Știri

România va ataca Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Premierul român Marcel Ciolacu ține un discurs în cadrul sesiunii de deschidere a Forumului de afaceri Three Seas Initiative, care a avut loc la Palatul Parlamentului din București, România, 7 septembrie 2023.
© EPA-EFE/Robert Ghement   |   Premierul român Marcel Ciolacu ține un discurs în cadrul sesiunii de deschidere a Forumului de afaceri Three Seas Initiative, care a avut loc la Palatul Parlamentului din București, România, 7 septembrie 2023.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard, că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României „se ridică la cel puţin două procente din PIB”, la fel cum afirmase la începutul săptămânii și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Ciolacu a mai precizat că acțiunea va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen, la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

În interviu, Marcel Ciolacu a făcut referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic: „Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus premierul român.

În decembrie 2022, Austria s-a opus prin veto, la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI), cererii de aderare la Schengen formulate de România și Bulgaria.

Reamintim că, tot în decembrie 2022, imediat după Consiliul JAI, președintele României, Klaus Iohannis, a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: „Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023