Știri

România nu recunoaşte alegerile din Nagorno-Karabah

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ministrul azer de externe Jeyhun Bayramov și ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan se întâlnesc la Moscova, Rusia, 25 iulie 2023. În timpul discuțiilor trilaterale și bilaterale separate, miniștrii analizează modalitățile de detensionare a situației din jurul provinciei Nagorno-Karabah și intensificarea implementării acordurilor trilaterale agreate.
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL   |   Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ministrul azer de externe Jeyhun Bayramov și ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan se întâlnesc la Moscova, Rusia, 25 iulie 2023. În timpul discuțiilor trilaterale și bilaterale separate, miniștrii analizează modalitățile de detensionare a situației din jurul provinciei Nagorno-Karabah și intensificarea implementării acordurilor trilaterale agreate.

Daruieste Viata

Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis, printr-un comunicat, că nu recunoaşte aşa-zisele „alegeri prezidenţiale” din regiunea separatistă Karabah, un teritoriu locuit majoritar de etnici armeni, care face parte însă din Azerbaidjan.

„MAE reiterează susţinerea deplină pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Azerbaidjanului, în frontierele sale recunoscute internaţional, şi se pronunţă pentru reglementarea politică a tuturor problemelor din regiune, în consens cu principiile dreptului internaţional”, a transmis Ministerul de Externe de la Bucureşti, o poziţie care este în concordanţă şi cu cea exprimată de Uniunea Europeană.

Parlamentul din Nagorno-Karabah l-a ales sâmbătă pe Samvel Şahramanian, ofiţer militar şi fost şef al serviciului de securitate, drept noul preşedinte al provinciei, în timp ce Azerbaidjanul a condamnat votul ca fiind ilegal.

Populată în principal de armeni, regiunea montană Nagorno-Karabah, susținută de Armenia, s-a separat de Azerbaidjan la căderea URSS, ducând, la începutul anilor 1990, la un prim război între cele două republici ex-sovietice sud-caucaziene. 30.000 de oameni au murit și sute de mii s-au refugiat atunci. Un nou conflict a izbucnit în toamna lui 2020 și s-a soldat cu 6.500 de oameni uciși în șase săptămâni și cu o înfrângere zdrobitoare pentru Armenia, forțată să cedeze Azerbaidjanului trei regiuni din jurul Nagorno-Karabah. Un acord de încetare a focului, mediat de Moscova, e frecvent încălcat de cele două părți, deși în zonă au fost desfășurați două mii de militari ruși.

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș

Cu implicarea vicepreşedintelelui Consiliului Judeţean, Marius-Florinel Nicolaescu, locuinţele cumpărate pentru persoane vulnerabile nu erau finalizate şi nu erau racordate la reţelele de apă, gaze şi canalizare, iar achiziţiile s-au făcut la preţuri supraevaluate.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei

Primarul Vitali Barabaș crede că „inamicul a primit ordinul de a pune mâna cu orice preț pe orașul” în care s-ar mai afla mai puțin de 1.300 de civili.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza

Locuitorii Fâșiei consideră că o ofensivă terestră israeliană în zonele de sud este iminentă.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023