mohseni-Ejei, Krasnov a spus că Iranul și Rusia se confruntă cu amenințări similare în domeniul extremismului, terorismului, crimelor cibernetice, comerțului ilegal de droguri și arme și altor „abateri criminale periculoase”.

Instituțiile au convenit să conlucreze pentru combaterea „terorismului și extremismului, inclusiv pe internet”. Un subiect actual în opinia lui Krasnov este „prevenirea încercărilor de destabilizare din exterior a situației în interiorul statului și pregătirea terenului pentru dezordini în masă”.

[…]

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
Presa rusă independentă, despre luxul familiei lui Putin și pregătirile lui Lukașenko de război
Presa rusă independentă, despre luxul familiei lui Putin și pregătirile lui Lukașenko de război

Apropiații lui Putin își procură nestingheriți bunuri de lux din Occident, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre noua cultură rusă, orientată spre propagandă, și pregătirile de război ale Belarusului.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Jun 2024
Presa pro-Kremlin, despre cum se încearcă anihilarea Rusiei și a celor care o simpatizează
Presa pro-Kremlin, despre cum se încearcă anihilarea Rusiei și a celor care o simpatizează

Presa pro-Kremlin continuă să promoveze narațiunile propagandistice în care Rusia apare ca victimă, nu ca agresor, iar popoarele ex-sovietice ca moldovenii și rușii sunt persecutate pentru a șterge legăturile istorice.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 Jun 2024
Presa rusă independentă explică de ce este epurată armata rusă și care sunt limitele sale
Presa rusă independentă explică de ce este epurată armata rusă și care sunt limitele sale

Armata rusă este epurată pentru că puterea e mai importantă decât câștigarea războiului, scrie presa independentă, care apreciază că armata își va atinge limitele anul viitor. Veridica a ales și articole despre aliații Rusiei și secretomania prin care regimul încearcă să își ascundă problemele.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 May 2024
Presa pro-Kremlin: bancuri tratate drept știri și povești cu implicarea NATO în război
Presa pro-Kremlin: bancuri tratate drept știri și povești cu implicarea NATO în război

Ibrahim Raisi a fost asasinat, afirmă propaganda rusă, care dă drept știre un banc. Veridica a selectat și articole despre implicarea NATO în războiul din Ucraina și „exploatarea” Moldovei de către România.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
24 May 2024