Europarlamentarul USR, Vlad Botoș, a participat la o acțiune de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, în fața Ministerului de Interne de la Viena.
În Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 5 decembrie, aderarea României la Schengen va fi doar discutată, însă nu va fi dat şi un vot, ceea ce înseamnă că ţara noastră nu va intra în acest an în Schengen.
Victimele sunt cetățeni britanici.
Îndemnul a venit din partea ministrului german de externe, Annalena Baerbock.
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat că regretă decizia Austriei de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și speră că decizia Guvernului federal va fi revizuită.
Sunt de aşteptat doar argumente în favoarea extinderii spaţiului de liberă circulaţie, blocată de Austria şi de Olanda
Munca lor „a făcut posibilă explorarea proceselor atât de rapide, încât anterior erau imposibil de urmărit”.
Marcel Ciolacu a refuzat cererea OMV de clarificare a legii offshore, a cerut retragerea plângerii de la Paris și le-a cerut șefilor companiei să-și folosească diplomația economică pe lângă cancelarul Nehammer pentru Schengen.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard, că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen.
Europarlamentarii Vlad Botoș (USR) și Eugen Tomac (PMP) au trimis Comisiei Europene o scrisoare oficială în care cer demararea unei anchete cu privire la respectarea de către Austria a sancțiunilor împotriva Rusiei și a direcției politice a UE.
Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că România va solicita despăgubiri pentru pierderile suferite de transportatori, din cauza refuzului Austriei de a permite aderarea țării noastre la spațiul Schengen.
Grupul „Renew Europe” din Parlamentul European a adoptat o declaraţie în sprijinul admiterii României și Bulgariei în spaţiul Schengen, în cadrul reuniunii de la Viena.
Aceasta, spune el, e și în interesul naţional al Ungariei, fiindcă România este a treia cea mai importantă piaţă de export și un loc preferat de investiţii pentru capitalul ungar.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat într-o conferință de presă comună cu omologul său român, Cătălin Predoiu, că Austria se opune extinderii spațiului Schengen.
Guvernul Austriei, condus de cancelarul Karl Nehammer, a transmis unui cotidian german că își menține veto-ul față de aderarea României și Bulgariei la Schengen, în ciuda unei noi rezoluții votate acum două săptămâni de Parlamentul European.