Societatea și politicienii din Cehia au urmărit îndeaproape alegerile legislative din Slovacia, nu doar pentru că cele două popoare sunt legate de un trecut comun, vorbesc limbi înrudite și au aceleași afinități culturale, ci și pentru că scrutinul din țara vecină ar fi putut aduce victoria unei facțiuni politice care și-a exprimat deschis opoziția față de Ucraina. Iar rezultatele alegerilor pot fi un indiciu privind evoluția viitoare a atitudinii societății civile din Cehia (deși astfel de comparații pot fi înșelătoare).
Robert Fico a câștigat alegerile. Revenirea unui controversat politician slovac
Ce s-a întâmplat de fapt în Slovacia: fostul premier, Robert Fico, a revenit spectaculos pe scena politică. A trebuit să demisioneze din funcția de prim-ministru în 2018, când Slovacia a fost zguduită de asasinarea jurnalistului de investigație Ján Kuciak și a logodnicei acestuia, Martina Kušnírová. Pentru o vreme, părea că Fico a trebuit să pună punct unei cariere politice de-a lungul căreia trecuse peste numeroase scandalrui. După ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-i cere demisia, Fico și-a depus mandatul și a intrat în opoziție. O bună parte din membrii partidului Smer înființat de acesta au înființat un alt partid, iar Fico însuși a fost în cele din urmă acuzat (temporar) de înființarea unui grup infracțional. Cu toate acestea, Fico a revenit, a câștigat alegerile cu 23.6% din voturi și are șanse mari să formeze un nou guvern.
Cariera politică a lui Fico se întinde pe-o perioadă de peste treizeci de ani. S-a înscris în Partidul Comunist din Slovacia la vârsta de 23 de ani. După revoluție, a deținut mandate succesive de parlamentar începând cu 1992. În 1999 a înființat propriul partid politic, Smer-SD (Direcția – Social-Democrația), care reunea mai multe partide de stânga. A câștigat mai multe cicluri electorale și a deținut funcția de Premier al Slovaciei între 2006-2010 și 2012-2018.
Mandatele sale au fost umbrite de multiple scandaluri de corupție, însă Fico a reușit să supraviețuiască de fiecare dată. Demisia a survenit abia în urma unor proteste de amploare, după ce un jurnalist și logodnica lui au fost omorâți în stil mafiot. De atunci, Fico s-a aflat în opoziție.
Atât Fico, cât și fostul Ministru de Interne din cabinetul său, Robert Kaliňák, au fost puși sub acuzare pentru fapte de corupție și abuz al forțelor de ordine, însă dosarul a fost retras de către biroul procurorului general.
Pentru actualele alegeri legislative anticipate, Fico și-a anunțat revenirea printr-o campanie extrem de tensionată și agresivă, în care și-a exprimat deschis susținerea față de Rusia și opoziția față de Ucraina. Printre altele, Fico a afirmat că, în eventualitatea în care câștigă un nou mandat de premier, Slovacia își va sista livrările de armament către Ucraina.
În cele din urmă, victoria reportată de Fico a fost mai categorică decât mulți se așteptau. Președintele Zuzana Čaputová l-a desemnat deja să formeze un nou guvern în următoarele două săptămâni.
Reacții rezervate ale liderilor pro-europeni ai Cehiei față de victoria lui Fico
Fico este un politican care polarizează nu doar societatea slovacă, ci și scena politică din Cehia, în condițiile în care relațiile dintre Republica Cehă și Slovacia sunt foarte strânse. Cele două țări sunt legate în mod tradițional de un parteneriat care datează încă de la dizolvarea Cehoslovaciei în 1992. La scurt timp după învestire, politicienii slovaci obișnuiesc să efectueze prima vizită oficială în Cehia și vice-versa.
Dacă Fico ajunge într-adevăr la putere, relațiile dintre cele două țări s-ar putea răci pentru prima dată după foarte mult timp. Cehia este guvernată de o coaliție pro-occidentală care sprijină categoric Ucraina. Președintele Petr Pavel are aceeași orientare. Reacția acestor politicieni indică foarte clar că nu privesc cu ochi buni victoria lui Fico.
Președintele Pavel nu l-a felicitat pe câștigătorul alegerilor din Slovacia și nu a comentat public rezultatul scrutinului. Înaintea acestuia, Pavel a avut mai multe schimburi aprinse cu Fico. În declarații de presă, Pavel a avertizat că o eventuală victorie a partidului lui Fico ar putea pune în primejdie relația dintre cele două țări. Președintele ceh a declarat că opiniile lui Fico sunt adesea aliniate cu propaganda rusă. „În mod sigur, dacă Fico va fi ales și capătă încredere, acest lucru va submina și relațiile dintre noi într-o anumită măsură, deoarece am avea abordări diferite în chestiuni fundamentale”, a declarat Pavel. Afirmația oficialului ceh a fost aspru criticată de Fico, acesta catalogând-o drept „bizară”.
Premierul ceh Petr Fiala a fost ceva mai reținut în declarații, exprimându-și dorința ca „negocierile din urma alegerilor să ducă la formarea unui guvern bun”. „Cred că vom continua să colaborăm îndeaproape la nivel guvernamental în interesul ambelor țări”, a scris el pe rețeaua de socializare X, fără să menționeze numele lui Fico. Ministrul de Externe al Cehiei, Jan Lipavský, a făcut o declarație similară.
Ministrul de Interne, Vít Rakušan, și-a exprimat poziția mult mai deschis. „Lumea zice că sunt arogant pentru că nu am felicitat câștigătorul alegerilor din Slovacia. Un politician trebuie să fie diplomat, dar nu și ipocrit. Respect decizia alegătorilor slovaci (și de alte naționalități). Sunt deschis unei cooperări substanțiale cu guvernul slovac, indiferent de culoarea politică a acestuia. Însă nu pot trece cu vederea campania electorală dinaintea acestui vot popular, care pe alocuri a fost pur și simplu dezgustătoare. Și nu sunt de părere că scopul scuză mijloacele”, a scris el. Anterior, Vít Rakušan a descris rezultatul alegerilor din Slovacia drept „un semnal de alarmă”.
Comentariul lui Rkušan vizavi de campania electorală ar putea fi o aluzie la insultele aduse președintelui Zuzana Čaputová, pe care Fico a numit-o în repetate rânduri un „agent american”.
Atmosfera primei întâlniri dintre președinte și premierul desemnat este grăitoare din acest punct de vedere: a fost o întrevedere foarte rece, cei doi oficiali nu au afișat nici măcar un zâmbet. Totuși, președintele, care în trecut l-a acționat în instanță pe Fico pentru declarațiile sale calomnioase, i-a acordat acum un termen de două săptămâni pentru formarea unui guvern.
Este foarte posibil ca Fico să reușească acest lucru. Un factor determinant va fi decizia partidului Hlas-SD (Vocea – Social-Democrația). Acesta este condus de Peter Pellegrini, care în urmă cu trei ani a părăsit partidul lui Fico împreună cu alți zece parlamentari și și-a înființat propria formațiune. Există două opțiuni clare: fie Pellegrini face alianță cu Fico și cu naționaliștii, fie cu Slovacia Progresistă și Creștin-Democrații.
Susținătorii cehi ai lui Fico sunt toți pro-ruși
Pe de altă parte, există și politicieni care au salutat victoria lui Fico – printre cei mai influenți numărându-se și Andrej Babiš și partidul său ANO, principala forță de opoziție din Republica Cehă. Despre Babiš nu se poate spune că este pro-rus – mișcarea sa este populistă și prin urmare nu are valori clare sau o ideologie politică. În numai zece ani, Babiš a trecut de la viziuni liberale și centriste la ideologia de stânga, iar mai recent a adoptat viziuni naționaliste și conservatoare de tipul celor lui Viktor Orbán.
Înainte de alegeri, Babiš, care este născut în Slovacia, a sfătuit alegătorii slovaci să nu voteze pentru Slovacia Progresistă, principalul rival al lui Fico.
Victoria lui Fico a fost bine primită și de un alt partid de opoziție, SPD, cunoscut pentru orientările sale pro-ruse. În reacția oficială a SPD la rezultatul alegerilor, se menționează că „în mod evident, slovacii și-au exprimat voturile în favoarea unor forțe politice care și-au construit programul de guvernare pe apărarea intereselor naționale, respingerea actualelor politici europene și sistarea livrărilor de armament către Ucraina”.
Fico a găsit sprijin puternic și din partea foștilor președinți Václav Klaus și Miloš Zeman. Ambii sunt cunoscuți susținători ai Rusiei, iar Zeman este un vechi aliat al lui Fico. În privința Rusiei, Zeman și-a schimbat complet atitudinea în declarațiile publice după invazia din 24 februarie, promovând un sprijin puternic pentru Ucraina și condamnând agresorul. A argumentat acest lucru și cu privire la relația lui cu Fico: „Deși îl susțin pe Fico, părerile noastre vizavi de NATO diferă. Trauma ocupației din 1968 a lăsat urme adânci în mine. Din acest motiv, eu sunt de partea țării invadate, adică a Ucrainei”, a declarat Zeman după alegerile din Slovacia.
Dilema Moscovei: ce-i de făcut după ce pro-rușii au câștigat alegerile din Slovacia, deși Kremlinul îi acuzase pe americani de tentativă de fraudă electorală
Se știe foarte clar pe cine susține Rusia. Directorul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse (SVR), Serghei Narîșkin, a avut o intervenție fără precedent cu doar două zile înaintea alegerilor. Acesta a publicat o declarație pe site-ul SVR intitulată „SUA și alegerile din Slovacia”. Documentul acuză Statele Unite de amestecare în politica internă a acestei țări. Narîșkin descrie partidul Slovacia Progresistă drept „protejatul” Washington-ului, care în eventualitatea unei victorii va forma un „cabinet total subordonat Statelor Unite”. Șeful SVR a atacat astfel partidul care, potrivit sondajelor publicate înainte de alegeri, era principalul contracandidat al partidului Smer la câștigarea alegerilor, și care după publicarea rezultatelor a ieșit pe locul doi.
„În general, mesajul stăpânilor americani către protejații lor din Europa este foarte clar, iar în cazul unor țări se aseamănă chiar cu îndemnurile liderilor celui de-al Treilea Reich – alungați himera moralității și faceți totul cu putință pentru a obține rezultatul dorit. Acestea fiind spuse, viitoarele alegeri din Slovacia nu pot fi văzute drept o expresie democratică a voinței poporului, fără vreo influență din exterior”, a adăugat Narîșkin.
Pro-rusul Fico a câștigat alegerile și cel mai probabil va înființa un nou guvern. Cum se potrivește acest deznodământ cu scenariul fraudării alegerilor de către americani, nimeni nu poate spune cu exactitate.