Știri

Şefa protestelor antiguvernamentale din Republica Moldova, deputata populistă Marina Tauber, a fost reţinută pe când încerca să fugă-n Israel

Deputatul partidului politic Shor Marina Tauber vorbește în timpul unui protest antiguvernamental în fața clădirii Operei Naționale din Chișinău, Republica Moldova, 19 februarie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Deputatul partidului politic Shor Marina Tauber vorbește în timpul unui protest antiguvernamental în fața clădirii Operei Naționale din Chișinău, Republica Moldova, 19 februarie 2023.

Şefa nominală a partidului populist Şor din Republica Moldova, deputata Marina Tauber, figură exponenţială a protestelor faţă de guvernarea pro-occidentală de la Chişinău, a fost reţinută, luni, în timp ce încerca să plece în străinătate, deşi se afla sub control judiciar. Poliţiştii au reţinut-o la Aeroportul Internaţional Chişinău, de unde intenţiona să ajungă în Israel, via Istanbul, Turcia. Femeia a declarat că urma să plece în străinătate pentru tratament şi că voia să revină joi la Chişinău. Cercetată penal în dosarul finanţării ilegale a partidului Şor şi aflată sub control judiciar, Tauber a încălcat de mai multe ori condiţiile impuse de judecători şi exista riscul  să se eschiveze de urmărirea penală - susţin procurorii anticorupţie, citaţi de Radio Chişinău. Ea este acuzată că a acceptat cu bună ştiinţă ca partidul său să fie finanţat de un grup criminal şi că a falsificat raportul financiar al formaţiunii politice. O altă acuzaţie e de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari şi, într-un alt dosar, de furtul a peste un miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova în 2014, alături de liderul partidului, Ilan Şor.

Şor, şeful care fugea prin mall

Anul trecut, în mai, plenul Parlamentului Republicii Moldova a aprobat cererile procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunității deputaților populiști Ilan Șor și Marina Tauber, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii lor în judecată, pentru spălare de bani și escrocherie. În legislaturile precedente, atât Tauber, cât și Șor au mai rămas fără imunitate parlamentară. Liderul partidului omonim este, deja, condamnat în prima instanță și nu s-a prezentat la nicio ședință plenară a actualei legislaturi. În ianuarie, presa din Republica Moldova afirma că deputatul fugar Ilan Șor, condamnat, în 2017, la închisoare pentru escrocherie și dat în căutare internațională, a fost surprins, însoțit de o gardă de corp, într-un mall din Israel. Potrivit Radio Chişinău, Șor a fost filmat de un cetăţean moldovean stabilit în Israel. Când a observat că e filmat, oligarhul a luat-o la fugă. Rusofon de origine evreiască, Șor, 35 de ani, e un om de afaceri cu triplă cetățenie, a Republicii Moldova, a Federației Ruse și a Israelului. În 2015, după o campanie electorală bazată pe promisiuni pe care analiștii le calificau fantasmagorice, el a fost ales primar al orașului Orhei, din centrul republicii. Ulterior, partidul său a intrat în Parlament, dar fondatorul a fugit în străinătate de teama numeroaselor dosare penale în care e implicat.

Tauber a încurcat şi alegerile pentru primăria Bălţi

În decembrie 2021, Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a solicitat excluderea candidatei Marina Tauber din cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți. CEC o acuza pe Tauber că nu a declarat toate fondurile utilizate în campania electorală și a depășit plafonul maxim permis de lege. Candidata susținea că excluderea sa din competiție ar fi o comandă politică din partea președintei pro-occidentale Maia Sandu. Funcția de primar a devenit vacantă după ce fostul edil, un alt lider populist, Renato Usatîi, și-a dat demisia, fiindcă partidul său n-a trecut pragul electoral la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021. Miza politică a scrutinului era majoră, fiindcă Bălți, cu aproape 150 de mii de locuitori recenzați acum un deceniu, este al doilea oraș ca mărime din republică, după capitala Chișinău, și e numit „Capitala nordului”. Peste 40% din populație aparține minorităților naționale, în primul rând ucraineană și rusă.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor

Veniturile acestora, deja afectate de sancțiunile economice occidentale și de devalorizarea monedei naționale, rubla, sunt acum măcinate de reinflamarea inflației.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023