România nu va mai primi în acest an niciun ban din Planul Național de Redresare și Reziliență, au declarat mai multe surse de înalt nivel, citate de Economedia. Motivul este indexarea recentă a pensiilor militare, care majorează cheltuielile statului cu aproape 7 miliarde de lei anual. În octombrie, Comisia Europeană a suspendat deja 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată.
Indexarea pensiilor militare, decisă la începutul lunii noiembrie
Parlamentul a adoptat, pe 4 noiembrie, un proiect de lege prin care pensiile militare aflate în plată se indexează în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie. Drept urmare, pensiile militarilor vor fi actualizate ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din administrația penitenciară.
Cererea 3 din PNRR includea un jalon pentru reforma pensiilor speciale, care fusese deja închis de către Comisie. Între timp, însă, Parlamentul a adoptat respeciva indexare, care va crește cheltuielile cu pensiile speciale. Din acest motiv, jalonul este considerat neîndeplinit, iar Comisia Europeană nu va face plata pentru cererea 3 în acest an.
Impact bugetar estimat la 7 miliarde de lei pe an
Guvernul estima inițial că impactul anual al acestui proiect de lege va fi de circa 4,4 miliarde de lei. Ulterior, Ministerul Finanțelor a răspuns, la solicitarea unui senator, spunând că impactul bugetar al modificării este de fapt mai mare, de circa 6,9 miliarde de lei.
Momentan, Avocatul Poporului a contestat proiectul de lege la Curtea Constituțională. Avocatul Poporului consideră că actul normativ încalcă mai multe prevederi constituţionale, printre care aprobarea cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare şi nerespectarea egalităţii în drepturi, deoarece legea nu se aplică pensionarilor militar care ocupă funcţii în Executiv. CCR va judeca în 17 decembrie obiecţia de neconstituţionalitate.