Europarlamentarul USR, Vlad Botoș, a participat la o acțiune de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, în fața Ministerului de Interne de la Viena.
Bulgaria începe să realizeze că lupta pentru aderarea la Spațiul Schengen nu s-a terminat; mai mult, autoritățile au pierdut controlul asupra procesului de aderare.
În Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 5 decembrie, aderarea României la Schengen va fi doar discutată, însă nu va fi dat şi un vot, ceea ce înseamnă că ţara noastră nu va intra în acest an în Schengen.
Potrivit agendei Consiliului JAI, subiectul apare pe agendă ca fiind posibil.
Îndemnul a venit din partea ministrului german de externe, Annalena Baerbock.
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat că regretă decizia Austriei de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și speră că decizia Guvernului federal va fi revizuită.
Separarea dosarelor pentru integrarea celor două ţări nu este o soluţie, ci doar o opţiune, spune ambasadorul bulgar la Bucureşti.
Declaraţia a fost făcută publică la Congresul Socialiştilor Europeni, care se desfăşoară în aceste zile în Spania, la Malaga.
Este în interesul naţional al Ungariei ca România să adere cât mai curând posibil la spaţiul Schengen, a declarat ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.
Sunt de aşteptat doar argumente în favoarea extinderii spaţiului de liberă circulaţie, blocată de Austria şi de Olanda
În cazul unui nou refuz, cele două țări vor lua în calcul renunțarea la controlul la frontieră între Bulgaria și România, chiar și în afara Schengen.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a arătat optimistă în legătură cu intrarea României şi a Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.
Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.
Marcel Ciolacu a refuzat cererea OMV de clarificare a legii offshore, a cerut retragerea plângerii de la Paris și le-a cerut șefilor companiei să-și folosească diplomația economică pe lângă cancelarul Nehammer pentru Schengen.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard, că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen.
Europarlamentarii Vlad Botoș (USR) și Eugen Tomac (PMP) au trimis Comisiei Europene o scrisoare oficială în care cer demararea unei anchete cu privire la respectarea de către Austria a sancțiunilor împotriva Rusiei și a direcției politice a UE.
Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens.
Afirmația a fost făcută în timpul discursului despre starea Uniunii Europene din 13 septembrie 2023.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că România va solicita despăgubiri pentru pierderile suferite de transportatori, din cauza refuzului Austriei de a permite aderarea țării noastre la spațiul Schengen.
Grupul „Renew Europe” din Parlamentul European a adoptat o declaraţie în sprijinul admiterii României și Bulgariei în spaţiul Schengen, în cadrul reuniunii de la Viena.
Europarlamentarii Eugen Tomac (România) și Andrei Novakov (Bulgaria) propun crearea unui spațiu de liberă circulație de tip Schengen între România, Bulgaria și Grecia.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat într-o conferință de presă comună cu omologul său român, Cătălin Predoiu, că Austria se opune extinderii spațiului Schengen.
Guvernul Austriei, condus de cancelarul Karl Nehammer, a transmis unui cotidian german că își menține veto-ul față de aderarea României și Bulgariei la Schengen, în ciuda unei noi rezoluții votate acum două săptămâni de Parlamentul European.
Acesta va fi obiectivul prioritar al președinției maghiare a UE din primul semestru al anului viitor, a afirmat premierul ungar Viktor Orban, în tradiționalul discurs anual în tabăra de vară de la Tuşnad
Cele două țări își propun să înlăture obiecțiile Austriei și Olandei printr-o campanie coordonată de comunicare.
Pe lângă contestarea legalităţii veto-ului austriac, România şi Bulgaria solicită despăgubiri financiare pentru pierderile suferite prin neadmiterea în spaţiul Schengen.
UDMR lipsește din viitorul guvern și anunță că nu-l va vota în Parlament.
Problemele de control al frontierei împiedică intrarea Bulgariei în Schengen.
El e plecat în vizită oficială în Republica Moldova vecină.
Premierul olandez, Mark Rutte, a precizat că țara sa, mult timp ostilă extinderii acestei zone de liberă circulație, este în favoarea aderării Croaţiei şi României, dar nu şi a Bulgariei.
Un nou raport arată că cele trei țări respectă toate criteriile necesare.